Андрій Разумовський: «Люблю критику, якщо вона раціональна і адекватна»

Андрій Разумовський: «Люблю критику, якщо вона раціональна і адекватна»
Напередодні Нового року будівельна компанія «Інвестор» підводить підсумки своєї роботи у 2017 році.

«Перший» поспілкувався з її директором Андрієм Разумовським, розпитавши не лише про успіхи компанії, а й про амбітні плани на майбутнє. Говорили про конкурентів, моду на якісне житло, його кредитування, а ще з’ясували нарешті, що ж за сюрприз у центрі міста готує «Інвестор».

- У червні 2017 року в Україні змінилося будівельне законодавство. Як ці зміни вплинули на забудовників?

- Раніше для того, щоб почати будівництво необхідна була декларація про початок будівельних робіт. Її відмінили і тепер потрібно розробити проект, пройти експертизу, зібрати необхідні технічні умови на мережі. І лише тоді можна отримати дозвіл.

З одного боку це затягує старт проектів. Проте з іншого – ми отримуємо чесну конкуренцію. Тобто на ринку залишатимуться ті забудовники, які мають всі необхідні потужності, аби збудувати надійне та якісне житло. Ці нововведення зменшують відсоток «випадкових» людей у нашій сфері.

Взагалі в Україні стосовно продажу квартир не врегульоване законодавство. Будь-яка фізична особа може робити що завгодно, і відповідальності, по суті, за це ніхто не несе. Такі забудовники часто створюють нечесну конкуренцію.

- До речі, а чому у Луцьку в різних будинках так різняться ціни на квадратний метр житла? Адже часом вони бувають дуже низькими – 7, 8, 9 тисяч гривень за квадратний метр…

- На мою думку, ціна, яка дорівнює собівартості будівництва або інколи навіть нижча, – дуже підозріла. Чудес не буває. З якого дива таке дешеве житло?

Це хіба можливо, якщо це інший тип будівництва, наприклад, щось схоже на гуртожиток, де 12 квартир на одному поверсі, низькі стелі, чи будівля зведена з силікатної цегли… Але й таке житло має право на існування.



- Це якось впливає на рівень продажів в компанії «Інвестор»?

- Ні, ми абсолютно від цього не страждаємо. «Інвестор» вводить в експлуатацію будинки, які мають не більше 10% непроданих площ. Вважаю, що це фантастичний результат.

Мені просто шкода людей, які свої кровні віддадуть тим, хто випадково чи спеціально не виконують своїх зобов’язань та обіцянок.

Хоча переконаний, що нове законодавство відсіє тих, хто не хоче будувати чесно. Залишаться системні компанії, і в людей більше не виникатиме питання: «Добудує чи не добудує?».



- Підведімо своєрідні підсумки 2017 року: чим може похизуватися компанія «Інвестор» за рік, що минає?

- Рік був дуже насиченим, ми ставили серйозні плани і майже їх виконали, але не все встигли зробити у силу обставин: часових, фізичних, чисто людських… Але це нас не зупиняє. Ми пишаємося нашими об’єктами – «Суперновою», «Юпітером», «Сіріусом», «Парковим кварталом» та «Струмочком».



- Візитівкою «Інвестора» є житловий комплекс «Супернова». На якому етапі зараз його будівництво?

- На «Суперновій» ми закінчуємо два будинки, які введемо в експлуатацію не у грудні, як планували, а вже у січні наступного року, оскільки через погодні умови не встигаємо зробити благоустрій навколо будинків.



Всі мережі заведені на об’єкт, не лише до цих двох будинків, які ми здаємо, а й до усіх згідно проекту житлового комплексу «Супернова».

Уже розпочали будівництво четвертого будинку, маємо проект і дозвіл на будівництво п’ятого. Проектуємо шестипід’їздний будинок та будинок з комерційними приміщеннями – з магазинами, кафе, спортзалом, дитячою зоною, аптекою, тобто усім, що необхідне майбутнім мешканцям.

- Як взагалі з’явилась ідея збудувати у Луцьку такий масштабний проект як «Супернова», який налічує аж вісім багатоповерхівок? Чи не боялися, що там нікому буде жити?

- Ні, ми не боялися. Спочатку хвилювалася, бо «Супернова» - складний і великий проект. Скептики нам казали, що ми можемо не розібратися з мережами чи ще з чимось. У результаті, ми все детально вивчили і на цьому етапі ніяких питань не виникає.



