Олександр Башкаленко: «Країна отримала шанс впевнено рушити вперед»

Олександр Башкаленко: «Країна отримала шанс впевнено рушити вперед»
Напередодні великого національного свята хочу поділитися міркуваннями щодо сьогодення та перспективи нашої держави.

Спершу – про головне. Країна отримала шанс впевнено рушити вперед у своєму розвитку і, я переконаний, країна цим шансом скористається.

Мій оптимізм підтверджують незаперечні факти. Сьогодні на зміну ейфорії дев’яностих та романтизму середини минулого десятиліття прийшли здоровий прагматизм та національний інтерес, розрахунок лише на власні сили та можливості й, головне, впевненість у цих власних силах. За два з половиною роки ми маємо чимало здобутків та плюсів, чим багатьох здивували. Зокрема, і численних туристів з країн ЄС, які відвідали футбольний єврочемпіонат. Було багато скептиків, але ми це зробили. Ми можемо!

Найбільший плюс – це те, що Україна з віртуальної країни трансформується в реальну. До Президента Януковича соціально-економічна політика будувалася за чисто віртуальною ознакою: віртуально фінансувалися стратегічні загальнодержавні програми, віртуально будувалася дорога Київ-Ковель-Ягодин, віртуально підвищувалися заробітні плати, пенсії, соціальні допомоги, віртуально виділялися кошти на будівництво шкіл, дитячих садочків, лікарень, сучасних медичних центрів, на ремонт театрів, музеїв. Сьогодні це – реальність, ми не лише бачимо це, ми всі є учасниками цих процесів.

В цій реальності і є наша перевага. І вона знову буде висхідною у міжнародній спільноті, адже сьогодні весь світ намагається повернути майже втрачену реальність.

Очевидно, для країни насамперед потрібна зрозуміла ідеологія, стратегія розвитку та перспективи. Ми дуже довго за таку ідеологію помилково сприймали набір штампів. Але ідеологія це – аж ніяк не гасла і заклики. Ідеологія це – плани, програми, проекти, рішення та дії. А ще – конкретні результати. А ще – прагматичний погляд на майбутнє держави та її громадян. Таку ідеологію запропонував Президент України Віктор Янукович.

Сьогодні перед нами усіма надважливе завдання: побудова нової країни. Це – масштабний загальнонаціональний проект. Нехай він і буде національною ідеєю, яка усіх нас згуртує. Йдеться про перетворення нашої держави, в якій жити нам і нашим дітям. Яку переважна більшість із нас, без гучних заяв і гасел, стверджує, зміцнює, розбудовує щоденною своєю працею. Бо ж у кожного з нас є індивідуальний план облаштування життя, свій проект будівництва власного дому. І всі ми прагнемо, щоб наші наміри реалізувалися якнайуспішніше. А щоб країна стала комфортною для кожного, наші власні проекти мають узгоджуватися з проектом країни.

Однак ці важливі складові поступу країни не можуть бути самодостатніми без морального і духовного розвитку суспільства. Віра, етнічні цінності, загальнолюдські чесноти завжди були притаманні нашому народові, і саме вони зберегли українську ідентичність. Ми пишаємося своєю багатою духовною спадщиною, цінуємо, відроджуємо і примножуємо її.

Стратегічним планом розвитку нашого краю є програма «Будуємо нову Волинь», яка лягла в основу програми економічного і соціального розвитку області на цей рік. Це - не лише перелік об’єктів, це - системні послідовні дії, спрямовані на розвиток, на перспективу. У цьому переліку – сотні великих і малих об'єктів, що вже реалізовані або невдовзі будуть завершені. Це – об’єкти, якими вимірюється добробут країни: школи, дитсадки, лікарні, автошляхи, освітлені вулиці, новозбудоване житло. Люди хочуть стабільності і добротних умов для життя і праці. Це є і буде пріоритетом нашої роботи.

Тепер про відповідальність. Політичним елітам її бракує, окремі політики і геть нею не переймаються. Гучні заяви, популізм, нереальні обіцянки, особливо перед виборами, і жодного слова про відповідальність. А вона сьогодні дуже потрібна.

