«Атовцям потрібна вудка, а не риба», - Василь Нагорний

«Атовцям потрібна вудка, а не риба», - Василь Нагорний
Нещодавно у Луцьку з’явилась унікальна громадська організація (ГО) «Княжий Мир», що допомагатиме учасникам АТО, а також їх родинам.

Заснували ГО відомий волинський адвокат Василь Нагорний та волонтерка Ірина Адамук. Вони кажуть, що завдання організації «Княжого Миру» - не лише допомагати атовцям, але й навчити їх самостійно обстоювати свої права. А ті, хто отримав допомогу, мають допомагати іншим.

«Ми хочемо дати людям вудку, а не рибу. Вони повинні самі навчитись обстоювати власні права та вміти допомагати не лише собі, але й іншим. Не хочемо влитись в ряди інших громадських організацій, які вже працюють в Луцьку. Хочемо проводити семінари, конференції та не обмежуватись лише консультаціями», -каже Василь Нагорний.

На столі в адвоката лежить журнал, де він записує усіх атовців, які звертались із проблемами до ГО «Княжий Мир». Розповідає, що це допомагає систематизувати проблеми військовослужбовців та визначити, з чим вони зараз зіштовхуються найчастіше.

«Назва в нас проста, і ні з чим не пов’язана. Є два імені - Василь та Ірина. Василь означає князь, Ірина - мир. Так і вийшов «Княжий Мир». Нашу громадську організацію створювали двоє людей - це я та волонтерка Ірина Адамук. Створювали ми її майже два роки, тому що довго придивлялись один до одного. Також думали, чи взагалі це потрібно, адже громадських організацій зараз дуже багато. Кожен день створюються нові. Проте ті ГО, з якими ми співпрацювали як волонтери, перестали нас влаштовувати в рамках тієї діяльності, яку вони проводять. І в рамках того, що вони роблять. Більшість громадських організацій спрямовують свою діяльність просто на допомогу певній категорії громадян», - каже Нагорний.

«Ми вирішили зробити громадську організацію, де будемо не лише допомагати атовцям, але й вчити їх допомагати іншим. Раніше приходив атовець, «кидав» проблему на волонтерів і їхав собі додому. А волонтери вже намагались щось самостійно зробити чи вирішити. А повинно бути так: людина, яка має проблему, повинна брати участь у її вирішенні. Я помітив, що той, хто сам проходив частину шляху у вирішенні своїх проблем, цінує ту допомогу, яку отримав», - додає він.

Василь Нагорний каже, що статус ГО дає волонтерам більше можливостей, адже є закон про громадські організації. Члени організації можуть використовувати правові важелі впливу на ті чи інші органи. Також можуть звертатись до державних структур із запитами.

За словами Василя Нагорного, в порівнянні з 2014-м роком, права військовослужбовців та військовозобов’язаних порушують не так часто. Однак, виникають нові проблеми, пов’язані із демобілізацією чи втратою речей на передовій.

«Цікавляться хлопці, як потрапити у відпустку. Також звертаються стосовно військово-лікарської комісії. Найчастіше це ті, хто, перебуваючи в АТО, має проблеми із здоров’ям. Зараз осінь і загоструються хвороби. Багато хлопців з передової потребують обстеження та лікування. Ще одне питання - це ротація. Також відповідальність за втрату речей в АТО», - каже адвокат.

Василь Нагорний каже, що багато військовослужбовців звертаються за правовою допомогою до волонтерів. Проте вони не знають, що багато їхніх проблем зобов'язані вирішувати державні структури.

«Часто звертаються до нас із питаннями, які може вирішити Центр надання первинної безоплатної правової допомоги. Таких людей ми спрямовуємо відразу туди. Адже ми не хочемо заміняти собою органи соціального забезпечення чи, наприклад, військомат. Останній теж має бугато функцій та обов’язків у відношенні до віськовослужбовців чи військовозобов’язаних. І військкомат також повинен виконувати свої функції. Якщо вже є відмови від державних структур, то, звісно, ми будемо допомагати», - каже Нагорний.

«Блок питань, який ми ставимо перед своєю громадською організацією, - допомога 14-й бригаді. Хочемо підготувати посібник для бійців, які перебувають на передовій, або які демобілізовані. Мова йде не лише про їхні права, але й обов’язки. Але це не буде, як в інших посібниках - констатація фактів і цитування правових норм законодавства. Буде такий посібник, щоб люди знали, що їм робити, коли порушуються їхні права. Дуже сподіваюсь, що він буде необхідним для бійців. Можливо, будемо пропонувати неординарні шляхи вирішення їхніх проблем. Треба, щоб бійці не боялись піднімати голови та захищати своє право», - додає він.

Адвокат розповідає, що «Княжий Мир» також опікуватиметься матерями та родичами безвісти зниклих бійців. За його словами, військові частини вже намагались визнати їх померлими. Однак, поки триває АТО, поки невідомо, скільки людей в полоні, так говорити не можна.

«До нас звертаються бійці, які перебувають у резерві. Наразі їх кличуть на збори. Це не означає, що вони туди не їздять. Вже зараз немає такого, як в 2014-му році, що покликали на збори, а відправили в АТО. Їх ніхто не обманює. Головне питання, щоб вони туди поїхали здоровими та повернулись звідти неушкодженими. Щоб нормально проводились медичні комісії. У хлопців після війни є проблеми із здоров’ям, тому треба їх берегти», - каже Нагорний.

«Часто залишаємось психологами для бійців. Багато хлопців потребують не так консультації, як просто виговоритись. Думаю, що в рамках громадської організації підпишемо договір з центром Олени Звєрєвої. Вона завжди нам допомагає. Також хочемо підписати договори із деякими громадськими організаціями чи з волонтерами-психологами, з якими можна буде працювати в будь-яку пору доби», - додає він.

Адвокат розповідає, що багато хлопців, котрим він допомагав, пішли вчитись на юридичний факультет для того, щоб також допомагати іншим.

Він вважає це своєю маленькою перемогою. Багато атовців хочуть здобути вищу освіту, аби бути правозахисниками, адвокатами, суддями чи прокурорами. На його думку, це дуже добре, адже ті, хто пройшли з АТО, мають вище почуття справедливості.

«Принципо не хочемо мати партійної приналежності чи ще щось в цьому напрямку. Не хочемо мати партнерами ГО ті спілки, що мають політичну заангажованість. Це обмежує в діях. Співпрацюємо з усіма спілками, нікому не відмовляємо. Нам не важливо, з якої спілки приходить боєць. Я й не питаю», - розповідає адвокат.

Василь Нагорний каже, що «Княжий Мир» функціонуватиме за рахунок благодійних внесків, а також власних проектів. З грантами працювати організація не хоче.

«Не хочемо брати гранти, адже будучу волонтером, я спостерігав, як створювались грантові правозахисні ГО. Я бачив, що рано чи пізно це підтягується під великі ГО, на яких мають вплив і Міністерство оборони і Адміністрація президента. Тобто, владні структури.
Вважаю, що гранти теж ставитимуть ГО в якісь рамки тих чи інших дій. Будемо сподіватись на благодійників та на власні проекти», - каже Нагорний.

«Для того, аби стати членом нашої організації, потрібно мати бажання допомагати людям. Хай в нашій оргіназації буде декілька людей, але вони мають бути ідейні. Вони мають допомагати іншим», - додає він.

ТЕКСТ - Еля СЕРКОЖАЄВА


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.