Туристичні принади Волині: лабіринтами «Амазонки»

Туристичні принади Волині: лабіринтами «Амазонки»
На Волині чимало куточків, де природа збереглася у первозданному та недоторканому вигляді. Одним із таких незайманих місць є територія справжньої перлини Волині - Національного природного парку «Прип’ять-Стохід».

Для популяризації туризму та активного відпочинку волинським журналістам працівники парку за підтримки департаменту інфраструктури та туризму ОДА влаштували прес-тур найцікавішими місцями водного туристичного маршруту «Таємниче Полісся».



«Фішка» парку у тому, що тут не надто велика кількість туристів. Цьогоріч НПП «Прип’ять-Стохід» відзначає десяту річницю від дати створення. Протягом цього часу працівники спільно із науковцями облаштували все для комфортного перебування любителів активного відпочинку чи охочих спостерігати за природою. Тож своєрідною родзинкою парку є екотуризм.



Знайомство із національним природним парком для журналістів розпочалася із рекреаційного пункту у селі Люб’язь. Тут туристи за бажанням можуть забронювати місце для ночівлі. На території рекреаційного пункту працівники парку 3 роки тому заклали плантацію із фундука - у рамках проекту від ЄС у парк привезли 30 сіянців горіха.

На сусідній ділянці - невеличкий розсадник із різними видами рослин. Зовсім поряд за парканом розкинулася плантація сибірської гречки, у якій без проблем можна заховати навіть коня - рослини виростають розміром з соняшник.



Директор парку Олександр Сащук жартує, що вираз «стрибати у гречку» пов'язаний саме із цією, нетрадиційною гречкою, та запрошує туристів спробувати й такий атракціон. Саме з цього загадкового і чарівного місця стартувала 18-кілометрова водна прогулянка.



Маршрут такої довжини у парку можна долати двома видати транспорту – або на байдарках, або на моторних човнах. Орієнтовна тривалість запливу на катері – 2,5 години в один бік.



Вздовж всього маршруту, який розпочинається у селі Люб’язь, можна спостерігати надзвичайні водні краєвиди та чималу кількість фауни. Першою зупинкою є урочище Бровець, яке у періоди підтоплення перетворюється на острів. Бровець можна без вагань назвати пташиним островом, бо тут розгорнулося справжнє пернате царство: на цьому шматочку суші гніздяться понад 260 видів птахів – майже половина представників орнітофауни України, а фактично на кожному метрі можна знайти кладку птахів.



За словами начальника відділу екологічної освіти та рекреації НПП Віталія Веремчука, загалом на території національного природного парку налічують 47 видів червонокнижних рослин та 82 зникаючих види тварин. У «Прип’ять-Стохід» зосереджено 50-70% популяції очеретянки прудкої та єдина в Україні популяція синиці білої. Саме цю маленьку птаху символічно зобразили на емблемі парку.



Познайомитися в парку можна й з іншими рідкісними та цікавими тваринами. До прикладу, тут можна зустріти усі червонокнижні види кажанів, норку європейську, видру чи гоголя – качку, яка не будує гнізд, а живе у дуплах. Аби зберегти біорізноманіття, працівники парку розчищають місця гніздування та будують для птахів спеціальні гоголятники – своєрідні шпаківні, де качки можуть влаштовувати кладки. Працюють також над створенням штучних гніздівель, які не затоплюватиме у разі зростання рівня води, очищують русла річок та організовують гніздування для хижих птахів.



Отож, після пташиного острова маршрут повертає до русла Прип’яті, яка помережана чималою кількістю рукавів, заплав та затонів. Рослинність тут буяє, можна зустріти чимало червонокнижних жовтих глечиків, декілька видів осок тощо - справжня волинська Амазонка.



Поміж густими заростями очеретяних джунглів то тут, то там з’являються голови волинських страусів - білих чи сірих чапель.



Наступна зупинка – урочище Муравина. Працівники парку жартують, що в Карпатах таку гору висміяли б, але для рівнинної Волині 15-ти метрова піскова круча - справжня вершина. Нелегкий піщаний підйом тут помережаний дрібними слідами, які за формою нагадують серце – зазвичай під покровом ночі на гору підіймаються болотяні черепахи, аби з теплого південного боку закопати у пісок свої яйця. З кручі відкривається надзвичайний вигляд на плесо Прип’яті.



До слова, водно-болотні угіддя на території парку включені до переліку RAMSAR і мають міжнародне значення з точки зору охорони місць оселення водоплавних птахів. На цій території також перетинаються міграційні шляхи чималої кількості представників орнітофауни.



Дорогою до фінальної зупинки можна розгледіти дивні будівлі та дерева, обвішані стрічками. Це – декорації фільму «Пофарбоване пташеня», який нещодавно знімали поблизу села Сваловичі Любешівського району. Зйомки фільму наразі продовжуються і завершаться лише в червні 2018 року на території Польщі, а у ролі акторів фільму спробували себе навіть місцеві мешканці.



Остання зупинка на нашому маршруті – село Сваловичі. Тут працівники парку облаштували орнітологічний стаціонар для тих, хто любить спостерігати за птахами чи приїжджає вивчати поведінку птахів. У парку активно працюють над розвитком наукового туризму, аби залучати студентів та науковців для вивчення різноманітності місцевої фауни. На стаціонарі також можна орендувати житло на ніч.



Саме ж село теж є дуже цікавим – тут проживає лише 16 мешканців, будинки накриті очеретом та часто-густо огороджені плетеними тинами. Саме тут можна відчути дух поліської глибинки та поспілкуватися із місцевими мешканцями, які як ніхто добре знають про життя віддалік цивілізації.



У цьому надзвичайно мальовничому та тихому місці, де зранку можна насолоджуватися неймовірною дзвінкою тишею та співами сірих журавлів, завершується туристичний маршрут «Таємниче Полісся».



Окрім нього, у парку створено ще 3 маршрути для сплавів, а також 4 екологічні стежки. Детальнішу інформацію охочі прогулятися територією парку можна почерпнути на сайті НПП «Прип’ять-Стохід».

ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Туристичні принади Волині: лабіринтами «Амазонки»
01 червень, 2017, 19:00