Скандальний луцький «Егоїст»: люди можуть залишитись без квартир

Скандальний луцький «Егоїст»: люди можуть залишитись без квартир
Уже майже півроку на будівельному майданчику ЖК «Егоїст» – тихо і порожньо. У середині грудня відділ державного архітектурно-будівельного контролю міста скасував декларацію на початок будівництва.

Львівський забудовник запевняє: невдовзі отримають новий дозвіл. Власник землі і частини будівлі, депутат Луцької міської ради Сергій Була теж сміливо роздає гарантії. Натомість чиновники розводять руками: жодних документів про відновлення робіт поки не бачили, – пише Тетяна Кушнерик для інтернет-видання Волинь24.

ЕГОЇСТИЧНА ПЕРЕДІСТОРІЯ

Зведення новобудови біля луцького РАЦСу розпочалося із неприємної історії: сусідня дев'ятиповерхівка вкрилися тріщинами і почала осідати. Після тривалого конфлікту із «ЕГОЇСТичними» сусідами люди добилися обстеження експертами. Рівненський національний університет водного господарства та природокористування підтвердив: передаварійний стан будівлі – «наслідок виконання робіт біля осі будинку, які виконувалися без вивчення впливу новобудови на фундамент існуючого житлового будинку».

Забудовника ЖК «Егоїст» – львівську фірму ТзОВ «Юкрейніан Девелопмент Індустрі» – зобов’язали укріпити пошкоджений будинок. Роботи із укріплення почали, але так і не закінчили. У вересні 2016 року управління капітального будівництва міськради виявило, що «ряд робіт виконується неякісно, з відхиленнями від проектно-кошторисної документації».

Попри те, що будівництво «Егоїста» наразі стоїть, у мешканців сусідньої дев'ятиповерхівки «сюрпризи» не зникають. Кілька днів тому у кількох квартирах знову «сипалися» стіни. Пані Людмила із сьомого поверху розповідає: тріщини збільшуються. Там, де недавно була «павутинка» – уже «рівчаки» шириною по півсантиметра. Поставлені склопакети перекосило – будинок явно «розповзається». Найбільше страждають три горішні поверхи. «Сидиш і чуєш, як тріщить будинок. Страшно, але що робити?» – каже сусідка і розводить руками: недарма горе-будівлю назвали «Егоїстом».
Після початку будівництва Егоїста сусідній будинок вкрився тріщинами
Після початку будівництва Егоїста сусідній будинок вкрився тріщинами
Егоїст майже півроку не будується, а тріщини в сусідських квартирах розростаються
Егоїст майже півроку не будується, а тріщини в сусідських квартирах розростаються

ОЦЕ ТАК «ВІДБИЛИ»…

Та укріплення сусіднього будинку не вирішило конфлікт, а навпаки – стало причиною іншої, більшої проблеми.

«Підрядник за свої гроші був змушений відновлювати стійкість сусіднього будинку, і на цих роботах втратили кошти. Щоб «відбити» витрачене, вони вирішили будувати одну з квартир на три метри довшою. На десяти поверхах виходить непогана площа. І все вперлося в те, що мали погодити ці зміни з якимось чиновником із Києва, а той – «дав задню». Тобто вийшло, що вони будували без дозволу», – розповів чоловік, який встиг купити в «Егоїсті» квартиру.

Власник землі під житловим комплексом Сергій Була каже: наскільки йому відомо, забудовник виробляє документи, проходить експертизу проекту, щоб продовжити будівництво. Проте скільки часу це може тривати – не знає.

«Усіх 44 інвесторів, які придбали квартири у «Егоїсті», я знаю особисто. Нещодавно ми з ними проводили збори і все обговорили. Щодо укріплення сусіднього будинку – я в це не лізу, є забудовник, хай з ним розбирається», – коментує ситуацію Була.
Аби відбити витрачені кошти на укріплення сусіднього будинку, забудовники розширили площу новобудови
Аби відбити витрачені кошти на укріплення сусіднього будинку, забудовники розширили площу новобудови

У КОЖНОГО – ВЛАСНИЙ ІНТЕРЕС

Наразі близько 30% квартир у «Егоїсті» уже викуплено. Один із покупців майбутньої квартири погодився анонімно розповісти про нюанси навколо скандального будинку.

