Козюра голосуванням за бюджет вторгував ділянку, - Микола Собуцький

Козюра голосуванням за бюджет вторгував ділянку, - Микола Собуцький
Сесія Луцької міської ради, яка відбулася 29 червня, відзначилася декількома подіями, які спровокували багато розмов у місцевому політикумі. Про те, чому зміни до бюджету затверджували за два рази, яка роль Андрія Козюри у цьому процесі, про майбутнє провладної більшості, про Регламент, який внесли "з коліна", наша розмова з депутатом Луцької міської ради Миколою Собуцьким (фракція "Самопоміч").

На першому пленарному засіданні крайньої сесії Луцької міської ради бюджет затверджували за другим разом. Чому з першого разу не вдалося зібрати необхідної кількості голосів?

Досить цікаве, та досить "неполітичне" питання, - так заявляв на сесії виконувач обов'язків міського голови Ігор Поліщук. Вийшла досить цікава ситуація, бо за бюджет не голосували такі фракції як "Свобода", "Самопоміч", "Народний контроль" та "БПП-Солідарність". Ці фракції не голосували, бо не хотіли, щоб знімали 10,5 мільйонів на будівництво 27 школи, яка будується в 55-ому мікрорайоні.

Це не просто наша примха, щоб кошти лишилися. Адже, більше як півроку назад, депутати з "УКРОПу" голосували за виділення 20 мільйонів. Ми не розуміли, чому зараз ці гроші забирати. Це було суто політичне рішення. Ми спілкувалися із жителями мікрорайону, і депутат округу Тарас Шляхтич постійно моніторить ситуацію, і можу з впевненістю сказати, що люди хочуть, щоб школу врешті добудували. Звичайно, потрібно зробити і дорогу, але це потрібно вирішувати в комплексі.

Як писали ЗМІ, не проголосували з "укропівської" більшості депутати Андрій Козюра та Майя Шостак. Після оголошення перерви "радикал" Сергій Була підійшов до Поліщука і, навіть на записі чути, що сказали, що "Козюра кинув сюрприз".

Під час перерви я здогадувався, що будуть йти торги за це питання. Тобто Козюра мав би віддати голос за зміни до бюджету, натомість, заручившись підтримкою в голосуванні за "його питання".

Так, на попередні дві сесії виносилося питання про виділення земельної ділянки 0,5га громадянину Юрію Войту. Як стало відомо, Войт є помічником Андрія Козюри. В рішенні йдеться про безкоштовне виділення землі, риночна вартість на аукціоні на старті становила б 4 мільйони.

Отож, такі зміни до бюджету не тільки зняли 10 мільйонів, а ще й "пожертвували" такою сумою, яка не пішла в бюджет міста.

Коли почали вдруге голосувати за бюджет, то на сесії з'явився іще один депутат Валерій Бондарук . Тоді і Шостак, і Козюра, і Бондарук проголосували за зміни до бюджету. Отож, маємо підтвердження того, що "торги" мають місце в міській раді.

Депутати діляться на два типи: ті, які прийшли захищати громаду, місто, і працюють для цього, а є такі, що вирішують свої бізнесові питання.

Питання виділення цієї земельної ділянки уже не раз виносилося на сесію, але знімалося. Чому так?


Так, дійсно таке питання виносилося на сесії, але завжди знімалося. Андрій Козюра добре знав, хто і як голосуватиме. Тому він його знімав, щоб як то кажуть, не "нагнітати" ситуацію. А тут випала можливість "поторгуватися" за це питання, взамін на голоси за бюджет.

Я взагалі вважаю, що це рішення потрібно оскаржуватися в суді.

Як довго більшість буде працювати в такому форматі?

Таке буде до перевиборів. Тут питання скоріше не в тому. Цікаво, як ця більшість формувалася: підкупом, домовленостями чи лобіюванням інтересів. До кінця каденції вони будуть так працювати. Шкода тільки, що така праця не спрямована на життєдіяльність міста та громади, а на своє збагачення.

Затвердження змін до регламенту. Чи були порушення в цьому проекті рішення? На твою думку, чому "УКРОП" ігнорував зауваження колег по раді?


Я бачу, що тенденція і практика у цієї політсили брати усе за раз. Вони не зважають на думку інших, не радяться із колегами. В "УКРОПу" є свої 24 депутати, своя більшість, і вони, що хочуть те й роблять.

Регламент - це основний документ, так звана "біблія" міської ради. За цим документом організована робота рада.

Те що, зробили через бюджетну комісію, поспішаючи, у перерві сесії - це взагалі неприпустимо. Ми про це дізналися після перерви, коли роздали депутатам проект рішення. У раді є регламентна комісія, яка перш за все мала б розглядати зміни. Я взагалі вважаю, що це питання повинно було пройти усі комісії.

Виходить, що у раді бюджетна та земельна комісія виносить на сесію всі основні проекти рішень. Депутати жартома запитували "для чого на інші комісії?" та пропонували "об'єднати земельну та бюджетну, та й нехай Ткачук там головує".

Яка атмосфера панує в раді? Чи вдалося "владі" налагодити контакт із усіма депутатами?

На співпрацю "більшість" міської ради не йде. Ба навіть не налагодили діалог з опозиціонерами.

"Самопоміч" завжди голосує "за" проекти рішень, які виносяться УКРОПом, якщо це робиться на благо громади та міста. Я завжди буду підтримувати ті проекти, які несуть покращення для лучан.

Як ти оцінюєш владу, яка нині керує містом?

Нелегітимною. Просто і одним словом.

ТЕКСТ - Ольга Валянік

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А думаєте чому вони витріщівши очі в депутати пхаються?
Відповісти
Ти краще займись своїм мікрорайоном. А то вроді депутат є а не робить нічого і небачить його ніхтто
Відповісти
Останні статті
Козюра голосуванням за бюджет вторгував ділянку, - Микола Собуцький
03 липень, 2017, 16:27