Луцьк і вибори: плацдарм перший, «бігмордний»

Луцьк і вибори: плацдарм перший, «бігмордний»
Вибори народних депутатів України пройдуть 28 жовтня 2012 року. Згідно з законом України про вибори, висування кандидатів починається за дев’яносто днів до дня виборів. Тобто, точка відліку – 30 липня 2012 року.

Втім, судячи з рекламної активності потенційних кандидатів, принаймні Луцьк уже починають окуповувати охочі здобути мандат нардепа.

На щиті

Першими зі своїми плакатами, біг-бордами та сіті-лайтами після політичного затишшя почали з’являтися «старі-нові» обличчя політичної арени, які стали більш самостійними. Наприклад, високу рекламну активність проявляв депутат Олег Ляшко з його Радикальною партією. Слід за ним навесні цього року містом почали ширитися плакати Наталії Королевської з її політичним дітищем «Україна – вперед» та партії «УДАР» Віталія Кличка.



Останнім зі «столичних» донести своє слово лучанам з плакатів вирішив Віктор Медведчук зі своєю організацією «Український вибір». Плакати виготовлялися централізовано і навіть не врахували мовної специфіки регіону, адже усі написані російською мовою.


Місцевим «окупантом» рекламних щитів протягом останніх тижнів можна назвати професора Юрія Недужка, який рекламує свої статті в місцевій газеті «Діалог», друкувався у газеті «Волинь-нова» та інтернет-виданні «Волинська правда».


У «меценатах»

Іншою формою популяризації імені потенційних кандидатів можна назвати участь у все можливих благодійних акціях і масових заходах. Наприклад, фонд Ігоря Палиці став «генеральним спонсором» благодійного заходу за тверезе життя.



Зауважимо, що згідно з Законом «Про рекламу», «спонсорство є добровільною матеріальною, фінансовою, організаційною та іншою підтримкою фізичною та юридичною особами будь-якої діяльності з метою популяризації виключно свого імені, найменування, свого знака для товарів і послуг».

Тобто, ніхто й не приховує, що метою участі благодійного фонду в такому заході є популяризація виключно фонду і його назви.

На рекламних носіях інших благодійних акцій також можна побачити інших потенційних кандидатів.

Наприклад, на щиті благодійного фестивалю «Волинський Благовіст» великим літерами візуально виділені імена головних благодійників – Ігоря Єрємєєва та Ігоря Палиці.



На усіх плакатах мистецької акції «Ніч у Луцькому замку» також вказаний не лише логотип фонду «Новий Луцьк», як генерального партнера свята, а й зазначене ім’я його очільника – Ігоря Палиці.



Цікавими є рекламні плакати Партії регіонів, присвячені сайту до Євро-2012. Адже знак копірайту на ресурсі засвідчує, що авторське право на ресурс належить Волинській обласній державній адміністрації. Розробник ресурсу прихований.



Скільки коштує прокинутися відомим?

Аби порахувати кількість зовнішньої реклами, що має ознаки політичної, ми вирішили відправитися одним з найлюдніших маршрутів громадського транспорту Луцька: 15-тим автобусним маршрутом, від вулиці Винниченка, проспектами Перемоги, Соборності, Молоді, Відродження, вулицею Рівненською та проспектом Волі.

На цьому шляху у першій половині дня 5 червня ми нарахували 16 сіті-лайтів та 1 біл-борд з портретом Юрія Недужка та рекламою його публікацій, 6 сіті-лайтів Наталії Королевської, 7 сіті-лайтів Віктора Медведчука, 5 сіті-лайтів партії «УДАР» та 1 плакат Партії регіонів.

Додати сюди непряму рекламу (плакати акції «Ніч у Луцькому замку», фестиваль «Волинський благовіст»), то матимемо ще 5 сіті-лайтів та 4 біл-борди зі згадуванням потенційних кандидатів - Ігоря Палиці та Ігоря Єремеєва з їх благодійними фондами.

Також до дотичної реклами можна додати рекламу газети «Слово Волині», появу якої окремі експерти пов’язують з фактичним початком виборчої кампанії потенційного кандидата Степана Івахіва. Таких біл-бордів на вказаному маршруті 15-ки - три.

Скільки коштує?

Оператори зовнішньої реклами зазначають, що ціна на розміщення плакату на одному сіті-лайті в залежності від кількості і терміну розміщення вартуватиме у місяць від 500 до 1000 гривень. Додаймо до цієї суми виготовлення та друк самого плакату – близько 200 гривень.

