«БудуйТіло3»: міфи про спортзал

«БудуйТіло3»: міфи про спортзал
Триває третій сезон рубрики «БудуйТіло», учасники якої ганяються за зменшенням надлишкової ваги та поліпшенням стану здоров'я.

Фітнес-центр «Maximus» та персональний тренер Віталій Андрейчук взялися за здавалося б непосильне завдання: зменшити вагу учасників рубрики майже на половину. Крок за кроком «піддослідні» працюватимуть над своїм тілом, харчуванням та досягатимуть зменшення кількості зайвих кіло.

ПЕРЕЙТИ НА СТОРІНКУ ПРОЕКТУ В FACEBOOK

У цьому сезоні героїнями рубрики стали 32-річна Катерина та 27-річна Богдана. Вага претенденток - 100 та 125 кілограмів відповідно.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: старт Найважчого Сезону

Перед будь-якими заняттями спортом важливо розуміти основні принципи таких занять. Так, багато хто, начитавшись історій в соціальних мережах, вірять в «міфи». Віталій спробував «розвіяти казки» про заняття в спортивних залах та про правильне харчування.

«Потрібно їсти гречану кашу лише зранку»

Загальний амінокислотний склад, інсуліновий індекс та вуглеводне число у всіх крупах майже однакові - від 60 до 80 вуглеводів на 100 грам каші. Гречка лише вирізняється тим, що багатша поживними речовинами. Але тренер запевняє, що не прив'язує людей на початках до одного виду крупи.



«Щоб скинути вагу, не можна їсти жирів»

Це неправда. Підопічні Катя та Богдана їдять жири, зокрема твердий сир, авокадо, присмачують салати оливковою олією. Ще до раціону дівчат входять горіхи, які також багаті на жири.

«Якщо ми не будемо поглинати жири, то ми будемо неправильно скидати «жир». Жири топлять жири», - впевнений Віталій.

До слова, організм жінки відрізняється від чоловіка, адже від жирів також залежить і гормональна система. За відсутності достатньої кількості жирів, у жінок можуть бути гормональні збої.

Тренер радить їсти жири, щоб не було відчуття голоду.

До слова, дівчата з'їдають за день 1300-1700 кілокалорій, що є нормальним для фізичного навантаження та достатньо, щоб не ходити голодними.

Так, тренер зазначив, що кожне тіло адаптовується до правильного харчування. Спочатку порції видавалися зовсім малими, але нині Богдана зазначає, що інколи не може доїсти.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: «лікування» тренуваннями та харчуванням


«Замінник цукру, мед чи цукор?»

Тренер не забороняє дівчатам заміняти цукор. Сам ж солодкий додаток взагалі протипоказаний для героїнь. До слова, Віталій вважає, що замінник не підходить.



«Не можна їсти хліба, бо не схуднеш»

Звичайно їсти хліб можна, але лише висівкових сортів і не буханку відразу. Так, тренер дозволяє Богдані один шматок за сніданком. Тренер вважає, що їсти хліб, який багатий на розпушувачі, взагалі не потрібно.

«Наші батьки передали нам стереотип, що усім потрібно їсти хліб. Насправді, це міф», - каже Віталій.

На його думку, хліб потрібно поступово виводити із раціону харчування.

До слова, у дівчат немає прив'язки і дуже жорстоких заборон у харчування. Катя та Богдана їдять сезонні фрукти, горіхи та сухофрукти. Тренер намагається правильно збалансувати раціон, продукти та калорії, щоб героїні їли майже все.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ:«БудуйТіло3»: фітбол, тренажери та бігова доріжка


«При здоровому харчуванні не можна їсти смаженого»

Тренер дозволяє Каті та Богдані їсти смажене. Є звичайно умови, зокрема, потрібно використовувати лише тефлонову сковорідку та оливкову олію. До слова, Віталій радить додавати олію-спрей, яка не містить калорій.

«В мене немає обмежень - жарене, парене, тушковане, печене. Поки що дівчата їдять все, тільки, щоб це було в межах калорій», - додав тренер.



«Харчуватися правильно - дорого»

На думку тренера, це поняття відносне, адже для кожної людини є свій ліміт. Віталій відмітив, що на себе не потрібно шкодувати коштів, адже здоров'я - важливіше.

Найдорожче в раціоні дівчат - це м'ясо. Але, зважаючи на кількість м'яса в денному раціоні, це недорого, адже на тиждень їм потрібно зовсім мало.


ЧИТАТИ БІЛЬШЕ:«БудуйТіло3»: навантаження більшають




«Чим більша вага на тренажері - тим кращий результат»

«Наше тіло, наші м'язи не розуміють, скільки кілограм ти підіймаєш. Тобто, ти можеш брати один раз - сто кілограм, але тіло під навантаженням буде лише 3-5 секунд, а можеш взяти 70 кілограм - зробити 30 разів і навантаження на тіло буде 20 секунд», - резюмує Віталій.

Для того, щоб дівчатам не набридало одноманітне харчування тренер дозволяє їсти різноманітну кашу, але в правильних пропорціях. Цікаво, що єдина крупа, яка заборонена - це манна. Тренер пояснює це тим, що манка - важка для шлунка. Також у ній багато калорій, які довго засвоюються та вивільняються.


