«Абетка» Лариси Духневич

«Абетка» Лариси Духневич
На ВолиньPost триває рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ «АБЕТОК»

В «Абетці» головного лікаря Луцької міської клінічної лікарні Лариси Духневич ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці її імені.

А - адміністратор

В одному з інтерв’ю Лариса Духневич розповідала, що не планувала рухатися по адміністративній лінії.

«Коли в центр ставиш улюблену справу, а не щось інше, вона вдається сама собою. Ніколи не планувала йти по адміністративній лінії, а просто хотіла бути хорошим лікарем», - зауважувала медик.

Б – березень

Свято 8-го березня, яке кілька років тому не критикував хіба лінивий, на думку гголовного лікаря, має мало відношення до радянських традицій.

«На мою думку, 8 Березня в суспільстві вже давно перестали пов’язувати з іменем Клари Цеткін та іншими діячками, які його заснували. Для мене це свято весни, велич жінки, ще одна можливість віддати належне нашим трудівницям, які завжди на висоті, — на роботі і вдома. Це свято потрібне, ми всі виросли з ним і буде сумно, якщо його відмінять. У лікарні з нагоди 8 Березня зазвичай готуємо концерт, щоб ще раз вклонитися жінкам. Щодо сімейних традицій, то головними «героїнями» цього дня у нашій родині є дочка і внучка. Вітаємо також родичів, обдзвонюємо їх. Найчастіше даруємо тюльпани. Це весняні квіти, що несуть радість. Колись були в моді мімози. Але зараз про них якось забули», - розповідала Духневич.

В – відзнака

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм у 2013 році з нагоди дня Незалежності згідно із указом президента Духневич відзначили орденом княгині Ольги III ступеня.

Г – гороскоп

Лікарка святкує свій день народження 8 грудня, тож за гороскопом вона – Стрілець. Відповідно до Східного Календаря, Духневич народилася у рік Дерев’яної кози.

Д – діяльність

З метою запровадження сучасних економічних механізмів у діяльність закладів охорони здоров'я при Мінстерстві охорони здоров'я у 2007 році створили відповідну координаційну раду. Серед луцьких медиків честь увійти до її складу випала саме Ларисі Духневич.

Е – е-декларація

Згідно із е-декларацією за 2016 рік, головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич минулоріч році купила квартиру в обласному центрі Волині за 530,5 тисячі гривень. А її чоловік Віктор Духневич ще в 2014 році став власником квартири у Луцьку площею 65 «квадратів», яку купив майже за 356 тисяч гривень.

Також у Лариси Духневич - земельна ділянка площею 1,2 тисячі квадратних метрів у селі Підліски Рожищенського району для садівництва. Чимало спільної нерухомості має сім'я Духневичів у селі Лище, яке поблизу Луцька.

Окрім того, у 2016 році очільниця лікарні отримала 188,2 тисячі гривень зарплати, а також 68,9 тисячі гривень пенсії. Крім того, вона зберігає у «Приватбанку» 53,9 тисяч гривень, 1,9 тисячі доларів та 1 тисячу євро.

Є – Європа

Луцьк головний лікар вважає справді європейським населеним пунктом.

«Це євопейське, гарне, красиве місто. Де б я не бувала, в кожному місті є своя родзника. Але мені видається, що наш Луцьк найкращий. Хотіла б тільки побажати лучанам розуміти, берегти це і ставитися один до одного з повагою», - зазначала медик.

З - заслужена

Лариса Духневич має завання заслуженого лікаря України. Його медику присвоїли згідно з Указом Президента України від 22 червня 2007 року.

І – інфекційне

Перед совєю васне лікарською практкою, Духневич була звичайною санітаркою. Тож медичну кар'єру вона розпочинала в інфекційному відділенні обласної лікарні.

К – кабінет

У своєму кабінеті в Луцькій міській клінічній лікарні жінка «оселилася» тільки-но очоливши лікарню, у 2001 році. Проте тут вона нічого не змінювала після попереднього керівника - Стефанії Костик.

«У моїх заступників ще скромніші апартаменти. Не бачу потреби щось змінювати,купувати шикарні дивани чи столи. Є речі набагато важливіші, ніж адмінкорпус», - розмірковувала головний лікар.

Л – Лище

Саме у цьому селі поблизу Луцька знаходиться обійстя Духневичів. Так, 2008 року головний лікар Луцької міської клінічної лікарні у цьому придбала тут земельну ділянку площею 1,8 тисячі квадратних метрів. Через 3 роки вона купила ще 1,5 тисячі кв.м. землі, а також будинок площею 212,5 кв.м. у Лищі. Вартість землі – 20,6 тисячі гривень, житла – 739,6 тисячі гривень.

У 2014-му Віктор Духневич став власником будинку площею 404,4 тисячі квадратного метра у селі Лище за 672,4 тисячі гривень. А в грудні 2016 року докупив ділянку землі площею 1,8 тисячі квадратних метрів за 101,8 тисячі гривень.

До слова, сусідами Духневичів є державне підприємство "Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр".

М – мрія

Духевич розповідала, що стати лікарем було її покликанням. Тож мрія лікувати людей - родом з дитинства.

