Неправда Ігоря Палиці

Неправда Ігоря Палиці
«Ви ж все рівно пишете те, що вам скажуть, а не те, що ви чуєте, то яка вам різниця?»

Ігор Палиця 7 вересня вперше за два роки на посаді голови Волинської обласної ради поспілкувався з пресою. Журналісти очікували нарешті почути відповіді на запитання, які давно турбують волинську громаду. Однак чомусь голова Волиньради вирішив, що краще відповідати розпливчасто та парирувати питаннями на питання. Інколи доходило й до відвертого хамства до представників ЗМІ. Саме в такий момент Ігор Палиця й сказав фразу, згадану вище.

Але журналісти лише хотіли почути від посадовця правду, а не отримати чергову порцію політичної локшини. Тому ми вибрали кілька тем, щодо яких Палиця злукавив.

ШВЕЙЦАРСЬКЕ ПИТАННЯ

«Я не вважаю за потрібне сидіти на робочому місці, яке знаходиться тут, на третьому поверсі. В моєму розумінні воно знаходиться там, де можна хоч щось зробити для області...»

Під час прес-конференції голова Волинської облради визнав, що частину своєї роботи виконує, перебуваючи за кордоном, зокрема і в Швейцарії, де живуть його діти та вже колишня дружина Оксана. Саме звідти голова облради нібито вирішує проблеми Шацьких озер, лісів Камінь-Каширщини, полів Горохівського району тощо. Цікаво, як він це робить, якщо майже не їздить по районах, не спілкується з місцевими людьми і не може або не хоче на власні очі побачити життя простих волинян.

Зрештою Палиця зізнався й у відвертому порушенні законів України. Під час прес-конференції він сказав, що за час каденції лише чотири рази зустрічався з виборцями, хоча нормативні акти передбачають, що він кожного першого вівторка місяця має проводити особистий прийом громадян. Тобто, голова Волинської обласної ради пропустив 18 прийомів.

Фактично виходить, що Палиця ухиляється від виконання покладених на нього державою та громадою Волині посадових обов’язків. Ігор Петрович питав журналістів, де написано, що він має бути на робочому місці. Відповідь посадовець може знайти у Законах України «Про місцеве самоврядування в Україні» (зокрема, стаття 55), «Про службу в органах місцевого самоврядування» та у тексті присяги, яку особисто проголошував перед депутатами обласної ради, а отже і перед всіма волинянами. Дивно, що посадовець такого високого рівня про це не знає.

«Я... не залучив, я займаюся»

Одна з причин, яка «змушує» Ігоря Петровича постійно полишати Волинь та їхати до Швейцарії, за словами самого Палиці, це пошук інвестицій для Волинської області. На пряме запитання журналістів про те, а скільки ж інвестицій він залучив на Волинь, Ігор Палиця назвав лише один факт – 60 мільйонів гривень для КП «Волиньприродресурс». Хоча це не інвестиція, а авансовий платіж за бурштин, і не зі Швейцарії, а з Києва, і потрапили вони не в бюджет області, а ними заплатили за ліцензії. Але то вже деталі. Сказав та й сказав.

«Ігоре Петровичу, Вас два роки немає на робочому місці. Ви в Швейцарії сидите і кажете, що шукаєте інвестиції. Так чому ніяких інвестицій досі немає?» – запитали журналісти.

Тому що в усьому винна влада, яка нібито не створює сприятливий інвестиційний клімат – вважає Палиця.

Перевіряємо слова Ігоря Палиці та аналізуємо звіти Держстату. Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерний капітал нерезидентів) на 1 липня 2017 року становив майже 39 мільярдів доларів, що на 1,7 мільярда більше від показника на початок року. Якщо хтось не довіряє вітчизняній статистиці, то наведемо цитату з одного із найавторитетніших західних видань в сфері інвестицій – «Institutional Investor». «Україна виявилася однією з найпривабливіших країн для вивчення потенційних інвестицій серед керуючих фондами, що інвестують у країни регіону EMEA (країни Європи, Близького Сходу й Африки)».

