Що таке біткоін та як на ньому заробити: інструкція для «чайників»

Що таке біткоін та як на ньому заробити: інструкція для «чайників»
Нині в Україні на слуху нова трендова тема – біткоіни. Поки курс гривні нестабільний, найпопулярніша криптовалюта впевнено набирає обертів. Через блискавичне зростання курсу світом шириться «біткоін-лихоманка» - великий попит на віртуальні гроші стимулює зростання курсу ледь не зі швидкістю світла і вже сягнув рекордної позначки у понад 7 тисяч доларів.

У цій публікації Інформаційне агентство ВолиньPost розібралося, які ж переваги має біткоін, та які небезпеки може приховувати.

Що таке біткоін

Біткоін - перша з віртуальних валют, яка захищена від зламування низкою шифувальних (криптографічних) методів. Концепт валюти озвучила у 2008 році особа чи група осіб під ніком Сатоші Накамото. Ця електронна валюта є фактично математичним кодом, який, за словами творців, неможливо підробити чи викрасти. З її допомогою можна здійснювати покупки та інші операції, обмінювати на іншу валюту тощо.

«Першочергова ідея біткоіна - зробити трохи скромнішою роль держави як регулятора у суспільному житті. Держава має монополію на випуск, скажімо, гривень, тобто не лишає за громадянином вибору, якою валютою користуватися. Проте сама вона не відповідає за якість гривні, допускаючи знецінення грошей. Тому криптовалюти – це, перш за все, елемент вибору. Операції відбуваються без участі банків, які можуть заблокувати переказ чи збанкрутувати, немає й єдиної особи, на яку можна «повпливати», - розповідає криптоінвестор та криптоентузіаст з Луцька Дмитро Лопатін, який вже близько року працює із віртуальними валютами.

Нині чоловік шукає криптовалютні проекти, які можуть принести прибуток, веде власний блог на YouTube та консультує людей, які хочуть вкладати в криптовалюти. Віртуальних валют вже сотні, проте біткоін як першовідкривач, є навідомішою та найбільш «розкрученою». Адже інтернет рясніє публікаціями про рекордне зростання курсу та про те, як біткоін б’є рекорди власної вартості, і саме так більшість людей дізнається про цю криптовалюту.



«Люди бояться втратити вигоду, тому звертають увагу на подібні речі. Проте це взаємопов’язана система - ріст біткоіна пов'язаний із великим хайпом, тобто масштабами обговорень навколо цієї валюти», - зазначає криптоінвестор.

Які переваги має віртуальна валюта

«Сам біткоін не є валютою по суті, бо не має центру емісії, де її випускають, тобто структур на кшталт Нацбанку. Фактично - це математичний код, який має певні властивості. Натомість зручним є те, що біткоін не можна викрасти, а всі операції за їх участі легко відслідкувати», - пояснює Лопатін.

Біткоін неможливо підробити і він запрограмований на обмежену кількість, тому невразливий до інфляції. Одна з ключових переваг - децентралізована підтримка. Тобто не існує жодної структури, де можуть «додрукувати» біткоіни та немає одного сервера, де «лежала» б уся валюта. Натомість це база даних, яку одночасно підтримують та синхронізують тисячі комп’ютерів. Тому, аби, наприклад, заблокувати транзакцію, треба робити це одночасно на тисячах пристроїв по всьому світу.

Особливістю транзакцій є те, що перекази у мережі відбуваються без посередника – це виключає можливість блокування. Транзакції завжди мають низьку сталу комісію не залежно від обсягу переданих біткоінів. Якщо у мережі відбувається транзакція, то інформація про неї залишається у відкритому доступі для всіх і назавжди. Проте мережа не фіксує жодних імен, лише код біткоіна.

Зберігають біткоіни у відкритій базі даних – блокчейні, який є децентралізованим публічним реєстром. По суті це своєрідна електронна бухгалтерська книга, копія якої одночасно зберігається на тисячі комп’ютерів. Блокчейн містить лише адресу біткоінів у вигляді коду. Аби зняти їх або провести транзакцію треба мати спеціальний доступ - приватний ключ, яким володіє лише власник активу. Відтак, можна прослідкувати абсолютно усі транзакції, які будь-коли здійснювали у системі.