Н – Наша Україна

Головний лікар стала №1 у списках до Луцької міської ради від партії «Наша Україна» на виборах, які відбулися у 2006 році. Зрештою, її обали депутатом і Духневич сумлінно відбула кажденцію аж до 2010 року. У листопаді 2010 року вона знову балотувалася по мажоритарному окрузі, та отримала лише третій результат за кількістю відданих голосів. Тож депутатом від цього округу став Пето Савчук.

О – освіта

Медичну освіту Духневич здобула у Тернопільському державному медичномутоді ще інституті. Майбутній лікар стала першокурсницею у 1974 році. Лучанка завершила навчання у виші з відзнакою у 1980 році. Тоді протягом року вона проходила інтернатуру на базі Луцької міської клінічної лікарні, де і залишилась працювати.

П – профіль

Лариси Духневич із 1988 по 1991 рік навчалась в аспірантурі Харківського науково-дослідного інституту терапії за спеціальністю «Кардіологія». У 1991 році вона захистила кандидатську дисертацію з присвоєнням звання кандидата медичних наук. Має 26 друкованих праць.

Р – робота

Залишившись працювати у Луцькій міській клінічній лікарні після інтернатури, Духневич спочатку була лікарем-кардіологом поліклініки №2. Проте у травні 1991 року її призначили завідувачкою відділення денного стаціонару, а ще через 5 років вона обійняла посаду заступника головного лікаря з медичної частини ЛМКЛ. Головним лікарем у закладі Духневич працює з 14 листопада 2001 року.

С – санітарка

Кар'єрний шлях Духнесвич розпочався із роботи санітарки. Проте згодом головний лікар зазначала, що їй цікаво було працювати, і наголошувала на важливості цього досвіду.

«Щоб стати хорошим керівником, досконало розуміти специфіку роботи, потрібно було пройти всі щаблі розвитку», - розмірковувала лікар.

Т – ТОП

У 2013 році заклад, який очолює Духневич переміг в одній з номінацій конкурсу «Кращі товари та послуги Волині».
Загалом в конкурсі взяли участь 28 малих підприємств та підприємців, 11 середніх та 4 великих підприємства.

У номінації «Роботи та послуги» кращими визнали послуги лікувальні, що надаються комунальним закладом «Луцька міська клінічна лікарня» (головний лікар Духневич Лариса Петрівна).

У – узи

Чоловік очільниці лікарні Віктор Духневич також все життя працює лікарем. Нині він підопічний своєї дружини – працює лікарем-рентгенологом у тій же Луцькій міській клінічній лікарні.
Син сім’ї лікарів також не відцурався від медицини, адже Андрій Духевич тривалий час був директором Товариства з обмеженою відповідальністю «Муніципальна аптека».

Ф – фронт

«Медики - це люди, які стоять на фронті, які приймають на себе енергетичний удар, які завжди стикаються з інфекцією, людським болем страждання. Це не кожен може винести і бути завжди з посмішкою, а саме цього вимагає професія лікаря», -розповідала Духневич в одному з інтерв'ю.

Х – хвиля

У роботі медика чи не найважливіше – не випадати з ритму та завжди бути «на хвилі» новинок.

«Деякі пацієнти зі мною і по 20, і по 30 років, вони мені довіряють, я їх знаю, вмію лікувати, чому від них іти? Деякі приходять кожен раз нові, і я дуже пишаюся тим, що не дивлячись на те, що основна моя робота це головний лікар, я ні на хвилинку намагаюся не відстати та бути на хвилі того, що є новим у медицині», - вважає еспулап.

Ц – цінність

Однією із найбільших цінностей медик вважає злагоджений колектив, який працює як годинник, а колеги розуміють одне одного.

«Вважаю, що одне із найбільших наших досягнеть – взаєморозуміння в колективі. Ми – одна команда, і це для мене дуже важливо», - наголошувала вона, спілкуючись із журналістами.

Ч – чуйність

У своїй роботі головний лікар ставить три пріоритети.

«Перший – як управлінець, повинна забезпечити матеріально-технічну базу. Другий – високий професіоналізм наших медичних працівників. І третій – чуйне ставлення, людяність і повага до пацієнта», - казала Духневич.

Ш – школа

Головна лікарка Луцької міської клінічної лікарні навчалася у гімназії №1 обласного центру Волині, яка тоді була ще звичайною середньою школою. До навчального закладу Духневич прийшла у 1963 році, а у 1973 році закінчила школу на відмінно.

Я - я

Своє «я» Лариса Духневч завжли бачила у лікарській професії.

«Я ніколи не уявляла себе ніким іншим. Чомусь скільки себе памя’таю, я завжди знала, що буду лікарем. І напевне, якщо би довелося дожити ще одне життя знову була б лікарем», - розповідала медик.

***

Автор цієї публікації виключила букву «Ж», «Ї», «Щ», «Ю», з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань, «Волинські новини», «Вголос», «4 влада», «Волинська правда», журналу «Твій стиль», сайту Президента України та «Бізнесобласть», а також Волинської обласної дирекції Національної телекомпанії України.

Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
помилок багато у тексті....
Відповісти
Невже Лариса Петрівна ніколи не використовували в своїх інтерв'ю таких базових понять,як Життя і Щастя?!
Відповісти
Лариса була дуже красивою студенткою (на верхньому фото).
Відповісти