«Суди залишаються бастіоном корупції», - Єгор Соболєв

«Суди залишаються бастіоном корупції», - Єгор Соболєв
Про антикорупційні реформи, боротьбу із корупцією та зміни в країні розповів народний депутат України, заступник голови фракції "Самопоміч" у ВРУ 8-го скликання, голова Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв.

Інформаційне агентство ВолиньPost також поцікавилося у народного обранця і його думкою щодо політичної ситуації в Луцьку.

- Ви відомий як політик, який просуває антикорупційні проекти. За три роки після Революції Гідності, чи відчули Ви зміни у цьому напрямку?

- І так, і ні. Інколи думаєш, яке на нас прокляття внутрішнє: ні Путін, ні хто інший не робить шкоди більше, ніж ми самі. І без примусу дуже багато людей продають все: землю, ідеали, друзів. Інколи стає страшно, чи є з цього вихід. З іншого боку, може ми саме те покоління послугуємося історичним моментом, коли, як у "Барона Мюнхаузена", себе за волосся з болота витягнути змогли.

Нині в Парламенті Антикорупційне бюро та Антикорупційна прокуратура обвинувачує трьох депутатів від правлячої партії: Дейдея та Полякова з «Народного Фронту» та Розенблада з «Блоку Петра Порошенка». Коли таке було?

Обвинувачення здійснюють нові детективи, нові прокурори, які не мали і не мають шансу працювати в Генеральній Прокуратурі, в СБУ, але в нових, створених після Майдану, Бюро та прокуратурі почувають себе вільними, незалежними та професійними слідчими. Я часто до них ходжу як голова парламентського комітету, який формує для них законодавство та наглядає за їхньою роботою.

Найбільше задоволення для мене, це коли я заходжу до них о 21:00, і я бачу там хлопців та дівчат, яким цікаво працювати. Вони просто «розривають» цих корупціонерів, в тому числі моїх колег.

Президент поїхав в п’ятницю до Львова і за пару годин до його приїзду заарештували керівництво бронетанкового заводу, яке Порошенко мав вітати.

Це зміни, про які реально ми мріяли на Майдані. Тоді ми не думали, що усе це буде так важко досягати, але може ми були занадто наївні. Всі добрі речі виходять лише з величезними зусиллями. Тому ми далі в болоті, але далі самі себе по трохи за волосся витягаємо.

- На Вашу думку, який найбільш антикорупційний проект реалізувався?

- Антикорупційне Бюро та прокуратуру я уже хвалив. Але найбільше я пишаюся значною прозорістю, яку ми запровадили, коли відкрили декларації посадовців, реєстр власності нерухомості землі та автомобілів, витрати, які робляться за гроші платників податків, як центральним урядом, так і комунальними підприємствами та міськими радами.

Багато людей в країні живуть наче в Бельгії. Вони думають, що в Україні все добре, але є окремі труднощі, але якось можна жити. І коли до них «приходить» біда у вигляді п’яного прокурора, який збиває на пішохідному переході дитину або лікаря, який ставить неправильний діагноз, і рідні помирають, чи бізнес забирають, і тоді ці люди кажуть: де суд, де поліція, де держава? І вони розуміють, що цього нема, адже ці структури з’їла корупція. І ця прозорість дозволяє людям побачити реальність.

Нині при зустрічах із іноземними парламентаріями чи урядовцями я розповідаю, що найбільшим нашим досягненням є те, що ми "відкрили людям очі" на корупцію.

На цьому ми робили акцент - відкрити людям очі.

Це велика ілюзія, що лише потрібно обрати доброго Президента чи створити Антикорупційне Бюро, чи натиснути одну кнопку і ми станемо Бельгією. Щоб перетворитися на добропорядну, успішну і чесну державу потрібно зробити багато. Як казав Уінстон Черчіль: «можу запропонувати вам кров’ю та потом». Інших варіантів нема, і хотілося б щоб все ж поту було більше, ніж крові, але це все залежить від нас.

