Обвал з секретом

Обвал з секретом
«Чому він упав?» – головне питання, що сьогодні хвилює аж ніяк не тільки мешканців злощасного луцького будинку, вісім квартир якого рухнули в ніч проти 10 червня. Адже відповідь на нього дасть (чи забере?) спокій тисячам мешканців інших багатоповерхівок, збудованих у часи застою.

Версія причини обвалу, найпоширеніша у перші дні, – незаконне перепланування першого поверху, де розміщений магазин «Ліга-Нова». Про це говорили мешканці лихо-будинку, про це заявляли окремі експерти.

Проте про інше йдеться у попередньому заключенні про причини обвалу будинку, який надали фахівці Лабораторії будівельних конструкцій та споруд Національного університету водного господарства та природокористування з Рівного. Тримальних стін на першому поверсі не змінювали, натомість рухнула стіна, збудована 40 років тому, - вказують експерти у висновку, який оприлюднили 20 червня.

«Можливо, причина в неякісному розчині, що його використовували під час будівництва», – висловлював припущення представник рівненських експертів, кандидат технічних наук Олександр Борисюк кілька днів перед тим. І позбавив багатьох спокою. Бо примусив задуматися: а як збудований МІЙ будинок?

ПІДОЗРЮЄТЬСЯ КОМПЛЕКС

19 червня мешканці будинку на Рівненській, 109 поширили у ЗМІ відкрите звернення до влади. У ньому, окрім низки вимог, і їхнє бачення причин обвалу. Цей перелік, по суті, є майже вичерпним списком версій. Або ж, як вказують автори звернення, «ці обставини діяли в комплексі, що й призвело до раптового падіння плит перекриття».

Судячи з усього, автори звернення провели ґрунтовні консультації зі спеціалістами.

Так, на думку авторів відкритого звернення, причинами трагедії стали:

• помилки в проекті будинку, а саме конструкції зовнішньої тримальної стіни;

• вкрай неякісне, з явними порушеннями будівельних норм і правил виконання будівельно-монтажних робіт ще під час будівництва будинку, в 1970–1971 роках, а саме: дуже низька марка розчину для мурування (М10-М15, замість М100-М150), неякісне мурування тримальних стін, дуже мале (5–6 см) опирання плит перекриття на тримальні стіни (за нормою має бути не менш як 9–10 см), відсутність армування мурування тримальних стін, недостатнє анкерування плит перекриття;

• необдумане проектування і проведення 2004 року фірмою «Новий дім» будівельно-монтажних робіт щодо реконструкції першого поверху будинку з улаштуванням системи вентиляції і встановленням потужних кондиціонерів на тримальній стіні будинку та ремонтом прилеглої території з боку вулиці Рівненської;

• регулярне підтоплення підвалу будинку між першим та другим під’їздом внаслідок розривів зношених водопровідних мереж,

• інтенсивний рух великотонажних автомобілів вулицею Рівненською, який спричиняв постійні вібрації та коливання будинку;

• підмивання дощовими водами, що стікали з вулиці Рівненської, фундаментів будинку.

Далі спробуємо докладніше розглянути головні з названих вище причин. Для цього розпитуємо мешканців будинку, власників першого поверху з магазином, комунальників, експертів.

Щодо останніх – є нюанс. Кожен архітектор, будівельник, проектант чи представник іншої професії, здатний фахово відповідати на запитання «Чому може впасти будинок?», до якого зверталися автори цих рядків, відмовлявся коментувати ситуацію. Поширена відповідь: «Є офіційні експерти, хай кажуть».

Ті, як відомо, заявили, що говоритимуть щось не раніше, як через три тижні після початку обстеження. А їхній попередній висновок, по суті, повторив те, що сказав експерт у перший день після обвалу…

Дехто з фахівців погоджувався коментувати, але просив не вказувати його імені. У цьому матеріалі ситуацію коментують саме такі експерти. Запевняємо: компетентні.

Зупиняємося на двох головних імовірних причинах обвалу – переплануванні першого поверху й порушеннях будівельних норм під час проектування і спорудження будинку.

КОЛОНИ – НА МІСЦІ

Олег Романовський – директор приватного підприємства «Євро-Альянс» і власник приміщення, в якому сьогодні розташовується магазин «Ліга-Нова», – тільки на четвертий день після обвалу взявся доводити, що ніяких перепланувань у магазині не робилося.

Каже: було не до виправдовувань, давав пояснення прокуратурі.

Аби не вірити на слово, просимо власника першого поверху дати можливість на власні очі перевірити наявність і непорушність тримальних конструкцій у магазині.

Основний їхній елемент – колони, ряд яких тягнеться посередині приміщення вздовж осі будинку, підпираючи стелю першого поверху. Експерти з Рівного їх назвали «залізобетонними колонами 1-го поверху, які утримують внутрішню поздовжню несучу стіну».

