«Лісівники не знімають із себе відповідальності за стан доріг» , - Олександр Рибчинський

«Лісівники не знімають із себе відповідальності за стан доріг» , - Олександр Рибчинський
Останнім часом на Волині гостро постала проблема доріг загального користування місцевого значення. Точніше – проблема їх відсутності або перебування у вкрай незадовільному стані. При цьому, окремі ЗМІ просто рясніють повідомленнями про те, що основними винуватцями у цій ситуації є транспорт, який перевозить лісопродукцію.

Заперечити проблему поганих доріг важко. В тому числі на Волині. Наші дороги дійсно потребують ремонту або взагалі будівництва. Якою ж у цій ситуації є участь та позиція самих лісівників, розповів у профільний заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Рибчинський.

– Нас усіх хвилює якість доріг. Ми всі безпосередньо є учасниками дорожнього руху. Але ж ми також розуміємо, що проблема виникла не сьогодні і не вчора. І її точно створили не лише лісовози.

Але це не означає, що ми не будемо працювати у цьому напрямку.

Нещодавно з ініціативи начальника управління Олександра Кватирка відбулася нарада за участі керівництва обл­держадміністрації, профільних структур, органів місцевого самоврядування. Ми запросили підприємців-перевізників лісопродукції, учасників аукціонів. Були також директори всіх лісогосподарських підприємств. Вийшла справжня дискусія. Адже питань справді багато.

Підприємці логічно цікавилися, куди витрачаються відсотки з коштів, сплачених за паливно-мастильні матеріали, які надходять у місцеві бюджети. Зі свого боку представники контролюючих дорожніх структур зверталися із проханням дотримуватися вимог при навантаженні та перевезенні лісопродукції.

Діалог вийшов результативним. Ми маємо чітку позицію керівництва обл­держадміністрації. Будемо напрацьовувати подальший алгоритм спільних дій.

– Все це добре. Але хотілося б почути саме позицію лісівників. Адже дійсно не можна заперечити, що лісовози руйнують і без того зруйновані сільські дороги. Потім у село не може доїхати пожежний автомобіль, швидка…

– Одразу зазначу таке: управління лісового та мисливського господарства, як і безпосередньо лісогосподарські підприємства, в жодному випадку не знімають із себе відповідальності за стан доріг загального користування. Особливо місцевого значення.

Ми заявляємо про готовність взяти на себе частину витрат та робіт, які потрібні для відновлення таких доріг. Звісно, за умови, якщо будемо мати для цього законні інструменти.

Водночас ми не можемо погодитися, що до такого критичного стану сільських доріг призвела діяльність винятково лісогосподарських підприємств. Усі добре розуміємо: проблема лежить значно глибше. І її вирішення залежить від багатьох факторів. Стан доріг відображає цілий комплекс проблем, в першу чергу – економічних.

Повторю: лісівники не стоять осторонь. Щоб не бути голослівним, назву цифри.

Так, за 2017 рік до місцевих бюджетів державними лісогосподарськими підприємствами сплачено податків у сумі майже 78 млн грн. З них у вигляді попневої плати за використання лісових ресурсів за 2017 рік у місцеві бюджети направлено 20 млн грн.

За І квартал 2018 року попневої плати було внесено більше 13 млн грн.

Під час наради сільські та селищні голови самі розповідали, що це – майже половина їх місцевих бюджетів! Представники органів місцевого самоврядування дякують лісівникам. Погодьтеся: крім лісу і сільського господарства, у селах немає більше ніяких заробітків… На жаль. Саме тому така пильна увага до праці лісівників. Ми це розуміємо.

– Зокрема кожна селищна рада та ОТГ чітко знають суму, яку вносить держлісгосп. У свою чергу зобов’язані частину цих коштів витрачати на утримання доріг місцевого значення загального користування у належному стані. Я правильно розумію? Хто може зобов’язати їх це зробити?

– Так. Крім того, частина коштів лісогосподарських підприємств вноситься у вигляді податку за придбані паливно-мастильні матеріали. Зокрема за 2017 рік ця сума становить 88 млн грн, а за І квартал 2018 року – 27,1 млн грн.

Хто має проконтролювати, куди направляються ці кошти? Думаю, вам, журналістам, видніше. Скажу лише, що ми теж хотіли б це знати.

– Та все ж: лісівники якось реагують на проблеми людей?

– Не лише реагуємо. Працюємо над їх вирішенням. Безпосередньо на місцях.

З ініціативи управління протягом лютого-березня керівниками лісогосподарських підприємств проведено понад 300 зустрічей із громадами селищних рад, складено відповідні протоколи, де визначено строки, обсяги робіт, які необхідно провести на ділянках доріг, якими проводиться вивезення лісопродукції та інших вантажів.

