«Без фінансування медична реформа буде лише «на папері», - Ірина Сисоєнко

«Без фінансування медична реформа буде лише «на папері», - Ірина Сисоєнко
Аби ознайомити працівників сфери охорони здоров'я із основами медичної реформи, 27 листопада до Луцька приїхала заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України (фракція Об'єднання «Самопоміч») Ірина Сисоєнко.

Так, обраниця народу відвідала Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги, Волинську обласну дитячу лікарню та будівництво перинатального центру, а також Волинську обласну клінічну лікарню.

Ірина Сисоєнко розповіла, що в Луцьку вперше. Приїхала, аби поспілкуватись із медичною спільнотою і детальніше ознайомити їх із основними аспектами реформи. Адже наразі медики мають багато питань стосовно нововведень та очікують відповіді на них.

Ірина Сисоєнко в Луцьку
Ірина Сисоєнко в Луцьку


«Важливо комунікувати із людьми і говорити з ними про медичні проблеми, які їх хвилюють. Для мене важливо зрозуміти, що потрібно додатково робити у медичних закладах. На що сьогодні потрібно звернути увагу і Уряду, і Парламенту. Це є основною метою мого візити на Волинь», - каже Ірина Сисоєнко.

Ірина Сисоєнко каже, що луцькі лікарі багато працюють для розвитку місцевих лікарень.

«Я була в міській поліклініці, спілкувалась із лікарями. Мені сподобався цей медичний заклад. Тут є гарна ініціатива - провадження електронного запису пацієнтів. Це допоможе позбутися черг. Я побачила справжню ефективну господарську діяльність в поліклініці. Перший рівень поєднаний з денним стаціонаром. Відчувається, що вже запроваджуються автоматизація медичних закладів, коли головні лікарі стають керівниками підприємств. Коли вони починають дбати про медичний заклад і розуміти потреби пацієнтів. Тому я була рада все це побачити», - ділиться враженнями нардеп.



«Також я подивилась будівлю, яка готується до відкриття - перинатальний центр. Це дуже важливо, адже перинатальна допомога є актуальною для жінок та для дітей області. Того я хочу, щоб центр вже якнайшвидше відкрився. Руками луцьких лікарів робиться зараз багато корисного для місцевих лікарень. Держава просто зобов’язана допомагати їм і їхній важливій роботі», - додає вона.

Ірина Сисоєнко зазначила, що наразі лікарі вже повинні готуватись до роботи в умовах медичної реформи. І якщо держава їм допомагатиме в цьому, то медичній реформі - бути. Адже якщо з державного бюджету не виділять кошти на її втілення, то ця реформа залишиться лише «на папері».

Ірина Сисоєнко в Луцьку
Ірина Сисоєнко в Луцьку


«Стовідсотково держава повинна оплачувати певні види медичних послуг. Це, для прикладу, обв’язкове надання допомоги дітям до 16-ти років. Також екстренна медична допомога, первинна ланка, важкі операції. Все це повинна оплачувати держава. Зараз лікарі мають готуватись до нових умов роботи у форматі реформи. Але держава, зі своєї сторони, зобов’язана передбачити на наступний рік кошти у державному бюджеті, щоб оплачувати працю медичним працівникам.

Має бути так, щоб фізично було за що робити ту медичну реформу. Адже без фінансів вона може лишитись просто «на папері». Для нас важливо, щоб вона запрацювала в регіонах, щоб люди, котрі приходять в медичні заклади, бачили, що держава за них платить», - вважає Ірина Сисоєнко.



«Сьогодні наших лікарів дуже хвилює, як буде працюватись з новою реформою. Адже реформа - це не те, що приймає Парламент. В першу чергу - це бажання і розуміння лікарів, які хочуть працювати в нових умовах. Ми поговорили також про мою ініціативу разом із командою Об’єднання «Самопоміч». Це «Medical school». Це так звана медична школа із лекціями, з приїздом фахівців з Києва, які проводитимуть ці лекції. Це буде дуже корисно для медиків у питанні підвищення їх кваліфікації», - повідомила обраниця народу.

Ірина Сисоєнко в Луцьку
Ірина Сисоєнко в Луцьку

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
відкрила Гемерику нашим ескулапам!
Відповісти
Сидор з сином-лікарем-постачальником ліків - двигуни медреформи !..
Відповісти