Тому виходить, що Ігор Палиця або не вміє шукати інвестиції, або сказав неправду десяткам журналістів і жодним пошуком інвестицій не займається. Так чому ж насправді він замість працювати на Волині сидить в Швейцарії? Невже йому в нас так погано?

ПЛІВКИ ТИВОДАРА

«Матюкатися – це, канєшно, лишнє, а все решта – я не знаю. До того, як вони не пройшли експертизу, нема що говорити»

Двічі Ігор Палиця відповідав на запитання щодо справи керівника формування «Варта порядку» Олександра Тиводара та двічі не дав прямої відповіді на запитання. Голова облради спочатку говорив про те, що не відомо, чи є справжніми скандальні «плівки Тиводара», на яких начальник «Варти порядку» роздає вказівки щодо стеження за людьми. А потім взагалі перевів усе в дискусію, як українське законодавство визначає «стеження».

Тобто вину Тиводара і його підлеглих Ігор Палиця не спростовував. Водночас з його вуст злетіли слова про те, що Тиводару нема сенсу стежити за політичними опонентами партії «УКРОП». Мовляв, для чого йому це? І Палиці не потрібно було стежити за місцевими політиками та активістами, бо, за його словами, він і так знає всі їхні подальші кроки.

З першим можна погодитись – Олександру Тиводару це не потрібно. Але погодитись з тим, що стеження не потрібне Палиці дуже важко. Судіть самі – стежили та нападали на тих, хто критикував «УКРОП» та особисто Ігоря Палицю, а зовсім не Тиводара чи «Варту порядку». Слідкування, побиття активістів, підпали майна опозиційних до «УКРОПу» політиків та журналістів почалося саме після того, як Волиньраду очолив Ігор Палиця. До цього часу такого свавілля в Луцьку не спостерігалося. Але Ігор Петрович на всі ці звинувачення воліє відповідати в стилі Володимира Путіна – «це не ми» або «а спочатку доведіть».


«БУРШТИН» ДЛЯ ВОЛИНЯН


«Невже ви не розумієте, що це ваші гроші, ваших дітей – які у вас будуть, вашої сім’ї, яка у вас буде. Це ваші гроші. Це ваших друзів гроші. Ви що думаєте, це мої гроші?»

Верховна Рада поки що не підтримала жоден із варіантів законопроекту, що буде регулювати видобуток бурштину. У тому числі – законопроект, який би дозволяв комунальним підприємствам ставати «первинними надрокористувачами» і надавати дозвіл видобувати бурштин фізичним особам, об’єднаним в артілі, або приватним підприємствам. Тобто поки що немає нормативних механізмів, як комунальне підприємство на кшталт КП «Волиньприродресурс» могло б заробляти на бурштині «гроші для волинян».

Сумнів, що це комунальне підприємство створене для збагачення простих мешканців, викликає два факти. Перший – керівником підприємства Ігор Палиця (формально це зробила облрада, більшістю, в якій керує Палиця) призначив депутата Василя Столяра, якого важко назвати експертом у питаннях видобутку корисних копалин. Донині він не мав жодного стосунку до цієї галузі, проте відзначився синхронним голосуванням у раді з командою Ігоря Палиці та спільним бізнесом. Свого часу Палиця став інвестором футбольного клубу «Волинь», президентом якого був Столяр.

Другий момент – «Волиньприродресурс» отримав 62 мільйони гривень авансом за бурштин від фірми, яку пов’язують із групою «Приват». Комунальному підприємству необхідно було заплатити за отримання ліцензій, і гроші отримали від приватної структури. Як розповів Палиця на прес-конференції, назва цієї фірми – «Ізумруд». Цікаво, що в сфері впливу олігархічної групи «Приват» та Ігоря Коломойського є завод із аналогічною назвою, що займається обробкою коштовного каміння.

Ці факти красномовно підтверджують, на чиї інтереси насправді спрямоване створення комунального підприємства «Волиньприродресурс».

ДОСЯГНЕННЯ ПАЛИЦІ НА ПОСАДІ ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ РАДИ


«Мені вдалося не дати розікрасти обласний бюджет. Мені вдалося зробити все для того, щоб наповнювати обласний бюджет».

