«Нам є що будувати і є для кого, тому не збавлятимемо темпи», – заступник директора «Житлобуду-2»*

 «Нам є що будувати і є для кого, тому не збавлятимемо темпи», – заступник директора «Житлобуду-2»*
Волинь і Луцьк зокрема розбудовуються чималими темпами. На мапі забудовників області з’являються все нові і нові імена. Утім, якщо одні, ніби метелики-одноденки дуже яскраво з’являються і надто швидко зникають, залишивши після себе недобудовані об’єкти, то інші на Волині дуже міцно і впевнено стоять на ногах та мають хорошу репутацію.

Одним із тих забудовників, що в області асоціюється зі стабільністю та надійністю, є ТзОВ «Житлобуд-2», яке очолює заслужений будівельник України Леонід Стефанович. Вже півстоліття підприємство споруджує важливі для області соціальні об’єкти, а також домівки, мешканці яких в один голос запевняють: про свій вибір не пошкодували.

Про досягнення та перспективи підприємства Інформаційне агентство ВолиньPost поспілкувалося із заступником директора компанії «Житлобуд-2» Романією Козачок, яка працює на підприємстві 30 років.

Романія Козачок
Романія Козачок


Найвища оцінка роботи – вдячні відгуки людей і хороша репутація

Луцьк – яскравий приклад того, що місто нерідко стає «жертвою» заїжджих, а часто й місцевих, але недобросовісних забудовників. Як результат, об’єкти часто або надто довго будують, або тривалий час не можуть здати в експлуатацію, або ж серйозні проблеми виникають вже після того, як мешканці в’їжджають у нове житло.

Натомість на «Житлобуді-2» переконують, що у цій немалій кількості забудовників, яка з’явилася останнім часом, з одного боку стало важче конкурувати на будівельному ринку. А з іншого – тут не бояться конкуренції і навпаки на фоні забудовників із сумнівною репутацією продовжують просто якісно виконувати свою роботу.

«Так зване «сарафанне радіо» працює краще, ніж будь-яка реклама. Тому для нас важливо працювати для людей так, щоб вони могли порекомендувати нас своїм знайомим, щоб їм самим хотілося це зробити. Найвища ціна роботи будівельника – якщо до нього йдуть нові клієнти, бо ті, хто мав досвід співпраці, порекомендував. От до нас прийшли сьогодні люди і кажуть: на свята ми були у друзів, вони придбали у вас квартиру, вони її дуже хвалять, тому ми хочемо мати справу лише з вами. Це і є оцінкою і підсумком нашої щоденної роботи. Чути такі відгуки – безцінно», – переконує Романія Ярославівна.

Виклик – бути лідером

За півстоліття підприємство збудувало тисячі квартир і сотні соціальних об’єктів, не мало жодного «замороженого» будівництва й підстав сумніватися у його надійності. Тож тепер треба належним чином тримати марку. В умовах же сучасної конкуренції це не завжди легко.

«Ми зараз на такому етапі, що нам вже не можна помилитися, бо фірма стоїть дуже високо і робить занадто багато всього значимого, щоб чогось не помітити. Ми будуємо не тільки житло. Ми чи не єдині в області зводимо нові дитсадки і школи. А сьогодні питання їх спорудження для Волині дуже болюче. Через те, що школи не будують в належний час і належними темпами, люди виходять страйкувати, перекривати дороги. Багато шкіл, у яких зараз діти навчаються, побудовані ще до війни. Вони, як ми кажемо, – ще шевченківські хатинки. І це жахливо. Ми беремося за такі масштабні проекти, ми любимо їх, ми вкладаємо в них працю і душу», – розповідає Романія Козачок.

Для «Житлобуду-2» – це теж виклик. Бо якщо з певних причин будівництво заморожується, то людям важко пояснити, що це відбувається не з вини забудовника, а, як правило, через відсутність запланованого фінансування із державного, обласного чи інших бюджетів. На Волині, за словами Романії Ярославівни, фактичний термін будівництва соціальних об’єктів більший за нормативний саме через проблеми з фінансуванням.

