«Патріот Шацька та безмежно добра людина». У пам'ять про Сергія Віннічука

«Патріот Шацька та безмежно добра людина». У пам'ять про Сергія Віннічука
15 листопада увечері поблизу селища Голоби Ковельського району у страшній аварії загинув голова Шацької об'єднаної територіальної громади Сергій Миколайович Віннічук.

В пам'ять про голову ОТГ Інформаційне агентство ВолиньPost підготувало публікацію про роботу, плани та любов покійного посадовця до своє малої Батьківщини.

Сергій Віннічук народився 15-го червня 1975-го року в селі Піща Шацького району, де до 5 класу навчався у Піщанській середній школі. Потім продовжив навчання у Ковельській школі №8, після закінчення якої вирішив пов’язати своє життя із лісовим господарством - у 1990 році вступив до Шацького лісового коледжу.

Із 1997-го року чоловік розпочав працювати у рідному коледжі. Спочатку був інженером по охороні праці, згодом - викладачем, а у 2008 році став заступником директора коледжу.

Сергій Віннічук брав активну участь у житті громади - був депутатом двох скликань, під час яких очолював постійні комісії. У жовтні 2015 року його обрали головою Шацької громади.

«Думаю, мені було б набагато складніше, якби я прийшов на посаду голови відразу з Шацького лісового коледжу, де і досі викладаю. Але депутатська робота з 2006 року, а згодом діяльність на посаді голови Шацької районної ради допомогли мені здобути той досвід, який зараз використовую під час прийняття важливих рішень. Звичайно, були сумніви і вагання, але мої колеги та однопартійці з районної організації «ВО «Батьківщина» вірили в мене і висловили мені таку довіру, що я просто не міг не виправдати їхніх сподівань. Та й депутати у нас дружні, принципові. Разом нам вдається вирішувати проблеми, які мені самому були б не під силу», - розповідав він в інтерв’ю місцевому виданню у 2016-му році.

Волинська делегація на Раді регіонального розвитку
Волинська делегація на Раді регіонального розвитку


Посадовець не боявся приймати непопулярні рішення. Так, у липні 2016 року вінпідтримав директора санаторію «Лісова пісня» у тому, аби перекрити доступ до пляжу біля санаторію, що викликало протести мешканців сусіднього села. Сам Віннічук, коментуючи ситуацію, розповів, що директор санаторію бідкався - у вихідні на пляжі приїжджає велика кількість відпочивальників. Через них для пацієнтів здравниці, які до обіду проходять лікувальні процедури, не вистачає не лише лежаків, а й загалом місця.

«Приїжджі запруджують весь пляж, до того ж залишають після себе гори сміття, яке потім збирають та вивозять працівники санаторію. Непопулярне рішення з чергуванням охорони при вході на пляж було прийняте для того, щоб найперше забезпечити комфортний відпочинок для пацієнтів санаторію», - розповідав посадовець, запевняючи, що місцевих жителів охорона пропускала на пляж. Згодом у громаді почалася мова про створення комунального пляжу.

Через трохи більше ніж рік на посаді в інтерв’ю місцевому видання Віннічук звітував про роботу.

«Передвиборчі обіцянки для людини, яка себе поважає, – це не політтехнології для отримання якомога більшої кількості голосів виборців, а проект майбутньої діяльності посадової особи. Рік був досить напруженим і неспокійним, проте вважаю, що спрацювали ми продуктивно. На сьогодні завершується проект утеплення дитсадка №1 в смт Шацьк. Першу частину вартістю 420 тис. грн. ми вже реалізували: встановили металеву огорожу і дашки над вхідними дверима. Зараз втілюється в життя друга частина – безпосередньо утеплення фасаду, яке вартує 1 млн. 400 тис. гривень.

У двох групах ДНЗ ми обклали плиткою туалети, закупили нові раковини, матеріал на дитячі майданчики, оновили посуд на кухні. А ще полагодили піч, яка років 20 не працювала. Тепер діти смакуватимуть свіжою випічкою. У дитсадку №2 смт Шацьк провели воду, встановили бойлер, зробили внутрішні туалети – не повірите, але до ремонту у туалеті цього дитсадка стояли горщики.

Також у цьому дитячому закладі облаштували фойє, закупили меблі: ліжечка з матрацами, тумбочки. На даний час виготовляємо проектно-кошторисну документацію на добудову ще двох груп, перекриття даху та утеплення приміщення», - розповідав голова селищної ради.

Ділився він і планами щодо каналізування поблизу озер та успіхами в реконструкції сміттєвого полігону. Також у селищі впроваджували роздільний збір сміття.

«Одне з важливих завдань Шацької селищної ради – санітарна очистка території. Ми плануємо запровадити роздільний збір сміття у всіх населених пунктах. Перші кроки до цього зроблено. В декількох точках Шацька розміщено сміттєві контейнери для збору ПЕТ-пляшок, які передають на вторинну переробку. Також ми працюємо в напрямку розширення полігону твердих побутових відходів, оскільки нині діючий уже переповнений», - повідомляв голова селищної ради у березні 2016 року.