- Що робити із корупцією на місцях? Хто повинен боротися із «маленькими корупціонерами»?

- З маленькими корупціонерами в нормальному суспільстві, як правило, бореться поліція. Не потрібно мати високу кваліфікацію, щоб крадіжку на закупівлю комп’ютерів у міськраді чи нечесне виділення землі розпізнати. Це і так усім видно. Але наш виклик полягає в тому, що таку поліцію ще треба зробити.

Є люді, які продовжують тему старої пострадянської корумпованої міліції, а є нові патрульні поліцейські, які намагаються працювати за законом.

Щоб зупинити корупцію потрібно зробити три великі речі. Перше, це побороти в собі бажання брати участь в корупції, бо багато людей звикли до цього. Можливо, вони не є посадовцями, але дають хабарі, а це така сама корупція, тільки з іншого боку. І якщо ти несеш хабара, о чому ти розраховуєш, що у твоїй державі буде добропорядний Президент чи Парламент чи Верховний Суд. Отже, перше треба побороти бажання в собі.

Друге, треба стати активним громадянином. Зараз багато людей зрозуміли, що основна робота громадянина – це не прийти на вибори, а контролювати, як твій голос використовується. Коли люди стоять біля Парламенту і дивляться, як депутати голосують за зняття депутатської недоторканності Михайла Добкіна, тоді я щасливий. Це і є управління людьми державою, це демократія. Не я управляє нею, не президент, а ми втілюємо від імені людей надані тими ж людьми повноваження.

Якщо ви не цікавитеся, чи міська рада краде гроші на дорогах, то дороги будуть погані і міська рада теж. І це друге велике завдання – стати активним громадянином. Потрібно навести лад не тільки у себе в квартирі. Бо люди зазвичай добре влаштовують особистий побут. От нам треба зрозуміти, що наша квартира завершується в районі Щастя з одного боку і в Ягодині з іншого.

Це – наша квартира. Ця думка не приходить людям в голову, але от люди викидають сміття на узбіччі, а це коридор твоєї квартири. Завелися пацюки у квартирі – ти зробиш все, щоб їх винищити за день. А чому в тебе пацюки в парламенті, в уряді, в суді?

Третє, це зробити добропорядну державу. Маленька корупція існує, бо велика її прикриває. Порошенко краде сам і дозволяє красти іншим. Коли буде президент та генеральний прокурор добропорядний, то які шанси, що прокурор Луцька, до прикладу, буде красти?

- Власне, Ви зачепили тему судів та правоохоронних органів, і раніше їх називали найбільш корумпованими. Чи змінилася ситуація сьогодні?

Ситуація в судах змінилася не сильно. Тисячу суддів звільнилися перед заповненням декларацій. Пішли самі. Така собі люстрація на добровільних засадах. Я голосував за їх звільнення у парламенті.

В цілому суди залишаються бастіоном корупції. Томи ми зараз пропонуємо утворити суд для ТОП-корупціонерів, де вони будуть отримувати не прикриття, а вироки, арешти та конфіскації. Такий законопроект зареєстрували 1 лютого і називається він «Про систему антикорупційних судів в Україні». Основна ідея закону – утворити суд для найбільших корупціонерів, повністю незалежний від інших судових інстанцій, мати свою бухгалтерію, суддів мають підібрати закордонні партнери.

Я інколи думаю, що з Віктором Януковичем було легше воювати, адже він був відвертим ворогом: не одягав вишиванку чи однострій і не казав, що він за Україну чи «за хлопців». Він був ясний ворог. Зараз у нас багато ворогів переодягнені. Вони серед нас, але вони не наші.

Нині етап розвитку демократії допомагає нам не вірити політикам, не обманюватися так легко. Потрібно дивитися в політиків на 2 речі: декларації та їх голосування. Все інше – це дешевий піар.

ТЕКСТ - Ольга ВАЛЯНІК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.