«Абетка» Івана Сидора

«Абетка» Івана Сидора
На ВолиньPost триває рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ «АБЕТОК»

В «Абетці» керівника Волинської обласної клінічної лікарні Івана Сидора ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці його імені.

А - аптека

Ім’я очільника лікарні пов’язували із мережею аптек «Сальве». Однак Сидор цю інформацію спростував.

«Я ніколи не мав аптеки. Свого часу власником аптек «Сальве» був мій син. ...він їх продав. Постійно перевіряла податкова міліція, реалізація була невелика. Син про них вже давно забув. Але досі кажуть: аптеки «Сальве» - це аптеки Сидор», - заявляв медик.

Б – безкомпромісність

Лікарська професія – єдиний фах, де не може бути помилок.

«Я вважаю, що у будь-якій професії допустимі помилки, окрім лікарської. Помилки лікаря часто не можна виправити. Тому в лікарні постійно діє консиліум лікарів, де вирішуються самі складні питання діагностики та лікування. Лікар, який допустив серйозну помилку, не має права працювати у медичній галузі», - зазначив Сидор.

В – відзнака

За досягнення і високий професіоналізм у сфері медицини та відданість справі служіння людям головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор був удостоєний високої церковної нагороди УПЦ – ордену преподобного Агапіта Печерського І ступеня. Духівники вручили лікарю нагороду влітку 2016 року. А ще він володіє орденом Дружби Народів, Президентськими відзнаки «За заслуги» III ступеня, ІІ ступеня та І ступеня.



Г – гасло

Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор очолює медзаклад близько 30 років. Він зазначав, що з роками підходи до медицини та підготовки кадрів змінюються, проте дещо лишається незмінним - лікар завжди має лишатись людиною.

Д – дієта

Сидор неодноразово наголошував, що великий вплив на здоров’я має саме харчування.

«Одними ліками здоров’ю не зарадиш. Для прикладу, в серці є каліє-натрієвий насос. Йому найбільше треба магній, калій та натрій, який є в продуктах. Але коли останній накопичується в організмі, то він затримує рідину, спричиняє набряки тощо. Тому у цьому випадку потрібен калій, який можна взяти, приміром, з сиру. Зі 100 грамів продукту ви отримали калію близько 200 міліграм-відсотків. А от якщо взяти копчений голландський сир, то там цього мікроелементу – 750. В куразі калію ще більше – 1730», - розповідав медик.

Е – е-декларація

У 2016 році медик задекларував понад 30 млн, більше шести гектарів землі, а також прибутковий бізнес дружини. Згідно з даними декларації у 2016 році Іван Сидор заробив 179 тис. грн, 41,8 тис. грн отримав з пенсії, а найбільше доходу отримав з процентів - 987,4 тис. грн. Загальна ж сума доходів та грошових активів, вказаних у декларації головного лікаря Волинської обласної лікарні, складає орієнтовно 31,7 млн. грн.



Є – Європа

«За весь період діяльності головним лікарем, керуючи великим колективом, змінювався я сам і відповідно змінювались мої думки. Але постійно панувала думка – якнайшвидше наблизити високоспеціалізовану медичну допомогу до європейського рівня. Сподіваюсь, що це вдалось», - розповідав медик журналістам.

Ж – жінка

Дружину Івана Миколайовича звати Лариса. Нині жінка вже пенсії, вона дитячий психіатр й раніше очолювала дитяче відділення психіатричної лікарні. А ще він зізнавався, що саме завдяки дружині приїхав на Волинь.

«Я закінчив медичний університет із відзнакою та із рекомендацією ректора до наукової роботи. Однак дружина, яка родом із Волині, переконала мене в тому, що необхідно їхати сюди та займатись практичною роботою: лікувати хворих», - казав Сидор.

З – закон

На думку головного лікаря, найбільше медзакладам не вистачає коштів через подекуди недолуге законодавство.

«А взагалі, треба приймати закон про бюджетно-страхову медицину - без цього не обійдемося. В тих податках, що є, слід передбачити більші кошти на медицину. Тому лікування бідніших верств населення в повному обсязі повинна взяти на себе держава, в той час як люди більш фінансово забезпечені мали б користуватись послугами страхової медицини. Таких осіб – небідних – в країні є чимало. Реформа вкрай потрібна, аби була загальнодоступність надання медичних послуг». – розповідав Сидор.



Й – йод

Медик радить обмежувати у свому раціоні вживання солі, нехай навіть йодованої. Адже поповнити організм запасами цього елемента можна й іншим шляхом.

«Яка в цьому логіка, якщо можна з’їсти зернятка з одного-двох яблук і цим самим отримати добовий запас йоду?», - повідомляв лікар.

