«Головна мета – зберегти життя», – очільник Волинського експертно-технічного центру Держпраці*

«Головна мета – зберегти життя», – очільник Волинського експертно-технічного центру Держпраці*
Людське життя – безцінне. Утім, щодня на нього зазіхає безліч загроз. Одна з небезпек – виробничий травматизм, який певною мірою присутній у багатьох галузях професійної діяльності людини.

До Всесвітнього дня охорони праці, який відзначають 28 квітня, – розмова з директором державного підприємства «Волинський експертно-технічний центр Держпраці» Андрієм Міцевським.

Андрію Петровичу, розкажіть про підприємство, яке Ви очолюєте. Які завдання воно перед собою ставить?

Державне підприємство «Волинський експертно-технічний центр» було створили у 1997 році. З того часу вже понад 20 років воно здійснює експертне обстеження підприємств, установ та організацій, а також інших суб'єктів господарювання щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Більше того, очолюване мною підприємство організовує навчання з питань охорони праці, здійснює обстеження технічного стану будівель і споруд та їх паспортизацію, досліджує небезпечні та шкідливі виробничі факторів з метою атестації робочих місць та надає багато інших послуг в сфері охорони праці.



Робота, яку виконує Волинський експертно-технічний центр, має суспільно-важливе значення, пов'язана з попередженням аварій і травматизму, тому основне завдання – забезпечити безпечної та безперебійної роботи машин, механізмів чи інших засобів виробництва, технічного переоснащення промислових об'єктів чи інженерної інфраструктури об'єктів соціально-культурного призначення, продовження термінів безаварійної роботи обладнання, машин та механізмів. Наша ж головна мета – зберегти людське життя.

Розкажіть про колектив, людей, які працюють в ДП «Волинський експертно-технічний центр Держапраці».

Я працюю в цьому колективі з 2008 року. Спочатку працював на посаді технічного експерта, пізніше очолив цей колектив. Люди в нашому колективі – це команда висококваліфікованих технічних експертів з охорони праці та промислової безпеки, що пройшли навчання та постійно підвищують свій технічний рівень та спроможні прикласти свої знання й уміння для вирішення проблем у галузі якості, охорони праці та промислової безпеки. Фаховий рівень експертів підтверджено відповідними сертифікатами і посвідченнями державного зразка.

Хто є вашими клієнтами та як розпочати співпрацю?

Серед наших клієнтів – багато підприємств Волинської області, які дбають про безпеку та збереження життя і здоров’я своїх працівників. Зокрема, такі як компанія “Модерн-Експо”, Луцький ремонтний завод “Мотор”, ТзОВ “ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ”, СКФ “Україна”, ПАТ “Електротермометрія”, “Луцьксантехмонтаж 536” та інші. Щоб отримати послуги нашого підприємства, можна звернутися з листом або заповнити бланк заявки на нашому сайті.
Міжнародна організація праці 28 квітня оголосила Всесвітнім днем охорони праці. Як ви долучаєтесь до відзначення цього дня та які заходи плануєте організувати?

Цьогоріч девіз Дня охорони праці – «Захищене і здорове покоління». Цей девіз збігається із завданнями і метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який відзначають 12 червня. Цей день започаткували для того, аби привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми та для зменшення травматизму на виробництві. Ми щорічно плануємо та реалізовуємо заходи до цього дня. Зокрема, цього року запланували провести відкриті уроки „28 квітня – Всесвітній день охорони праці”, оновити інформаційні стенди з питань охорони праці, забезпечити роботу „гарячих телефонних ліній” з питань охорони праці, влаштувати спортивні змагання, присвячені Дню охорони праці тощо.

Які ще заходи організовує Державна служба з питань праці для привернення уваги до питань охорони праці та збереження життя і здоров’я працівників?

Щорічно відбувається Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». До речі, серед переможців цьогорічного конкурсу є і волинянка, 10-річна Евеліна Мазурок з селища Іваничі Волинської області, яка зайняла ІІІ місце у І віковій категорії. Також з метою привернення уваги роботодавців і працівників до питання створення належних умов праці, сприяння впровадженню на підприємствах України сучасних методів управління охороною праці, за ініціативи Державної служби України з питань праці у 2017 році започаткували проведення Всеукраїнського огляду-конкурсу на присвоєння звання „Краще підприємство з охорони праці” .

Які побажання з приводу Всесвітнього дня охорони праці?

Найвищі цінності – це життя і здоров’я людини. І їх захист потребує чималих зусиль, адже інколи людська діяльність пов’язана з небезпечними ситуаціями, особливо – при виконанні службових обов’язків. З нагоди професійного свята щиро бажаю усім працівникам галузі та фахівцям, які безпосередньо слідкують за безпекою праці, доброго здоров’я, незгасної життєвої енергії, ясного мирного неба, сімейного тепла та затишку.

Розмовляла Лариса ПАВЛОВСЬКА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.