Будні «головного» відділення «Укрпошти» в Луцьку. ФОТО

Будні «головного» відділення «Укрпошти» в Луцьку. ФОТО
Інформаційне агентство ВолиньPost завітало у центральне відділення «Укрпошти» № 25 у Луцьку, що знаходиться за адресою Кривий Вал, 19.

Ще декілька десятків років тому «Укрпошта» була надзвичайно сильним і потужним підприємством. Працівники згадують, що це ніби була держава в державі, де навіть у найскрутніші часи 90-их заробітну плату виплачували завжди. Тоді й поштові відділення були чи не у кожному у дворі. З часом «Укрпошта» таки дещо втратила свою популярність.

Попри це працівники центрального відділення «Укрпошти» у Луцьку стверджують, що прагнуть вдосконалюватися. Близько року тому усі відділення були обладнані новими сучасними комп’ютерами.

«Якщо раніше були залізні машини, які друкували відбитки штемпелів, і сургучниці, у яких обпікали пальці, дерев’яні страшні ящики, то зараз все набагато простіше. Усього є вдосталь, навіть марки стали випускати гарні, не такі як колись, не одноманітні», - пояснює начальник відділення зв’язку Світлана Дейна.

Нововведення мають покращити життя як працівників підприємства, так і клієнтів, яких в Луцьку в Укрпошти доволі багато. Директор Волинської дирекції «Укрпошти» Іван Шевчук стверджує, що за день відділення №25 обслуговує близько 700 клієнтів. Популярними є послуги із отримання пенсій і комунальних платежів. Мало хто знає, що "Укрпошта" - лідер в Україні за виплатою грошових переказів, тільки за 9 місяців поточного року через систему «Поштовий переказ» було надіслано коштів на суму майже $1 млрд.

«І старші люди, і, часто, молодь здійснюють необхідні платежі через пошту, безпосередньо у відділеннях або на сайті, онлайн», - стверджує Світлана Дейна.

Іван Шевчук додає, що луцька пошта має три напрями бізнесу: поштові, фінансові послуги і торгівля. Популярними, особливо серед сільських відділень, є торгівельні послуги. Стверджує, що на деякі товари ціни на відділеннях «Укрпошти» є дешевшими ніж у супермаркеті.

«У міських відділеннях ми не робимо акцент на торгівлі, бо розуміємо, що продавців у містах вистачає і без нас, а от у сільських відділеннях люди часто позбавлені можливості придбати поруч біля дому ковбасу, олію, гречку, товари промислової групи.

В цьому ми їм допомагаємо, пропонуючи відповідні товари. Не забуваємо про календарі, газети, якими торгуємо з доставкою додому. Тобто у селі ми - і пошта, і магазин, і банк, такий собі осередок цивілізації, який надає послуги в населених пунктах, з яких пішли і банки, і магазини», - пояснює Іван Шевчук.

Луцьке відділення «Укрпошти» № 25 надає й традиційні поштові послуги. На вході до відділення розміщено абонентські скриньки. Цю скриньку клієнти пошти можуть орендувати за 12 гривень на місяць і мати постійний доступ до поштових відправлень.

«Це дуже зручно, адже клієнту не потрібно стояти в черзі, щоб забрати газету чи лист. Для тих, хто багато листується це значна перевага», - розповідає Світлана Дейна.

Обслуговує пошта й філателістів, яких, до слова, в області є близько 50. Нещодавно вийшла особлива марка, присвячена українському фільму «Сторожова застава». До Дня українського козацтва вийшла марка з козацькими клейнодами та сувенірний буклет.

Найдешевша марка коштує 4 гривні, найдорожча – близько 30 – 40 гривень. Директор підприємства Іван Шевчук розповідає, що ціна деяких марок з часом може значно збільшуватися.

«Колись купив блок марок, який коштував, 127 гривень. За три місяці ці марки піднялися у ціні до 600 - 700 гривень. Це цікаві
капіталовкладення. Філателісти скуповують ці марки за фантастичними цінами. Продають одну колекцію і купують квартиру у Києві, хтось продає марки і об'їзджає увесь світ», - розповідає Іван Шевчук.
На пошті можна замовити марку за власним дизайном. Така марка може стати чудовим подарунком до важливої події.

