«Абетка» Петра Савчука

«Абетка» Петра Савчука
На ВолиньPost триває рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ «АБЕТОК»

В «Абетці» ректора Луцького національного технічного університету Петра Савчука ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці його імені.

А - амбіції

Ректор головного технічного вишу Волині, вже рік працюючи на посаді, зауважував, що прийшов в університет надовго.

«Я прийшов в університет свідомо і надовго, якщо колектив довірить мені ще й другий термін працювати на цій відповідальній посаді, то я ніколи її не проміняю на інші. Я дійсно хочу максимально реалізувати і свої, і амбіції лідерів цього «вишу», щоб зробити його реально успішним і одним з найкращих у Європі серед технічних ВНЗ», - казав Савчук.

А на питання, чи буде він змагатися за крісло нардепа, вже побувавши у кріслах депутат міської та обласної рад, посадовець уточняв, що найближчі дев'ять років ця пропозиція абсолютно неактуальна.



Б – батьківщина

Петро Савчук – вихідець із Тернопілля. Малою батьківщиною ректора є село Духів Кременецького району.

В – військова кафедра

Одним із своїх головних досягнень на посаді ректора посадовець вважає появу в ЛНТУ військової кафедри.

«Ще одна наша перемога – це отримання державної ліцензії та дофінансування з місцевого бюджету робіт для створення військової кафедри. В цілому нам потрібно 12 мільйонів, щоб зробити якісну інфраструктуру для підготовки офіцерів запасу. Без підтримки обласної ради та адміністрації цього б не було. Ми декларували відкриття військової кафедри і реально отримали довіру Міністерства оборони, я переконаний, що усі 150 ліцензійних місць будуть заповнені, а в перспективі збільшимо цю квоту»,- зауважував ректор у 2016 році.

Нині військова кафедра університету справно працює.

Г – гроші

Згідно із даними декларації за 2016-ий рік, на посаді за цей термін Савчук заробив 208,9 тисяч гривень (17,4 тисяч гривень в місяць).

Готівкою Петро Савчук зберігав у минулому році 30 тисяч гривень та 4 тисячі доларів. У ректора немає автівки, проте у родини Савчуків є земельна ділянка площею 736 м2 та будинок на 245,1 м2 в Луцьку, які з 2011 року записані на дружину ректора.



Д – досягнення

У грудні 2002 року рішенням Атестаційної колегії Міністерства освіти України Павлу Савчуку присвоєно вчене звання доцент. А у жовтні 2010 року він захистив докторську дисертацію в Інституті проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України. Тож Савчук є доктором технічних наук, автором понад 130-ти наукових публікацій та 26-ти патентів на винаходи й корисні моделі України.

До слова, за час ректорства Савчука ЛНТУ вперше зайняв друге місце у країні з приростом держзамовлення.

Е – експерт

Очільник луцького політеху є експертом в низці комісій. Так, наприклад, віє постійним членом експертної комісії та журі за секціями «Матеріалознавство», «Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження» та «Авіа- та ракетобудування, машинобудування та робототехніка» при Волинському відділенні Малої Акадімії Наук. Також Савчук входить до експертної ради за напрямком «Фізико-технічні проблеми матеріалознавства» при Міністерстві освіти та науки України.

Є – Європа

Ректор ЛНТУ неодноразово зазначав, що треба прагнути до європейських показників якості освіти. Водночас у ректора є практика викладання у європейських вишах – у 2016 році у декларації він вказував, що 38 724 грн отримав згідно з цивільно-правовим договором з Католицьким університетом Левану, що в Бельгії.



Ж – журнал

Посадовець є членами редколегій низки наукових журналів. Йдеться, зокрема, про міжнародний журнал «Наука, освіта, право, управління», який виходить у польському місті Лодзь, а також про журнали «Математичні методи в хімії і біології» (м. Івано-Франківськ) та «Сучасні технології в машинобудуванні та транспорті» (м. Луцьк). Редагує ректор й наукові збірники «Перспективні технології та прилади» та «Наукові нотатки Луцького НТУ, який виходить у Луцьку.

З – завкафедри

1 вересня 2011 року Петро Савчук став завідувачем кафедри матеріалознавства та пластичного формування конструкцій машинобудування Луцького НТУ.

І – інновації

Друга освіта ректора – за спеціальністю «управління інноваційною діяльністю». Окрім того посадовець є головою правління громадської організації «Волинська асоціація вчених та інноваторів».

А ще протягом 2,5 років Савчук очолював Волинський інноваційний центр передачі новітніх технологій при Волинському обласному фонді підтримки підприємництва на умовах сумісництва.

К – котельня

За рік на посаді ректора Савчук давав інтерв’ю, у якому його запитували про головні досягнення на посаді. Серед ключових «перемог» очільника вишу – котельня.