– Я купив це приміщення у квітні 2003 року. Відремонтував, добудував перший поверх, де зробили склад товару, – розповідає Олег Романовський.

Підприємець демонструє не тільки план магазину на момент його купівлі, а й фото самих колон. Каже, що документував і фіксував на фото кожен крок у зміні приміщення.
Колони до реконструкції у магазині (фото 2003 року, надане Олегом Романовським)
Колони до реконструкції у магазині (фото 2003 року, надане Олегом Романовським)
Колони після реконструкції у магазині (фото 2004 року, надане Олегом Романовським)
Колони після реконструкції у магазині (фото 2004 року, надане Олегом Романовським)
Колони після обвалу
Колони після обвалу

Магазин має два відсіки з колонами. Їх добре видно на плані, який показує підприємець.

– Ось ми стоїмо. Ось колони – одна, друга, третя. Ось вікна – одне, друге, – демонстративно звіряє з планом Романовський. – Ідемо на місце, де стався обвал, – це другий відсік. Перше вікно ціле, друге розвалилося, третє і четверте теж вціліли. Рахуємо колони: виступ, чотири колони, виступ. Все є, все на місці, як і в плані!

– Мешканці будинку розповідали, що того трагічного ранку рухнула й одна з колон…

– Це не колона, це обшивка з неї злетіла. Ось на фото видно – одна колона без обшивки. Але вони усі на місці, - пояснює Романовський.

(У попередньому заключенні експертів йдеться: «залізобетонні колони 1-го поверху, та ригелі, що на них опираються, і які утримують внутрішню поздовжню несучу стіну, знаходяться в задовільному стані і пошкоджень на них не виявлено»).
Власник приміщення магазину демонструє технічний паспорт приміщення на момент купівлі  у 2003 році
Власник приміщення магазину демонструє технічний паспорт приміщення на момент купівлі у 2003 році
Романовський порівнює старий технічний паспорт приміщення з новим, зробленим у 2004 році після реконструкції: тримальні конструкції на місці, немає двох перегородок, є добудова
Романовський порівнює старий технічний паспорт приміщення з новим, зробленим у 2004 році після реконструкції: тримальні конструкції на місці, немає двох перегородок, є добудова

– Які стіни ви зносили під час реконструкції? – запитуємо у Романовського.

– Ось ці дві стіни. Але гляньте на план – це не тримальні стіни. Бачите, вони тонші? Це всього-на-всього перегородки. Вони могли бути, наприклад, з гіпсокартону. У старому магазині вони були, здається, зі склоблоків.

– У чому полягала реконструкція магазину?

– У самому магазині ми тільки зробили поточний ремонт. Зняли зі стін стару плитку і штукатурку, подбали про нову обшивку. Крім того, замінили водопровідні труби. До речі, не тільки собі, а й у квартирах людей – щоб нас не затопило. Роботи виконував ЖКП. І замінили систему вентиляції, встановивши нові кондиціонери. Наголошу: при цьому стін не чіпали, використовували ніші у стінах, де прокладено стару вентиляційну систему гастроному. Реконструкція – це тільки добудова приміщення складу.
Добудова магазину, зроблена в процесі реконструкції у 2003-2004 роках
Добудова магазину, зроблена в процесі реконструкції у 2003-2004 роках



ЧИТАТИ УСІ НОВИНИ ПРО ОБВАЛ БУДИНКУ


Як зазначає експерт в інженерно-будівельній галузі, який побажав залишитися не названим, імовірність того, що обвал спричинив демонтаж перегородки на першому поверсі, надзвичайно мала. Адже за технологією перегородки зводять, коли вже є тримальні стіни, а на них лежать плити перекриття.

ЧОМУ УПАВ КОНДИЦІОНЕР?

За три тижні до обвалу – 14 травня – зі стіни будинку, що рухнула, впав один із чотирьох зовнішніх блоків кондиціонерів магазину. З ним разом обвалився шар цегли, до якої він кріпився.
Простінок, який обвалився 10 червня (фото зробене Олександром Зайцем 14 травня, після того, як обвалився зовнішній блок кондиціонера)
Простінок, який обвалився 10 червня (фото зробене Олександром Зайцем 14 травня, після того, як обвалився зовнішній блок кондиціонера)

Подія, як тепер видається, вкрай важлива, адже експерти у попередньому висновку стверджують: не витримав і обвалився саме цей пере стінок, де висів кондиціонер. Але чи став сам кондиціонер причиною обвалу?

Увагу на кондиціонер, який упав, тоді звернули, проте на сполох ніхто не забив. «Ми зверталися у жек, проте нам сказали: чий кондиціонер, той хай і ремонтує стіну», – розповіла мешканка будинку.