Спеціально для Інформаційного агентства ВолиньPost створили марку із логотипом видання, яке цьогоріч святкує шосту річницю з дня заснування.

Працівники відділення кажуть, що люди часто дивуються, чому на пошті так голосно стукають печатки. Пояснюють, що так відбувається тому, що на печатці можна перевести дату, тому вона металева і важка. Кажуть, ця печатка дуже давня і надійна як і саме підприємство.

«Напевно, скільки існує пошта, стільки є ця печатка», - запевняє начальник дільниці кур'єрської доставки Наталія Гіляровська.

Під час міських заходів луцькі поштарі організовують «Пошту добра». Це - проект у рамках якого популяризують послуги «Укрпошти»і кожен охочий може надіслати листа, який завіряють сургучною печаткою, як у гетьманські часи.

Луцькі поштарі у період новорічно-різдвяних свят стають помічниками святого Миколая. Діти часто відправляють листи до святого, а поштарі намагаються реагувати на них, у відповідь надсилають розмальовки або інші приємні дрібнички.

Приміщення, де знаходиться відділення №25 дуже давнє, воно навіть визнане пам'яткою архітектури. Стеля пошти скляна, стіни приміщення розмальовані одним із луцьких художників.

У дворі відділення Укрпошти № 25 «ховається» цікавий пам’ятник листоноші. Це - чи не єдиний пам’ятник жінці-поштарю в Україні, ще один схожий є на Закарпатті. Працівники пошти розповідають, що колись цей пам’ятник стояв перед центральним входом до відділення. Проте, одного разу його пошкодили і повністю відламали листоноші руки. Після того як пам’ятник відновили, вирішили забрати його у двір пошти.

Тепер ні мешканцям міста¸ ні туристам непросто побачити цю пам’ятку. Туристи поки що взагалі не мають доступу до пам’ятника, проте, для лучан, минулого літа вперше в історії, відділення пошти №25 влаштувало захід у своєму дворі.

«Влітку ми разом з відділом промоції міста організовували захід у нашому дворику. Відкрили додатковий вхід, протягнули через все подвір’я ліхтарі, встановили проектор і показували художній фільм на туристичну тематику Зібралося дуже багато молоді. Наступного року плануємо таких сеансів робити більше. Будемо запрошувати людей, знайомити з державним підприємством. Дуже подобається дітям, молоді – це цікаве місце з приємною атмосферою позитиву», - підкреслює Іван Шевчук.

Пам'ятник поштарці в Луцьку
Пам'ятник поштарці в Луцьку
Пам'ятник поштарці в Луцьку
Пам'ятник поштарці в Луцьку


