«Абетка» Ігоря Коцана

«Абетка» Ігоря Коцана
На ВолиньPost триває рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ «АБЕТОК»

В «Абетці» ректора Східноєвропейського національного університетуІгоря Коцана ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці його імені.

А - академік

Із 2002 року ректор СНУ носить горде звання академіка Академії наук вищої школи України.

Б – біологія

Ігор Ярославович у 2001 році отримав статус доктора біологічнх наук. Наразі він керує підготовкою кандидатських і докторських дисертацій у галузі біології. Також професор Коцан є активним учасником і безпосереднім організатором міжнародних і всеукраїнських конференцій.

До слова, Коцан є ще віце-президентом Біофізичного товариства України.

В – Волошинове

Майбутній ректор найбільшого вишу Волині з'явився на світ 14 серпня 1960 року в селі Волошинове Старосамбірського району Львівської області.



Г – галузь

З березня 2006-го по листопад 2010 року нинішній ректор СНУ був депутатом Волинської обласної ради та очолював комісію з питань освіти і науки. На зауваження журналістів, що він є не надто активним депутатом, він відповідав просто - прийшов у раду відстоювати інтереси галузі.

«Ігор Коцан – не зовсім самостійний депутат чи представник певної політичної сили. Я відповідаю за університет. Не беру участі в політичних дискусіях, бо вони мене не цікавлять. У мене великий університетський колектив із різними політичними поглядами, тому не хочу, щоб хтось спекулював на цьому. Мене цікавить питання розвитку нашої області, зокрема в галузі освіти та науки. Якби кожен займався своїми справами, то конструктиву було би більше. Я прийшов в обласну раду відстоювати інтереси науки й освіти і, звичайно ж, інтереси нашого університету», - зауважував Коцан.

Д – діяч

У квітні 2013 року за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Указом Президента України Коцану Ігорю Ярославовичу присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».



Е – е-декларація

Відповідно до декларації ректора, він має нерухомість у Липинах, дачний будинок у Мельниках, зереєстрований на дружину Лілію Коцан.

Також сім'я ректора володіє двома квартирами у Луцьку площею 67 і 240 квадратів, а також нерухомістю, яка записана в декларації як «інше приміщення» площею 70 квадратів.

В автопарку Коцанів – три автомобілі. Із 2006 року ректор їздить на Lexus 470, але має лише право користування на нього. У 2012 році Ігор Коцан придбав Mersedes-Benz E 320 2004 р.в., а в 2013 році – Mersedes E200 2011 р.в.

Торік ректор зареєстрував на свої імʼя шість патентів, серед яких корисні моделі для сільськогосподарської діяльності. Зокрема, сушарки для рулонів сільськогосподарських культур, міні-теплиця, пристрій для транспортування і очистки коренебульбоплодів та дві моделі пристроїв для вирощування рослин у штучно створеному кліматі.

У 2016 році ректор найбільшого волинського вишу отримав 235 тис грн. зарплати (у місяць – 19,5 тис грн.) і ще 27 тис грн. від наукової діяльності.

Гроші ректор зберігає на рахунках у «ПриватБанку»: 25,5 тис грн., 439 євро та 583 долари. З готівкових заощаджень в Коцана – 900 тис грн. Є у Коцана й кредит обсягом 88 тис грн.

Є – Європа

В інтерв'ю Коцан неодноразово наголошував, що орієнтуватися треба саме на європейську освіту.

«Якщо ж порівнювати українську освіту з європейською, то слід відзначити переваги європейської, зокрема це якість і наукова діяльність. У європейських університах якість навчання на першому місці. Студенти після кожного курсу здають усі іспити через систему тестувань, і саме ці показники є важливими.

Працює програма «Антиплагіат» під час написання бакалаврських та магістерських робіт, і при найменшому виявленні збігу студент відраховується з університету», - розповідав ректор. А ще він пишається, що 99% студентів підтримують курс на європейську інтеграцію, а виш надає диплом європейського зразка.



Ж – життя

Любить керівник найбільшого вишу Волині поспілкуватися на філософські теми. Так, в одному з інтерв'ю він роздумував, з чого ж складається життя.

«Передусім із тих днів, які ти прожив і які можна запам'ятати. Є певні етапи в житті університету, які можна запам'ятати. Крім того, є такий афоризм, що дні надзвичайно довгі, а роки – короткі. Все у світі відносно», - розповідав ректор.

З – заслуги

Серед численних нагород ректора - бронзова медаль Президії адміністрації Люблінського воєводства «За заслуги у пожежних справах». Відзнаку Коцану присвоїли у 2009 році.