Щодо ідеї, то вона виникла спонтанно. Усе почалося з того, що у мого товариша була величезна земельна ділянка у мальовничому місці, на якій спочатку ми думали будувати котеджі, потім – таунхауси. Але навіщо нам таунхауси, давайте збудуємо чотирьохповерхові будинки?! Зрештою вирішили почати будівництво 10-поверхівок.

Житловий комплекс «Супернова» - це об’єднання думок кількох людей. Взагалі вважаю, що будувати багато будинків в одному місці, як це вийшло у «Суперновій» - ефективніше і легше, аніж будувати їх поодинці по місту. Можна гарну інфраструктуру облаштувати, дитячі та спортивні майданчики, стоянки для автомобілів, в’їзди-виїзди, освітлення.

Стосовно запитання, чи буде там кому жити, то скажу так: квартири у перших трьох будинках реалізовані майже всі.

- Квартири у житловому комплексі «Юпітер» теж продані?

- Так, загалом у «Юпітері» практично усі квартири продані. Перший будинок вводиться в експлуатацію. Ми вже відправили документи про його закінчення, вже поклали бруківку, встановили ліхтарі.



Почали продаж квартир у другому будинку, який наразі на етапі будівництва – будуємо третій поверх. Ранньою весною плануємо розпочати будівництво третього будинку. У наступному році житловий комплекс «Юпітер» буде повністю завершений і налічуватиме 144 квартири.

На «Юпітері» у першому будинку залишилося всього дві квартири площею 106 квадратних метрів. Ми оголосили на ці квартири акцію і їх можна придбати всього за 39 900 доларів США, маючи на увазі курс – 27 гривень.



- Ви якось розповідали, що у житловому комплексі «Юпітер» буде встановлений надзвичайний дитячий майданчик…



- Цей майданчик матиме розмір 40 на 15 метрів. Він буде з гумовим покриттям та з сучасним фірмовим обладнанням. Один з елементів – космічна ракета заввишки більше 10 метрів.

А взагалі пропорційно нашому розвитку та розумінню, кожен новий дитячий майданчик буде кращим за попередній.

- Жити у комфортних квартирах мають можливість не лише мешканці Луцька, а й Ковеля. Розкажіть детальніше про житловий комплекс «Парковий квартал».



- Перша черга «Паркового кварталу» у Ковелі – на завершальному етапі, тобто повністю готові перші чотири під’їзди. На фінішній прямій – благоустрій: покладена бруківка, придбаний дитячий майданчик, який, на жаль, ми не встигнемо встановити цього року, але, повірте, він буде класним.

Це своєрідний сюрприз, бо таких майданчиків ще не встановлював ніхто і ніде на Волині. Впевнений, що кількість клієнтів у Ковелі, які побачать наш дитячий майданчик, збільшиться в рази.

Крім того, ми почали будівництво ще чотирьох під’їздів, у планах розпочати ще чотири.

- Ви ставите високу планку у будівництві, благоустрої. Чи не боїтеся, що ідеї з часом вичерпаються?


- Ідеї у нас народжуються щодня, тому поки проблеми не бачу. Часом ідеї можуть підказати чужі люди, клієнти. Скажу чесно, що 50% наших ідей ми черпаємо від наших клієнтів, з якими ми оглядаємо об’єкти і які запитують, критикують, щось радять. Люблю критику, якщо вона раціональна і адекватна.



- Дизайн житлових комплексів будівельної компанії «Інвестор» – унікальний. Як думаєте, для Луцька він є підходящим?

- Не думаю, що дизайн наших комплексів є занадто гарним для міста. Клієнти, яким ми презентували візуалізацію будинків, казали, що, напевно, нам не вдасться збудувати їх саме такими. Коли ж ми це зробили, то кажуть, що об’єкти гарніші, ніж намальовані.

Тому, якби цього не хотілося нашим «друзям», але житлові комплекси «Інвестора» сприймаються та подобаються клієнтам. Можливо, це закруто для такої «маленької» фірми як ми (сміється), але «Інвестор» змінює моду на будівництво.

Конкуренти почали старатися, придумувати цікаві назви для житлових будинків та комплексів, робити візуалізацію об’єктів, думати над покращенням інфраструктури. Вірю, що у Луцьку незабаром квартири будуть одними з найкращих. Оскільки чесне змагання між компаніями дасть клієнту набагато кращий продукт.

- Чи матимуть наступні об’єкти «Інвестора» космічні назви?