Те, у що в кладають особливу любов, – школи

Одним із найважливіших об’єктів, зданих в експлуатацію «Житлобудом-2» у 2018 році, є школа №27 міста Луцька, збудована у 55-му мікрорайоні. 1 вересня цей довгоочікуваний і багатостраждальний храм науки нарешті відкрили. Зауважимо, що це єдина відкрита у Луцьку школа за роки незалежності. Тож підприємству є чим пишатися. І тут не приховують, що школа № 27 – справді один з найважливіших проектів підприємства. Про її спорудження на «Житлобуді-2» розповідають з особливим трепетом.

«Ми не просто побудували стіни, дах, інші елементи. Ми зробили це з любов’ю, ми внесли свою красиву лепту навіть у дизайн. Серед наших малярів-штукатурів є дівчина, яка дуже гарно малює. Вона та майстри-виконроби, які з нею працювали, придумувала весь дизайн. Там деревце, там квіточка, там букви… У старий проект школи ми включили вже дизайн сьогоднішнього дня. Ми зробили все, щоб це дійсно була сучасна, гарна школа. Зробили так, як хотіли, як бачили. Бо школи дуже рідко будуються. І ми, як будівельники, хотіли дійсно залишити після себе такий храм науки, щоб дітям було там цікаво», – пригадує Романія Ярославівна.

Школа №27 у Луцьку
Школа №27 у Луцьку


З іншого боку, додає вона, було певною мірою і таке відчуття, ніби проект нарешті «скинули з плечей». Адже будівництво тривало дуже довго, бо плани фінансування не співпадали з тими темпами, якими міг будувати «Житлобуд-2».

Утім, незважаючи на усі перипетії навколо будівництва, «Житлобуд-2» вкотре довів: це не просто будівельна фірма, а люди, загартовані часом і різними випробуваннями.

«Навіть для себе ми ще раз довели, що ми – будівельники з досвідом, перевірені і можемо все. Хай навіть це звучить дещо пафосно», – резюмує у цьому питанні Романія Ярославівна.

Попри те, що школа №27 успішно працює, на підприємстві не розслабилися і не збавили темпів. Найближчим часом планують здати в експлуатацію два не менш важливих об’єкти – школу у Любохинах Старовижівського району та у Осівцях Камінь-Каширського району.

За словами Романії Козачок, будівельники підприємства не вважають будівництво луцької школи важливішим, ніж будівництво такого ж об’єкта десь у глибинці.

«Для нас кожен об’єкт є цікавим по-своєму. До кожного треба підходити дуже індивідуально. Бо кожен будується у відповідності до місцевості, аби там цей об’єкт був якнайбільш гармонійним. Інколи буває так, що проект вже довго лежав, став застарілим, до нього вже зовсім інші вимоги, тому ми стараємося про це говорити із замовником, вносити корективи, пояснювати.

Школа у селі Осівці Камінь-Каширського району
Школа у селі Осівці Камінь-Каширського району


Перед 27 школою ми побудували теж дуже гарну школу у селі Житнівка Камінь-Каширського району. Часом бувало, заїдемо в Житнівку, подивимося, там все гамірно. Школа живе, а серце від того радіє.

Також у селі Вербка Ковельського району звели школу, зараз там будуємо ще спортзал, реконструкцію садочка зробили в Колодяжному тощо. Можна перелічувати і перелічувати. Бо збудовано нами вже дуже багато об’єктів. Є чим пишатися, нашу роботу видно і ми нею задоволені», - розповідає заступник директора «Житлобуду-2».

Місце, де продовжують «поселяти щастя»

Рік, що минув, для «Житлобуду-2» був ознаменований ще й тим, що побудували першу чергу житлового комплексу «Зелений масив», що на вулиці Рівненській. Ще до здачі майбутні мешканці розкупили усі 160 квартир у 3 під’їздах, а це теж ознака того, що забудовникові довіряють, а його житло – якісне та надійне. Тут, як і на усіх інших об’єктах «Житлобуду-2» не економили на матеріалах, збудувавши та укомплектувавши найкращим.

Житловий комплекс «Зелений масив»
Житловий комплекс «Зелений масив»


На підприємстві розповідають, що влітку 2019-го планують побудувати другу чергу «Зеленого масиву». Квартири там, до речі, вже теж майже розкуплені. Вцілому житловий комплекс «Зелений масив» передбачає широкий вибір 1-2-3-4-кімнатних квартир, в тому числі - дворівневого помешкання.

