Як пережити осінню депресію: 5 порад психолога

Як пережити осінню депресію: 5 порад психолога
Осіння депресія - явище, знайоме багатьом людям. Літо закінчилось, на вулиці вже не так багато сонця, і похмура дощова погода не додає настрою. В цей період міжсезоння людський організм проходить процес переналаштування. Саме він дуже часто призводить до депресивних настроїв та апатії.

В такі моменти людина має поганий настрій, відчуває сум та тривогу. Окрім душевних тривог, може погіршитись і фізичне самопочуття.

Психолог Олена Звєрєва каже, головне - це вміти розрізнити сезонну «депресію» від справжнього захворювання.

«Чому виникає депресія у міжсезоння? Як і під час всіх хронічних захворювань, організм дає певне переналаштування. В періоди міжсезоння знижується імунітет та психоемоційний стан. Варто зазначити, що схильність до депресій є як спадковою, так і набутою або давно нелікованою. Потрібно вміти розрізнити депресивну реакцію від депресивного захворювання, бо це дуже важливо.

Реакцію від захворювання відрізнити легко. Реакція може виникнути та минути сама. Це можуть викликати життєві обставини, які вплинули на емоційне самопочуття людини. Смуток, туга, напади плачу чи душевних страждань мають свою причину та логічне пояснення. Коли ситуація покращується, вони зникають. Коли людину тривожить справжня депресія, тобто важкий душевний стан, необхідно звертатись за допомогою до лікаря. Адже під час цього стану людина часто не може себе самостійно обслуговувати. Вона навіть не може встати з ліжка, щоб сходити в магазин. Вона лежить, сумує, відмовляється від їжі. Іноді можуть з’являються думки про самогубство», - розповідає психолог.

Олена Звєрєва назвала п’ять факторів, що допоможуть побороти сезонний депресивний стан.

1. Природа

Для того, аби не заходити в депресію і запобігти цьому стану, треба більше спілкуватись із природою. Потрібно частіше виходити до лісу, в парк та багато гуляти. Проводити більше часу на свіжому повітрі. Адже наскільки великим є інтелектуальне завантаження, настільки має бути й фізичне розвантаження.

2. Благодійність

Візьміть додому безпритульну тваринку. Ви відчуєте та зрозумієте, що таке дарувати тепло і ласку. І вас навзаєм будуть любити так, як ніхто не зможе. Не потрібно купувати тварин з величезними родословними, якщо є бездомні. Вони будуть дарувати емоцію таку, яку ви можливо ніколи не відчували.

Дуже багато людей страждають таким видом депресії, як самотність у натовпі. Тобто вони ходять серед людей, але відчувають себе нікому не потрібними і покинутими.

3. Діти

Поїдьте у дитячі будинки, відвідайте їхніх вихованців. Ви побачите, як це вас надихне. Адже дитячі обійми ні з чим не порівняєш. Діти потребують уваги та спілкування.

4. Здоров'я

Ведіть здоровий спосіб життя. Алкоголь та легкі наркотики дуже посилюють депресію. На перший погляд, вони забирають депресивний стан, розслабляють. Але вони виснажують центр ендорфінів, який виділяє гормон щастя. Після цього в житті вже нічого не приносить радість, та не тішить. Тоді з’являється величезний смуток, який супроводжує людину по життю.

Також страждає пам’ять, мислення, увага людини. Людина не звертає уваги, як «скочується». Їжа має бути найпростіша у приготуванні, з натуральних продуктів та багата клітковиною, білком. Має бути нормальне здорове харчування, а не фаст фуд.

5. Фізичні навантаження

У селах люди менше страждають депресіями і є здоровішими. Тому що вони щодня спілкуються з природою та працюють. Адже незалежно від настрою, вони мусять погодувати свиню чи подоїти корову. Яка б депресія тебе не накривала, господарство треба «попорати».

Ця робота не дозволяє їм скотитись в глибокий стан хвороби, у порівнянні з міським населенням. Адже найбільше потерпають від депресії найбільш соціально розвинуті країни.

«Аби не впадати в депресію, потрібно ставати господарями свого життя. Беріть безпосередню участь у проблемах своєї держави. Не чекайте, що прийде хороший дядько і вирішить за вас всі проблеми. Підіймайте дупу з дивану і робіть хороші справи», - додає Олена Звєрєва.

ТЕКСТ - Еля СЕРКОЖАЄВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.