Андрій Присяжнюк - про 4/8 Gallery, культуру споживання та малюнки на будинках Луцька

Андрій Присяжнюк - про 4/8 Gallery, культуру споживання та малюнки на будинках Луцька
1 липня в Луцьку відкрився унікальний об'єкт - мистецька галерея просто неба "4/8 Gallery". Вона розташована на території рекреаційної зони "Сіті Парк". Унікальність її не лише в розташуванні на вулиці, а й в тому, що відвідати галерею можна будь-коли, для цього не потрібно виділяти додатковий час.

Автором та ідейним натхненником проекту є стріт-артер Андрій Присяжнюк. Архітектурну концепцію створив дизайнер та архітектор Сергій Торбінов.

Чотири великі бетонні стіни стоять на березі річки Сапалаївки.

Перша експозиція має назву “Початок”. Її створювали художники: Андрій Кальков, Андрій Горбаль, Андрій Присяжнюк, Сергій Торбінов. Це абстрактні малюнки і в кожного відвідувача будуть свої асоціації. Організатори на сторінці у Facebook та Іnstagram надають детальний опис проекту, розповідають про його концепцію, публікують актуальні фото та запрошення на наступні виставки.



Молодь сюди приходять робити фотосесії або просто селфі. Ввечері галерея підсвічується і роботи художників сприймаються по-іншому.

Інформаційне агентство ВолиньPost поспілкувалося з автором ідеї Андрієм Присяжнюком (псевдонім AND). Його мистецький доробок різний, лучанам він відомий малюнками котів. Його робота в експозиції “Початок” виконана в сірому, червоному та чорному кольорах. Детальніше про свою картину, як створювався проект та про погляди на життя автор говорить в інтерв’ю, яке публікуємо в формі розповіді.

Народження ідеї

“Андрій Покровський (луцький меценат, - ред.) з білборда просив подавати ідеї. Так я вперше запропонував свій проект - галерея під відкритим небом. Другий раз проходив “АРТХАКАТОН”, де я знову озвучив цю концепцію. І тепер “4/8 Gallery” відкрита для відвідувачів.

Сучасне мистецтво розвивається. Художників, які малюють свої роботи на вулиці (стріт арт, графіті, пост графіті), запрошують створювати експозиції у галереях. Але все, що існує в міському середовищі, доступне кожному пересічному. Так ми придумали комбінацію галереї і вуличного мистецтва.



В основі нашого проекту є куб, який розгортається. Архітектурну концепцію неформального експозиційного простору розробив Сергій Торбінов. Втілив у неї життя архітектор Роман Литвин. Візуально це можна побачити на наших сторінках у Facebook та Іnstagram: чотири стіни поступово розкриваються. Таким чином замкнуте середовище ми відкрили для загалу.

І цим змусили відвідувачів бути учасниками: крізь галерею можна пройти. Пішохідний шлях лежить між стінами і коли люди гуляють тут, проходять повз - вони безпосередньо взаємодіють з творами художників.

Ця галерея унікальна. Таких зразків галереї не бачив ніде. Постійно в мережі Інтернет слідкую за новинками мистецтва і нічого подібного досі не знаходив. Концепт галереї у "Сіті Парку" не має аналогів. Галерея вписується в урбаністичний простір і гармонійно в ньому виглядає.



Колись я малював з Сергієм Торбіновим у нашому центральному парку на бетонних брилах. Це було дуже давно, може років 10 минуло. Пам’ятаю я тоді хотів зробити саме окремі стіни в парку, щоб малювати на них. І тепер припускаю, що думка створити галерею під відкритим небом, бере початок звідти. І хоча принцип цієї галереї не такий, як розташування бетонних брил парку, але він є чимось подібний”.

Чистий матеріал

“Першу експозицію створили ми вчотирьох. Це Андрій Горбаль, Сергій Торбінов (він у Німеччині зараз), Андрій Кальков і я. Ми здебільшого через Інтернет обговорювали виставку, узгоджували наші попередні ескізи.

З цими художниками я знайомий давно, ми друзі. З Андрієм Кальковим разом ходили в художню школу, в один клас. Ми малювали дуже довгий час разом. Зараз багато спілкуємось. З Сергієм Торбіновим були в одній графіті команді. Зараз менше перетинаємось, бо у кожного свої проекти і роботи.



Перша наша експозиція в "4/8 Gallery" має назву "Початок". Концепцію якої задав Сергій Торбінов. У цьому проекті стіни залишаються бездоганними у своєму єстві, в чистому матеріалі – бетонні. Вони мають свою унікальну фактуру, і в подальших експозиціях використати цю фактуру буде неможливо, оскільки у наступних проектах стіни будуть замальовуватись. Це єдиний раз, коли можна було так зробити і ми цей раз використали. Пригадую люди запитували: "Чи ми фарби пожаліли, чи зекономили?" Ні. У нас така концепція".

Виховати культуру споживання

"4/8 Gallery" - це наш впевнений крок для розвитку сучасного вуличного мистецтва.

Окрім цього на сьогоднішній день вже є багато пропозицій, навіть у Луцьку, зробити ще одну таку галерею. Але на мою думку, не варто, оскільки Луцьк невелике місто. І якщо відкрити декілька таких галерей - це вже не буде цікаво глядачам. Втратиться винятковість. А взагалі, я не хотів би бачити аналоги цієї галереї навіть в іншому місті України. Тому що це унікальна розробка і велика праця.