Говорить підприємець Олександр Заєць, який торгував у приміщенні магазину на першому поверсі:

– Мені про те, що впав кондиціонер, повідомили вранці у понеділок. Кондиціонер зняли. Я чекав, що жек відремонтує стіну. Бачу – ніхто нічого не робить. 28 травня я зателефонував головному інженерові ЖКП № 7 Галині Адамівні. Просив, щоб оглянули, відремонтували. Сказали: добре, зробимо».

Є припущення, що якби на це таки звернули увагу – біди можна було б уникнути. Адже у попередньому висновку експертів йдеться: «Зовнішня стіна, що зруйнувалася, змонтована з глиняної цегли..., та облицьована силікатною цеглою. Перев’язка між глиняною та силікатною цеглою виконувалася через 7-8 рядів».

Разом з кондиціонером впав саме цей шар силікатної цегли, який мав бути через 7-8 рядів перев’язаний з несучою стіною.

Мешканець другого поверху, квартира якого була просто над обваленим кондиціонером, стверджує, що якраз з нього все почалося: «Почув сильний гуркіт. Вийшов на вулицю, дивлюся – кондиціонер лежить, а стіна обвалена аж до червоної цегли. Біла цегла обірвалася. А через кілька днів дружина мені каже, що вікно не відчиняється. Ніяк. Дивлюся, а під вікном тріщини по всій стіні. Тріщини пішли аж на кладку. Тріщини по п’ять міліметрів мінімум, а деякі – і до сантиметра».

Чоловік каже, що саме ці тріщини більшали в момент обвалу: «Коли почало трусити, то стельові пінопластові плінтуси так затріщали, що від цього ми всі прокинулися. І тріщали дедалі сильніше, сильніше, сильніше. Я вискочив на вулицю й побіг до тієї дірки від кондиціонера. А з неї вже сипалося. Чоловік із сусіднього під’їзду виглядає у вікно, я йому кричу: «Викликай МНС!». Це було 04:05 ранку. І щойно я це сказав – на моїх очах починає все рушитися. Та дірка відразу стала завбільшки два кулаки. З неї почало сипатися, мов з пісочного годинника. А ця порожнеча повинна була чимось заповнюватися. І ото воно пішло. Склалося, як картковий будиночок».
«Ось фото, зроблене у 2003 році. Як було так і є», - власник приміщення магазину
«Ось фото, зроблене у 2003 році. Як було так і є», - власник приміщення магазину

Власник приміщення на першому поверсі Олег Романовський запевняє, що причиною обвалу кондиціонер стати не міг:

– Зовнішній блок має вагу не більш як 80 кг. Кріпився він тільки до зовнішнього, облицювального шару білої цегли, разом з яким і впав. Та й не працював він від серпня минулого року: не було спеки, то й не було потреби вмикати. Це неправда, що він важив близько тонни, неправда, що дуже вібрував, а тому міг розрушити стіну.

Як доказ Романовський демонструє фото кондиціонера, зроблене 14 травня, коли його знайшли обваленим:

– Дивіться, він висить на двох тонких мідних трубках! Чи можуть ці трубки витримати агрегат вагою 1 тонна?
Обвалився зовнішній блок кондиціонера: фото 14 травня
Обвалився зовнішній блок кондиціонера: фото 14 травня
«Чи може на таких трубках втриматися кондиціонер, якщо він важить майже тонну?», - Олег Романовський
«Чи може на таких трубках втриматися кондиціонер, якщо він важить майже тонну?», - Олег Романовський

Як зазначає експерт, прикріплений до стіни кондиціонер, найімовірніше, не міг спричинити до руйнації. «Якщо кондиціонер відірвався зі стіною, то проблема в стіні», – зазначив експерт.

З приводу припущення, що всі чотири кондиціонери могли увійти в резонанс, внаслідок чого й зруйнувалася частина тримальної стіни, експерт зауважив, що на око такі висновки робити не можна.

«В цьому випадку треба зняти дуже точні виміри з кондиціонерів. Визначити бій гвинта, вібрацію, спрацювання. Візуально зробити це годі», – каже експерт.

Також він зазначає, що якщо кондиціонер нормально обслуговують, періодично змащують, якщо він не стукає, то навряд чи міг спричинити значну вібрацію.

Що ж до отворів, просвердлених у стіні для виведення трубок кондиціонера (максимум 3 см у діаметрі), то він теж відкидає припущення про те, що вони могли призвести до руйнування стіни.
Серед документів, які власник приміщення наводить як доказ своєї законослухняності - позитивний висновок комплексної державної експертизи
Серед документів, які власник приміщення наводить як доказ своєї законослухняності - позитивний висновок комплексної державної експертизи
«Мені дозволили це приміщення експлуатувати, сказали - все добре», - власник показує документи
«Мені дозволили це приміщення експлуатувати, сказали - все добре», - власник показує документи

У ЖКП – НІ СНОМ НІ ДУХОМ

Уже в день обвалу прокуратура міста Луцька порушила кримінальну справу за фактом службової недбалості службових осіб ЖКП № 7 та муніципалітету.

