Микола фон Мекк: волинський барон Mercedes. ФОТО

Микола фон Мекк: волинський барон Mercedes. ФОТО
В одній із попередніх публікацій на сторінках сайту Інформаційного агентства Волиньpost ми вже розповідали читачам про історію розвитку автомобілізму на Волині в міжвоєнний період, зокрема, про Волинський Клуб Автомобільний та Райд Волинський.

Проте нещодавно вдалось натрапити на цікаві факти сторічної давності, які стосуються проведення автопробігів на початку ХХ століття. Сьогодні, напередодні дня автомобіліста, який святкується кожну останню неділю жовтня, відкриємо цю цікаву сторінку історії нашого краю.

На початку ХХ століття в містечку Рожище Волинської губернії знаходився маєток барона Миколи Карловича фон Мекка. Саме він вважається тогочасним «піонером» автомобілізму і автоспорту, адже був організатором і учасником багатьох автомобільних змагань, перегонів та автопробігів.

Його батько Карл фон Мекк був власником багатьох залізничних доріг в Російській імперії. Матір Надія була шанувальницею музики і меценаткою всесвітньовідомого композитора Петра Чайковського.

У період 1906-1913 рр. барон фон Мекк володів десятьма автомобілями і двома автобусами, всі вони були марки Mercedes.

На Волині знаходився один із його маєтків, в яких він проживав час від часу.

В 1912 році Микола фон Мекк повинен був стати командором Варшавського автопробігу.

Микола фон Мекк
Микола фон Мекк


Але через свою зайнятість в будівництві нових залізничних колій він був змушений пропустити захід. Проте в знак поваги до учасників автопробігу, він надав свій маєток в Рожищах для учасників в якості готелю та автозаправки, коли ті прямували до Варшави по Брест-Житомирському шосе.

Палкою шанувальницею автопробігів була донька Галина фон Мекк, яка неодноразово брала в них участь на своєму авто.

Будучи технічно грамотним і сумлінним людиною, барон фон Мекк всі свої сили віддавав відновленню залізничного транспорту після руйнувань громадянської війни. Проте в 1929 році він був заарештований як учасник «контрреволюційної шкідницької організації» і був розстріляний органами НКВД. Реабілітований у 1991 році.

Микола фон Мекк біля свого авто
Микола фон Мекк біля свого авто


Цікавий факт. В вищезгаданій статті про Райд Волинський є згадка про те, що перший Райд Волинський очолив Олександр Запольський (1881-1969), який був зятем барона фон Мекка. Запольський одружився з баронесою Кірою фон Мекк (1886-1969). Напевно розповіді дружини про захоплення тестя надихнули його на організацію подібного заходу.

Запольський з дружиною Кірою фон Мекк були власниками фільварку в Рожищах в 1930-х роках. В сім’ї було шестеро дітей Костянтин, Ірена, Кіра, Ядвіга та Анна. Життя їх склалось по різному. В роки Другої світової війни вдалось вижити двом донькам Анні та Ядвізі й їх матері Кірі. Усі вони проживали в Варшаві.

Перша зліва Кіра фон Мекк, дружина Олександра Запольського
Перша зліва Кіра фон Мекк, дружина Олександра Запольського
Mercedes барона фон Мекк
Mercedes барона фон Мекк
Mercedes барона фон Мекк
Mercedes барона фон Мекк
Mercedes барона фон Мекк
Mercedes барона фон Мекк


Фото - http://von-meck.info
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не знав такого!
Відповісти
Супер стаття
Відповісти
Один із синів барона Миколи фон Мекка, Аталл фон Мекк, загинув 15 липня 1916 року недалеко від Рожищ, біля с.Раймісто, під час боїв на Стоході...
Відповісти
Ядвіга живе в дочки під Варшавою їй 95 років
Відповісти