І – ініціатива

Ректор університету розповідав, що неодноразово в університеті намагалися об'єднати зусилля альма-матер, влади і бізнесу, влаштовували форуми, аби як в Європі - проводити дослідження та пропонувати розробки для бізнесу.

«Але, на жаль, усе залишилося на рівні розмов. Ніхто нікуди не йде і нічого не робить. Виникла думка, що фірмам вигідніше вкласти гроші в перепідготовку студента, аніж в університет... В Україні університети до цього часу залишаються великими школами, навіть захисти докторських та кандидатських дисертацій завершуються навчальною функцією.

Щоб змінити ситуацію, потрібно виділити кошти, збудувати науково-технічну базу, укласти угоди з великими корпораціями (Shell, Microsoft тощо)», - зауважував очільник вишу.



К – Кот-д’Івуар

Після завершення курсів французької мови при ЮНЕСКО у Москві при Міністерстві закордонних справ СРСР Коцан мав їхати працювати в Кот-д’Івуар. Проте це був саме час розпаду Радянського Союзу.

Зрештою, закордон поїхали тільки росіяни, а з представниками союзних республік не підписали угод.

А ще Коцан є автором низки книг - «Физиологическая характеристика влияния туристско-краеведческой деятельности школьников на их организм», «Шкільний туризм», «Гендерні особливості вибору основних видів рухової активності».

Також він був президентом Волинської обласної федерації аматорського кікбоксингу.

Л – людина року

У 2007 році Ігоря Ярославовича удостоїли високого звання - він став «Людиною року–2007» на Волині. Звання отримують високопрофесійні фахівців, які своєю працею роблять вагомий внесок в економічне і духовне життя Волинського краю, та творять сучасну волинську історію.



М – мама

Саме мама прищепила Коцану любов до навчання - він зауважував, що мама завжди докладала чималих зусиль, аби він був старанним учнем.

«Особливо я вдячний мамі за те, що вона спонукала мене до навчання. Не можу не згадати й щасливі миті сімейних свят у нашій родині. Вона навчила мене правильно ставитися до людей і поважати думку кожного.

Зараз я працюю в університеті і розумію, що іноді спілкуючись зі звичайним працівником, який не має ні наукових, ні вчених звань, можна отримати такі мудрі поради чи знання, яких не почуєш навіть від найвідомішого професора», - ділився спогадами ректор.

Н – нагороди

За свою працю ректора найбільшого вишу Волині неодноразово нагороджували грамотами, відзнаками та медалями.

2007 — золота медаль Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова «Михайло Петрович Драгоманов 1841–1895 рр.»;
2008 — пам’ятна медаль Міністерства закордонних справ України «90-річчя сучасної дипломатичної служби України»;
2008 — Почесна грамота Волинської обласної ради;
2009 — Бронзова медаль Президії адміністрації Люблінського воєводства «За заслуги у пожежних справах»;
2009 — Подяка голови Волинської обласної ради;
2010 — Почесна грамота ВАК України;
2010 — орден Святого Юрія-Переможця;
2010 — Почесна грамота Верховної Ради України;
2010 — срібна відзнака Національного університету «Острозька академія» – медаль «Князь Василь-Костянтин Острозький»;
2010 — відзнака Профспілки працівників освіти і науки України «За соціальне партнерство»;
2011 — найвища нагорода Люблінського католицького університету «Gratae memoriae signum universitatis» («Знак вдячної пам’яті університету»).

О – освіта

Коцан закінчив Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки. У 1984 році отримав диплом зі спеціальності «Географія і біологія», у вже у 1990 році – «Фізичне виховання».

П – політика

В одному з інтерв'ю у 2008 році Ігор Коцан зауважував, що посада ректора не залежить від політики.

«Я не переживаю за це. Наш університет поза політикою. Ми жодних рішень про підтримку будь-якої політичної партії не збираємося приймати. Я як ректор цього не ініціюватиму і не підтримуватиму», -говорив освітянин.



Р – ректорство

Ігор Ярославович працює у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки з 1989 року на посадах викладача кафедри фізичного виховання (1989–1996), доцента кафедри здоров’я і фізичної культури (1999–2001), професора (з 2001), завідувача кафедри фізіології людини і тварин (з 2005).

У липні 2005 року став ректором Волинського державного університету імені Лесі Українки.

За три роки на посаді він ділився із журналістами враженнями.

«Я не думав раніше, що стану ректором. Але коли ти включаєшся у якийсь процес, то завжди хочеш досягти максимальних результатів. Коли мені запропонували стати виконуючим обов’язки, то не був переконаний, що висуватимусь як кандидат на посаду ректора (тоді була відповідна політична ситуація).

