«Безпечність і якість на першому місці», – директор ТзОВ «Забіяка» Олександр Хвещук

«Безпечність і якість на першому місці», – директор ТзОВ «Забіяка» Олександр Хвещук
Олександр Хвещук – керівник, який живе виробництвом, знає смак усього асортименту виробів підприємства і постійно шукає способи, щоб зробити продукцію смачнішою та якіснішою.

В інтерв’ю Інформаційному агентству ВолиньPost директор однієї з найуспішніших на Волині торгових марок з виробництва ковбасних виробів Олександр Хвещук поділився секретом успіху та розвіяв міф про ковбасу.

Міні-досьє Олександра Хвещука:

На посаді директора: 3,5 роки
Найбільше цінує в людях: чесність, наполегливість, доброту
Життєве кредо: ніколи не зупинятись, завжди рухатись вперед
Три слова, з яким асоціюється «Забіяка»: смачно, якісно, безпечно
Секрет вдалого дня: кава, дегустація ковбас, прогулянка по виробництву
Взірець у житті: батьки, засновники ТзОВ «Забіяка»

У новий рік – з новими проектами

– На офіційній сторінці ТМ «Забіяка» нещодавно з’явився пост про вихід у світ нової торгової марки від ТзОВ «Забіяка» – «М’ясна оселя». Чим зумовлена ця поява?

– Це пов’язано з тим, що торгова марка «Забіяка» торгує в ціновому сегменті «середній» і «середній плюс». Ми сильні в цьому сегменті і люди купують нашу продукцію. ТМ «М’ясна оселя» заповнить сегмент «середній мінус». Це більш дешева продукція з точки зору цінової політики. До того ж, це маркетинг: якщо виробник має одну і більше торгових марок, він дає споживачу можливість вибору.

– Чому варто купувати вироби цієї ТМ?

– Вони мають хороший смак, оновлену рецептуру. Крім того, ми зробили гарний зовнішній вигляд. Як торгова марка «Забіяка», так і торгова марка «М’ясна оселя» відрізняються якісно від наших конкурентів, перш за все, унікальними смаками.



Вся наша продукція пакується у вакуум або газове середовище, маркується відповідно до всіх вимог закону та є безпечною.

Ще одна суттєва відмінність – ми не використовуємо багато спецій та добавок, а лише підкреслюємо ними смак м’яса.

– Де берете рецептуру?

– Ми створюємо рецептуру самі. У нас діє технологічна служба на чолі з головним технологом. Це дуже хороший спеціаліст, поважний професіонал на теренах України. Співпрацюємо з виробниками спецій, які розробляють унікальні смаки і не продають їх нікому, окрім нас. Це наша комерційна інформація, наше ноу-хау на ринку, це те, що дає неповторний смак нашому продукту. Саме тому, скільки виробників не намагаються повторити рецептуру нашого «Олів’є» чи інших ковбас, ні в кого не виходить.



Окрім того, є ковбаси, які виготовляємо згідно із ДСТУ. Зокрема, «Московську», «Яловичу», «Сервелат», «Дрогобицьку» та «Лікарську».

– Є багато чуток, що ковбаса це суцільна соя. Спростуйте або підтвердіть цю тезу.

– У виробництві нашої продукції ми зовсім не використовуємо сої. Незалежно від ціни ковбасного виробу, використовується лише м’ясна сировина, яка поділяється на сорти і категорії. У дорожчих сортах ковбас використовується більше м’ясної сировини вищих сортів, у дешевших відповідно дешевша м’ясна сировина, яка має нижчу сортність. Використовуємо свинину, яловичину, курятину – це лідери. Також робимо ковбасу з конини.

«Якщо виріб не відповідає вимогам, ми не продаємо його людям»

– Які інноваційні технології роблять ваші м’ясні вироби смачними і якісними?

– Не тільки технології, а й системи. У нас внутрішнім наказом затверджена міжнародна система контролю якості продукції HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), влітку плануємо сертифікувати систему згідно зі схемою сертифікації безпеки харчових продуктів FSSC 22000. Ця система дозволяє контролювати якість та безпечність продукції на всіх етапах виробництва. Якщо говорити про технології, ми використовуємо найсучасніше обладнання в цій галузі від світових лідерів – США, Швейцарії, Німеччини, Польщі.

