Хто оберігав спокій революційного Луцька: спогади учасників

Хто оберігав спокій революційного Луцька: спогади учасників
Лютий 2014 року був чи не найбурхливішим у житті Луцька. Місто, як і вся країна, не лишалося осторонь революційних процесів, які відбувалися в столиці. Тисячі людей поїхали з Луцька на Майдан, багато повернулися пораненими. На жаль, шестеро волинян в Києві загинули.

Ті ж, хто залишався в місті, самоорганізовувалися і в третій декаді лютого перебрали на себе роль правоохоронців. Двоє учасників тих подій поділилися спогадами в Facebook.

Самооборонівець Іван Мирка

У приймальні голови ОДА був штаб "Самооборони", організований колцентр, і "Автомайдан", і "Самооборона", і "Правий сектор" патрулювали. Афганці підтягувалися до патрулювання. Я теж з першого дня.

У "Варті порядку" тоді були люди переважно, які хотіли мати дозвіл (що підтверджується словами Ігоря Палиці) на зброю і так я теж тоді мав посвідку "Варти порядку". До слова, вже трохи пізніше організувалась група, яка шикувалась під вікнами обради окремо від нас. Хоча пригадую і ми пару раз були присутні на розводці.

Олександр Буряк, "Автомайдан"

Мало хто пам'ятає, шо першими двіжухами в місті, за яких зорганізувалося радикальне середовище це була погоня за ВВшніками по Рівненській та Волинській областях, то було десь в 10-тих числах січня...

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПОГОНЮ

Було то так - в столиці, до якої ми неорганізованими групками каталися потанцювати і трошки подвіжувати, почалися реальні протистояння мітингувальників, "беркуту" і ВВ, ситуація ставала серйознішою, бо збиралися голосувати за закони 16 січня, і тоді на підкріплення тишком-нишком викликали і наших волиняк-ВВшників, які за покликом наказу і страху перед начальством вирушили на підмогу своїм колегам.

Але не тут то й було, про це дізналися герої селяни по-дорозі на столицю і перекрили їм дорогу, в одному селі, тоді ВВшники поїхали в об'їзд і герої селяни перекрили дорогу в іншому селі. Тоді про це дізналися хлопаки, які 2-3 дні ганяли ВВ шників по засніженим дорогам області, і все-такі доставили їх в частину, що на Лідавській, заблокували, забарикадували, поставили перші в місті бочки з вогнем, і чергували цілодобово, щоб ніхто звідти не вийшов. Так от ті хлопаки і стали першими радикалами в місті Луцьку, які організувалися і за короткий термін створили "Автомайдан", організували штаб, патрулі по-місту, ввійшли у взаємодію з ДАІ та Міліцією, називати всіх не буду, бо когось можу забути, а хтось і не хоче, щоб його називали.

Так от "Самооборони" як такої тоді ще не було, "Вартою порядку" взагалі не пахло ніколи під час тих подій і до їх закінчення, усі "двіжухи" в місті робили звичайні хлопці і дівчата, які потім і стали основним активом міста і були основою усіх ГО.

Потім з Києва до Луцька приїхали хлопці і дівчата, які почали організовувати справжню самооборону в місті, на той час кістяк "Автомайдану" вже був сформований і в деякій мірі ми допомагали їм в їх організації.

Ще пізніше з Києва приїхали хлопці і дівчата, які були справжнім "Правим Сектором", які і завершили формування в місті радикального ядра. Усі ОСНОВНІ організації в місті це були "Автомайдан", "Самооборона" та "Правий сектор". Не більше і не менше - прості хлопці і дівчата, які прагнули кращого майбутнього для себе, свого міста і країни вцілому. Увесь цей час ми їздили на "двіжухи" до столиці, організовували відправку людей з області, планували та спільно організовували акції мітинги, автопробіги, усіма силами старалися підтримувати порядок в місті, взаємодіяли з осередками в районах і змінювали країну на краще.

Дехто після того пішов воювати по-мобілізації, дехто пішов добровольцем у добробати. До речі, майже ніхто з тих людей (або мало хто) у владу не пішов, а хто пішов, то цей відсоток дуже малий і прикро, що малий. Хочу подякувати багатьом, хто до цього причетний, це було круто, страшно, небезпечно, трагічно...

Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки
Фото Івана Мирки

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як займатись роботою то декілька осіб, а як грабувати маєтки на світязі то вся банда поїхала))))))
Відповісти
вони і на Волині бандити!
Відповісти