«Ще як досягнення: для зменшення енергозалежності спромоглися побудувати власну твердопаливну котельню, запустили в експлуатацію спорткомплекс з басейном, що два роки простоював», - зауважував він.

А ще ректор є головою постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Л – людина

Ректор університету щиро переконаний, що всі досягнення залежать від самої люди – її праці та прикладених зусиль. Тому він зауважував, що і розвиток вузу залежить від людського ресурсу.

«Якщо людина має чітку мету і натхненно працює, щоби втілити в життя свій задум, то шанс обов’язково буде. Зізнаюся, така думка виникла вже давно, адже я понад 16 років працюю в університеті. Багато чого хотілося змінити, покращити. Маючи такий потужний колектив, непогану інфраструктуру, ЛНТУ не використовував увесь свій потенціал. Безумовно, Віктор Володимирович Божидарнік робив усе, що міг і вмів. Але нині треба рухатися в ногу з часом»,- розмірковував Савчук.



М – матеріалознавство

Саме із цією галуззю дуже тісно пов’язане наукове життя ректора луцького політеху. За спеціальністю «матеріалознавство» Савчук у 1999 році захистив кандидатську дисертацію, а вже у 2010 році захистив докторську дисертацію в Інституті проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України із матеріалознавства.

А ще Савчук захоплювався перспективами, які нині відкриті для молоді.

«На сьогодні молодій людині дають колосальні можливості, що стосуються навчання. Як не парадоксально, повністю нівелювалась різниця навчання між Києвом, Львовом, Луцьком та іншими містами. Усі студенти мають рівні можливості, з будь-якого міста країни можна зайти хоч у електронну бібліотеку Конгресу США. Я вважаю, що мені дуже поталанило в житті з вчителями та викладачами, які дали максимум. Зараз світ динамічний, і навіть дитина з села, якщо вона буде старанною, може в університеті обігнати будь-якого медаліста луцької школи.

Думаю, якби я зараз був студентом, вчитися було б набагато цікавіше, бо значно більше можливостей і обсягу інформації», - розповідав ректор.

Н – наука

Петро Савчук є автором 192-х наукових публікацій (з них – 5 статей, що відносяться до міжнародної науково-метричної бази Scopus) та 36-ти патентів на винаходи й корисні моделі України.

О – оцінка

У 2016 році журналісти поставили Савчуку дещо провокативне запитання - попросили його поставити собі оцінку як ректору та депутату Волиньради. Та очільник вшу не став рохвалювати себе на всі сто.

«За десятибальною? За ректорство сімку можна поставити за перший рік, за депутатство – трішки нижче, на один-два бали», - зауважував посадовець.



П – партнерство

Попри неформальне суперництво, яке мусить виникати між великими вишами, які ділять спільну територію, Савчук запевняє – ЛНТУ та СНУ є партнерами, а ректори дружать між собою.

«Я бачу Східноєвпропейський національний університет і мого друга Ігоря Коцана рівноправними партнерами і союзниками у вирішенні складних задач в освіті. Це не пафосні слова, я помічаю таку ж взаємність від Ігоря Ярославовича. Не лише в тому, що він постійно каже, що я достойний ректор, а й в тому, що він регулярно пропонує свої елементи співпраці», - розповідав Савчук. На його думку, університети є досить різнопрофільними, тож важко їх «рівняти».

Р – ректорство

Ректором Савчук став у 2015 році. Загалом його кандидатуру підтримала Савчука проголосували 581 людина (67,87%), а найближчу «переслідувачку Зоряну Герасимчук підтримали 185 осіб (21,61%).

Проте бути ректором посадовець планував давно.

«Років п’ять тому я почав про це замислюватися. З’явилося бажання задля розвитку нашого університету акумулювати власні зусилля і своїх колег, з якими ми давно спільно працюємо, у тім числі й над міжнародними проектами. Це і Олег Заболотний, і Ростислав Редько, і Ірина Вахович, і ще багато колег, яким небайдуже майбутнє нашого вишу. Для того щоби перемогти на виборах і розпочати зміни, над якими міркуємо уже не перший рік, ми об’єдналися в команду і спільно працювали. Радіємо з того, що нам це вдалося», - розповідав він, очоливши виш.



С – сім’я

Ректор університету – зразковий сім’янин. Він з дружиною Людмилою виростив дочку Вікторію.

«Пишаюся хорошою сім’єю, донечкою. Кажуть, що чоловік повинен виховати сина, побудувати дім й посадити дерево. Сина немає, але є прекрасна донечка, будинок добудовую та й дерев посадив вже достатньо»,- розповідав журналістам ректор.

До слова, цікава історія знайомства очільника вишу із дружиною - вони зустрілися у тролейбусі.