Це не є автоматизована лінія, в яку зайшло м'ясо і вийшла готова продукція. Виробництво складається з певних етапів і на кожному з них використовується своє відповідне обладнання.

Також застосовуємо найновітніше пакувальне обладнання. Всю продукцію продаємо запакованою, тому що це безпечно для покупця. Окрім того, збільшуються терміни зберігання виробів. До нас приїжджали з топ-заводів України. Дивились, як це працює у нас, а тоді запроваджували собі такі технології. Не кожен може собі це дозволити, але безпечність і якість у нас на першому місці. Наше законодавство не зобов’язує пакувати продукцію, проте ми стараємось дотримуватись європейських вимог і стандартів.



Перш ніж віддати продукцію на продаж, ми дегустуємо кожну партію продукції. Не хтось один, а створена ціла дегустаційна комісія. Якщо виріб не відповідає вимогам експертів, ми не продаємо це людям.

Ми любимо свою продукцію. Її щодня їдять власники та колектив.



Я їм нашу ковбасу щоденно від найдешевшої до найдорожчої вже протягом шести років і мені важливо, щоб вона відповідала нашим критеріям. Кожного дня наша продукція оцінюється за декількома критеріями. Зокрема, зовнішній вигляд, консистенція, вигляд продукту у розрізі, смак та аромат. У нас є своя лабораторія, де ми досліджуємо як вхідну сировину, так і готові вироби. Також є перелік досліджень, які ми робимо в незалежній ветеринарній лабораторії. Це безперервний контроль.

– Виробник має велику відповідальність: з однієї сторони конкуренти, які хочуть випередити вас, з іншої – споживачі, яким потрібна якісна продукція за доступною ціною. На якій з цих категорій більше зосереджується «Забіяка»?

– Зосереджуємось на споживачеві. Робимо все, щоб клієнт купив якісну і безпечну продукцію, щоб він повернувся за нею. Це для нас пріоритет.

Ми відкриті і хочемо по-максимуму мати контакт зі споживачем. Маємо гарячу лінію і постійно приймаємо звернення і побажання від громадян, на які обов’язково реагуємо. У нас є сайт з контактами усіх відділів. Незалежна аудиторська компанія «FPR Events» робила оцінку сервісів, які можна отримати дистанційно серед виробників ковбас по всій Україні. За її результатами, ми зайняли друге місце серед 50 учасників.



Конкуренти, однозначно, на другому місці. Ми їх поважаємо, аналізуємо, куштуємо їхні вироби, слідкуємо за тенденціями на ринку, але в основному наш пріоритет – це споживач.

«Хочемо на ринку України задати новий тренд в розвитку»

– Окрім точок продажу, товари «Забіяки» можна помітити на різних фестивалях. Якою є географія подорожей вашої продукції? Куди найдалі потрапляли ваші ковбаси?

– Ми продаємо нашу продукцію на всій західній Україні, а також в Київській, Черкаській, Чернігівській областях. Нещодавно ми почали постачати ковбаси у Дніпропетровську область. Робимо ставку на український ринок і хочемо бути національним виробником. Три роки поспіль ми представляли Волинь на Сорочинському ярмарку. Їздили в Тернопіль на день міста, брали участь у різних фестивалях і ярмарках у Львові та Рівному.

Відвідуємо багато спеціалізованих виставок, дивимось, які тенденції є в світі, переймаємо їх, експериментуємо, хочемо на ринку України задати новий тренд в розвитку.

«Перестанемо інвестувати в персонал – перестанемо розвиватись»

– Розвиток будь-якої компанії – це результат спільної роботи керівництва та підлеглих. Як Вам вдалося досягнути такого рівня, коли «Забіяка» не просто не здає позиції, а розширюється і розвивається?

– В першу чергу – це команда, яка працює на підприємстві. Ми, на чолі з нашими засновниками, за стільки років змогли підібрати кваліфікований і відданий справі колектив, робота якого дає такий результат.