Де брати «магічні» біткоіни

Біткоіни отримують шляхом видобування - майнінгу, який відбувається через вирішення комп’ютером задач. Фактично йдеться про те, що аби отримати криптовалюту, комп’ютер обчислює завдання. При зростанні швидкості рішення завдання ускладнюється. Зрештою, коли система вирішує низку завдань, з’являється винагорода у вигляді біткоіна.



Головною особливістю створення цієї криптовалюти є постійне ускладнення розрахунків, тому для «видобутку» кожного наступного біткоіна треба більше часу та ресурсу.

Заздалегідь передбачена й кількість цієї валюти, яка будь-коли може бути добутою – 21 мільйон. Нові біткоіни виникають лише після відкриття певних блоків, а через кожних 210 тисяч блоків винагорода зменшується вдвічі - якщо в 2009 році за відкриття блоку можна було заробити 50 біткоінів, то нині - 12, 5.

Чи можна видобувати біткоіни самотужки

Перші біткоіни дійсно можна було добувати за допомогою звичайного комп’ютера – задачі були нескладними. Проте із відкриттям все більшої кількості блоків завдання ускладнювали, тому нині для видобутку застосовують дуже потужне обладнання.

ферма для майнінгу
ферма для майнінгу


«Це спеціальне Asic-обладання, розроблене саме для майнінгу певних криптовалют, в тому числі і біткоіна. Проте воно дуже дороге та його важко купити – виробників одиниці, а замовлення треба робити на півроку вперед», - розповідає Лопатін.

Тому найпростіший спосіб для пересічного громадянина отримати біткоіни – купити криптовалюту, тримати її на спеціальному гаманці та очікувати на здорожчання. Гаманець можна завантажити безкоштовно із офіційного сайту біткоінів, і він може генерувати адреси, на які вам зможуть перерахувати криптовалюту. Окрім того, біткоіни можна купити через термінали, які діють в Одесі та Києві, або на біржі, як наприклад Українська біржа криптовалюти та Kuna.

Тут придбати біткоіни можна за допомогою торгів - виставляти ціну на біткоіни, орієнтуючись на курс. Якщо пропозиція прийнятна, то ви отримаєте віртуальні гроші, а біржа – відсоток від угоди. Існують й інтернет-обміники, та іноді шахраї навмисне створюють фейкові сайти, аби «розводити» людей на гроші.



Чого НЕ можна робити, вступивши в гру

На думку криптоінвестора Дмитра Лопатіна, левова частка новачків, які цікавляться біткоінами чи іншою криптовалютою, роблять низку типових помилок, яких краще остерігатися.

1. Купівля в кредит

За словами Лопатіна, найбільша помилка людини, яка береться за криптовалюту - вкладати в цю справу останні гроші.

«Ні в якому разі не можна робити цього на останні кошти, продавати житло чи брати кредит через бажання купити криптовалюту. Ринок нестабільний, завжди можуть виникнути нюанси. А замість прибутку можна потрапити в борги», - застерігає криптоінвестор.

2. Не торгуватися, а зберігати

Часто початківці, заволодівши біткоінами, починають «трейдити», тобто торгувати. Насправді криптовалюту вигідно купувати дешевше та продавати дорожче, але не знаючи тонкощів бізнесу ви серйозно ризикуєте.



«Крім біткоіна є близько 1000 інших криптовалют - щось постійно падає, а щось зростає. Це дуже складний бізнес – зазвичай ті, хто починає торгувати, не знаючи нюансів ринку, втрачають реальні гроші. Найправильніша стратегія інвестування для людини, яка раніше не торгувала принаймні на Forex – купити і чекати принаймні рік», - розповів криптоінвестор.

