Скромні декларації і дорогі авто: схема працівників сервісного центру МВС

Скромні декларації і дорогі авто: схема працівників сервісного центру МВС
Луцький міськрайонний суд виправдав провідного консультанта-адміністратора луцького територіального сервісного центру МВС Андрія Вороніна, який у 2015 році зареєстрував нерозмитнений автомобіль Infiniti ЕХ 35 2010 року випуску за підробленими документами.

Вирок Луцький міськрайонний суд виніс 11 жовтня, - пише Четверта влада.

Як йдеться у документі, на той момент фахівець Територіального сервісного центру МВС 0741, колишнього МРЕВ, який обслуговує Луцьк і навколишні чотири райони, Андрій Воронін 8-го вересня 2015 року скористався службовим становищем і зареєстрував автомобіль Infiniti ЕХ 35, ввезений з-за кордону за підробленими документами, та видав номерні знаки для нього і свідоцтво про реєстрацію.

Це порушення на початку січня 2016 року виявили правоохоронці і відкрили кримінальне провадження.

Як з`ясувало слідство, посадовець знав, що надані йому документи підроблені, оскільки за інформацією відповідних баз, видана приватним підприємством «Брок Авто» довідка-рахунок насправді належала автомобілю Volkswagen Golf, а не Infiniti ЕХ 35.

Підробленою виявилася і вантажно-митна декларація, за якою автомобіль нібито ввезений до України: вона відсутня в усіх відповідних базах (НАІС, ДДАІ, МВС України). Митниця ж повідомила, що транспортний засіб за поданою митною чи за будь-якою іншою декларацією не розмитнювався.

Попри це, Андрій Воронін зареєстрував нерозмитнене авто.

Слідство вважає, що таким чином чоловік дозволив третім особам одержати неправомірну вигоду у вигляді несплачених до бюджету 634 тисяч 501 гривні митних платежів.

У вересні 2016 року, правоохоронці встановили, що в базах знову змінено інформацію щодо реєстрації Infiniti ЕХ 35. Цього разу уже вказана інформація, що довідка-рахунок, за якою реєстрували іномарку, станом на 12 вересня 2016 року видавалася вже навіть не на Volkswagen Golf, а на Daewoo Lanos.

Після цього автомобіль Infiniti ЕХ 35 вилучили та арештували. Експерти оцінили нерозмитнене авто у 571 тисячу 133 гривні.

Обвинувачений Андрій Воронін в суді свою вину не визнав. Зазначив, що допускає, що при реєстрації транспортного засобу міг не перевірити по базам даних надані йому документи, оскільки це нібито не входить до його службових обов`язків і не передбачено його посадовою інструкцією.

Голова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський, який і розглядав справу, вирішив, що правоохоронці не довели провину посадовця, надали недостатньо доказів правопорушення, тож його потрібно виправдати.

Суддя апелював до того, що Воронін є службовою особою, а значить має конкретну посадову інструкцію. Натомість прокурор Микола Квятковський подав документи, які встановлюють загальний порядок роботи сервісного центру, однак не особисті службові обов`язки фахівця центру Андрія Вороніна.

Разом з тим в матеріалах справи з`явилася посадова інструкція оператора комп`ютерного набору сервісного центру, до обов`язків якого і входила перевірка транспортних засобів та власників по базах. Щоправда не чинна на момент вчинення порушення, а затверджена в листопаді 2015 року після перетворення міліції в поліцію. Тож Андрій Воронін нібито не був зобов`язаний перевіряти документи, хоча й мав доступ до баз.

Тому суддя Михайло Квятковський вирішив, що обвинувачення є неконкретним, незрозумілим, і фактично не сформульованим і ухвалив виправдати Андрія Вороніна, який нині працює провідним консультантом-адміністратором територіального сервісного центру МВС у Луцьку. Наразі прокуратура ще може подати апеляцію.

Разом з тим суд визнав, що реєстрація іномарки – незаконна і зобов`язав правоохоронців вжити заходів для сплати митних платежів або ж стягнення автомобіля в дохід держави.