«У травні цього року відбулася часткова руйнація стіни будинку, де трапилася трагедія. Але посадові особи, неналежно виконуючи свої обов’язки, не вжили заходів щодо обстеження, встановлення причин її руйнації та своєчасного проведення ремонту», – йшлося в повідомленні прокуратури.

Директор ЖКП № 7 Микола Гарбарчук стверджує, що його підприємство не отримувало жодних повідомлень, у яких ішлося б про руйнування тримальних стін:

– Прокуратура вилучила записи телефонних розмов на аварійно-диспетчерську службу. Їх записують в електронному режимі. Їх досліджують. А в журналах, які ведуть у нас на підприємстві і в яких диспетчер реєструє всі повідомлення від мешканців, – заявок щодо тримальних конструкцій взагалі нема. Я переглядав за останнє півріччя чи навіть більше – у межах 6–7 заявок із цього будинку. І то такі… На ремонт покрівлі, на ремонт під’їздів».

Директор ЖКП стверджує, що навесні оглядали будинок на Рівненській, 109: «Проводиться огляд. Є акти цих оглядів, все нормально. Тримальні конструкції в нормальному стані. Востаннє огляд проводили у квітні. Це зовнішній огляд – пройшлися, подивилися. Не можна ж залізти і подивитися, що робиться всередині стіни. Та воно й не передбачено, фахівців таких нема», – каже Микола Гарбарчук.

ХАЛТУРА – НАШЕ ВСЕ?

Ще однією можливою причиною руйнації тримальної стіни на Рівненській називають будівельний брак. Так, журналіст Сергій Шаповал провів власне розслідування можливих будівельних недоліків, які опублікувало видання Перець Волинський.

До слова, автор цього матеріалу зіткнувся з тими самим проблемами у спілкуванні з експертами. «Експерти, які консультували мене під час роботи над матеріалом, ставили одну вимогу: без посилання, імен та посад», – написав він у мережі Facebook. І додав, що видання відповідає за це розслідування і гарантує, що воно зроблене справжніми фахівцями».

Отож, головними ознаками будівельного браку, на думку авторів матеріалу, є:

• цегляний цоколь будинку, а не бетонний;
• відсутність армування у зовнішній стіні;
• невідповідність будівельного розчину технічним нормам;
• випуклість зовнішньої стіни, чи, як кажуть будівельники, «живіт»;
• невідповідність плит перекриття між першим і другим поверхами технічним нормам;
• основні роботи на будівництві виконували учні ПТУ, а не фахові будівельники.

Як зазначає наш будівельний експерт, цегляний цоколь – традиційний варіант будівництва. За технологією він має бути гідроізольований зверху та знизу.

Щодо зовнішніх стін, то за технологією вони повинні армуватися або сіткою, або металевими стержнями. При цьому бажано зміщувати вертикальні шви між цегляною кладкою, щоб вони не були на одній умовній лінії.

На око визначити будівельний брак зараз годі. Треба проводити лабораторні дослідження міцності цегли, цементного розчину, робити «геометрію» будинку, тобто визначати його геометричні форми і чи збігаються вони з проектом.

«У ті часи крали всі. Треба дивитися, чи не здавали цей будинок до якоїсь дати», – зазначає експерт.

Що ж до виконання будівельних робіт учнями ПТУ, то експерт зазначає, що відповідальні за роботу на об’єкті майстер і виконроб. І студенти тут ні до чого.

Та, попри усі можливі будівельні браки, у попередньому заключенні експертів йдеться: «За попередніми розрахунками несуча здатність міжвіконного простінка першого поверху складає 85-90 % від навантаження, що на нього діяло від верхньої частини будівлі».

ВИХІД Є?

На думку експерта, на сьогодні оптимальний для всіх сторін варіант – надати мешканцям квартири в новобудовах, а будинок на Рівненській, 109 розібрати і на його місці звести сучасну багатоповерхівку.

«Люди отримують нові квартири, будівельники – можливість збути вже побудовані квадратні метри та земельну ділянку у вигідному місці, влада – позитивний імідж. Всі задоволені», – зазначає експерт.

Попри все, залишається два питання, на які, сподіваємося, скоро отримаємо відповіді: де взяти на це все гроші й кого таки зроблять винним? Виконроба «дядю Васю», який помер десять років тому?

Андрій ЛУЧИК (Хроніки Любарта), Юрій РИЧУК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мера и его замов-всех в тюрьму!!!
Відповісти