Як кандидат на посаду ректора ВДУ я зареєструвався і подав документи в останній день встановленого терміну. Мені хотілося щось змінити тут на краще. Це потрібно було для того, щоб університет зайняв інше і значно вище місце у суспільному та науковому житті області й України. Був азарт», - казав він. У 2012 Коцана переобрали ректором найбільшого вишу Волині вдруге.



С – студенти

«В Україні ніхто не має сумніву, що найбільш активною, проєвропейськи налаштованою частиною суспіьства є студенти. Їхня позиція формується в університетському середовищі, а університети успішно існують сотні років, формуючи інтелектуальний базис суспільства. Сьогодні я хочу подякувати нашим студентам, які обрали Східноєвропейський національний універстет імені Лесі Українки для реалізації своїх планів та можливостей», - розповідав ректор.

А ще він переконаний у тому, що університет має шукати свого студента. Це має бути обдарований випускник, який хоче здобути освіту саме тут.

«Університет має можливості й докладає максимум зусиль, щоб зберегти ту кількість студентів, яка у нас була п'ять років тому, або навіть збільшити. Для цього потрібно насамперед створити матеріально-технічну базу за прикладом найкращих європейських університетів. Потрібно, щоб до нашого університету вступали студенти не лише Західного регіону, а й з усієї України.

Разом з тим, з огляду на те, що Луцьк – міжкультурне університетське місто, що відіграє роль центру освітньо-культурного життя в прикордонному регіоні, а Східноєвропейський університет – один з найбільших навчальних закладів прикордоння, ми намагаємося зацікавити та запрошувати на навчання іноземних студентів. Це представники США, Іспанії, Білорусі, Конго, Сенегал, Сирія, Болгарія, Замбія, Камерун, Литва. На сьогодні в університеті навчається 28 іноземних студентів на основних факультетах, 24 слухачі на підготовчому відділенні та один аспірант із Лівії», - розповідав Коцан.



Т – тато

Ігор Коцан - багатодітний батько. У нього троє дітей - син Роман 1987 року народження, донька Соломія 1999 року народження та син Данило 2010 року народження.



У – «Україні потрібні українці»

В одному з інтерв'ю Коцан розповідав про демографічну кризу 90-их, та, як наслідок виші отримували менше потенційних абітурієнтів. Тож в університеті придумали власний спосіб боротьби із кризою.

«Ми пропагуємо здоровий спосіб життя, Інститут сім'ї, планування народжуваності й інше. Адже Україні потрібні українці!» - розповідав очільник вишу.

Ф – фізкультура

Протягом 5 років нинішній ректор СНУ був викладачем кафедри фізичного виховання тоді ще Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки. Тож протягом 1989-1993 Коцан працював викладачем, а у 1995-1996 роках вже був старшим викладачем.

У 1999 році він отримав статус доцента кафедри здоров'я та фізичної культури Волиниського державного університету імені Лесі Українки.

Окрім того, з 2009 року Коцан був професором кафедри фізіології людини і тварин, а ще він чудово володіє французькою мовою.

Х – хобі

Ректор СНУ з дитинства захоплюється футболом. Він тренується двічі на тиждень, а ще розповідав журналістам, що тричі на тиждень відвідує басейн. Слідкує і за професійним футболом, ба більше - спілкувався з відомими футболістами Татарчуком, Лужним, Тимощуком, який навіть був аспірантом вишу.

«Захоплююся полюванням. Не можна все життя прожити в кабінеті. Рух – це основа життя», - вважає посадовець.



Ш – школа

Свій «викладацький» шлях Коцан розпочинав із роботи вчителем. Саме у Луцькій школі №2 він розпочинав кар'єру вчителя, де викладав дітям географію.



Ю – юннат

У далекому 1986 році Коцан був «головним юннатом». Саме тоді він очолював гуртки Волинської обласної станції юних натуралістів.

Я - якість

Ректор СНУ наголошував, що найважливішим показником є якість навчання та підготовки фахівців. Мовляв, саме готуючи якісних фахівців ми наближаємося до Європи.

«Сподіваюся, що за п'ять років ми будемо європейською державою. А наш університет стане відомим у Європі, де будуть навчатися і працювати іноземні студенти та викладачі», - резюмував ректор.

***
Автор цієї публікації виключила букву «Й»,«Ї», «Ц», «Ч», з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань «Таблоїд. Волині», «Волинські новини», «Волинь24», «ВІП», «4 влада», «Волинська правда», сайту Східноєвропейського національного університету, Волинської обласної ради та Вікіпедії.

ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
«Абетка» Ігоря Коцана
28 вересень, 2017, 10:06