Щодо біл-бордів, то вартість розміщення однієї такої реклами – без поклейки та виготовлення – від 2200 тисячі в місяць.
Таким чином за мінімальними підрахунками вартість розміщення нарахованих 34 сіті-лайтів у місяць на відрізку в приблизно 12 кілометрів - 23,8 тисячі гривень, біл-бордів – 4800 гривень. Разом – 28 тисяч 600 гривень у місяць.

Як ще можна витратити 28 600 гривень?

Купити:

7944 буханок пшеничного хліба,
1787 літрів соняшникової олії,
95 мішків цукру,
2860 кілограм гречки,
2576 літрів бензину А-95.

14300 разів проїхатися у луцькій маршрутці.

Винайняти однокімнатну квартиру в спальному районі Луцька на 2 роки.

28 днів жити у номері «Люкс» готелю «Україна».

Випити 1588 чашок капучіно у «Роуз-кафе».

Показати виставу 953 глядачам на камерній сцені Волинського обласного музично-драматичного театру або 1906 глядачам у театрі «Гармидер».

3,5 місяці платити заробітну плату Луцькому міському голові.

Коментує експерт

Михайло Шелеп, регіональний координатор громадянської мережі «ОПОРА»:

«Це повністю політичні лозунги. По-перше, у них йдеться про те, що мають робити державні органи, тобто схоже на певну передвиборчу програму. Тобто, схоже, що кандидат обіцяє, чого він буде добиватися або навіть доб’ється від держави при певних ситуаціях.

По-друге, варто звернути увагу на форму. Якщо людина не цікавиться виборами, то вона не вішає своє обличчя на всіх біл-бордах, сіті-лайтах і не роздає масово газету зі своїм зображенням. А номер газети «Діалог» розносився щонайменше два рази.

Якщо виривати з контексту фразу з плакату, то вона нічого не скаже. Але якщо враховувати період надання інформації, форму донесення, кошти, які витрачені, це говорить про те, що це потенційний кандидат у депутати Верховної ради»

Поки гра не почалася

Де-факто передвиборча агітація уже розпочалася. Усі згадані вище плакати, на думку експертів, можна зарахувати до рангу політичної реклами.

Однак, законодавець політичну рекламу трактує лише у контексті передвиборчого процесу. Допоки він не розпочався офіційно, визначити масштаби фінансування потенційний гравців та джерела надходження коштів можна лише здогадками.

Згідно з законом України про вибори народних депутатів «до політичної реклами належить використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

Згідно з українським законодавством передвиборча агітація, тобто будь-яка діяльність яка спонукає виборців голосувати чи не голосувати за певного кандидата чи партію, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах.

Закон про вибори народних депутатів передбачає, що кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії.

Використання власних коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

* * *

Ігнорування духу закону – не дивина для українських політиків. Найсумніше те, що чи не головною причиною такої ситуації є не низька самосвідомість «потенційно обраних», а нерозбірливість у своїх рішеннях ключового учасника виборчого процесу – власне виборця. Доки той, від волі кого залежить склад майбутньої Верховної ради, не стане прискіпливим, скептичним, вимогливим і перебірливим – доти й сприйматимуть його не більше ніж засіб доступу до «годівниці».

Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: вибори-2012
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 36
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені про зарплату Романюка найбільше сподобалося :)
Відповісти
Кошти, які витрачені на такий метод політичної реклами, це лише інформування про можливого кандидата, і становлть лише невелику частину передвиборчого фонду,скоріше за все, мають на меті лише інформування потенційних виборців про інснування можливого кандидата, як такого, на даний момент. Не секрет, що існують технічні кандидати, головна мета яких, відтягування голосів від сильних так званих "прохідних кандидатів.
Відповісти
На сьогодні в місті професор Юрій Недужко один з найпопулярніших кандидатів. Вн розповідає правду, не крав та не бере хабарів . Йому вірять. Його підтримує українська діаспора США та Канади. На зустрічі з Януковичем після саміту НАТО вони піднімали питання про те що хотіли б бачити волинського професора в парламенті. В Луцьку буде кількадесят спостерігачів від Світового Конгресу Українців, Конгресу Українців Канади та Українського Конгресового Комітету Америки в якості спостерігачів на виборах. Кажуть, що поступила вказівка йому не заважати.
Відповісти
"Вн розповідає правду, не крав та не бере хабарів ."
Прошу вибачення фрази на кшталт "Багаті мають поділитися бідними" чи "Країна може будувати 2млн. квартир і роздавати їх безкоштовно" ви називаєте правдою? Я називаю такі фрази банальщиною і від них злегка віддає нафталіном. Якщо пан Недужко не бере хабарі, не краде, не лобіює нічиїх приватних інтересів звідки в нього гроші на таку не слабку ПР-кампанію в нашому місті?
Відповісти
трішки про "правду" професора: "якщо оподаткувати кошти, які олігархи розкрадають..." - це який профффесор придумав?
тобто хай крадуть і далі але хай з цього награбованого податки платять??????
Відповісти
Отже в місті Луцьку буде боротьба між трьома основними кандидатами: Ігорем Палицею, якого підтримує єврейський капітал Ігоря Коломойського, Анатолієм Грицюком, за яким підтримка опозиції та професором Юрієм Недужко.
Відповісти
Більшого маразму, як гасла БП, озвучені Недужком, вигадати важко: цей тупий популізм розрахований на планктон? Так він, цей планктон, після такої реклами у школах та лікарнях, не кажу вже про вузи перестане розмножуватись. Народ вже прозрів: а хто ще ні - то ця реклама - розрив мізків: примітивно й недужковато...
Відповісти
На що розраховує Віктор Медведчук? Він намагається російськомовними плакати та агітками підкупити волинських виборців? Чи я космонавт чи небо в горошок?
Відповісти
1. Мрії Недужка - це казка для дітей раннього віку про те, як жаба стала царівною.
2. Передплата "Ділога" (глухого з німим), складає 157 екземплярів, пару десятків продається і 40-50 дарується читачам з таким інтелектом, які не відрізняють хобі від хобота. Мова про те, що агітувати через "Діалог", що пісяти проти вітру.
3. Історики не потрібні у ВР України. Вони там виглядають, як чахоточні кури серед павичів. Псевдоеліта будує для себе паралельну державу. За кордон не хочеться - тут все своє: закони, менти, прокурори. За "бугром" її відразу впізнають з першого дня приїзду: вони в фешенебельних ресторанах гасять недокурки в бульйоні з мізків фазана, а після третього келишка ховають в кишені дорогі краватки. Вони їм заважають, як заважає путо ретивій корові.
4. Недужка можна виставити в якості манекена на вітраж в сільському магазині, але при умові, щоб рот був закритим.
Відповісти
Недужко вміє та не боїться виступати перед людьми, непагано пише та аналізує, він вчений тому може самостійно працювати з документами та готувати закони. Іншими словами він професійно придатний для роботи у Верховній Раді. Жоден його опонент по рівню підготовки не може зрівнятися з ним. Сьогодні очевидно, що цей професор один з фаворитів виборчої кампанії на Волині. Багато моїх колег - викладачів підтримують саме його.
Відповісти
Цікавий матеріал, Танічька, ти умнічька)
Відповісти
Людоньки який Недужко? Який фаворит? Який інтелектуал? Хто отакі коментарі пише? Сам Недужко? Чи тій Олені тоже добре заплачено? Недужко гидотний пасинок регіоналів. Йому влада треба як і їм всім. Їм держава і люди то лише гній. Господи доки наш сліпий народ буде вірити таким всяким недужкам. Ми шо якісь прокляті?????
Відповісти
Волинянину, Ви може й проклятий провладний/псевдоопозиційний клікуша. А я була на лекціях Юрія Вікторовича, слухала його полум'яні виступи. Це сильна, інтелектуальна людина і вчений. Вся наша група слухачів стоячи, після лекції по державотворенню, йому аплодувала! Переконана, що всі вчителі міста його підтримають! Необхідна зміна поколінь влади! Професор Юрій Недужко - це найкраще що є насьогодні в нашому місті!
Відповісти
Чому ви, Наталка так переконані про "всіх вчителів міста"? Я вчитель і також слухала "полум'яні виступи". Наша група йому ні стоячи, ні сидячи не аплодувала. І враження залишилося таке собі - "а поговорить", тобто самий елементарний популізм (ну, ще плюс велика порція самореклами і демонстрування власних фото) Може, пан професор ще запропонує реальні механізми здійснення своїх прожектів? Такого я не чула під час його лекції і не бачу зараз. Між іншим, період управління державою вченими-істориками вже був і залишилися від того тільки втрачені можливості. Це по-перше. По-друге, звідки фінансується (розрахунки витрат у статті)полум'яний професор? Хто вкладає гроші? Діаспора? Просто так? По-третє, що робить такий видатний вчений у ВІППО (більшість моїх колег досить прохолодно оцінюють діяльність і рівень цієї установи)? Чому не підіймає науку хоч би у ВНУ7
До речі, не варто називати людину проклятим клікушею, якщо вона не розділяє ваші уподобання.
Відповісти
Р.S. Чи тільки мені стиль постів Василя, Олени і Наталки видається не те що схожим, а практично однаковим?
Відповісти
