Служба «104»: життя луцьких «газовиків»

Служба «104»: життя луцьких «газовиків»
Аварійну газову службу ПАТ «Волиньгаз» у народі називають просто - «газовики». Про них згадують, коли прорвало газову трубу, коли не працює газове обладнання, або - коли десь комусь «пахне» газом. «Газовики» мчать на виклик, коли стався вибух через витік газу, чи консультують людей телефоном.

Приміщення, де знаходиться офіс служби «104» - дуже скромне. В кабінеті сидить диспетчер та приймає телефонні виклики. До слова, у порівнянні з диспетчерами служби «102», «газовики» мають набагато скромніше зв’язкове обладнання. А точніше - прості стаціонарні телефони, комп’ютери та журнал, де ведеться реєстр дзвінків.

Диспетчер-аварійно газової служби Олена Мартинюк розповідає, що в цій сфері вже працює 3 роки. Зізнається, що служба не так важка фізично, як морально. Адже часто телефонують агресивні люди, аби поскаржитись та посваритись.

Олена Мартинюк
Олена Мартинюк



«Щоб там не було, кожного треба вислухати, проконсультувати та не образити. Найчастіше повідомляють про витік газу. Часто помиляються номерами, дзвонять до нас, та викликають «швидку» або поліцію. Головне, що робота не нудна. І немає часу, щоб нудьгувати», - каже жінка.

Начальник аварійної газової служби ПАТ «Волиньгаз» Валентин Киричук розповідає, що диспетчером в цій структурі може стати людина, з досвідом та сталевими нервами.

«Функція диспетчера, який працює у службі «104» - це прийом викликів від громадян, які пов’язані в основному з витоками газу. Це можуть бути й питання про газопостачання, про приєднання до систем, про виготовлення документації. Часом дзвонять, і питають номери телефон інших служб. Диспетчер повинен усе це розуміти.

Диспетчерів ми беремо, як правило, з досвідом. Щоб коли зателефонують люди, працівник взяв слухавку і орієнтувався в ситуації. В нас зазвичай працюють ті, хто працював в інших службах: служба підземних газопроводів, або у внутрішньобудинковій службі, службі обліку. Люди мають бути з досвідом», - розповідає чоловік.

У луцькій службі «104» працюють позмінно чотири диспетчери, а також дві оперативні бригади, котрі їздять на виклики. Вся зміна складається з двох бригад - це два автомобілі. Окрім диспетчера, є майстер, який керує бригадою. Диспетчер приймає виклик, інструктує людину. Вносить виклик в систему заявки. Роздруковує та передає бригаді.

Бригада складається із двох людей - водія та слюсара. Автомобіль бригади укомплектований. У ньому є всі те необхідне, за допомогою чого можна оперативно локалізувати аварійну ситуацію.

Валентин Киричук
Валентин Киричук






«У нас диспетчери працюють позмінно. Зміна триває 12 годин. На 8:00 приходять працівники і о 20:00 вечора міняється зміна. Добу вони відпочивають і потім виходять на нічну зміну. Після цього - дві доби вдома. В Луцьку маємо чотири зміни, то це - чотири диспетчери. Також маємо диспетчерів у всіх районах області. Служба «104» є по всій області, але в кожному районному відділені є диспетчери. Тобто, якщо ви будете телефонувати з Володимир-Волинського району, то ви, відповідно, потрапите до диспетчерів цього міста», - додає він.

Під час неопалювального сезону в день диспетчери «104» приймають до десяти викликів. В опалювальний - до тридцяти.

«Дуже часто до нас телефонують, щоб просто проконсультуватись, і нам треба аргументовано все пояснити», - каже Валентин Киричук.







«Найсерйозніші виклики - це пошкодження газопроводу, припинення масової подачі газу споживачам, або вибухи. Буває різне. Минулого листопада стався вибух газу на вулиці Потебні, в Луцьку. На щастя, ніхто не загинув. Правда, постраждала одна людина та вибух зруйнував будинок. Одного разу від вибуху постраждало 11 квартир», - розповідає чоловік.

«Причини можуть бути різні, як технічні, так і просто - через неправильне користування газом. Часто люди в стані алкогольного сп’яніння пошкоджують газопровід, стається витік газу, а він закурює сигарету... Це вже більш серйозні виклики. А звичайні - це витік газу в плиті чи біля котла. Бувають і хибні виклики. Повідомляють про витік газу чи про пожежу. Наші працівники їдуть туди, а там нічого нема. Зазвичай таке повідомляють або п’яні, або діти. Часто про такі хибні виклики повідомляємо поліцію.

Розмова абонента з диспетчером записується в журнал. Також архівується в програмі заявок. Дзвінки зберігаємо місяць, а в журналі - три роки.

Якщо є підозра на витік газу, не вмикайте і не вимикайте електричні прилади, не користуйтесь вогнем, відчиніть вікна та двері, вийдіть з приміщення (території), де відчуваєте запах газу. Зателефонуйте на номер «104». При цьому, Ви автоматично зв’яжетесь з аварійною газовою службою району, в якому Ви знаходитесь», - радять «газовики».

Валентин Киричук
Валентин Киричук





Текст, фото - Еля СЕРКОЖАЄВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.