Знущання та політика: справа луцького неадеквата-«сєпара»

Знущання та політика: справа луцького неадеквата-«сєпара»
Кілька днів тому в соцмережі поширили відео знущань над молодим чоловіком. Багато лучан, включно з громадськими активістами та журналістами, схвалюють дії невідомих, які «виховували» дебошира, що напередодні називав себе сепаратистом і лаяв трьохповерховою лайкою бандерівців і їх прихильників.

На відео видно вчинення злочину. Що ж відбулося насправді і чому, з чого все починалося і що про це думають правоохоронці та сам побитий – в невеликому розслідуванні «Четвертої влади».

Затриманий п’яний дебошир відповідає за свої слова

В ніч з 9 на 10 червня волинський самооборонівець Олександр Ніколайчук поширив відео, на якому п’яний 28-річний чоловік грубо лається і ображає інших, в тому числі грубо висловлюється про УПА і бандерівців, а також називає себе сепаратистом і говорить про те, що як буде повстання ДНР, то він стане в їх ряди.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ЗАТРИМАННЯ ТА ДИВИТИСЯ ВІДЕО

Після цього через кілька днів в мережі з’явилося ще одне відео, де невідомі б’ють цього чоловіка в лісі, тим самим, мовляв, провчаючи його за такі сепаратистські заклики. Весь процес записують на відео.



На відео чути постріли, а на стопкадрі видно пістолет в руках того, хто б’є гумовим кийком дебошира. Невідомо чи це справжній пістолет, чи пневматичний, чи гумостріл.

Судячи з відео на місці було четверо кривдників – один б’є, один записує на відео, двоє стоять повернуті спиною. «Вихователі» лаються ледь не так само як перед тим лаявся дебошир. Накінець змушують дебошира співати гімн України.


Реакція поліції та Самооборони

«14 червня під час здійснення моніторингу в мережі інтернет, в соцмережі Фейсбук поліцейські відстежили відео, на якому невідомі особи спричиняють тілесні ушкодження 28-річному чоловіку. В той же день відомості за цим фактом поліція зареєструвала належним чином в Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про скоєні кримінальні правопорушення та інші події. Було розпочато перевірку і надано правову кваліфікацію цьому факту, тобто відкрито кримінальне провадження за ч.1. ст.127 ККУ (катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою спонукати потерпілого або іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, санкція статі передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років)».

Це повідомлення прес-служби Головного управлянні Національної поліції у Волинській області.

В поліції запевняють: до провадження долучили і перше відео. Щоправда, за фактом виклику в ніч з 9 на 10 червня зареєстрованих заяв чи відкритих кримінальних проваджень немає.

В ту ніч за викликом 102 з підозрою на сімейну сварку виїхала група швидкого реагування Громадського формування «Самооборона Волині», яка спільно з поліцією патрулює місто.

Як розповіла членкиня ГШР Самооборони пані Тетяна (просить не називати її прізвище з міркувань безпеки – ред.) про ситуацію, з якої почався конфлікт, вони приїхали на місце події і чекали на патрульну поліцію.

– Ми приїхали туди, і побачили побиті вікна. В цього чоловіка була поранена рука. Я намагалась надати йому першу домедичну допомогу, а він накинувся на мене і намагався побити. Хлопці заступилися за мене. Тоді він намагався розібратися начебто з ними. Пошкодив машину. Потім його заспокоїли і посадили на землю до приїзду поліції.

Він не зволікав, а продовжував нам погрожувати. Говорив про ДНР. Я хотіла це зняти на відео. Він кинув у мене взуттям. Потім все ж таки ми записали все, що він говорив. Людина поводила себе дуже вороже, – пояснює Тетяна.

Жінка додає, що після інциденту багато знайомих телефонували і просили контакти чоловіка, аби з ним, мовляв, розібратися. Однак ніяких контактних даних, каже, не надавала.

– Я вже потім побачила це відео. Зараз активно поширюють і пишуть, що це Самооборона. Я запевняю, що самооборонівці не мають до його побиття в лісі ніякого стосунку.

Після приїзду патрульної поліції, на місце події виїхала слідчо-оперативна група. Та, за словами поліції, заявниця, співмешканка 28-річного чоловіка відмовилась від своїх слів про насильство, і поліція провадження не відкрила.

Не склала протокол і патрульна поліція за дрібне хуліганство або нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян (стаття 173 Кодексу України про адмінправопорушення).

Таке порушення карається від штрафу (51-119 гривень) до виправних робіт від одного до двох місяців чи адміністративного арешту до п’ятнадцяти діб.

