Волинські діти на фото початку ХХ століття

Волинські діти на фото початку ХХ століття
Відомо, що 1 червня – це міжнародний день захисту дітей. Спеціально до дня дітей Інформаційне агентство ВолиньPost та проект Lodomeria підготували цікаві факти, які стосуються дитячого життя на території Волині на початку ХХ століття.

Територія сучасної Волинської області наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть входила до складу Волинської губернії, тому тут діяли закони Російської імперії.

На початку ХХ століття на території Волинської губернії діяли церковно-приходські школи, школи грамоти, одно- і двокласні народні училища, гімназії, які інколи мали скрутне матеріальне становище.

Чи знали ви, що в 1896 році на всю Російську імперію було – 60 дитячих садочків, а в 1903 році – 84, з яких лише 7 безкоштовні. Перші дитячі садочки були розраховані на дітей віком 3-8 років.

В грудні 1913 року в Петербурзі відбувся перший з’їзд з народної освіти, куди з’їхалися вчителі з усієї країни, в тому числі з Волині, щоб обговорити поточні проблеми народної освіти. Обговорювалися в тому числі організація і проблеми дитячих садків.

Одним із найпопулярніших типів садочку тих часів були – ясла. Метою створення таких притулків були надання допомоги малолітнім дітям та їх батькам, що залишався на весь день без належного нагляду. Ясла працювали з 6-7 години ранку до 7-8 годин вечора щодня, крім свят.

Ясла мали на меті протягом дня ізолювати дітей від шкідливого впливу навколишнього середовища, і розвивати релігійне та моральне виховання дітей.

В план роботи дитячого садочка тих часів включалися наочні бесіди, рухливі ігри, ручна праця, ліпка, спів, читання. Заняття, як правило, тривали протягом 9 місяців навчального року і відбувалися в будні дні. Малокомплектні дитячі садочки існували за внески батьків і кошти власника.

Серед типових домашніх завдань того часу було «зробити росу» за допомогою самовару та блюдця, сходити на річку подивитися, чи пройшов лід, описати птахів, помітити, о котрій годині сходить і сідає сонце. Більш старших дітей вчили в'язати, шити, малювати, змушували вивчати короткі молитви.

Зранку дітей вмивали і переодягали, повторно їх переодягали ще о 7 годині вечора. Дітей старшого віку мили один раз в тиждень, влітку - два рази.

Проект Lodomeria підготував фотопідбірку дитячих світлин з таких міст як Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський, Рожище, Горохів та Устилуг.

Володимир-Волинський
Володимир-Волинський
Володимир-Волинський
Володимир-Волинський
Володимир-Волинський
Володимир-Волинський
Горохів
Горохів
Горохів
Горохів
Дитячі садочки в Рос. імперії. 1911 р.  Из главы Детский сад и основы его организации
Дитячі садочки в Рос. імперії. 1911 р. Из главы Детский сад и основы его организации
Журнал Детский сад. 1868 год
Журнал Детский сад. 1868 год
Ковель
Ковель
Ковель
Ковель
Ковель
Ковель
Ковель
Ковель
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Луцьк
Рожище
Рожище
Устилуг
Устилуг


ТЕКСТ - Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.