За його словами, договір користування землею між фірмою Сергія Були та «Девелопмент Індустрі» укладений до жовтня цього року. Якщо до цього часу забудовник не встигне здати об’єкт, усе, що не добудували, перейде до власника землі, тобто – депутата Були.

До такої ситуації він, схоже, готовий. Зокрема, на згаданих зборах повідомив покупців, що у нього «є будівельники, які готові взятися за цей будинок, і треба вісім місяців, щоб повністю поставити коробку». Навіть якщо йому наразі не вдасться домовитися із забудовником, то «із середини жовтня права на недобудований об’єкт опиняються у нього і він далі починає будівництво».

Щоб добудувати будинок треба 38 млн грн, але знову ж таки, за словами власника землі (і скоро вже – й самого ЖК?), про ніяке підвищення вартості квартири мова не йде. Це теж було обіцяно на зборах інвесторів.

Цікаво, що в договорах покупців квартир вказаний різний термін здачі об’єкту: у когось – в кінці 2017 року, в інших – до середини 2018 року. Також чітко прописані наслідки, якщо покупець вирішить відмовитись від квартири (забудовник лишає 3% вартості житла собі), а от умови, як притягнути забудовника до відповідальності за «зірвані» терміни – навіть не згадуються.
Земельна ділянка під Егоїстом та частина будівлі належить депутатові міськради Сергію Булі
Земельна ділянка під Егоїстом та частина будівлі належить депутатові міськради Сергію Булі

«ВІЙНА» З ДОКУМЕНТАМИ

Куратор проекту «Егоїст» із ТзОВ «Юкрейніан Девелопмент Індустрі» Олександр Данчук не захотів коментувати угоду із власником землі Сергієм Булою, а саме – швидке закінчення термінів.

Висновок про порушення проекту будівництва чоловік назвав «наслідком політичної ситуації у Луцьку» і запевнив: зауваження до проекту усунули. За його словами, наразі закінчують експертизу і вже 20 липня матимуть висновок.

Дозвіл на будівництво планують отримати у Києві, а за два тижні після урегулювання усіх «паперових» питань будівництво відновиться.

Цікаво, що у цього забудовника подібна ситуація з відхиленням від проекту будівництва вже не вперше. Проблеми із однойменним житловим комплексом у Чернівцях ця фірма мала торік. Там ЖК «Егоїст» почали зводити у зоні промислових підприємств IV класу шкідливості, що неприпустимо.

Окрім того, розташування будинку порушувало нормативні відстані, які встановлені санітарно-гігієнічними та протипожежними нормами від розташованого поруч стадіону. Наявні порушення зафіксувала Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю міста Чернівці і визнала будівництво ЖК «Егоїст» самочинним. Забудовнику видали приписи на призупинення будівництва та усунення виявлених порушень.
Олександр Данчук активно рекламував Егоїст у луцькій пресі
Олександр Данчук активно рекламував Егоїст у луцькій пресі

* * *

Поки і забудовник, і власник землі стверджують, що ситуація от-от «розрулиться», в міській архбудінспекції кажуть, що жодних документів про відновлення будівництва «Егоїста» поки не бачили.

«Забудовника ЖК «Егоїст» притягали до відповідальності за відхилення від проектної документації. Спочатку їх оштрафували і дали припис за два місяці усунути виявлені недоліки. Протягом цього терміну проектна документація так і не була приведена до ладу, тож декларацію скасували. Щоб її відновити, слід розробити відповідний проект, пройти комплексну експертизу і подати до відділу державного архбудконтролю документи на отримання дозволу на виконання будівельних робіт. Наразі ніяких документів щодо ЖК «Егоїст» у нас немає», – пояснює начальник відділу державного архбудконтролю Юрій Маслюк.
В архбудконтролі кажуть: про зміни в проект будівництв і усунення порушень нічого не чули
В архбудконтролі кажуть: про зміни в проект будівництв і усунення порушень нічого не чули

Найгірше у цій ситуації – власникам вже придбаних квартир, які стали заручниками проблеми. Адже якщо недоліки будівництва не усунуть чи новий забудовник відмовиться витрачатися на сусідній будинок – люди можуть лишитися ні з чим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо ще заберуть мандата, то хана Булі... Людей шкода...

Тільки чому вони з такими порушеннями та потім без дозволу на будівництво проводили там роботи і ніхто їх там не спиняв ??? Оце вже інше запитання... і воно точно має бути адресоване не до Були
Відповісти