З кожним днем тренування для героїнь рубрики стають все важчими. Адже над результатом потрібно добре «попітніти». Кожне тренування якісно вирізняється від попередніх.

Так, тренер зробив для дівчат так званий «марафон». Дівчата виконували
5 вправ, дивлячись одна на одну, обличчям до обличчя. Таким чином, у дівчат є здорова конкуренція, змагання - хто перший здасться. Такий собі «психологічний тиск».



Все тренування організовано на власному азарті дівчат, щоб вони підбадьорювалися, дивлячись як колега робить успіхи.

Варто відмітити, що вага дівчат теж не стоїть на місці і на терезах добре помітні результати героїнь.



Ось такий розклад вправ у учасниць в тижні, що минув:

ВПРАВИ на понеділок:

1. Підняття фітболу над головою - 20 разів
2. Тяга на trx-петлях - 20 разів
3. Махи канатом - по 20 разів на одну руку
4. Тяга 10-кілограмових гир до грудей - 20 разів
5. Махи гантелями в бойовій стійці - 20 разів




Вправи на середу:
1. Жим штанги (7 кг) від грудей в положенні стоячи - 15 разів
2. Вихід на колесо з присяду з 10-кілограмами - 20 разів
3. Відтискання від грифу - 15 разів
4. Вихід на тумбу з положення напівприсяд - 10 разів
5. Прес з вагою 5 кілограм - 15 разів




ВПРАВИ на п'ятницю:
1. Планка + «дати п'ять» колезі - по 10 разів на одну руку
2. Махи з «бліном» 10 кілограм - 15 разів
3. Вихід на колесо 15 разів на одну ніжку
4. Присяд і вижим 10 кілограм над головою
5. Прес, скручування з хлопком між собою - 20 разів




Традиційним є розминка до і після тренування. Так, дівчата перед тренування ходять на біговій доріжці протягом 20 хвилин. В кінці ж - 30 хвилин на біговій доріжці, опісля орбітрек на 7-ій швидкості та степпер на 15 хвилин.

Окрім силових тренувань, дівчата ходять у спортзал на кардіотренування. Силі волі Каті та Богдани можна тільки позаздрити, адже дівчата тренуються 5 разів у тиждень.

За 21 день дівчата скинули 16 кілограмів, зовсім скоро сукупна вага буде нижча, ніж 200.



Катерина розповіла, що досі їй важко на заняттях і вона ще не до кінця звикла до тренувань. Дівчина відзначила, що уже звикла до харчування, а це їй досить важко далося. Катя задоволена, що постійно втрачає вагу. Також вона відзначила, що здорове харчування - це зовсім недорого.

Богдана розповіла, що тренування з кожним разом стають все важчими. Але дівчину мотивує постійне зниження ваги, і тому вона готова йти до кінця. Героїня скаржиться, що трішки набридає їсти одноманітну їжу, але вона намагається урізноманітнити приготування тих же продуктів, змінюючи їх поєднання.

Цікаво, що тижневий раціон дівчат такий:

Катя:
КАША - 420 грам
ЯЙЦЯ - 7 яєць, 14 білків
М'ЯСО - 350 грам
РИБА - 490 грам
+ САЛАТ

Також дівчина їсть щодня нежирний йогурт та фрукти.

Богдана:
КАША - 455 грам
М'ЯСО - 980 грам
РИБА - 700 грам
+ САЛАТ

Дівчині дозволили їсти 1 шматок висівкового хліба до сніданку. А перекушує Богдана кефіром, курагою, чорносливом, йогуртом та фруктами.

Нагадаємо, що в першому сезоні під опікою персонального тренера Віталія Андрейчука свої тіла будували фотограф Павло Березюк та журналістка Василина Боруцька. Що з цього вийшло читайте тут.

У другому сезоні в руки тренера потрапили підприємець та активіст «Самооборони Волині» Олександр Ніколайчук і директор департаменту соціальної політики Луцькради Тетяна Книш. Якими були їхні результати читайте тут.

Висловлюємо подяку спортивному партнеру рубрики - Фітнес-центр «MAXIMUS» - сучасна фітнес-зала з Crossfit зоною. Тел. 066-466-96-26, Луцьк, вул. Електроапаратна, 4. Сайт: maximus.lutsk.ua.


ТЕКСТ - Ольга ВАЛЯНІК, ФОТО - Павло БЕРЕЗЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Програма - жесть! Навіщо стільки силових тренувань? Вони ж не пауерліфтери, і навіть не бодібілдери, їм не потрібно нарощувати м'язову масу. Їм треба тупо схуднути, а тому кардіо, фітнес і басейн - це все, що треба. Силові теж потрібні, але не так багато, вистачить кардіо:силові в пропорції 2:1.
Відповісти
Ну для чого коментувати те,в чому не має жожного розуміння?
Відповісти
В українській мові нема слова "присяд".
Відповісти
За 3 тижні тренувань - результати досить скромні, зважаючи що половина з втраченої ваги то просто вийшла з організму вода. Чи то дівчата "філонять" на тренуваннях, чи то програма тренувань недостатньо ефективна.
Відповісти
Нічого страшного, закінчать тренування, стануть знову пупсіками
Відповісти