Зовсім скоро у рамках децентралізаційної реформи Віннічук знову взяв участь у виборчій гонці. Вибори на посаду голови ОТГ відбулися 27 березня 2016 року. Про те, що зі значним відривом переміг Віннічук, повідомили вже наступного дня після виборів - 28-го березня 2016 року. Він отримав 2 018 голосів, тоді як найближчий переслідувач - лише 732 голоси. Відтак, обігнавши чотирьох конкурентів, Віннічук сів у крісло голови ОТГ.

На сторінці посадовця у мережі Facebook - статті про децентралізацію, фото з поїздки в Кельн з колегами, світлини волинської делегації на раді регіонального розвитку, а ще безліч позначок у постах про те, що Шацьк стане курортним містом. Про підготовки проекту каналізації та запрошення на тренінги з децентралізації, фото з вшанувань та урочистостей тощо.

Сергій Віннічук із колегами у кельнському метро під час візиту до Німеччини
Сергій Віннічук із колегами у кельнському метро під час візиту до Німеччини


Чи не з перших днів на посаді голова активно взявся до роботи. Навіть у високих кабінетах тоді активно обговорювали можливість перетворення Шацького району у курортну зону державного значення.

«Торік на рівні області прийняли Програму розвитку туризму, де, зокрема, заклали 600 тисяч гривень на бальнеологічні та інші дослідження в районі Шацьких озер, щоб згодом створити «Курорт-Шацьк». Цьогоріч на дослідження область виділить 150 тисяч гривень, 30 – дасть районна рада і 20 – викроїмо з місцевого бюджету. Вивчатимуть фахівці можливості Щацька, як курорту, років два-три. Зокрема, зроблять аналіз ропи у «Лісовій пісні», води в озерах Світязь і Пісочне, наших сапропелів, торфу та глини», - розповідав голова ОТГ. Він пригадував, що у рамках Міжнародного одеського туристичного тижня, відбулася перша робоча зустріч щодо реалізації проекту «Курорт-Шацьк». На ній встигли поспілкуватися і про бальнеологічний курорт, і про ініціювання будівництва МАПП «Адамчуки-Збереже», щоб посилити туристичний потенціал території Шацьких озер.

У планах було багато – реконструкція пішохідної зони на Гряді з становленням лавочок, ліхтарів, майданчиків для парковок.

«На сьогодні ми профінансували виготовлення проектно-кошторисної документації, відповідно до якої реалізація проекту обійдеться майже в 10 мільйонів гривень. Сума дуже велика, тому зараз пишемо проект, щоб залучити європейські кошти, тож початок робіт із реконструкції дороги відтермінували», - казав посадовець.

Сергій Віннічук у стінах Верховної Ради України
Сергій Віннічук у стінах Верховної Ради України


Ще минулого року керівництво Шацької селищної ради в особі Віннічука анонсувало питання реконструкції скверу, що біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Непримітну територію в центрі Шацька планували окультурити й облаштувати комфортну зону відпочинку – як і належить курортному містечку.

«Ми знайшли підприємця який розробив проект реконструкції скверу, через ЗМІ винесли його на загальне обговорення і, на жаль, почули більше «навіщо», замість пропозицій та ідей. У мене опустилися руки, але, на щастя, це починання підтримав благодійний фонд «Патріоти Волині», – розповідає голова Шацької ОТГ. – Представники фонду пообіцяли допомогти відшукати гроші.

Слова народний депутат Степан Івахів, як завжди, дотримав, і Шацьк уже отримав два мільйони гривень державної субвенції на соціально-економічний розвиток. Решту грошей, адже нам потрібно десь 2 мільйони 400 тисяч, виділимо з місцевого бюджету», - казав голова ОТГ. Чи не остання згадка у ЗМІ до ДТП, датована 13 жовтня 2017 року, також пов’язує Віннічука із реконструкцію парку.

«Вартість робіт становить 2 мільйони 315 тисяч гривень. Гроші на облаштування парку (а це – 2 мільйони гривень) виділили із соцеконому народного депутата України Степана Івахіва, якого обирали по 21 виборчому округу, а решту – 315 тисяч – із бюджету Шацької ОТГ», - розповідав Віннічук, зауваживши, що роботи завершать за місяць чи два.

Сквер виглядатиме по-європейськи: доріжки викладуть бруківкою, встановлять ліхтарі й лавки, висадять клумби, посіють газон, буде Wi-Fi-зона, а його окрасою стане – чималий сухий фонтан на 16 струменів, а також 3-метровий пам’ятник Шевченкові. Віннічук сподівався, що не надто ошатна територія для шаччан і відпочивальників перетвориться на місце культурного відпочинку.

Не раз казав він і про любов до рідного краю. Мовляв, Шацьк -особливе місце.

«Шацьк для мене – це значно більше, як місце роботи чи проживання. Це благословенний Богом край з чудовими людьми й унікальною природою. Я дуже хотів би бачити його розвиненим, успішним і багатим. Тому робив і робитиму все для того, щоб усі ми пишалися нашим спільним домом – Шацьким краєм», - зізнавався голова ОТГ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вічна пам"ять прекрасній людині...
Відповісти
Такі світлі люди як Сергій Віннічук не помирають, вони йдуть від нас,щоб підкорювати небеса...
Вічна пам`ять...Нехай Господь прийме душу його у Царство своє...
Відповісти
Останні статті
«Патріот Шацька та безмежно добра людина». У пам'ять про Сергія Віннічука
16 листопад, 2017, 12:09