Завжди рухаємось вперед у всіх напрямках. Кожен відділ гармонійно розвиваємо. Запрошуємо нових спеціалістів, оновлюємо кадровий потенціал. Буває, що переманюємо кваліфіковані кадри з інших підприємств. Це все дає нам змогу не стояти на місці навіть в період кризи. Якщо ми зупинимось, перестанемо інвестувати в персонал і нові технології, то перестанемо розвиватись.

Велике значення надається розвитку, зокрема, проводимо внутрішнє навчання для підвищення кваліфікації працівників, навчання на суміжні посади та для зарахування до кадрового резерву.

– Як треба підходити до колективу, щоб його робота була продуктивною? Який метод використовуєте – «батога» чи «пряника»?

Це завжди комбінування і «батога», і «пряника». Я дуже хотів би, щоб працював тільки метод «пряника». На практиці так не буває, можливо, через менталітет наших людей. На початковому етапі працівника треба поставити в жорсткі рамки і направляти. Але все залежить від конкретних людей.

З часом, коли людина вже «живе» підприємством, вправно виконує обов’язки, метод «батога» стає неефективним. Тоді застосовуєш метод «пряника».

– Окрім виробництва смачних ковбас, чому ще треба йти працювати до Вас на підприємство?

– Ми цінуємо наших працівників. Політика роботи з колективом заснована на таких принципах, що ми ніколи не затримуємо заробітну плату та не зменшуємо її обсяги, яка б не була криза.

Залучаємо працівників подавати власні ідеї для покращення процесу виробництва, за що кожен може отримати винагороду.



Ми цю ідею запозичили в інших підприємств, в «Модерн Експо», в компанії «Toyota». Це японська філософія і вона вже дає результати.

Ми вітаємо людей на свята, даруємо подарунки, орендуємо для них спортзал. Жінки можуть займатись пілатесом та аеробікою. Для чоловіків двічі на тиждень організовуємо футбол. У нас є своя футбольна команда, яка виграла минулого року четверту лігу з футзалу.

«Робота – це моє життя»

– Спілкування з колегами обмежується стінами кабінету, чи маєте дружні стосунки поза роботою?

– Звичайно, маю. Немає такого, що я з 9:00 до 18:00 відпрацював з понеділка по п’ятницю і все. Як директор підприємства я цілодобово повинен бути на зв’язку, контролювати, що тут робиться, 7 днів на тиждень. Люди, з якими я спілкуюсь, на роботі, стають друзями.

– Як поєднуєте роботу з особистим життям?

– Я не назву це роботою. Робота – це моє життя. І моя дружина, і моя сім’я вже змирились із тим, що я більшість часу проводжу на підприємстві.



Можу у вихідні приїхати, чи, якщо потрібно, навіть уночі. Дружина нарікає, нарікала і буде нарікати. Намагаюсь встигати і там, і там.

– У пострадянських країнах є стереотип: керівнику має бути 40+ років. Вам 28. Який секрет успіху молодого директора ТзОВ «Забіяка»?

– Секрет успіху дуже простий: не потрібно ніколи здаватись. Потрібно завжди іти вперед. Коли ти зупиняєшся, то автоматично рухаєшся назад, регресуєш. Навіть, якщо зараз чогось не розумієш, то наполегливою працею тобі рано чи пізно вдасться це зробити. Тільки так. Також важливе вміння слухати і чути кожного – власників, експертів, працівників. Якщо працювати по-іншому – не знаю, чи вдасться досягнути якоїсь висоти. Але досягнути це одне, а тримати рівень – це ще важче.

Для цього треба постійно удосконалюватись,спілкуватись із професіоналами, вчитись, читати літературу, переймати світовий досвід. Якщо ти перестанеш це робити, то будеш непотрібний уже завтра. Ніхто не триматиме тебе за гарну усмішку.



У нас є стереотип не тільки, що керівнику має бути сорок років, а й, якщо ти молодий, значить маєш родинні зв’язки. Ні, я не родинних зв’язків із власниками. Я найманий працівник. Працюю директором понад три роки, але в компанії – вже більше шести років. Починав торговим агентом, коли компанія була ще маленька і ми тільки починали розвиватись. Поступово, по кар’єрній драбині дійшов до посади керівника.