Надалі в "4/8 Gallery" будуть змінні експозиції, які плануємо малювати приблизно раз в місяць. Щоб дізнатися, коли у нас відкривається нова виставка, потрібно слідкувати за нашими сторінками в соціальних мережах. У нас немає попередніх точних дат, бо запрошуємо митців з усієї України. А в кожного розписані графіки і не виходить, щоб художник приїхав у Луцьк саме в той день, коли нам потрібно.

Завдання галереї - показувати людям роботи, які провокують до роздумів. Перша експозиція відкрилась. Людям роботи незрозумілі. Всі чекали, що будуть віночки, квіти, пташечки і так далі. Таке теж буде. Буде різне. Будуть ще і абстрактні роботи, і більш натуралістичні.



Ми хочемо виховувати в глядачів культуру споживання. Наприклад, в Івано-Франківську через малюнки на муралах були великі скандали. В Луцьку такого поки не було, бо в нас дуже соціально адаптовані роботи, повністю зрозумілі перехожим. Але робота не обов’язково має бути зрозуміла. Інколи над нею треба подумати, відчути її. Люди звикли, щоб картинка була, як на рекламному білборді: все пережоване і лише реалізм.

Мені особисто подобаються абстрактні роботи, які гарно вписані в середовище. Добре, коли є контакт з глядачами. А вони вже схвалюють, чи осуджують. Для нас важливий сам діалог. Навіть дискусії. Щоб у людей пробуджувались думки від побаченого".

М’яч у воді

"Якщо говорити про мою роботу, то все дуже просто - це кулька. М’яч загублений у воді. В мене є пес, в якого був червоний м'ячик і він його загубив у осінній воді.

Насправді я шукаю свою пластику в органіці навколишнього середовища. В даному випадку - це вода і куля. В мене постійно йдуть роздуми на тему, що люди нераціонально, необдумано використовують природні ресурси і матеріали.



Дуже часто ми купуємо товари необдумано і потім не використовуємо їх. І цим шкодимо навколишньому середовищу. Наприклад, в аптеці ти купуєш баночку перекисю водню, а вона знаходиться через дорогу від твого будинку. Аптекар дає тобі целофановий пакетик. Ти приносиш цей перекись додому, використовуєш його, а пакетик викидаєш в смітник. Насправді він був непотрібний.

Ми купуємо багато речей з матеріалів, які забруднюють наше середовище. Бо культура покупок вже доходить до необдуманого стану. Недавно читав в одній статті, що в Америці люди купують програвач, який коштує дешевше, ніж матеріали і затрати, щоб його зробити. І цей радіопрогравач покупці можуть не слухати, а потім викидати. Річ, яка не була потрібна, опиняється в смітнику. Українцям над проблемою необдуманих покупок теж варто задумуватись. Тому що це все забруднює нашу планету.

Чому я почав цей м'яч малювати? Тому що підсвідомо ця тема поруч зі мною: я загубив м’яч, я думав про нього, я його шукав. Загалом стараюсь усі свої речі вберегти. Я не пішов і не купив новий, а шукав його декілька днів. Даний сюжет у мене ще тільки формується, ще йдуть внутрішні роздуми. І я паралельно малюю".

Плани на майбутнє

"Я хотів би ще у Луцьку зробити стріт-арт фестиваль і карту з роботами художників. У нас навіть були з міською радою напрацювання з цього приводу. Але тепер все на тому етапі, на якому відбуваються баталії в мерії. Там зараз такий бардак. І я вже хочу бачити, хто буде мером, щоб знати з ким працювати. Хоча так вийшло, що в цьому році у мене достатньо проектів. А також відкриття "4/8 Gallery", до фестивалю руки ще не дійшли. Хоча все може бути.



Я хочу, щоб стріт-арт художники малювали лише ті будинки, які цього потребують. Також щоб це не було нагромадження робіт в центрі. Це моя особиста думка, хоча ніхто не буде вкладати гроші в будинки, які знаходяться не в туристичних зонах. Зважаючи на те, що наше місто себе позиціонує як туристичне, то малювання робіт під час фестивалю буде зосередженне в центрі, або на мандрівних маршрутах.

Моя позиція полягає в тому, щоб роботи поєднувались з середовищем у якому вони будуть знаходитись, а також, щоб кольорова гамма підходила до навколишньої архітектури. Щоб художник опрацював смислове навантаження своєї картини.

Часто відбувається так: художник створив ескіз - обирає стіну і переносить його. І тоді виникає дисонанс. Я б хотів, щоб до Луцька митець приїжджав як на резиденцію. І уже на місці опрацьовував фасад та стіну, з якою буде працювати".



ТЕКСТ - Леся КАСЯНЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці, хлопці!
Завжди поважала стріт-арт, а тепер конкретно заповажала Андрія, зокрема, ще й за його позицію щодо суспільства споживання.
Відповісти
Останні статті
Андрій Присяжнюк - про 4/8 Gallery, культуру споживання та малюнки на будинках Луцька
31 липень, 2017, 09:23