Вважаю, що така практика узгодження є продуктивною та необхідною. Це обов’язково дасть результат.

Вже найближчим часом лісівниками заплановано проведення грейдерування понад 400 км доріг. На окремих ділянках планується підсипка щебенем або баластом – з місцевих кар’єрів. І цю роботу лісівники проводять щорічно. Триває вона і зараз.

Інше питання, що не завжди маємо документальні підстави і пояснення для контролюючих органів про доцільність проведення таких робіт.

Зважаючи на всі ці обставини, ми звернулися до керівництва облдержадміністрації з пропозицією порушити питання перед Кабінетом Міністрів про включення до переліку цільових витрат лісогосподарських підприємств, передбачених на ремонт та утримання в належному стані доріг загального користування місцевого значення, які не перебувають на балансі лісогосподарських підприємств.

Щодо дотримання нормативів із навантаження, то можу запевнити: структура автотранспортного парку лісогосподарських підприємств та їх технічні параметри повністю відповідають нормативам відповідної постанови Кабміну, якою ці вимоги встановлені.

– Під час тієї наради, про яку ви згадували, Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк зазначив, що дороги Маневиччини перебувають у жахливому стані. Це вже знають усі, хто їхав хоча б напрямком Луцьк-Маневичі… А от про якість лісових доріг навпаки – говорив позитивно.

– Добре, що нашій роботі дають високу оцінку. На Волині питанню лісових доріг дійсно приділяється багато уваги. Вони завжди були у пріоритеті. Відповідно – колегія управління тримає ситуацію на постійному контролі. Питання будівництва та утримання лісових доріг піднімається на кожній виробничій нараді.

На чому наголошу: розвиток мережі лісових доріг давно вийшов за рамки лише лісівничої, екологічної чи економічної функціональності. Лісові дороги мають важливе соціальне значення. Їх будівництво планується так, що це позитивно впливає на розвиток інфраструктури населених пунктів, сприяє життєдіяльності місцевих громад, що проживають на лісових територіях, скорочує віддалі між містами та селами, забезпечує цілорічний надійний транспортний зв’язок, значно понижує навантаження на основні магістралі області.

Зокрема за період 2007-2017 років силами державних лісогосподарських підприємств збудовано 520 км нових доріг. 40% із них носять соціальний характер. Вони протягом усіх цих років утримуються в належному стані саме державними лісогосподарськими підприємствами.

Тільки за останній – 2017 рік – вже за новими стандартами збудовано 102 км сучасних лісових доріг. У планах 2018 року передбачено сформувати ще 103 км земельного полотна, 54 км – із твердим покриттям. Заплановано також провести експлуатаційне утримання 219 км діючих лісових доріг.

Силами державних лісогосподарських підприємств створено інтерактивну карту лісових доріг. Це дає змогу оперативно здійснювати контроль за їх станом та миттєво приймати рішення їх ремонту та реконструкції у випадку погіршення експлуатаційних характеристик.

Щорічно на розвиток і покращення лісотранспортної мережі державними лісогосподарськими підприємствами витрачається понад 15 млн грн.

Хочу підкреслити, що вибір об’єктів, узгодження обсягів робіт, пов’язаних із фінансуванням, ремонтом, реконструкцією та будівництвом лісових доріг, узгоджується з органами місцевого самоврядування.

– Не можу оминути увагою ще одного питання. Зараз із повідомлень у ЗМІ видно, що волинські лісівники активно реалізовують проекти із будівництва зупинок громадського транспорту. Звідки взялася така ідея?

– Це ініціатива начальника управління Олександра Кватирка. А звідки взялася ідея? Звісно, з потреб людей. Такі зупинки будуть побудовані та встановлені у кожному районі. Саме там, де місцеві громади найбільше цього потребують.

Не буду деталізувати, але волинські лісівники останнім часом реалізовують чимало соціальних проектів.

І ми завжди говоримо: єдине, чого просимо, так це простої вдячності у вигляді бережливого ставлення людей до зробленого лісівниками.

А повертаючись до теми нашої розмови, на завершення додам, що лісівники нашої області ніколи не стоятимуть осторонь проблем, які виникають при експлуатації доріг місцевого значення.

І якщо буде тверда позиція всіх сторін, тісна взаємодія та порозуміння з місцевими громадами, у питанні вирішення проблеми утримання та експлуатації доріг буде позитивний результат.

– Дякую! Успіхів вам! Усі будемо сподіватися на результат.

Спілкувалася Світлана ГАВРИЛЮК

«ЛВ» № 3-4. 2018 р.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.