- Поки серія планет не закінчиться, наші об’єкти будуть космічними. Ми вже маємо кілька невикористаних назв. Мені навіть у Facebook пишуть пропозиції, як назвати (сміється).

До речі, назви наших житлових комплексів спочатку були своєрідною грою, а тепер це вже ціла стратегія.

- Першим об’єктом «Інвестора» був житловий комплекс «Струмочок». Знаємо, що у планах його подальша розбудова.





- Зараз ми проектуємо та виготовляємо документацію на будівництво другої черги ЖК «Струмочок», яка буде в три рази більшою за вже існуючу, і у ній ми хочемо врахувати усі побажання людей, які проживають і проживатимуть в «Струмочку».

Але там стовідсотково буде спортивний майданчик з територією для гри у футбол, волейбол, баскетбол, дитячий майданчик для різних вікових груп дітей, зона для дорослих…

Дуже хочемо збудувати дитячий садочок, щоправда, не знаємо, в якій формі він існуватиме – приватно-державній чи у приватній. Наші колеги з Києва успішно реалізовують подібні проекти і така практика ефективна. Цілком можливо, що у новому «Струмочку» буде невеличкий spa-центр.

- Схоже, таунхауси – одна з унікальних пропозицій «Інвестора» і користується неабиякою популярністю серед клієнтів. Адже у 2017 році ви розпочали будувати житловий комплекс «Сіріус». Чим він особливий?



- Він розташований у гарній локації, практично у парковій зоні. Взагалі нам якось щастить на мальовничі місця (сміється).

До березня наступного року плануємо завершити усі загальнобудівельні роботи, залишиться зробити дах, вставити вікна, утеплити фасади.

Цей комплекс буде затишним та в нього дуже цікава архітектура, зручне зонування території. До речі, «Сіріус» майже реалізований, залишилось лише кілька таунхаусів.



Зараз ми міркуємо над облаштування території навколо цього житлового комплексу. Можливо, звернемося до міської ради, щоб створити спільний проект, - спортивний майданчик, наприклад. Якщо міська рада нам дозволить, то ми готові навести там порядок. Поруч є два дачних кооперативи, мешканці яких, думаю, були б не проти гарного благоустрою паркової зони.

- Не так давно Ви розповідали, що у самісінькому центрі Луцька з’явиться новий об’єкт від «Інвестора». Відкрийте таємницю, що ж збираєтесь будувати?

- Ми ще поки там нічого не будуємо, готуємо необхідні документи, проектуємо. Але хочемо збудувати об’єкт, в якому максимально покажемо свої знання та можливості. Це буде житловий 12-поверховий будинок на 8-9 під’їздів з суперсучасною архітектурою. Переконаний, що він стане окрасою нашого міста.

- До речі, а Ви часто долучаєтесь до розвитку інфраструктури Луцька?

- Ми завжди готові до співпраці та хочемо бути корисними лучанам, волинянам. До прикладу, нам сподобалася ідея Ігоря Алексєєва щодо реконструкції Центрального міського парку підприємцями та меценатами.

Ми облаштували тротуарну доріжку, також долучилися до створення алеї ліхтарів. Тепер там з комфортом відпочиватимуть лучани та гості міста зі своїми сім’ями наступні десять, а то й двадцять років.

Переконаний, що будь-яка будівельна компанія покращує міську інфраструктуру, адже ми будуємо не лише будинки, а й облаштовуємо поряд необхідну для них інфраструктуру.



- Повернемося до поточних справ компанії. Ціна житла, яку диктує «Інвестор» є прийнятною для Луцька та Ковеля?

- Ми намагаємося тримати мінімальну ціну. Наша будівельна компанія не має поки високої рентабельності чи надвисоких прибутків. Загалом зараз дуже низькі ціни на квартири. Не пригадую, щоб такі ціни були хоч колись раніше.

- Восени квартири БК «Інвестор» подорожчали на тисячу гривень за квадратний метр. Чи плануєте найближчим часом піднімати вартість знову?

- Якщо тенденції з підняття мінімальної заробітної плати та здорожчання будівельних матеріалів будуть продовжуватися, ми будемо змушені навесні знову піднімати ціну. Будувати «в мінус» ми не зможемо.

За роки існування компанії ми напрацювали певні стандарти, які нас і відрізняють від інших. Ми прагнемо будувати справді комфортне, затишне та безпечне житло. Тому всі наші комплекси, крім сучасної архітектури, обов’язково мають закриту територію під цілодобовим наглядом охорони. Ми відразу передбачаємо необхідну кількість паркомісць та зону для дитячих та спортивних майданчиків.

