Павло Данильчук: «Ігор Поліщук приймає рішення виключно за згодою Палиці»

Павло Данильчук: «Ігор Поліщук приймає рішення виключно за згодою Палиці»
З керівником фракції «Громадський рух «Народний контроль» в Луцькій міській раді, очільником осередку цієї партії на Волині Павлом Данильчуком ми поспілкувалися про зміну влади у міській раді, інформаційні атаки політичних опонентів та майбутні вибори мера.

- Буквально вчора на сайті «Волинська служба новин» вийшла публікація про те, що Ви володієте майном, однак ніяких підтверджуючих документів про це немає. Як Ви можете це прокоментувати? Чи пов’язуєте такі інформаційні викиди з Вашою власною політичною позицією та позицією Вашої фракції у міській раді?

- Звичайно, це дуже брудний фейк. Вчора якраз була сесія міської ради і там виносили питання про заміну мене як голови бюджетної комісії. Тобто це суто політичне питання. Мабуть, враховуючи стиль роботи окремих команд, потрібно, окрім того, щоб «зняти мене» з бюджетної комісії, підкріпити це інформаційно. От, поширюючи цей фейк, вони намагалися це зробити. Я припускаю, що це провокація зі сторони УКРОПу.

Це ж не перший раз публікують щось про мене такого роду на різних інформаційних ресурсах, які належать напряму чи опосередковано цій команді. Одного разу, пам’ятаю, на "Волинському телебаченні" я говорив про Майдан, згадав про Палицю і Харківські угоди. Відразу через кілька днів на «Волинських новинах» теж подібне було.

А те, що там написано, це брехня. Ці чутки поширювали після Майдану теж, аби мене очорнити. Цих людей, про яких згадують в публікації, на яких начебто зареєстровані квартири, я не знаю. Та враховуючи довіру суспільства до чуток, їх поширюють чи певні політичні опоненти, чи спецслужби. Це їх манера.

Також, скажу відверто, що мені телефонували люди з Києва і з Луцька дехто казав, що проти мене, зважаючи на політичну позицію, готуються провокації. Тобто спочатку можуть інформаційно поливати брудом, а потім і можуть щось підкинути. Тим більш, я не знаю, кому належить сайт «Волинська служба новин», але є інформація, що він може бути дотичним до УКРОПу.

Як Ви вже згадували, вчора під час сесії змінили трьох голів комісій. Наскільки це легітимно?

- Я думаю, що ці всі сили, які це ініціювали (фракція УКРОП і ті, хто їх підтримує), хотіли показати свою силу. Бюджетна комісія дуже важлива. І потрібно було запитати в журналістів, які ходять на комісії, в лучан, керівників бюджетних установ, як комісія працювала. Ми працювали динамічно. Я особисто вникав в усі питання, тому і спеціально йшов в цю комісію. Але те, що вони робили, швидше показує їх слабкість, хоч думають, що проявили силу. Це якийсь поспіх, що «ось ми – сила, і якщо хочете бути з нами, то йдіть і домовляйтесь».

І це неправильно, тому що це порушує нормальні демократичні процеси в раді. І навіть сам факт, як вони хотіли мене замінити. Візьміть, винесіть проект рішення і хай його проговорять на всіх комісіях. Ні, вони все зробили тихо через земельну комісію.

УКРОП бере всю відповідальність за ситуацію в місті на себе. І, звісно, що будь-яка політична сила, яка умовно має більшість, намагається консолідувати навколо себе всі інші сили. А тут ніякої консолідації. Швидше діють емоції і поспіх.

Вже кілька місяців в міській раді працює команда УКРОПу. Порівнюючи роботу міської ради за Миколи Романюка і вже тієї влади, що тепер, що Ви можете про них сказати. Чим вона відрізняється? І чи відрізняється взагалі? Тобто я маю на увазі проекти рішень, які лобіюють депутати під час сесій, земельні питання і тд.

- Фактично ті самі проекти рішення, що були раніше, проходять і знову. Чому часто відбувалося так, що за часів Миколи Ярославовича нас часто підтримував УКРОП? Тому, я прямо сказав Романюку, що ми підтримуємо ваші позитивні ініціативи, але є те, що ми будемо критикувати.

І нашу критику підтримував УКРОП. Зрозуміло, чому.

Але коли я спостерігаю сьогодні за робою в.о. мера, то не можу сказати, що він самостійно приймає рішення. Тобто, незважаючи на те, що Миколу Романюка підтримувала і бізнес-група «Континіум» і інші, його рішення були в основному самостійними. В цьому випадку Ігор Поліщук приймає рішення виключно за згодою Палиці. І думаю, фонд «Тільки разом», Олександр Товстенюк теж впливає на це. А щодо навіть умовного компромісу зі сторони УКРОПу, то ніхто не намагається його шукати.

Фракція «Громадського руху «Народний контроль» подавала ініціативу щодо об’єднання з Прилуцьким і перевибори вже в територіальній громаді. На якому етапі зараз цей процес?