«Ми стараємось бути причетними до всього, що нас оточує»

– Окрім керівництва великим підприємством, Ви ще й депутат Заборольської ОТГ. Чому балотувались, які проекти вдалось втілити, що дає громаді розміщення ТзОВ «Забіяка» на її території?

– Підприємство «Забіяка» – найбільший платник податків на території Заборольської громади. Ми знали, чим можемо бути корисними для ОТГ, які проекти втілити у життя. Оскільки я мав на той час вже досвід управління, тому й прийняв рішення балотуватись. Використовував кампанія ВДДД – від дверей до дверей. Ходив по округу, спілкувався з кожним, розповідав, що хочу зробити.

На цей момент є два зареєстрованих депутатських запити про те, щоб маршрут № 25 їхав у Забороль і № 30 у Великий Омеляник, куди раніше взагалі не їздив громадський транспорт. Другий запит вже прийняли.

Зараз ми готуємо проект відкриття аптеки у приміщенні Заборольської амбулаторії. Плануємо відкриття на початку березня.

Я відкритий для спілкування з виборцями, якщо є якісь проблеми, вони звертаються до мене і ми намагаємось їх вирішити.

Я представляю не тільки себе, а й наше підприємство. ТзОВ «Забіяка» активно бере участь у розвитку громади. Якщо в когось сталась біда, ми допомагаємо.

День села, Новий рік та інші святкові заходи відбуваються за нашої підтримки: даруємо солодощі, ковбасні вироби, робимо конкурси, розігруємо побутову техніку.

Співпрацюємо із сільською радою – надаємо нашу техніку, щоб чистити вулиці від снігу. Також наш асенізатор безкоштовно викачує нечистоти у садочку та школі.

Наразі ми провели каналізаційну систему до підприємства, опрацьовуємо можливість приєднати сюди приватний сектор. Крім того, працюємо над тим, щоб у цьому році провести центральне водопостачання, ми підключимося і матимемо можливість підключити все село.

– Які благодійні чи соціальні ініціативи реалізовувало підприємство?

Ми активно долучаємось до збору благодійних вантажів для бійців з початку АТО. Співпрацюємо із обласною спілкою ветеранів Афганістану. Ніколи не відмовляємо волонтерам. Купували бронежилети, каски, дизель-генератори.



Багато наших працівників пішли в армію і ми купували їм обмундирування. Співпрацюємо із сирітськими будинками. Втілили в життя мрію двох дітей-сиріт: одному купили смартфон, іншому планшет. Працюємо також активно з ГО «Діти сонця», яка підтримує дітей із синдромом Дауна. Допомагаємо сім’ям загиблих в АТО.

Ми стараємось бути причетними до всього, що нас оточує. У нас є дуже багато нагород, подяк, грамот та медалей від волонтерів, мера, губернатора, генералів АТО, капеланів.



Ми це не афішуємо і не рекламуємо, адже робимо це не для піару, а тому що свідомі. Кожне успішне підприємство повинне допомагати людям, які цього потребують.

– Яких ще змін, сюрпризів, проектів варто очікувати від товариства у 2018 році?

– Хочемо запровадити рентген-технологію, щоб сканувати всю нашу продукцію і на 100% гарантувати, що до споживача потрапляє безпечний продукт без сторонніх тіл. Ми моніторили ринок – в Україні зараз у жодного виробника немає такого обладнання.

Готуємо оновлення нашого фірмового стилю. Наразі працюємо з лідерами в сфері маркетингу, піару, брендингу України щодо розробки нашої маркетингової стратегії, тому цього року ви побачите нас новими.



Плануємо випуск нових видів продуктів, тож обов’язково протягом року приємно здивуємо нашого споживача.

Текст - Наталя ХВЕСИК
Фото - Павло БЕРЕЗЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що сказати, молодці, так тримати, приємно що "Забіяка" робить якісний продукт з командою однодумців!) РЕСПЕКТ!
Відповісти
Взірець у житті: батьки, засновники ТзОВ «Забіяка»

Ні, я не родинних зв’язків із власниками.
Відповісти
Дуже смачна ковбаса "Яловича", часто купую. Брали ще сосиски та Олів'є, то теж були хороші
Відповісти