цікаво, а якщо 90% електорату на бюлетені просто напишуть слово Х.., тим самим виразивши своє ставлення до всіх кандидатів і зіпсувавши бюлетень - хто пройде до парламенту і чи визнають вибори такими, що відбулись?
Відповісти
Тоді Х.. його знає хто і пройде...
Відповісти
Мабуть пан професор у ВІППО навчає нас з Вами. Про реальні можливості втілення ідей професора, якщо Ви прослухали лекцію, почитайте в газеті "Діалог", про фінансування запитайте в самого професора, він мабуть, і гранти отримує і державні премії і книжки публікує і авторські свідоцтва на винаходи має!
P.S. А мені стилі Марти, Ані, Агітатора, Спостерігача та Волинянина також за деякими невеликими відмінностями здаються майже однаковими?! .
Відповісти
Про "навчання" у ВІППО - див. вище. Звичайно, і там є викладачі-профі(наприклад, викладач релігієзнавства Рудь О.В.).З історії маю непогану підготовку (вчив мене Поліщук Олексій Остапович - до нього обом Недужкам разом ще довго тягнутися). Не дивлячись на те, шо пан Недужко - кваліфікований вчений, його лекції - дешевий популізм і самореклама, він не пропонує чітких і конкретних механізмів втілення своїх ідей, хіба що "народ України має зробити вибір не на користь олігархів" і далі ла-ла-ла. Фінасування: 2007 рік грант президента на здійснення наукових досліджень у розмірі 20 тисяч (до речі, всі наукові дослідження стосуються діяльності діаспори Канади і США і мають переважно теоретичний характер), 2011 рік премія президента молодому вченому - знову 20 тисяч і десь між ними премія видавництва "Смолоскип" максимум 1 тисяча. Книжок і авторських свідоцтв про винаходи не знайшла. То яку користь (і кому) може принести вузькоспеціалізований історик-теоретик, ставши депутатом?
Відповісти
Наталка вона же Олена вона же Василь - вона же Недужко??? ))) За що тому Недужко аплодувати? І я його чула в ВІППО. Нема там за що аплодувати. Порожнє місце і хоть ви лопніть геніальним від того ваш Недужко на стане. Хай пише собі статті по історії і не лізе туди де він повний ноль. Та вот тільки чула що і історики від його шарахаються
Відповісти
Я теж чула, що професора Недужка, м"яко кажучи, не дуже хочуть бачити на історичному. Чого б то професора не хотіти, адже всякі там акредитації легше при відповідній кількості проходять. Але, видать, ця постать "дуже приємна" для рідного факультету. На мою думку, правильно роблять, що не хочуть.
Відповісти
Шановні Дівчатка! Невже ця стаття присвячена виключно постаті Професора Юрія Недужка. Я розумію - професор молода інтелектуально розвинута особистість, яка висуває цікаві креативні ідеї, і про це пише в своїх статтях, при цьому нікого і ніщо не боячись - бо статті відверто резонансні. Але, що немає інших кандидатів в депутати. або інших тем?Чого не можна поговорити пор Ігоря Палицю - чому він знову хоче бути народним депутатом і звідки у нього мільйони доларів?! Або чому Голєва Олена платить такі мізерні зарплати на своїх підприємствах і який гламурний у неї мобільний телефон VERTU, А ВІН ЩЕ Й СУПЕРДОРОГИЙ?! Або, що забув знов Анатолій Грицюк в політиці, невже мало набрав, будучі при владі, або невже йому мало провалу на виборах мера і скандалів по його квартирам і землям ( до речі награбованим). А зараз ще й кажуть, що його купив Ігор Палиця, щоб він злив свою кампанію! Тем багато - давайте спілкуватись!
Відповісти
Скажіть будь ласка а в яких саме ідеях і заявах проявляється "креативність і резонасність"?
Відповісти
Аня ви праві
Відповісти
Ви в одному пості змогли і Недужка похвалити з усіх сторін і решту кандидатів просто "порвати". Може, підпишетеся власним іменем - Недужко Ю.В.?
Відповісти
Недужко не професор, а лише працює на посаді професора. Для науковців це дещо роз'яснює.А всі позитивні відгуки в коментарях написані ні ким іншим, як ним самим. Це, навіть по стилю впізнається. Тому - це ще один "професор ПІ".
Відповісти
Ну от знову про Професора Юрія Недужка! Комусь Він так душу гріє, що не може спати ні в день, ні в ночі.
Відповісти
http://board.lutsk.ua/topic/58384-shkola-9/page__st__200
Відповісти
Як свідомий знаючому: пане НЮВ, не піарте самі себе - це спрацьовує як антиреклама - це моя вам порада.Хоча радити можна розумному, а не знаючому, бо не зрозумієте.
Відповісти
Юрій Недужко син директора ЗОШ №9 Луцька. Син провладного прихвостня, який у всі часи скоював корисливі злочини, допомагав бравим правоохоронцям ховати кінці у воду. тому і був "на висоті". Плід його – Юрій, абсолютно гнилий. Адже на гнилому корінні нічого путного просто не виросте. рекламує Юру газета, дуже і дуже близька до влади. Подумайте! Дешевий популізм проффесора з двома фе..
Відповісти
Лучанину. Щодо газети і її якості ви маєте рацію на 200%, лише помилка в тім, що це не газета, а ганчірка, яку утримує невідомо за що той, хто розвалив журналістську організацію області (одну з найкращих в Україні). А про ймовірного кандидата в депутати ВР, то це (якби щось трапилось, що його б вибрали, не доведи, господи!), буде найбільшою помилкою волинян. Це буде новоспечений горбатюк. Історія, справді, нас нічого не навчила. Скажу словами російського історика Василя Ключевського: "Отечественная история, в сущности, не учит ничему. Она только наказывает за невыученные уроки". В нашому випадку йдеться про 20-річну історію українських виборів у ВР.
Відповісти
Взагалі в мене вже складається враження, що своїми "фотками з провідними українськими діячами" Недужко не гребує фотошопом або ж спеціально тільки ловить політиків, щоб з ними фоткатись. Про фотошоп подумав вчора, коли побачив у третій порції підкиду "Діалогу" фотки Недужка з Ющенком і його Катериною періоду 2004 року. А Недужка то фото цьогорічне або який рік-два тому зроблене! Якщо хтось знайде оригінал, з якого робили колаж, і опублікує - буду дуже вдячним.
Було ще одне фото з Тимошенко. Теж досить сумнівне. По газетному відбитку важко сказати фотошоп це чи ні, але можна це обговорити.