- Наша фракція вважає, що лише перевибори міського голови – це неправильно. Після цих подій в міській раді має і оновитися склад ради. Про це палко заявляли деякі керівники фракцій, які не підписалися під нашим зверненням щодо об’єднання з Прилуцьким. Свободівці заявляли, що вони за перевибори, але не підписалися. УКРОП займав активну позицію щодо об’єднання взимку. Вони активно рухали цей процес дострокових перевиборів саме через об’єднання. І навіть якщо відкинути політичну складову, то за ЗУ «Про об’єднання територіальних громад», якщо зараз ми не об’єднаємось, втратимо свій потенціал, перспективи для свого міста, статус обласного центру і багато іншого. З ким ми далі будемо об’єднані, невідомо взагалі. Тому це у зв’язку з політичною кон’юнктурою, затягується.

І ми почали цей процес по-іншому. Це може ініціювати керівник міста або якоїсь громади і відповідна кількість громадян. В.о. міського голови не ініціює. Ми збирали підписи депутатів і треба було ще один підпис. Знаючи, що хитка ситуація, підписалося два депутати від БПП «Солідарність» Петро Нестерук і Андрій Покровський. І коли нам не вистачало одного голосу для підтримки, я залишив це звернення в секретаріаті, щоб депутати могли прийти і підписатися. Приходжу за листом, щоб подивитися, скільки там підписів, а мені кажуть, що «лист вже в роботі».

Тобто я його приніс в секретаріат, аби депутатам було зручно прийти і його підписати, а його зареєстрували і через два дні прийшла відповідь, що «у зв’язку із тим, що недостатньо голосів депутатів, ми не можемо дану процедуру розпочати». Наразі ми зібралися з активними громадянами, ініціативу об’єднання просуваємо і я не бачу зацікавленості в інших політичних сил з міської ради. Ми зареєстрували ініціативу і вона піде по процедурі.

Але це займе час. Йдеться про об’єднання з Прилуцьким, Підгайцями та Гіркою Полонкою. З різних причин більшість політичних сил у міській раді не хочуть об’єднання. Тобто вони чекають закону, який дозволяє об’єднуватися без виборів до обласних центрів. І втрачає тоді громада. Тому що ці села, які все ж приєднаються до Луцька, три роки не будуть мати своїх представників у раді.

Ще вибори не оголошені, але таке відчуття, що передвиборчі кампанії розпочалися. Наскільки Ви оцінюєте свої шанси на майбутніх виборах, якщо їх все ж оголосять?

- Після кожних виборів, які завершуються, починається підготовка до наступних виборів. Хоча ми не знаємо, коли вони відбудуться. Є неофіційно інформація, що восени, але поки незрозуміло. Звісно, ми будемо брати участь у виборах як «Громадський рух «Народний контроль». В якій конфігурації, ми ще не знаємо.

Можливо, когось підтримаємо або будемо висувати нашого кандидата. Це питання вирішимо командою під час з’їзду партії. Передвиборчі кампанії вже в партій розпочалися. Вони й ніколи не припинялися. Сьогодні вже є очевидним використання адмінресурсу.

Активно деякі політичні сили розпочали інформаційні кампанії. І вони вже брудні. Взагалі ця кампанія буде дуже брудною. І можна тільки уявити, що відбуватиметься за два місяці чи за місяць до голосування. УКРОП оголосив свого кандидата Ігоря Поліщука.

ВО «Свобода» оголосила кандидата. Думаю, буде багато технічних кандидатів. Тих, хто буде дискредитувати інших кандидатів. Щодо «Солідарності», то незрозуміло, кого вони висуватимуть. І є доля правди, що сьогодні не призначаються вибори і через це. «Солідарність» ще не визначилася з кандидатом і є питання до команди президентської партії. Тобто не лише УКРОПу, а й їм вигідно процес з призначенням виборів затягувати. Хоч вони надсилають звернення щодо призначення виборів, але яка сила цих звернень, Ви самі розумієте. Тому якщо би хотіли призначити вибори і проголосувати це питання у Верховній Раді, проголосували б вже.

Які шанси, що ці вибори відбудуться все-таки восени, а не пізніше?

- З того, що я знаю і спілкувався з народними депутатами, у Верховної ради ще є можливість прийняти це рішення до літніх канікул.

ТЕКСТ - Аріна КРАПКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вони терплять терплять, а потім візьмуть да і посадять Палицю і його посіпак з повною конфіскацією.
Відповісти
А Данильчук мріє , щоб за його згодою приймали рішення- зарапортувався, криза жанру ! До Палиці ще треба ой як рости
Відповісти
Уточню заголовок: не за "згодою Палиці", а з "вказівок Палиці". Поліщук є просто сліпим виконавцем чужої волі.
Відповісти
Останні статті
Павло Данильчук: «Ігор Поліщук приймає рішення виключно за згодою Палиці»
01 червень, 2017, 15:00