Л – люстрація

У буремні часи Революції Гідності Іван Сидор написав заяву про звільнення. Про це у мережі Facebook повідомляв на той час активіст, а нині керівник департаменту інфраструктури та туризму ОДА Іван Мирка. Проте його заява так і залишилася заявою. Її не погодили.

М – мрія

Іван Сидор у дитинстві мріяв стати саме лікарем. Про те, що його дитяча мрія здійснилася, він розповідав в інтерв’ю одному із глянцевих видань.



Н – надія

Окрім традиційних ліків чи операцій, на думку Сидора, дуже важливо ще й психологічно підтримувати пацієнта та дарувати йому надію на одужання – так навіть організму буде легше боротися.

«Є й психологічні аспекти в нашій роботі. Лікар повинен вселити надію на одужання. Людський організм має великий резерв. Якщо сказати здоровій людині, що вона невиліковно хвора – вона як вогонь, буде догорати. А коли сказати пацієнту, що у нього все гаразд – в нього і настрій підніметься, і він їсти почне, організм почне боротися. Тому лікар і пацієнт повинні працювати разом», - вважає медик.

О – операція

Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні нещодавно вчергове повідомив, що медичний заклад потребує коштів на проектування хірургічного корпусу із консультативною поліклінікою. Адже через те, що такого корпусу немає – у закладі утворюються черги на операції.

«Черги перед операційними значні, хворі не можуть потрапити на операційний стіл. Губернатор сказав, поки немає проектної документації, не може бути мови про початок будівництва», – додав Сидор. За словами Івана Сидора, потреба у здійсненні оперативних втручань складає приблизно 60 операцій на добу. Це складні операції, які не можуть здійснюватися у лікарнях районів та міст.

П – покликання

На переконання Сидора, лікар, це не просто професія чи запис у трудовій книжці, а покликання.

«Лікар, який прийшов до пацієнта і йому не стало краще – це вже не лікар…», - зауважував медик. Водночас, процес видужання залежить і від практики.

«Коли захворювання серйозне – хворий мало чим допоможе своєму одужанню. Наприклад, в онкології одним бажанням нічого не зробиш, як і травами, так і заклинаннями. Без сильної практично медицини чудесного зцілення не буває», - додавав він.



Р – розвиток

У лікарській професії дуже важливо йти в ногу з часом та постійно розвиватися.

«Йде час, все міняється. Раніше були наставники, а зараз лікар повинен сам розуміти, що йому потрібно самовдосконалюватись, інакше – опиниться на узбіччі. Це ж стосується і лікарні – якщо не розвиватись, то ми перетворимось в міську або районну лікарню», - розмірковував Сидор.

С – секрет

Відповідаючи на питання, у чому секрет довголіття, лікар розповідав, що його секрет молодості у відсутності шкідливих звичок. І чим більше він працює, тим краще почувається. Щодо секрету успіху, то тут у Сидора теж є власний рецепт:

«Секрет полягає в одному – постійна систематична невтомна праця, як керівника, так і всього медичного персоналу. У всьому має бути системний підхід. Прогнози, які ми складаємо, ми їх реалізуємо. Слава Богу, ще ні разу не помилились ні в чому».

Т – ТОП

Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні цьогоріч втрапив до переліку 5-ти найбагатших лікарів. При складанні переліку журналісти враховували загальну суму задекларованих грошових активів. Також аналітики проекту полічили, скільки лікарняних ліжкомісць могло б поміститися у вказаних об’єктах нерухомості декларантів і членів їх сімей. Зрештою, роман Сидор зайняв 4-ту позицію рейтингу.

У – узи

Син Івана Сидора Ярослав займається фармацевтичним бізнесом. Невістки подружжя Сидорів також лікарі: Наталія Сидор ‒ кардіолог, а Роксолана Сидор ‒ офтальмолог. Обоє працюють у обласній лікарні. Дружина, як ми вже згадували, також працювала лікарем.

Ф – фахівці

Більшість членів родини медика теж тісно пов’язані із цією сферою. Та на думку самого Сидора з професійної точки зору, родина медиків ‒ це дуже добре, бо ж одні другим щось підказують, допомагають.

«Взагалі медики повинні завжди підтримувати активний ритм життя, читати фахову літературу. Часто за допомогою звертаються знайомі, сусіди й друзі. Звичайно, відмовити не можна. Про вибір йти вчитися у медичний я ніколи не шкодував. Друзі, з якими разом сидів за партою пішли у священики, а я в лікарі», ‒ пригадував Іван Миколайович.

Х – храм

Сам Іван Сидор є гливбоко віруючою людиною. Тож у лікарні, якою він керує, такоє ж є маленький храм. Щоправда, ініціатива його зведення належить митрополиту Луцькому та Волинському Михаїлу.


«Він спочатку мав будуватися на території, але ми подумали, що всередині лікарні буде комфортніше для людей. Раніше там була аптека «Сальве», я ледве її випер звідти. Кажу, як не соромно, ми ж церкву тут зводити будемо! Будували, як кажуть, всім миром: отець Назарій багато коштів залучив від спонсорів, Чорнуха багато дав, та й ми долучились», - розповідав медик.

