Індивідуальні номерні знаки: чи багато їх у Луцьку?

Індивідуальні номерні знаки: чи багато їх у Луцьку?
Їздити на автомобілі зі звичайними номерними знаками тепер не модно. Вулиці столиці переповнені автівками з індивідуальними номерами. Чого не скажеш про провінційне місто.

Як замовити собі індивідуальний номерний знак, скільки це коштує та як до таких номерів ставляться автоінспектори?

З 2004 року в Україні працює офіційна послуга – іменний номер. За вашим бажанням на табличці реєстрації можуть написати що завгодно: прізвище, прізвисько чи будь-яке інше слово, логотип підприємства тощо. Головне, аби символів було не більше восьми. Одна умова – знаки не можуть копіювати офіційні номери.

У луцькому МРЕВ пояснили, що іменний номер узагалі-то реєструється як додатковий до основного. Тобто якщо, скажімо, ви надумаєте мандрувати за кордон, то проїхати митницю зі знаком на кшталт «Ірина» чи «Луцьк» вам не вдасться – доведеться діставати основні номерні знаки.

Замовити індивідуальний номер можна через Центр безпеки дорожнього руху, що знаходиться в Києві. Для цього власнику авто треба написати заяву на ім’я начальника центру та подати необхідні документи: паспорт, реєстраційний документ на транспортний засіб і при потребі засвідчене нотаріусом доручення.

У «Порядку замовлення індивідуальних номерних знаків» йдеться, що «на знаках забороняється наносити написи, які є дискримінаційними за ознаками походження, соціального та майнового стану, а також використовувати або імітувати зображення Герба України, державних символів інших держав». Варто також пам’ятати, що індивідуальні номери можуть бути написані як кирилицею, так і латинськими буквами (не менше трьох), але цифр може бути не більше двох. Наприклад, такий собі номер «АВС 55».

Вартість індивідуальних номерних знаків залежить від кількості символів, наявності малюнка та строків виготовлення. У середньому за послугу доведеться викласти дві тисячі гривень.

Крім того, виробництвом іменних знаків займаються і приватні структури. В Інтернеті оголошень із цього приводу – безліч. Читаємо одне з них. Номерні знаки за 15 хвилин. Офіс фірми у Києві. Звичайний номер або ж його поновлення – від 200 до 300 гривень, індивідуальний номер – від 2400 гривень.

Після отримання особливого номерного знака слід з листом від Центру безпеки дорожнього руху звернутися до місцевого МРЕВ, де видають нове свідоцтво про реєстрацію авто, а в «Особливих відмітках» роблять запис про наявність індивідуального знака.
У міському МРЕВ кажуть, що однією з вимог є, аби написи не повторювалися в одному регіоні. І бажано, щоб вони не містили вульгарних слів.

Окремою темою є так звані VIP-номери. Якось у «Комсомольській правді» писали, що номери з заповітною серією «ВР» (тобто Верховна Рада) та з приємною комбінацією цифр не пропонують. Особливі номери коштують дуже дорого і їх бережуть для VIP-клієнтів, хоча домовитися можна.

«У наявності є все, найбільш ходові – початкові серії 0001, 0002, 0007, 0009. Такі номери не тільки викличуть повагу у водіїв, але і змусять задуматися працівників ДАІ, чи варто з вами зв’язуватися. Задоволення, звичайно, недешеве — до 27 тисяч гривень. За ці гроші отримуєте дві пари (одні запасні), законну реєстрацію в МРЕВ і повагу на дорозі. Все оформимо за три-чотири дні», – розповів «Комсомольській правді» один із працівників МРЕВ.

На початку 2000-х років популярною стала реєстрація «ІІ ... МІ», «ІІ ... ІІ», «OO ... ІІ», яка видавалася тільки співробітникам ДАІ, високим чиновникам, СБУ та прокуратурі. З неофіційних джерел знаємо, що такі таблички можна придбати за 10-15 тисяч гривень.

На дорогах Луцька рідко побачиш автомобілі з особливими номерами, та вони є. Періодично центральною вулицею їздить автівка відомого футболіста Артема Федецького з номерним знаком «F44», помічені й назви організацій «Тигрес», «WOG», «Волинь». Бачили й жіночу автівку з номером «Інна».

Щодо столиці, то, наприклад, важкоатлет Василь Вірастюк керує авто з номерами «Богатир», продюсер Ігор Кондратюк їздить із написом «Караоке», а співак Віталій Козловський має номерний знак «Шекспір». Один із депутатів Київради їздить із номером «Танк», щоправда, серед волинських обранців така тенденція не популярна.

У лучанки Світлани номерні знаки, які ще кілька років тому були свідченням належності до перших осіб області. Жінка розповідає, що інспектори ДАІ й досі цікавляться, чи не є вона донькою або дружиною когось із високопосадовців. Хоча лучанка не має до таких жодного стосунку, а номер їй дістався випадково, та змінювати його вона не збирається.

А от луцькі даішники до особливих номерів ставляться спокійно, переконує заступник начальника Луцького ВДАІ Віктор Бандура.

«Для мене нема жодних перешкод зупинити автомобіль із особливими номерами. Якщо водій порушив правила дорожнього руху, то неважливо, на яких номерах він їздить. Це те саме, якби ви запитали, як ставлюся до жінок-водіїв. Порушили – відповідайте за це. Тому не можу сказати, що автоінспектори мають якесь упереджене ставлення до автомобілів із індивідуальними номерними знаками. Воно таке ж, як і до всіх учасників дорожнього руху», – пояснив Бандура.

Дозволеними в Україні є ще й так звані сувенірні номерні знаки. Наприклад, «Наречені». До них вимоги набагато простіші, але їх заборонено використовувати як державні номерні знаки, оскільки вони ніде не реєструються та не обліковуються. Та ж сама київська приватна фірма пропонує виготовити сувенірні знаки за 200 гривень за штуку.

Ірина Костюк

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Джерело: Відомості.UA
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Індивідуальні номерні знаки: чи багато їх у Луцьку?
24 листопад, 2011, 17:24