Окрім того, на ринку криптовалют чимало обману, тому недосвідчені люди можуть потрапити в неприємні ситуації. Йдеться, наприклад, про ризики нових стартапів, які надто активно з’являються на ринку та обіцяють «золоті гори».

«Однією з форм інвестицій є криптовалютний стартап. Умовно, з’являється компанія, яка обіцяє, що розробить криптовалюту значно крутішу за біткоін та просить на це кошти. На таких проектах збирають десятки та сотні мільйонів доларів, їх виходить близько 200 на місяць, а шанси на виживання мають лише 10%. Тому краще купити щось більш-менш надійне і просто чекати. Іноді саме це буває найважчим», - зазначив Лопатін.



3. Бути обережним.

Шахраї теж звертають увагу на ажіотаж довкола біткоіна, тому придумують щораз нові схеми «розводів», прив’язуючись до модного слова. Навіть на ОLX. UA можна знайти оголошення, де під виглядом біткоіна продавали сувенірні монети. Створюють навіть криптовалюні піраміди.

«Шахраї обіцяють стабільний заробіток, наприкад, 30% на місяць. Насправді, жодна організація не може дати гарантії такого заробітку. Та недосвідчені люди знаючи, що біткоін зростає, вкладають кошти. Це ніби піраміда - шахраї виплачують гроші попереднім вкладникам за рахунок нових, а до біткоіна це не має жодного стосунку», - зауважив Лопатін.

Проте криптоінвестор зауважує, що існує вже багато перспективних віртуальних валют, тому не варто зациклюватися на чомусь одному.
«Не варто вкладати все в один кошик – якщо є ресурси, можна спробувати розкладати їх по декількох криптовалютах. Адже навіть круті проекти можуть піти на дно. Наприклад, один із криптовалютних стартапів, який мав перспективи, «пішов на дно» через сварку самих розробників. Це одразу ж відбилося на ціні ще не випущеного активу», - пояснив Лопатін.

Від чого залежить курс на біткоін


Цінність біткоіна фактично зумовлена інтересом до нього, адже ця криптовалюта не підкріплена матеріальними ресурсами. Тому фактично чим більше люди купують саме цю криптовалюту, тим більше зростає його курс.

«Люди своїм ставленням до біткоіна надають йому цінність. Ринок складається з продавця та покупця, а ціна – та кількість грошей, яку готовий заплатити покупець за певний товар. Поки є люди, які готові платити за біткоін сім тисяч доларів, він стільки й коштуватиме», - каже Лопатін.

Відтак, курс цієї криптовалюти відносно нестабільний. Інтерес на біржі біткоінів підігрівають і гравці, які володіють високими активами криптовалюти – після падіння курсу вони скуповують віртуальну валюту, створюючи ажіотаж. Недосвідчені учасники поспішають також купити актив при здорожчанні. Згодом ті ж «криптомагнати» на піку ціни продають активи.

До слова, станом на 7 листопада курс біткоіна становив 7149 доларів США.

курс біткоіна, виведено на 7 листопада 2017
курс біткоіна, виведено на 7 листопада 2017


«Я завжди кажу, що треба сідати в потяг до відправки, а не тоді, коли він вже їде. Адже найімовірніше, що якщо щось вже зросло в ціні, то далі його чекають коливання. Тому можна звернути увагу на інше – недооцінені активи, тобто купити щось, що ще не здорожчало, але буде корисним в майбутньому», - рекомендує криптоінвестор.

Як це працює в світі та Україні

Застосування та статус біткоінів у різних країнах визначають по-різному. Наприклад, у Японії ця криптовалюта визнана законним засобом для платежу, а в Австралії біткоін розглядають з точки зору власності, транзакції з ним – бартеру. Використовують їх в обігу в Німеччині, Новій Зеландії, Сінгапурі, окремих штатах США та деяких офшорах. В Китаї, Росії, Болівії, Еквадорі, криптовалюти не використовують як засіб платежу, проте їх правову основу та правила обігу визначили на державному рівні.

