Твердопаливні котли: тепло в будинку з розумними витратами*

Твердопаливні котли: тепло в будинку з розумними витратами*
В умовах зростання тарифів на електрику і газ зростає попит на твердопаливні котли. Вони незамінні в приватних будинках, які не підключені до газової магістралі, віддалені від неї або мають слабку електропроводку.

У магазині Romstal за посиланням Romstal.ua представлені десятки найменувань твердопаливних котлів. Чим вони відрізняються і які переваги такого обладнання?

Різновиди твердопаливних котлів

Для виготовлення котлів використовуються чавун або сталь. Чавунні моделі довговічні і зносостійкі, мають високий ККД, менше забруднюються. Але вони важкі, під них необхідно закласти спеціальний фундамент. Котли з стали відрізняють високі показники теплообміну, вони коштують дешевше, менше важать, їх простіше встановити.

Котли класифікують також за такими ознаками: кількість робочих контурів (один, два), метод завантаження (автоматичний, ручний), потужність і ККД, габарити.

Всі моделі встановлюються на підлогу.

За способом згорання палива бувають такі різновиди:

Класичні дров'яні котли. Найбільш поширений тип обладнання. Його плюси - простота і надійність, доступність палива і невибагливість. Виділяють моделі з природною тягою - отримують кисень для горіння безпосередньо з приміщення, де знаходяться. Пристрої з додатковою тягою оснащені вентилятором, що подає повітря в камеру згоряння.

Котел на твердому паливі VISION 4
Котел на твердому паливі VISION 4


Піролізні газогенераторні котли. Мають дві камери згоряння. В одній з них тверде паливо перегорає в умовах низького вмісту кисню, розкладається на кокс і летючу фракцію. У другій камері спалюється піролізний газ. Для досягнення максимального ККД потрібно закладка максимально сухої деревини, з рівнем вологості до 20%. Такі котли користуються попитом, тому що вони економні, незважаючи на більш високу вартість, інтервал між завантаженнями палива довший, ніж в інших типах.

Котел на твердому паливі піролізний (сталевий)
Котел на твердому паливі піролізний (сталевий)


Пелетні автоматичні котли. В спеціальні бункери закладається гранульована деревина. Котел за допомогою шнека сам подає пелети в зону горіння в міру необхідності. Пелетні котли відрізняються високим ККД і зручністю в експлуатації, але коштують дорожче і використовувати в ньому можна тільки один вид палива.

Котел на твердому паливі, на пелетах (сталевий), TKAN
Котел на твердому паливі, на пелетах (сталевий), TKAN


Твердопаливні котли тривалого горіння. Можуть працювати на дровах і тирсі, деякі моделі дозволяють використовувати вугілля, суміш торфу, дров, вугілля, коксу. Час згоряння однієї закладки палива може досягати від двох до п'яти діб. Процес горіння проходить від низу до верху, поступово. Обсяг одноразової закладки палива досягає 50 кг.

Котел Vitoligno 100-S
Котел Vitoligno 100-S


Твердопаливні котли - відмінна альтернатива приладів, які працюють на природному газі або електриці. А вибрати відповідну модель допоможе фахівець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.