Ц – центральний вхід

Одного разу журналісти поцікавилися у головного лікаря, чому у закладі закритий центральний вхід. Лікар швидко пояснив ситуацію - аби не почався колапс.

«В середньому, в нас на лікуванні перебуває близько тисячі хворих. Персонал – 1700 осіб. Близько 1000 курсантів та інтернів. Не менше 800 відвідувачів вдень. Відтак, за добу «набігає» близько 6000 осіб. Коли ми відкрили центральний прохід, почався колапс.

Хворі виходяться на прогулянку, і все подвір’я всіяне людьми. А автомобілями так все заставили, що неможливо пройти. Тому вирішили закрити, щоб перерозподілити потік людей. Це не те, що Сидор собі так захотів, та й зробив – це для комфорту людей, і люди дякують, бо дійсно стало вільніше. Але скажете відкрити – відкриємо», - розповідав посадовець.



Ч – читання

Читання – одне з головних хоббі Сидора. Лікар особливо не захоплюється ні мисливством, ні риболовлею.

«В мене якась патологія – жінка свариться, але я читав би до ранку! Люблю і українську класику, захоплювався Панасом Мирним, Іваном Франком, Тарасом Шевченком. Буває на душі так важко, як візьмеш його книгу, і думаєш – невже така людина могла бути на тій святій землі, щоб так бачити життя і відобразити його у творах. Але читаю, здебільшого, медичну літературу. Але поки працюю в медицині, то стараюсь, все ж, більше читати професійної літератури. Я регулярно проводжу конференції, п’ятихвилинки. В нас 350 лікарів – мушу мати відповідь ледь не на кожне питання. Як кажу дітям, «не все тобі в житті пригодиться, але все треба знати», - ділився своїми захопленнями чоловік.



Ш – школа

Навчаючись у школі майбутній лікар дуже любив хімію. Та з навчанням на хімічному факультеті не склалося.

«В дитинстві дуже любив хімію, і своїх дітей, коли поступали в інститут, готував я сам. В Стрию закінчував вечірню школу, в той час працював слюсарем. В тій школі директор був вчителем хімії, то побачив як я відповідаю біля дошки, сказав - якщо поступлю на заочне в інститут, то мене візьмуть вчителем в середню школу.


Прийшов на той хімфак, ледь не заплакав – сказав, що там вчитись не буду. Потім була армія, опісля пішов на медичний факультет, який закінчив з червоним дипломом. Тому про свій вибір не шкодую», - пригадував медик.

Щ – щодня

На питання, чи не цікаво йому було б написати книгу, Сидор зауважував, що на це у нього просто не вистачить часу – щодня він приймає людей.

«Звичайно, цікавих думок є дуже багато. Однак постійно не вистачає часу. Щодня у мене велика кількість прийомів пацієнтів та їхніх рідних, а також працівників лікарні, колектив якої є дуже великим. Вимушений займатись практичною роботою», - ділився він журналістами.

Я - якість

Головний лікар зауважував, що є кілька якостей, які найбільше він цінує у колегах. Найголовніша із них – професіоналізм.

«Найперше – професіоналізм, підготовка спеціаліста. Друге – лікар має бути людиною, щоб не втратив милосердя, а у своїй роботі бачив не лише гривню. Люди приходять бідні, я інколи кажу «слухай, ти би поміг йому!..». Ніколи не потрібно втрачати милосердя і бути завжди людиною»,- наголошував медик.

***

Автор цієї публікації виключила букву «І»,«Ї», «К», «Ю», з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань «Таблоїд. Волині», «Волинські новини», журналу «PeopleUA», «Відомості», «4 влада», «Волинська правда», сайту Волинської єпархії Української православної церкви та Bihus.info.

ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В декларації Сидор показує шаленні доходи. Лікар, який забув, як тримати в руках скальпель, став мільйонером. Звідки ці гроші, якщо він стрерджує, що не має аптек? Прошу прийняти коментар.
Відповісти
Хотілося б почути, як в 3 етапи стати молодшим на 7 літ (з 1942 по 49 рн) ?..
Відповісти
Гидко читати: "Окрім традиційних ліків чи операцій, на думку Сидора, дуже важливо ще й психологічно підтримувати пацієнта та дарувати йому надію на одужання.... І посилають платити за останні кошти інваліда в лікарняну касу благодійну допомогу. А коли у старенького (83роки) не виявилось грошей... Відмовили у прийомі!!!! :( :(. Це спостерігав незнайомий, молодий бізнесмен кинувся до каси , сплатив 175 грн і просив дідуся пройти за його кошт обстеження. останнє було проведено НЕДБАЛО. То тут схочеш жити???
Відповісти