Кримська війна та Волинський полк. ФОТО

Кримська війна та Волинський полк. ФОТО
164 роки тому, а саме 16 жовтня за новим стилем (4 жовтня за старим) офіційно розпочалась «битви за ясла Господні», в історії більше відома як Кримська війна. Кримська війна стала першим великим військовим конфліктом в історії, відображеним на фотографіях.

Учасниками збройного конфлікту була Російська імперія, з одного боку, і коаліція в складі Британської, Французької, Османської імперій і Сардинського королівства, з іншого.

В національній бібліотеці Сполучених Штатів Америки – Бібліотеці Конгресу збереглись рідкісні світлини часів Кримської війни, які були зроблені англійськими військовими фотографами на території Криму в 1855 році. Близько двісті світлин сьогодні знаходяться у вільному доступі на сайті Бібліотеки Конгресу.



Для того, щоб їх віднайти потрібно використовувати хештеги «Крим», «Україна» на англійській мові. Зібрання є унікальним, адже на світлинах яскраві образи солдат різних армій, медичних сестер, місцевого населення та краєвиди Криму.

В тій далекій кривавій війні взяли участь і наші земляки з Волині. Так відомо, що місто Севастополь обороняв серед інших Волинський полк. Разом із моряками волиняни першими прийняли на себе удар ворога. Багато земляків не повернулись на Волинь, а так і залишилися лежати в севастопольській землі.

Відомо, що солдати Волинського полку втратили під Севастополем практично весь свій склад. І набагато пізніше, у 1917 році, «новий» Волинський полк уже складали суто росіяни.



Волинська губернія активно допомагала війську фінансово та продуктами, так одним із фактів є фінансова допомога у розмірі 113 тисяч рублів, яка була надана губернією з початку війни до лютого 1855 року.

Цікаво, що були й такі вихідці з Волині, які виступили на боці Османської імперії. Варто згадати уродженця історичної Волині (Житомирського повіту Волинської губернії) Михайла Чайковського, який після прийняття ісламу звався Мехмед Садик-паша і генерал Османської імперії отаман Чайка. У жовтні 1853 р. Чайковський домігся розширення козацьких частин за рахунок поляків, болгар, румунів, угорців, османів і навіть євреїв. Сам розробив моделі одностроїв і наказав закупити для всіх козаків арабських рисаків. 20 жовтня 1853 року він створив «Полк козаків оттоманських», згодом переформований в дивізію, а ще згодом — у корпус.



23 січня 1854 року османські козаки склали присягу. З Константинополя привезли знамено Запорозької Січі, а Садик-Паша отримав від султана титул «міріан-паша» (кошовий отаман). «Корпус козаків оттоманських» (називався також «дивізією козацькою», «дивізією польською», «корпусом козаків султанських») існував в різних варіантах від 1853 року до 1870-х років.

Якщо уважно придивитись на військову форму то можемо зрозуміти, що на більшості представлених світлинах британські, турецькі та французькі військовослужбовці.

18 березня 1856 р. у Парижі між Росією, з одного боку, і Англією, Францією, Туреччиною і Сардінським королівством з другого боку, був укладений мирний договір. Місто Каре та султанські володіння, які раніше зайняли росіяни поверталися Туреччині, а Севастополь, Балаклава, Євпаторія та інші захоплені союзниками міста — Російській імперії. Чорне море ставало нейтральним. Росії було заборонено тримати на Чорному морі військовий флот.

Кримська війна увійшла в історію як наймасштабніший воєнний конфлікт в період між Наполеонівськими війнами і Першою світовою війною.



Джерело: http://www.loc.gov
ТЕКСТ - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.