Біткоіни приймають низка компаній зі світовим іменем: Microsoft, Dell, Innovex, Amazon, мережа закладів харчування Subway, марка жіночої білизни Victoria’s Secret, Tesla, Apple’s App Store (повний список можна подивитися ТУТ). Оплатити біткоінами можна й квитки авіакомпанії airBAltic можна через сайт. Компанія співпрацює із спеціальним сервісом Bitpay, який переводить криптовалюту в євро.

автомат для розрахунку біткоінами у магазині з вінтажним одягом, Фінляднія
автомат для розрахунку біткоінами у магазині з вінтажним одягом, Фінляднія


Статус криптовалюти в Україні сьогодні не визначено жодним нормативним актом. У листопаді 2014 року Нацбанк видав роз’яснення щодо правомірності використання в Україні «віртуальної валюти/криптовалюти» Bitcoin - у ньому криптовалюту визнали «грошовим сурогатом». Попри те, що лист так і не підписала глава Нацбанку, він став підставою для активізації правоохоронних органів та відкриття безлічі кримінальних проваджень проти учасників ринку криптовалют.

«До речі, вищевказаний лист НБУ – це, фактично, копія аналогічного роз’яснення Центрального банку Російської Федерації. Тобто, замість брати приклад з високотехнологічних країн, де обіг криптовалюти регулюється на законодавчому рівні, Нацбанк, абсолютно не розуміючи процесу створення та функціонування криптовалют, рівняється на Росію і рекомендує не використовувати криптовалюти в принципі», - пояснює експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування програми «Master:Бухгалтерія» Юлія Покидюк.

Згодом українські силовики будували свої кримінальні справи на аргументах Нацбанку про «грошовий сурогат», а майнінг криптовалют прирівняли до фіктивного підприємництва та незаконних дій з віртуальною валютою. Крім того, на цей же лист-роз’яснення НБУ посилається і Державна фіскальна служба, заявляючи про неможливість використання криптовалюти як засобу платежу, адже вона є грошовим сурогатом.

Така позиція Нацбанку зберігалася до серпня 2017 року. Йдеться про арешт техніки майнерів, які влаштували «ферму» для видобутку криптовалюти на в лікувально-оздоровчому центрі Інституту електрозварювання імені Патона в Києві.



Відтак, після розголосу, якого набула справа, у серпні розпочали розробку законопроекту про ринок криптовалюти в Україні, який у жовтні оприлюднили та передали на опрацювання у Верховну Раду. У ньому визначають поняття криптовалют, біржі, принципи оподаткування згідно із чинним законодавством, а також поняття зобв'язнання держави. Наприклад, передбачено, що держава не відшкодовує вартість криптовалюти у випадку її знецінювання або втрати з будь-яких інших причин. Також, держава не гарантує та не здійснює будь-яких заходів із забезпечення діяльності онлайн-сервісів з обміну криптовалюти тощо.

Основним протиріччям проекту про ринок криптовалют є визначення їх як «товару», тобто – майна, а не «валюти». Адже практика регулювання ринку криптовалют у високорозвинених країнах свідчить про те, що їх розглядають як фінансові інструменти, тобто – як валюту, засіб платежу.

Тож 7 листопада 2017 року законопроекти відправили на доопрацювання. Про неприйнятність проектів Законів України «Про обіг криптовалюти в Україні» та «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» у вигляді, в якому вони передані на розгляд до Верховної Ради, висловилася Національна Комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Основні зауваження - використання терміну «криптовалюта» у законодавстві є невиправданим, більш доцільним є вживання терміну «криптоодиниця». Окрім того, правовий статус криптовалют у розвинених країнах відрізняється, та зазвичай криптовалюту розглядают як фінансовий інструмент, інвестиційний актив, рідше товар. Саме таке визначення вбачає найбільш прийнятним НКЦПФР. Звертають увагу й на запропоноване законопроектами жорстке регулювання - мовляв, воно є недоцільним, оскільки на етапі глобальної невизначеності в питанні регулювання ринку криптовалют воно має полягати у запровадженні загальної правової «легалізації» фінансовим регулятором конкретної криптоодиниці.



