ТОП-5 книг: що читає поетеса Ганна Луцюк

ТОП-5 книг: що читає поетеса Ганна Луцюк
Ганна Луцюк – відома волинська поетеса, куратор літературної сцени фестивалю «Бандерштат» і душа луцької Книгарні «Є».

Інформаційне агентство «ВолиньPost»
дізналося, що жінка читає на дозвіллі та які книги вважає улюбленими.

Ганна Луцюк зізнається, що визначитися із п’ятіркою улюблених книг було дуже важко.

«У мене є улюблені автори, які пишуть багато-багато книжок. Виділити якусь одну дуже складно», - пояснює.

Каже, що постійно бути в книгарні дуже складно – «хочеться усього». Два рази в тиждень надсилають книги, в тому числі і новинки, тому значну частину зарплати лишає в книгарні. Однак, усе придбане, зазвичай дарує друзям та рідним.

Однією з улюблених авторок Ганна Луцюк вважає Оксану Забужко.

«Останнє, що вийшло це збірка есеїстики – «І знову я влізаю в танк». Тексти, які змушують думати. Війна ще не почалася, а Оксана Забужко вже її передбачала і наголошувала у своїх текстах».

ТОП-5 книг Ганни Луцюк

Ізабель Альєнде «Оповідки Еви Луни»


«Це перша книжка авторки, перекладена українською. Така хороша інтелектуальна проза. Кожна з оповідок займає дві-три сторінки, але над кожною можна довго роздумувати. Книга наштовхує на копання вглиб себе, на аналіз обставин, ситуацій. Справді магічна книжка і неповторна. ».



Леонід Кононович «Тема для медитації»

«З цією книжкою була цікава історія. Одного разу на Форумі видавців у Львові стояла біля стенду «Кальварії», щось розглядала. Якийсь чоловік почав радити мені книжки, я відмовлялася, мовляв, працюю в книгарні. «Візьміть цю книжку. Я директор цього видавництва. Ви маєте її прочитати».

Вже не було куди тікати, але книжка насправді вразила. Це історія одного чоловіка, але у неї вплетено і родинні історії, Голодомор, стосунки в селі в часи колективізації. Чоловік повернувся з війни з бажанням помститися за свій рід. Сучасний час поєднується із далекими спогадами, старовинними замовляннями. Атмосферно. Густий текст і важливий».



Кость Москалець «Вечірній мед»

«Усі знають письменника з «Келії чайної троянди». Такий він собі створив міфічний образ свого дому. Зазвичай, всі його ще пам’ятають як автора пісні «Вона» (виконує гурт Плач Єремії – авт.) . Інколи думають, що це народна пісня.

Але це той самий Кость з напрочуд сильною, метафоричною, поетичною прозою. Вона смачно читається. Для настрою, для налаштування на відповідну атмосферу… Його тексти завжди допомагають. До них хочеться повертатися, перечитувати».



Серія «Наші 20–ті», упорядник Ярина Цимбал

«Цю серію ініціювала колекціонерка українських видань 20-х років, Ярина Цимбал. На початку 20 століття література в Україні набирала обертів, книги виходили величезними тиражами (навіть на теперішній час) хоча лише половина населення була писемна.

Радянська цензура і репресії, ще не встигли духовно чи фізично знищити покоління письменників і, читаючи ці тексти, усвідомлюєш, де б могла бути культура України аби мала змогу безперервно розвиватися. В серії вийшла антологія детективів, любовних романів, художнього репортажу і фантастики, от-от має бути збірка феміністичної прози «Моя кар'єра».



Анджелла Нанетті «Мій дідусь був черешнею»

«Я дуже люблю дитячу літературу через те, що зазвичай закінчується усе добре. Для мене це важливо. Вибрати одну дитячу книжку було важко. Постійно читаю і перечитую з донькою, насолоджуюся тим, що зараз видають, бо в нашому дитинстві не було такого розмаїття. Книжка італійської письменниці “Мій дідусь був черешнею” - світла і трошки сумна, дуже гарне оформлення, що так пасує до тексту. Це історія маленького хлопчика та його спілкування з родиною. Про стосунки з міськими дідусем і бабусею та тими, що мешкали в селі.

Життя в міських джунглях не може бути таким насиченим і багатим як за містом. І для того, щоб повноцінно зростати треба мати свою гойдалку на дереві і своє дерево».



ТЕКСТ - Олена ЛАУЩЕНКО



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.