Від ВДВ до ДШВ: думки волинських десантників про зміни у їх військах

Від ВДВ до ДШВ: думки волинських десантників про зміни у їх військах
Високомобільні десантні війська України за останній час пережили багато змін. Тепер вони мають нову назву, однострій та професійне свято.

21 листопада військовослужбовці ВДВ попрощались із своєю назвою. Тепер вони - Десантно-штурмові війська (ДШВ). Також змінили головний убір. Тепер він буде кольору maroon, який носять військові у більшості країн НАТО.  Професійне свято десантники відтепер відзначатимуть 21 листопада - в день святого архістратига Михаїла, покровителя парашутистів.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що змінився не лише колір беретів, але і знак, що зображений на них.

«Відтепер це купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі, крила Архистратига Михаїла і вогняний меч, яким він уражає ворогів роду людського», - заявив президент.


«Першу десантну дивізію було сформовано у складі Королівських збройних сил Великої Британії 1941 року. 1942-го вперше було запроваджено елемент одягу, що відрізняв десантників від решти вояків, — командир 1-ї десантної дивізії генерал Фредерік Браунінг ввів у користування темно-бордовий берет. Саме в них британські десантники пройшли хрещення вогнем у першому бою. Повітряний десант країн Британської співдружності націй, зокрема Канади, так само отримав берети кольору maroon. Саме в таких беретах десантники Великої Британії, Канади, польських збройних сил на Заході та інших країн брали участь у безпрецедентній за масштабами операції з висадки у Нормандії в червні 1944 року», - пишуть на сайті «Народна армія».

Також додають, що з 1969 року офіційним розпорядженням міністра оборони СРСР берети замінили на блакитні. Проте цому передувало вторгнення радянських військ до Чехословаччини у 1968 році та початок «Празької весни».

«Під час тих подій військовослужбовці 317-го парашутно-десантного полку носили малинові берети, а бійці 7-ї повітряно-десантної дивізії несподівано одягли блакитні. Через це місцеві жителі спочатку переплутали радянських десантників із миротворцями ООН. Вони швидко окупували аеродроми країни та захопили в полон лідерів чеського опору. Потім були вторгнення під прикриттям інтернаціонального обов’язку в Афганістан, події у Прибалтиці, перша та друга війни в Чечні, Придністров’я, Грузія», - йдеться у статті.

Проте, зміни у сучасних українських десантних військах розділили військових на два умовних табори. Одні підтримують такі «реформи», а інші - бажають залишити все так, як було.
Вадим Ваврищук
Вадим Ваврищук

Офіцер 80-ї окремої-десантної штурмової бригади Вадим Ваврищук каже, що у нього відчуття незвичні. Адже є розуміння, що необхідно відрізнятись від нинішніх загарбників України. Однак, душі цього не поясниш.

«Все досить незвичне. Розум розуміє, що треба відрізнятись від загарбників і окупантів, а от душа...душі незвично. Все ж в ДАП ми брали з собою блакитні берети. Колір гарний, має свою велику історію, це й перший колір ВДВ радянських часів, а зміна на блакитний відбулася пізніше. Війська в дійсності і є штурмовими.А ще новий небесний покровитель...Це дуже незвично, але, думаю, з часом виросте нове покоління десантників, які будуть нести з честтю нові традиції. Для мене це якось незвично ще», - ділиться думкою «кіборг».
Роман Чаровий
Роман Чаровий

Ще один боєць 80-ї бригади Роман Чаровий каже, що повністю поділяє думку Вадима Ваврищука. Нововведення потрібні, однак - до них необхідно звикнути. Адже за останні роки українські десантники пройши через багато кіл пекла. І скрізь вони мали з собою саме блакитні берети.
Вадим Яковлев
Вадим Яковлев

Боєць 80-ки Вадим Яковлев категорично проти таких змін. Каже, що в них немає жодної змістовності.

«Повністю негативно відношусь до цього, бо немає змістовності. Берети цього кольору - це просто жах! З першого дня створення військ Маргеловим були голубі берети, це його безпосереднє бажання і досягнення в тому, щоб війська спецпризначення відрізнялись від інших.

ДШБ в принципі така абревіатура і в окремих частинах і була, але особисто як на мене, то ВДВ це - вже як взірець еліти і, так сказати, класика», - каже чоловік.
Юрій Величко
Юрій Величко

Доброволець 80-ї бригади Юрій Величко розповідає, що до таких змін у десантних військах він відноситься позитивно. І такі реформи будуть корисні для української армії. Однак, до нових беретів військовослужбовець відноситься неоднозначно. Як і багато інших десантників розуміє, що це хороші зміни. Однак, до них потрібно звикнути. Єдине, Юрію Величку не подобається те, що десантним військам змінили назву. Проте, він вірить, що така «реформа» буде корисною для українського війська.

«Нехай молоде покоління строковиків пише нову історію ДШВ», - каже десантник.


ТЕКСТ - Еля СЕРКОЖАЄВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Берет цвета какашки
Відповісти
Роздута аура на рахунок того вдв, треба реально дивитися на речі в 18 років з дитини зробити з совком підходом високоінтелектуальних бійців неможливо!!! В знаючи що у вдв немає ніяких курсів спецпідготовки по типу навчання то я не розумію що вміють ті вдвічі в основній масі.... не говорю про справжніх профі своєї справи!
Відповісти
як і все у нас - дешевка!
Відповісти
кацапським тролям заздрісно, вони ж "голубі" на всю голову лишились))
по-перше, не "цвет", а колір, по-друге, твоє життя суцільне лайно, з якого тобі ніколи не вилізти - скрєпи не пустять.
Відповісти
берет може бути льубого кольору але хай його заслужать
Відповісти
Останні статті
Від ВДВ до ДШВ: думки волинських десантників про зміни у їх військах
24 листопад, 2017, 10:10
«Абетка» Івана Сидора
23 листопад, 2017, 16:02