Тож, поки закони не прийняті, в Україні чітко визначені лише поняття «валюта України» та «іноземна валюта». До жодного з цих понять криптовалюти віднести не можна, тому що єдиною валютою України є гривня. Криптовалюти також не є іноземною валютою, оскільки вони є віртуальними та не мають матеріальної форми – їх не можна торкнутися, скласти в гаманець чи упакувати в сейф.

«Що стосується України, на даний момент некоректно вважати, що криптовалюта заборонена чи дозволена. Адже жоден нормативно-правовий акт не містить згадки про криптовалюти, в принципі. Відповідно, якщо не заборонено, значить – дозволено. Проте, з нюансами. Так, криптовалюта не може бути засобом платежу, але за своєю суттю є активом, адже має певну цінність: курс криптовалют можна дізнатися на офіційних біржах або провести незалежну оцінку», - пояснює експерт.

Як українські компанії мають відображати операції з криптовалютами

За словами Покидюк, відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», повна інформація про діяльність підприємства має бути відображена у системі бухгалтерського обліку. У ньому визначено, що активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому. Оскільки криптовалюти передбачають отримання у майбутньому вигоди від використання - наприклад, при їх продажу, обміну на інше майно тощо, їх можна вважати активом компанії.

майнінгова ферма у китайській провінції Сичуань
майнінгова ферма у китайській провінції Сичуань


«При цьому, у Положенні бухгалтерського обліку №8 «Нематеріальні активи» наведено наступне визначення: «нематеріальний актив – немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований». Так, криптовалюта є віртуальною і не має матеріальної форми. Але будь-яка криптовалюта може бути чітко ідентифікована, адже містить буквенно-цифровий код, який не повторюється та є унікальним, і його легко перевірити у відповідному гаманці», - додала екперт.

Таким чином, у разі здійснення операцій з криптовалютами, з точки зору бухгалтерського та податкового законодавства, такі операції слід розглядати як операції з нематеріальними активами. Для визначення вартості, за якою слід відображати криптовалюту на балансі підприємства, можна скористатися послугами незалежних оцінщиків.

«Виходячи з відсутності законодавчої бази, яка б регулювала операції з криптовалютою в Україні, в даний момент криптовалюти можна розглядати як віртуальне майно, що має певну цінність. А операції з майном в Україні регулюються положеннями Господарського та Податкового кодексів. Так, операцію з обміну криптовалюти на реальні матеріальні активи – нерухомість у Києві, вже було здійснено в Україні», - наголошує Покидюк. Щоправда, купівлю квартири здійснили не за біткоіни, а за іншу криптовалюту.

Нині низка відомих українських компаній приймають розрахунок біткоінами. В Україні одними із перших до розрахунку біткоінами підключився сервіс пошуку репетитора з іноземних мов Preply, який пропонує таку можливість із кінця 2015 року. Серед інших компаній та закладів - ПриватБанк, «Еко-лавка» , Ukrainian iPhone Service, кав’ярня Kava Like тощо.

інформація про те, що у закладі приймають біткоіни
інформація про те, що у закладі приймають біткоіни


Фактично у момент розрахунку покупець здійснює конвертацію біткоїнів через ПриватБанк у гривні, і вже гривнями він розплачується за товари чи послуги. При цьому, операція займає часу не більше, ніж розрахунок звичайною платіжною карткою. Перевагою є те, що операція здійснюється моментально, тоді як для розрахунків банківською карткою іноді потрібно додаткові підтвердження - смс або дзвінок з банку. Сума комісії може бути меншою, ніж у банку або взагалі відсутня, а система забезпечує повну безпеку здійснених транзакцій.

ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це не бізнес, це лохотрон. Жодна криптовалюта не має натуральної цінності, вона ні чим не гарантована, ні чим не захищена. Це віртуальні "гроші", яких не існує. Перестаньте дурити людей.
Відповісти
Останні статті
Що таке біткоін та як на ньому заробити: інструкція для «чайників»
09 листопад, 2017, 09:00