Волиньраду просять не кидати культуру напризволяще

Волиньраду просять не кидати культуру напризволяще
Волинські письменники звернулися до владців краю, щоб нагадати про виділення коштів для книговидавництва та підтримки місцевих авторів. Літератори упевнені, що книги – це не те, на чому варто економити. Проте чи дослухаються до їхніх прохань?

Літератори більше не мовчать

Волинська обласна організація Національної спілки письменників України надіслала очільнику Волинської обласної держадміністрації Володимиру Гунчику та голові облради Ігорю Палиці колективне звернення, в якому літератори висловлюють занепокоєння щодо книговидавництва та організації літературного процесу на Волині. Вони просять допомогти не тільки словом, а й гривнею, аби волиняни і далі могли читати книги місцевих авторів, періодику в бібліотеках.

Раніше Волинь у загальноукраїнському рейтингу за кількістю виданих книг була у трійці лідерів, та за 7 років опустилася на 23-тю позицію. Проте навіть у часи, коли видавати книги було в рази дешевше, область стабільно виділяла 800-900 тисяч гривень. Нині ж сума зменшилася вчетверо.

Письменники й раніше били на сполох через критично мале фінансування. У травні 2017 року очільниця обласної організації Спілки Ольга Ляснюк на засіданні профільної постійної комісії облради просила обранців громади виділити 50 тисяч гривень на підтримку статутної діяльності організації. Адже письменникам не вистачає коштів на громадську діяльність.

Передбачених на видання 200 тисяч фактично вистачає лише на друк літературного альманаху «Світязь» та кількох книг. Профільна комісія тоді підтримала клопотання волинських письменників, проте проблему не вирішили і коштів не виділили. Тим часом в області – понад 40 авторів, які претендують на видання своїх книг з допомогою бюджетних коштів.

У зверненні, адресованому владцям, згадали і про можливість повернення до волинських шкіл проекту «Урок веде письменник». Критичними є й питання відсутності коштів на передплату періодики для волинських книгозбірень, а також грошей на забезпечення новою літературою.

В облджержадміністрації просять передплачувати «з розумом»

У Волинській ОДА розповіли, що виділити додаткові кошти, не передбачені заздалегідь, складно.

«Звісно, звернення розглянули. Голова дав доручення відповідним структурам, до компетенції яких належить ця ділянка роботи, попрацювати. Те, що можна сказати вже сьогодні: є цільова програма, якою опікується управління культури облдержадміністрації, де передбачені заходи для підтримки книговидавництва», – розповіла начальник відділу інформаційної політики ОДА Світлана Головачук.

Вона спілкувалася з представниками управління культури, які запевнили, що передбачені у програмі заходи виконують. До речі, це навіть підтверджують і у зверненні письменники.

Водночас в ОДА визнають, що у розрізі років обсяг коштів таки відрізняється. Та є нюанси: адміністрація лише подає пропозиції, а затверджує їх обласна рада. Виходять же з існуючих кошторисів.
Левова частка листа присвячена забезпеченню книгозбірень періодикою: газетами та журналами.

«Тут ситуація дійсно набула зовсім іншого характеру, бо чи не вперше обласна виконавча влада «глибоко копнула» та зазирнула у це питання», – зауважила Головачук. Цього року в ОДА вирішили детально помоніторити, що саме передплачують книгозбірні. До прикладу, у ІІІ кварталі 2017 року пропонували до передплати по кілька пунктів одного й того самого видання, тільки з іншими додатками-порадниками, медичними вкладками тощо. Серед пропозиції – і досить «цікаві»: журнали «Смачного», сонники тощо.

«В той час, коли доводиться рахувати кожну копійку, бібліотекарям треба було б подумати і про це. Виходить, вони передплачують по кілька разів те саме видання, коли можна передплатити один комплект, і видання буде присутнім у бібліотеці», – додала Головачук.

Обларада обіцяє «напружитись і шукати»

У Волиньраді кажуть: про проблему знають і нею переймаються. Та яким чином її вдасться вирішити, однозначної відповіді немає. «Однозначно, обласна рада буде вишукувати можливості… Правильно, що вони ставлять питання. Інша річ, боюся, що не все залежить від обласної ради», – вважає заступник голови облради Олександр Пирожик.

Тому він підозрює, що аби задовольнити прохання письменників хоч частково, доведеться шукати гроші просто під час сесії.

Наприклад, виділити 50 тисяч гривень на статутну діяльність можна через попереднє внесення цієї статті до бюджету головою ОДА. Якщо цього не зроблено, то облрада мусить діяти інакше: за ініціативо окремого депутата чи фракції її вносять, знімаючи кошти з інших статей.

«Це звернення ще раз буде скероване на виконавчий орган, тобто на ОДА, з проханням надати пропозицію і внести додаткове фінансування у проект розподілу бюджету. Якщо ж цього не буде зроблено, ми будемо вирішувати це на сесії… Ми ще не маємо розподілу перевиконання за результатами серпня, принаймні він нам не поданий», – повідомив Пирожик.

У будь-якому випадку, в облраді погоджуються, що 200 тисяч – не надто велика сума для друку книг. Пирожик зауважив, що також ініціюватиме її збільшення вже на найближчому сесійному засіданні. Проте киває він і в бік ОДА – мовляв, облрада лише ухвалює рішення про виділення та розподіл коштів. Саму ж пропозицію (а у випадку позитивного рішення і контроль за виконанням програми) здійснює виконавча влада.
***
Поки обласна рада «розглядає», «ініціює питання» та готує відповіді, волинське книговидавництво можна назвати скоріше мертвим, ніж живим, а бібліотеки і далі чекають на передплату та нові книги до книжкових фондів. Схоже, ситуація не зміниться кардинально, поки владці та обласні депутати не зрозуміють простої істини, на яку посилаються письменники: «Хто не плекає і не годує свою культуру, той годуватиме чужу армію».

Оксана ЗАДВОРЕЦЬКА (для газети ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Хто не плекає і не годує свою культуру, той годуватиме чужу армію». Кому належить ця цитата? Прошу повідомити? Який письменник її "народив"? Існує вислів Наполеона: "Народ, який не бажає годувати свою армію, буде годувати чужу". Слухайте, вельминешановні "письменники": ви або на парканах і на стінах вбиралень пишіть, або не чіпайте чужих, відомих усьому світу цитат.
Відповісти