Текст - Олена ЛАУЩЕНКО
Фото - Павло БЕРЕЗЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
краще зайдіть у відділання в районі ЛПЗ,
там прсто жах,
ремонту не було напевно з часів союзу, два працівники, що збиваються з ніг, бо море пенсіонерів у величезній черзі.
машинки для рахування грошей нема, за те продаються чіпси , напої та шоколад.
цікаво хто дозволяє продавати продукти ?
скоро почнуть горілку розливати
Відповісти
по причині мізерної заробітної плати листонош своєчасно газет немає кому розносити
Відповісти
не знаю для кого ця стаття.моя жінка мала нещастя попасти на роботу на укрпошту!це повний жах!!!
Відповісти
Їх робота та послуги на сьогоднішній час - просто жах. Повний совок. Терміново щось міняти, хоча думаю, керівництву це глибоко .......
Відповісти
Відделення зв'язку Луцьк-25 завжди було показовим відділенням зв'язку. Є ще пару відділень у Луцьку, у яких було зроблено капітальний ремонт колишнім (мабуть найкращим господарем за часи пошти) Кравчуком Я.Ф. А що побудували або поремонтувалми директори, які прийшли після нього? А нічого , на жаль. Чому ж таке могутнє господарство занепадає? А требе починати з Київської пошти. Вона все укрупняє, піднімає зарплати керівництву до свого рівня, а про бджілок, які заробляють на їх зарплати зовсім не думає. А шкода....
Відповісти
Зайшов нещодавно посилку відправити, людей не було, один чоловік біля віконця. Зрадів, але як вияснилося, дарма...
Так ось його обслуговували 15 хв, щось друкувало на матричному (!!!) принтері, одна за одною дівчата ходили...
Терпець урвався і пішов на Нову пощту. Заплптив на 20 грн дорожче, 3 хв зайняло оформлення, 5 операторів на прийомці/видачі, черга іде швидко, в мене 2 хв і я здав відправлення.
Так от шановні поштарі, підіть на Нову пошту і подивіться, як треба працювати.
І порада, зробіть окреме вікно на оплату компослуг і тільки їх, бо цей потік людей, в основному пенсіонерів, дуже гальмує чергу.
І перестаньте продавати продукти, ви ПОШТА, а не ГАСТРОНОМ!!!
Відповісти
Нехай краще поянить Шевчук І. чому у Ковелі звільняють працівників сортувального відділу, який обіцяв в попередніх інтерв'ю, що персоналу і так невистачає, бо мізерна заробітна плата
Відповісти
Пане Іване, ви краще не зовнішню картину описуйте, у Вас не все так ідеально! Мені доводилось бути працівницею одного із відділень і я Вам скажу це негативний досвід! Не забувайте що Ваші працівники це також люди! І Вони окрім видачі посилок, прийому переказів та решти послуг мають право на спокійний обід, а через постійні черги і обурливиx клієнтів людина не має змоги в туалет сxодити, а все тому що вони не мають офіційної обідньої перерви, а Ваша теxнічна перерва це не аргумент для клієнта який вистояв величезну чергу! Працівники це також люди у якиx є сім'я, і xочеться додому до дітей повертатися усміxненою а не ледь живою, ми не просто оператори а ще й мами які мають виконувати і домашню роботу теж! а як її виконувти коли ти з дому виxодиш о 7 год а повертаєшся о 23, неодноразово доводилося на таксі їxати! Тому, що обсяг роботи великий, працівників не вистачає, бо жодна розумна людина не буде працювати в такиx умоваx, а роботу зробити треба! Такі умови праці порушують закон про працю! І просто Вам щастить що в нашій країні мало жінок які відстоюють свої права інакше б ви влетіли на чималеньку суму штрафу! І Ваші тренінги до одного місця якщо на роботу йдеш вимушено а не з задоволеннями, бо якомусь пану Шевчуку ти працюєш на заробітну плату з багатьма нулями!
Окрім цього поробіть нормальні ремонти на відділенняx а то все для людей в стилі СРСР, і надайте нормальні принтери які не будуть друкувати по 15 xв одну квитанцію! Надіюсь у Вас лишилась совість і Ви справді почнете змінюватись на краще не лише зовні а й з середини!
Відповісти
З старого діда, кавалера не зробиш, конкуренти навпроти, обігнали уп на сто років
Відповісти
Сьогодні 04 грудня , а газету "Експрес" в м.Ковель по вул.Ватутіна ще не принесли , а вийшла вона 30 листопада. Ганьба такій роботі і такому реформуванню .Якби знав що таке буде, на 20118 рік підписку не робив би.
Відповісти
В ковелі мені газети за четвер ще не принесли. Як це пояснити ??? ГАНЬБА ...!!! Це що, чергові досягнення нашої революційної влади ???
Відповісти
пропоную волиньпосту ще відвідати відділення №20 в Луцьку. Гіршого в плані обслуговування не зустрічав
Відповісти
Поштове відправлення 4500601627334 рекомендований лист з документами для Луцького міськрайонного суду з 21.02.2019 року перебуває на сортувальному центрі в м. Луцьку і до даного часу 14.03.19р не відправляється у поштове відділення і не вручається одержувачу ? Чому так безвідповідально ставиться Укрпошта до потреб громадян ? Коли поштове відправлення попаде до одержувача ?
Відповісти
До операторів додзвонитись не можливо, зате розповідають про корона вірус і про безпеку! Тоді чому мені прийшло повідомлення що посилка знаходиться в іншому районі міста? На липинського де навіть громадський транспорт не ходить? І немає до кого звернутись щоб вияснити це питання!!!!
Відповісти