До свого фейка. Щодо недоліків вказаних кандидатур - підтримую, але й розхвалити Недужка теж не можу: пам'ятаю його студентом старших курсів та аспірантом. Ну досліджував він і тоді діаспору, але як людина та промовець мене зовсім не вражав. А популістичний комунізм від доктора наук чи простої людини - одна полова.
Відповісти
А мені Недужко подобаеться. Він вміє та не боїться виступати перед людьми, публікуватися у різних газетах.А ще я вам хочу сказати що ні хто з наших кандидатів у депутати не запросив його на телебачення у дискусію тому, що бояться. Бояться що пан професор заткне їх "за пазуху".Про ньго непагано відгукується старше покоління, яке доречі було при владі.
Відповісти
Які дискусії - ще офіційна виборча кампанія не почалася. Та й кому потрібне це тріпло. Розглагольствувати і робити діло - це зовсім різне. Одного такого, який гарно говорив, вже й президентом бачили. Чим це закінчился? А "затикають" не за пазуху, а за пояс.
Відповісти
мдааааа.... со временен моей школы товарищ Юрий Викторович отъел хорошую ряху....ладно..будем говорить "возмужал")))
Відповісти
Начинается предвыборная гонка и в игру включается отец Недужко (директор 9 школы). В школе появляются "проблемы" которые в силе решить только он-но разумеется за "спасибо".
Відповісти
Останні статті
Луцьк і вибори: плацдарм перший, «бігмордний»
12 червень, 2012, 11:51