Приклад відповідальності сьогодні демонструє Партія регіонів. Йдеться найперше про політичну відповідальність за загальний стан справ у країні, за позиціонування держави у світі, за все. При цьому Партія регіонів, як провідна політична сила, абсолютно відкрита для діалогу та спільних дій з іншими політформуваннями. Відкрита і налаштована на ефективну і конструктивну співпрацю в реальних справах. Ми за дискусію, але з фактами. Ми тільки за політичну конкуренцію, але це має бути конкуренція програм, ідей, справ, як це прийнято в усьому цивілізованому світі. Нехай буде інформація, але об'єктивна та правдива. Це я - і про парламентські вибори.

Так, зміни даються непросто. Але ми не повинні втрачати віру, опускати руки чи шукати винних чи «крайніх» у наших негараздах. Це найпростіше. Кожен може робити те, що легко. Долати труднощі – важче, але необхідно. Ми маємо хороші передумови для руху вперед. Ми все міцніше стаємо на ноги. У нас достатньо бажання, сил та можливостей.

Реформи, запроваджені в країні, не завжди популярні, але вони мають на меті перетворення України в економічно розвинену соціально-стабільну державу, в якій кожен громадянин має необхідні умови для самореалізації та розвитку. На жаль, ми не можемо миттєво відчути їх позитивний результат, реформи працюють на перспективу. Я переконаний, що найближчим часом українці зможуть оцінити, що ми втратили, а що отримали. Хоча зміни на краще вже очевидні. Підсумки розвитку країни у цьому році, у тому числі й Волині, підтверджують правильність обраного нами курсу на модернізацію держави, додають впевненості на перспективу. Одночасно і вимагають від нас цілеспрямованості, системності, злагодженості і єдності.

Успіху мало просто чекати, він не візьметься сам собою. До успіху треба йти, його необхідно творити. Згадаймо слова нашого земляка В'ячеслава Липинського: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути». Ми всі хочемо бачити Волинь і Україну заможними і розвиненими. Ми хочемо мати достойне життя.

Вірю, що кожен з вас так само небайдужий до свого майбутнього, а тому, відстоюючи право на власний вибір, усвідомлюючи справжню ціну свободи та особисту причетність до історії, ми спільно побудуємо нову країну та нову Волинь.

І на завершення - про гордість. Нам сьогодні є чим пишатися, нам є що продемонструвати світові не як проблему, а як доказ того, що Україна була, є і буде! Велика самодостатня держава, рівний партнер у міжнародній спільноті, з яким рахуються і якого поважають.

А доти нам усім варто нарешті усвідомити, що держава – «це те, чим ми будемо всі разом завтра». Шанс визначити це «завтра» у нас поки що є. Якщо не реалізувати його тепер, він може бути останнім.

Тому я щиро вірю, що День Незалежності України ми зустрінемо не лише з шаною до її творців, не тільки з гордістю за здобуту самостійність, але й з усвідомленням того, що ми спроможні створити добробут і цінності, гідні самодостатньої європейської держави, великої європейської нації.

Олександр БАШКАЛЕНКО, голова Волинської обласної організації Партії регіонів

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Олександр Башкаленко: «Країна отримала шанс впевнено рушити вперед». Молодець, Костянтиновичу! Дійсно, останні два роки ми не просто топталися на місці, а рухались назад. А тепер, якщо проголосуємо всі за опозицію, то країна отримає реальний шанс впевнено рушити вперед!
Відповісти
Башкаленко підтримую
Треба робити, а не базікати
Відповісти
Так ця влада як і будь яка інша не досконала, але ці принаймні щось роблять.
Так дійсно часом через одне місце
Але не помиляється лише той хто нічого не робить
Відповісти
Дівчата, а ви веселі, шкода що дурні, та для білявки це не критичний мінус.
Відповісти
Останні статті
Олександр Башкаленко: «Країна отримала шанс впевнено рушити вперед»
23 серпень, 2012, 16:45