Крім того, на особливому контролі якість матеріалів та технології, які застосовуються під час будівництва. Це стосується в першу чергу питань енергозбереження, адже сьогодні економія на «комуналці», як ніколи актуальна.



- Як ставитеся до конкурентів? «Інвестор» - доволі молода будівельна компанія, в розвиток якої мало хто вірив, а може й не вважав конкурентом зовсім.

- Я займаюся бізнесом більше 12 років. Дуже багато людей з нами із самого початку, а інші наші компанії так чи інакше пов’язані з будівництвом. Тому сьогодні ми почуваємо себе впевнено на ринку.

Звісно, дехто із конкурентів, як тільки ми починали будувати, давали нам певну оцінку. Сьогодні ж вони відстали від нас у разів десять. В принципі, їхня думка нас дуже то вже й цікавить (сміється).

А людей, які виконують великі об’єми будівельних робіт на Волині, ми поважаємо. Лідером в області, напевно, є «Луцьксантехмонтаж №536» – у них найбільший будівельний колектив, великі об’єми виконання робіт, з якими вони справляються.

Ми перед собою таку ціль не ставимо. Наша мета – будувати гарне і зручне житло.

Тому виходить, що кожен робить свою роботу. До речі, я не вважаю їх конкурентами, ми всі – колеги.

- Будівельна компанія «Інвестор» планує виходити за межі Волині?

- У нас курс на Київ, але туди ми йтимемо поетапно. Наразі розглядаємо як варіант для забудови ділянку у Рівному.

- Які головні тенденції на ринку нерухомості спостерігалися цього року?

- Я не знаю таких будинків у Луцьку, які мали б хороші квартири і пустували.

Ми поступово рухаємося до іпотеки і бачимо, що цього потребують клієнти. Вважаю, що саме іпотека – єдиний шлях до масової реалізації житла.

До речі, «Інвестор» спільно з «Кредобанком» нещодавно презентував програму кредитування і вже є перший власник квартири у ЖК «Супернова», який скористався нашою програмою.

Добре, що розвивається програма «Доступне житло», на фінансування якої виділено цього року виділено 30 мільйонів гривень, в наступному передбачається – 100 мільйонів.

- На вашу думку, якою має бути відсоткова ставка кредиту на житло, щоб більшість змогла його собі купити?

- Ідеально було б – 3-4%, як за кордоном. До десяти відсотків – не більше. До речі, згідно нашої програми кредитування перший рік відсоткова ставка становить 10 відсотків.

- Будівельна компанія «Інвестор» постійно пропонує клієнтам спеціальні умови на купівлю житла. Що підготували для майбутніх мешканців Ваших житлових комплексів під Новий рік?

- Новий рік у мене асоціюється, окрім мандаринів та олів’є, з купівлею нової побутової техніки. Тому до новорічних свят у нас є спеціальна пропозиція: кожен, хто придбає квартиру у період з 15 грудня до 31 січня, отримає в подарунок телевізор.



Розмір телевізора залежить від площі квартири. Тобто, якщо квартира однокімнатна, то телевізор у подарунок з діагоналлю 32 дюйми, більша квартира – більший телевізор. Усі деталі ми узгодили з «Фокстротом», тож телевізори, як і квартири, вже чекають на своїх власників.

Це ще не все. 9 лютого ми розіграємо між усіма клієнтами, які придбали у нас житло з 15 грудня до 31 січня і отримали в подарунок телевізори, дизайнерську кухню, зроблену за індивідуальними розмірами кухні переможця розіграшу.



Також діє наша постійна пропозиція – відтермінування від забудовника до 12 та 24 місяців.

- Якщо ми вже заговорили про подарунки та свято, то що побажаєте у Новому році волинянам?




- Щасливого, успішного та гарного Нового року та Різдва Христового разом з рідними та надійними людьми. Клієнтам нашої компанії хочу побажати, щоб у їхніх нових квартирах завжди збувалися всі мрії, оселилося добро, здоров’я та радість.

Щиро вдячні за ваш вибір та довіру, яка є щоденним стимулом для нас вдосконалюватися, йти вперед та створювати для вас найкраще житло.

Текст - Ірина КОСТЮК

Фото – Роман ДОМБРОВСЬКИЙ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
«Абетка» Дениса П'ятигорця
28 грудень, 2017, 16:01
Андрій Разумовський: «Люблю критику, якщо вона раціональна і адекватна»
27 грудень, 2017, 13:01