– Слідчі забрали його на допит. Фізично не було як скласти протокол. Коли викликаємо слідчих, то зазвичай далі вони займаються. Патрульні охороняють місце події, а слідчі оформлюють кримінал. А там було пошкодження майна. Це мали б кваліфікувати як кримінал, – пояснюють у прес-службі Управління патрульної поліції в місті Луцьку.

Крім того, в поліції додають: інших кримінальних правопорушень за чоловіком немає.


Наука від Правого сектору


Нам вдалося поспілкуватися з Вадимом Плютою, який поширив відео побиття чоловіка у себе на сторінці.

Він розповів, що на війні перебував в першій окремій штурмовій роті Правого сектору. Їх позиції були в Пісках, Бутовці та інших населених пунктах.



За його словами, в Луцьку є певна частина людей, які мають такі ж сепаратистські погляди, як і 28-річний чоловік, якого побили в лісі. А тому, на йому думку, це має бути наукою для інших.

– Нещодавно Ви поширили відео в інтернеті, де б’ють чоловіка, який ще кілька днів тому фігурував в іншому відео та закликав до сепаратизму. Розкажіть, Вам відомо щось про чоловіка, який говорив за ДНР? Чи знаєте Ви людей, які били його в лісі?

– Так, мені це відео передали. Я тільки можу підозрювати, хто ці хлопці. І я вважаю, що вони правильно зробили. Говорити такі речі, коли в Україні вже не перший рік йде війна, це ненормально. Це сепаратизм. Ми знаходимось у стані війни. То про що з ним розмовляти? З цього приводу я особисто до СБУ не звертався, а за інших говорити не буду.

– Інформаційне агентство «Волинські новини» з посиланням на сайт «Відомості України» повідомило про те, що до побиття причетні волинські самооборонівці, адже фактично чоловіка побили за кілька днів після того, як він грубо висловлювався в їх сторону та закликав до ДНР?

– Скажу точно, що хлопці не пов’язані із Волинською Самообороною, як про це пишуть місцеві ЗМІ.

– Люди, які це зробили, розуміють відповідальність за ці дії?

– Так, всі знають, яка це відповідальність. Але скажімо так: кожен, хто причетний до війни, в кого друзі там, хто друзів хоронив, хто воював, всі розуміють, про що йдеться. Це не просто слова того чоловіка. Це сепаратист. Те, що він п’яний наговорив, чи не п’яний, не має значення, бо заявляв він це відкрито і закликав до таких дій. І через таких от ми зараз в країні маємо війну.

– Чи відомо Вам щось про інші такі заклики цього чоловіка?

– Ні, мені особисто не відомо.


Чорний піар проти Самооборони

Тим часом, видання зі сфери впливу голови облради Ігоря Палиці «Волинські новини» – єдине з місцевих видань, яке поширило новину про те, що самооборонівці побили чоловіка в лісі. Вони зробили передрук із всеукраїнського, маловідомого сайту «Відомості України».

За інформацією в публікації, чоловік, який поширив відео, Вадим Плюта – самооборонівець, і саме члени ГФ «Самооборона Волині» били чоловіка, який кілька днів перед тим говорив про повстання ДНР. Однак ніяких доказів щодо причетності самооборонівців в публікації немає.

Не відповідає дійсності і те, що Вадим Плюта – член ГФ «Самооборона Волині».

Ми спробували запитати в головної редакторки інформагентства «Волинські новини» Альони Трохимчук, чи мають вони докази щодо причетності до побиття чоловіка самооборонівцями, натомість вона відповіла: якщо вас цікавлять коментарі, присилайте запит.

Зв’язатися з редакцією видання «Відомості України» теж не вдалося. Сервіс whois вказує, що сайт зареєстрував і керує ним Сергій Духота, що проживає в Києві за адресою – вулиця Косенка, 43.

За вказаним при реєстрації номером телефону відсутній зв`язок. Ми написали лист на електронну пошту і очікуємо на відповідь.

Тим часом пошук в мережі знаходить Сергія Духоту як спортсмена і тренера. Чи той самий це Сергій Духота невідомо.

У «Самооборони Волині» вже було кілька публічних конфліктів з людьми з групи впливу голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці, а також із головою облради, тож недивно, що сайт «Волинські новини» передрукував інформацію, яка без доказів обмовляє самооборонівців.

Йдеться про інциденти між головою облради та самоборонівцями 10 лютого 2016 року щодо формування кадрової комісії поліції, після якого через кілька днів побили членів Самооборони, причетних до переатестації в поліції.