«Вчився тоді на четвертому курсі. Це було 23 лютого, ми посвяткували трохи з колегами і я поїхав зателефонувати до мами. Не додзвонився, а на зворотній дорозі в тролейбусі побачив гарну дівчину. Набрався сміливості заговорити до неї. Виявилося, що жила у сусідньому гуртожитку. Тож я зробив все можливе, щоб її очарувати. Поталанило і все вдалося»,- пригадував Савчук.

Т – триболог

Ректор найбільшого технічного вишу Волині має й досить екзотичні регалії. Так, наприклад, Савчук є головою Волинського осередку Українського товариства трибологів.

(довідково: трибологія – наука, розділ фізики, який займається дослідженням та описом контактної взаємодії твердих тіл, які зазнають деформації при їх відносному переміщенні. Областю трибологічних досліджень є процеси тертя, зношування).



У – «УКРОП»

На останніх місцевих виборах Петро Савчук балотувався і до Луцької міської, і Волинської обласної рад за списками саме цієї політичної сили. Набравши достатню кількість голосів, Савучк обрав роботу у Волинській облраді. Окрім того, в університеті працює ще 2 депутати, які потрапили в облраду за списками «УКРОПУ».



Ф – формула

У своїй передвиборчій кампанії до виборів ректора Савчук опублікував свою формулу успіху. Аби його досягти, не обійтися без людяності, науки та творчості:

ФОРМУЛА УСПІХУ: Л (людяність) + Н (наука) + Т (творчість) = У (успіх)!

Х - хобі

Ректор має досить цікаве хобі – відвідувати нічні клуби різних країн.

«Я маю таке собі закордонне хобі: у тій країні, де я буваю перший раз, йду у нічний клуб, щоб подивитися, як відпочиває місцева молодь. Жодного разу не зраджував цій своїй традиції. Наприклад, в ізраїльському Тель-Авіві молодь гіперактивна порівняно з поляками, в Італії молоді люди відпочивають великими компаніями, в Німеччині – дуже себе персоналізують і кожного видно як особистість», - казав Петро Савчук. До того ж, він обмовився, що любить танцювати, тому не проти «запалити» і з родиною, коли є нагода відпочити разом.

А ще ректор не проти скупатися у льодяній воді - разом із колегами на Водохреще він пірнає в ополонку.



Ц – цінності

Передвиборча кампанія на посаду ректора містила цікавий пункт - там Савчук описав цінності, на яких вона базується. Отож, серед них майбутній ректор вказував, що головними є сприятливий соціально-психологічний клімат у колективі, розвиток сучасної інфраструктури для комфортної роботи та навчання.

Окрім того, йшлося про мотивація викладачів до підвищення знань та компетенції, оновлення освітніх програм, навчальних технологій, мотивація студентів до якісного навчання та саморозвитку.

Ч – частування

Ректор зізнавався, що не є віртуозним кухарем – ця функція в дружини. Та іноді й він може приготувати дещо смачненьке.

«Я ж готую не надто часто. Люблю варити український борщ. Як і годиться кожному чоловікові, готую шашлик і барбекю», - розповідав посадовець.



Ш – школа

Після закінчення школи, першу свою освіту Савчук здобував у Кременецькому педагогічному училищі заспеціальністю «Викладання праці та креслення в неповній середній школі», а згодом продовжив навчання на педагога - у Тернопільському державному педагогічному інституті майбутній ректор отримав спеціальність «Праця і технічна творчість».

Щ - щастя

Святкуючи «майже ювілей» - 45-ти річчя, ректор зауважував, що найголовніші подарунки для нього – речі нематеріальні.

«Найкращий подарунок – це щоб всі були здорові, щасливі й усміхнені. Важливе спілкування, а не подарунки. Життя динамічне, постійно маса різних справ і не завжди так буває, що у той день тільки радість. Чогось особливого не чекаю від цього дня. Це для мене святковий, але спокійний день, як і всі інші дні народження», - казав Савчук.

Я - я


Ректор переконаний, що основа вишу студентство, яке може і має впливати на долю альмаматер. Тому кожне маленьке «я» разом творить великий організм.

«У нашому університеті головним має бути студент. Бо саме заради студентів ми працюємо. Вони мають здобувати гарну освіту і заодно бачити, що їхню думку враховують. Усе для студента, а не студент для вишу. Таким є моє бачення співіснування зі студентством. Благо, студентський актив у нас потужний і задіяний навіть улітку», - розмірковував ректор.



***
Автор цієї публікації виключила букву «Й»,«Ї», «Ю», «Щ», з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань «Таблоїд. Волині», «Волинські новини», «Конкурент», «4 влада», «Волинська правда», «Волинь24», «Волинський інформаційний портал», сайти Луцького національного технічного університету та Волинської обласної ради.

ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.