Андрій Воронін працює в територіальному сервісному центрі з серпня 2014 року. До того займався підприємницькою діяльністю. З липня 2016 року в центрі за результатами конкурсу отримала посаду провідного спеціаліста-адміністратора і дружина посадовця Ірина Вороніна.

Згоріле авто і три ДТП за три роки

В останні роки про Андрія Вороніна кілька разів активно писали у ЗМІ. 16 січня 2016 року в Луцьку на вулиці Чернишевського, як писали у ЗМІ, спалили його автомобіль BMW X5, який офіційно був записаний на матір посадовця. Чоловіка називали одним з претендентів на посаду заступника керівника луцького екс-МРЕВ.

Крім того, в реєстрі судових рішень йдеться, що Андрій Воронін кілька разів потрапляв у ДТП і майже щоразу на інших автомобілях. Так, у травні 2013 року на вулиці Рівненській у Луцьку чоловік на BMW 520 зіткнувся з іншим авто Ford Sierra. Винним тоді виявився водій Ford.

Через рік, у серпні 2014-го, знову ж таки на BMW Андрій Воронін на проспекті Соборності в Луцьку перевищив швидкість і зіткнувся з іншим авто. Суд вирішив оштрафувати водія на 340 гривень.

У квітні 2015 року вже на авто дружини Toyota Auris на вулиці Рівненській у важких погодних умовах Андрій Воронін виїхав на зустрічну смугу, вилетів на зупинку громадського транспорту і зіткнувся з тролейбусом. Жінка-пішохід тоді отримала легкі тілесні ушкодження. Суд знову визнав посадовця винним і оштрафував на 425 гривень.

Скромні декларації і дорогі автомобілі

Попри досить невеликий рівень доходів в останні роки та відсутність декларованих заощаджень, сім`я Вороніних частенько міняє автомобілі. Окрім згорілого BMW X5, записаного на матір посадовця, про який писали ЗМІ, сім`я держслужбовця мала ще кілька авто.

Так, за 2014 рік, коли Андрій Воронін прийшов на роботу в екс-МРЕВ, він задекларував лише 12 тисяч 779 гривень зарплати. У його дружини – 21 тисяча 160 гривень матеріальної допомоги. Ніякого майна окрім авто дружини Toyota Auris 2010 року випуску, на якому Андрій Воронін втрапив у ДТП, посадовець тоді не декларував.

В електронній декларації за 2016 рік подружжя Вороніних також не вказало нічого окрім зарплати та автомобіля. Однак, уже не Toyota, а Lexus RX 400 2006 року випуску. Придбали його у травні 2015-го, невдовзі після ДТП. Серед доходів же: майже 71 тисяча гривень зарплати у чоловіка, 50 тисяч гривень у дружини та 12 тисяч гривень матеріальної допомоги, 177 гривень процентів. При цьому жодних заощаджень, навіть у готівці, Вороніни не декларують.

Зараз, згідно з реєстром транспортних засобів МВС, у подружжя Вороніних знову зовсім інша автівка – BMW X3 2014 року випуску. Записана на Ірину Вороніну, придбана у червні цього року. Зараз ціни на таке авто на вторинному ринку становлять від 23 до 36 тисяч доларів США (від 600 тисяч гривень). Детальніше про це авто читайте незабаром на «Четвертій владі».

«Четверта влада» протягом трьох днів намагалася поговорити із Андрієм Вороніним та почути пояснення щодо незаконної реєстрації дорогої іномарки, згорілої BMW X5, ДТП за його участю і щодо дороговартісних авто його сім`ї. Спочатку він та його дружина відмовилися спілкуватися через прес-службу Регіонального сервісного центру МВС. Згодом кілька разів журналіст «Четвертої влади» телефонував до посадовця на мобільний. Однак він або постійно був надто зайнятий, або просто не міг говорити, або відмовлявся говорити, а потім і взагалі перестав піднімати слухавку і, очевидно, вніс телефон журналіста до «чорного списку».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Скромні декларації і дорогі авто: схема працівників сервісного центру МВС
08 листопад, 2017, 15:58