«Сповідь» нелюбителя УПА

Чоловіка, який дебоширив, ображав бандерівців і називав себе сепаратистом звати Сергій Куракін. Він працював слюсарем у Луцьку на «Modern-Expo» в департаменті холодильного та технологічного обладнання.

Однак нещодавно, каже, звільнився звідти. Ми спробували знайти Сергія через його співмешканку пані Юлію, але вона говорити не захотіла.

– Я не знаю нічого. Я з ним не спілкуюсь. Мені незручно трошки говорити, – сказала жінка і поклала слухавку.

Нам вдалося знайти номер Сергія та поспілкуватися з ним по телефону. Чоловік переконує: до сепаратизму не закликав, вікна в будинку співмешканки бив, а тих, хто в лісі бив його, не знає.

– Нещодавно поширювали відео про те, як Вас б`є кілька чоловіків у лісі? Ви знаєте цих людей?

– Ні, не знаю.

– Ви можете описати, як все відбувалося?


– Йшов на перев`язку в лікарню (отримав ушкодження руки кілька днів перед тим, як бив вікна в будинку співмешканки – ред.), під`їхали і забрали… Мене посадили в машину, а в машині накинули на голову мішок і вивезли в ліс.

– В якому лісі це відбувалося?

– Я не пам`ятаю.

– Скільки часу все тривало? Ви потім зверталися в лікарню у зв`язку з тим, що Вас побили?

– Десь за півгодини відпустили. Побоїв в лікарні не знімав. Вже майже все зажило.

– А чому Вас побили? У зв`язку з тим, що Ви говорили перед тим?

– Ну напевно. Ви відео ж теж бачили.

– У зв`язку з Вашими поглядами?

– Це не мої погляди. Це коли приїхала «Самооборона» (перше відео – ред.), то… от в мене негативне трошки ставлення до УПА. От і всьо. Вони напшикали мені балончиком в очі, от я таке наліпив. Хоча це не мої погляди. Я українець. Я завжди тут жив і жити буду.

– В ту ніч у вас був конфлікт із співмешканкою і Ви повибивали вікна? Такі конфлікти чи сварки траплялися раніше?

– Ні, такого раніше не було.

– Чи зверталися Ви в поліцію після того, як Вас побили в лісі?

– Ні, не звертався. Я ж вам кажу: я дам покази, вони знімуть відео і потім знову мене вивезуть. Неізвесно, що потім буде. Вони сказали, щоб я за тиждень пішов у військкомат. А мені не можна цього зробити

– Вони намагались вийти з Вами на контакт після цього? Чому не можете піти у військкомат?

– Ні. Ніхто не виходив більше. Бо в мене була судимість.

– В нас є інформація, що ця судимість стосується зберігання наркотиків. Це так?

– Так, але вже пройшло більше семи років. Це було давно і неправда. І це немає значення до даної теми.


Що каже СБУ

Після кількаразових спроб нам все ж вдалося отримати коментар СБУ у Волинській області стосовно слів Сергія Куракіна про те, що як тільки буде повстання, то він вступить в лави ДНР.

«Відео, оприлюднене 10 червня у мережі Фейсбук, є обурливим та образливим для кожного свідомого громадянина України. Однак, Служба безпеки України діє виключно в правовому полі та в межах чинного законодавства. Конституція України, як основний закон нашої держави, закріплює за кожним громадянином право свободи слова, тобто право вільно висловлювати свої думки.

Після детального вивчення оприлюдненого відео встановлено, що у висловлюваннях особи відсутні заклики спонукального характеру та відсутні дії, направлені на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, наявність яких, згідно з Кримінальним кодексом України, є обов’язковими для початку кримінального провадження. Тобто у даному випадку немає достатніх фактичних даних для початку досудового розслідування», – повідомляє їх прес-служба.

ТЕКСТ - Аріна КРАПКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Очікуємо на затримання героїв на відео - декілька тяжких злочинів є очивидними!!! ЧИ у нас тепер вибіркове правосуддя???
Відповісти
дякую журналістці за об"єктивність у статті, ніби елементарні речі, але не завжди змі подають всі точки зору, щоб читач міг скласти повну картину. а "сєпар" цей - звичайний д*біл, а не сєпар.. шо тут ше казати
Відповісти
а я тільки за такі дії.... у нас хлопці партіями гинуть, а воно тут розказує...
і так - правосуддя у нас не існує... тому такі дії є виправданими.
Відповісти
Хорошо хоть у чекистов мозги остались...
АТО как раз из-за таких хероев получим ВНР, не дай Бог, ну или Посполитая обзаведется новым/старим воеводством, в лучшем случае!
Відповісти