«Громади мають стати точками зростання і розвитку», - Ігор Волошенюк

«Громади мають стати точками зростання і розвитку», - Ігор Волошенюк
Передача земель поза межами населених пунктів у розпорядження громад з вини влади і надалі залишається невирішеним питанням, що гальмує розвиток місцевого самоврядування. Черговий приклад безсистемних дій – нещодавнє рішення Кабінету Міністрів №60-р. від 31.01.2018 р., що стосується передачі земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів з державної у комунальну власність у використання виключно об’єднаних територіальних громад.

Окремим пунктом є передача у комунальну власність ОТГ тих угідь, права на які вже виставлені на земельні торги та після яких мають укладатися договори оренди. Таких ділянок є достатньо, а саме оформлення може тривати роками. Отже, процесу справжньої децентралізації у земельній сфері доведеться чекати довго.

На жаль, публікація урядового розпорядження не додала ясності щодо того, чи насправді процес передачі земель можна здійснити в рамках чинного законодавства. Заяви Уряду нагадують піар-змагання із Парламентом, який вчергове відхилив усі розроблені законопроекти щодо передачі земель за межами населених пунктів у володіння місцевих громад. Це вкрай актуальне питання залишається предметом спекуляцій. Дії влади звелися до безкінечного правового нігілізму, а реальних зрушень у земельній сфері так і не відбувається. Земля залишається засобом корупційних оборудок, у яких зацікавлені нечисті на руку чиновники.

Вирішувати цю проблему треба негайно, але за рахунок системного підходу. Адже можливість розпоряджатися землями за межами населених пунктів є однією з головних передумов інституційної та фінансової самодостатності місцевих громад. Необхідне невідкладне ухвалення законодавчих норм, що забезпечить децентралізацію земельних ресурсів. Без передачі земель, коштів і реальної влади громадам, розвиток самоврядування не можливий!




Невирішеність земельного питання вже стало внутрішньою загрозою в Україні, що сприяє економічним злочинам та земельному рейдерству. Селяни, які потерпають від правового свавілля, зазначають, що злочинцям підіграють корумповані чиновники Держгеокадастру, нотаріуси, державні реєстратори. «Земельні гангстери» постійно розширюють свій юридичний арсенал: це і фальсифікація документів, і створення штучної заборгованості. Об’єктом привласнення може стати врожай, цілісний майновий комплекс, земельна ділянка тощо.

Реакція влади, як завжди є недостатньою. Тоді як глибинними причинами земельних злочинів залишається відсутність в державі дієвої системи гарантування права власності, корупція в органах виконавчої влади, прогалини у земельному й цивільному законодавстві. Передачу землі громадам гальмують, щоб монополізувати всі ресурси, а простіше – обібрати сільських трударів.

Зупинити руйнівну систему можна буде через відновлення та впровадження справжнього самоврядування в країні. На 29 квітня призначено чергові вибори до ОТГ. На Волині перші місцеві вибори відбуватимуться лише в одній Торчинській селищній об’єднаній громаді. Помітне бажання обласних керманичів заблокувати створення нових громад. Адже стає очевидно, що громади виборюватимуть право на розвиток, отримуватимуть кошти і ресурси, які клептократи звикли вважати своєю «кормовою базою». Система обласних та районних держадміністрацій теж припинить своє паразитування.

Вибори є можливістю привести у владу місцевих лідерів, тих, хто хоче, щоб громади жили і розвивалися краще. Саме вони мають стати альтернативою і недолугій владі, й популістам з опозиції. А разом з активними громадянами здатні перемогти корумпованих чиновників і ставлеників провладних партій, що зацікавлені в консервації людського безправ’я. Громади мають стати точками зростання і розвитку всієї країни.

Ігор Волошенюк
Голова Волинської обласної організації Аграрної партії України

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Торчин підтримає аграрну партію
Відповісти