Так відповів Ігор Палиця на запитання журналістів, що ж конкретно йому вдалося зробити на посаді голови облради. Але знову, що не речення, то суперечність.

По-перше, голова обласної ради є розпорядником коштів лише на фінансуванні апарату обласної ради. А ця стаття у бюджеті області становить мізерний відсоток. Рештою видатків займаються виконавчі органи влади. Контролем за використанням коштів займаються правоохоронні та фіскальні органи. В повноваженнях голови обласної ради це не передбачено, а чиновник в Україні, відповідно до Конституції, має працювати виключно в рамках свої повноважень.

По-друге, бюджет наповнюється із податків, джерелом яких зокрема є відрахування з зарплат волинян і прибутки підприємств, що працюють на території області. Як свідчить декларація Ігоря Петровича, він не має власного бізнесу на Волині. Більше того, йому як посадовій особі це заборонено. Але бюджет області цьогоріч справді зріс. Тільки до чого тут Палиця? Адже на збільшення дохідної частини зараз впливає три чинники: збільшення відрахувань до місцевих бюджетів в контексті реформи децентралізації, збільшення мінімальної зарплати, а з нею податкових відрахувань, і, як це не сумно, інфляція. Адже експортери, які отримують дохід у валюті, в гривневому еквіваленті стали заробляти більше.

То в чому Ваші заслуги, Ігоре Петровичу? Що Ви зробили для Волині на своїй посаді? Адже жодних фактів успішної роботи та отриманих результатів на прес-конференції названо не було. Ви тільки скаржилися, що від Вас мало що залежало.

«Коли ви стали між дверей, і вас далі не пускають… От в такій ситуації ми знаходимось. Двері привідкрили, але до кінця не відкрили. Так ми почекаємо, поки відкриються двері, і зробимо те, що хочемо зробити», – сказав Ігор Палиця на прес-конференції. І як після цього не згадати Януковича, який в 2004 році говорив про «казлов, коториє мєшают нам работать»? Заява як для обранця громади досить дивна. Людей, які голосують за депутатів, навряд чи задовольнить таке чекання з моря погоди. Вони хочуть реальних дій.

Цікаво, як би закінчилися вибори до обласної ради, якби той самий Ігор Палиця під час виборчої кампанії вийшов до людей та сказав їм ось таку правду: «Я чесно буду працювати на благо волинян. Але не тут, а в Швейцарії. Ну, може і не весь робочий час я буду працювати саме для волинян, але якусь частину точно буду. І я зроблю все, що від мене залежить, для поліпшення життя людей. Але тільки за умови, якщо мені дозволять це зробити українські закони та владні структури. Якщо не дозволять – то я нічого не буду робити та буду чекати, поки ці закони змінять, і я зможу робити так, як хочу»?

Петро ЗАДОРОЖНІЙ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Швейцарець:)Сім'я там,а для нас старається,бідний.
Відповісти
Дуже "актуально"))))
Відповісти
Голосуйте ще раз за гречку за цього місцевого "мойсея", який буде вас водити 40 років по Синайській пустелі.
Відповісти
А чому Оксана - вже колишня дружина? Навіщо Микуліч віддав дитину деспоту? Чи не мотивація - "за мільйонера"? Мільйони часто стають гіркими, обтяжливими і часто вилазять боком. За олігархівське бабло і туфлі тиснуть, і ікра здається гіркою, і норкова шуба як мішок цементу на плечах, і вікна на швейцарські Альпи стають більмами в оці...
Відповісти
читайте лохи й аналізуйте!
правильно казав Кравчук "чого бідні? - бо дурні!"
Відповісти
А чому такі "патріоти" і "правдолюби" як Пирожик, Вітів і Ко. мовчать з пріводу такої діяльності голови облради? :) Якби хтось інший так "трудився" на благо області, то вже б не один пікет стояв-би під стінами облради і вищеназвані депутати вже б зірвали горлянку у мегафони, а тут на диво тиша...! :) Ганьба!!!
Відповісти