Багатоповерхівки, що зводять в зелено-жовто-білих тонах, мають вдале розташування, затишок навколо себе та усі зручності. Гасло «Зеленого масиву»: «Наші квартири – місце, де живе щастя», а задоволені власники житла і темпи, з якими розкуповують квартири, – яскраве цьому підтвердження.

Романія Козачок розповідає, що люди продовжують купувати квартири, незважаючи на складну економічну та суспільно-політичну ситуацію в країні. Утім, заробити на омріяну домівку людям зараз надзвичайно важко. Більшість інвестицій клієнтів зароблені за кордоном.

Запорука успіху – хороший колектив, очолюваний лідером

У нестабільній соціально-економічній ситуації в Україні для будівельників є й ще одна проблема. Те, що фахівці масово їдуть за кордон, створює ще один виклик – треба втримати колектив, аби було кому будувати житло та об’єкти соціальної інфраструктури. На щастя, запевняє Романія Ярославівна, «Житлобуд-2» має досвідченого керівника Леоніда Стефановича, якому вдається втримати колектив і знаходити для нього можливості для гідної оплати праці: «Для нас, роботодавців, печально те, що на державних об’єктах ми не маємо змоги заплатити такі кошти працівникам, які їм платять за таку ж роботу за кордоном. Адже під час будівництва на держзамовлення держава встановлює свою норму зарплати. Зараз в області така зарплата становить 8 тисяч гривень, а робітник, який має намір заробити собі на квартиру, хоче отримувати тисячу доларів чи тисячу євро.

Нам дуже важко втримати трудовий колектив. Наш директор платить працівникам не по 8 тисяч, а значно більше, щоб ми працювали. Він господар і лідер у всьому, тому йому це вдається».

Леонід Стефанович
Леонід Стефанович


Загалом же у ТзОВ «Житлобуд-2» працює приблизно 250 людей. Але підприємство «тримається купи», виграє тендери, хоч і часто чує в свій бік неаргументовану критику.

Новий рік – нові завдання

У 2019 рік «Житлобуд-2» прийшов із заслуженою стабільністю, завданнями для розбудови області і новими проектами.

Новим, для прикладу, буде робота підприємства із інвестиціями Світового банку.

«Маємо договори на 6 проектів – облаштування амбулаторій у населених пунктах області за кошти Світового банку. Зауважимо, що у «Житлобуду-2» вже є досвід роботи з іноземними інвестиціями під час будівництва очисних споруд у Смолигові для заводу «Нестле».

Паралельно будуватимемо житло (2-а та 3-я черга ЖК «Зелений масив») та соціальні об’єкти (зокрема, розпочаті школи), не зменшуючи обсяги будівництва», – поділилася планами Романія Козачок.

До того ж, цьогоріч мають намір продовжувати розвиватися в іншому напрямку, який впроваджують разом із будівництвом. Ідучи на крок попереду, «Житлобуду-2» стало цікаво не лише будувати, але і обслуговувати те, що вже збудували. Підприємство має окремий підрозділ, який займається обслуговуванням будинків: від комунікацій до ліфтів. Більше того, будуючи, для прикладу, котельні для своїх об’єктів, «Житлобуд-2» вчить, як їх використовувати та обслуговувати. Для цього є спеціальна сантехнічна бригада, яка цим займається.

Узагалі ж «Житлобуд-2», на відміну від конкурентів, може похвалитися тим, що використовує чи не найменше субпідрядних організацій для зведення своїх об’єктів. А, отже, у якості всіх своїх робіт можуть бути впевнені через майже замкнутий цикл виробництва. Підприємство має дві виробничі бази, транспортний відділ, арматурний, столярний цехи, цех кованих виробів, бетонно-розчинні вузли і навіть власну будівельну лабораторію, де перевіряють якість будівельних матеріалів і виробів, здійснюють підбір і розрахунок складів бетонів та розчинів тощо.

«Ми чітко знаємо, що маємо робити свою роботу на тому рівні, який ми досі пропонуємо своїм клієнтам, і рухатися тільки вперед. Нам є що будувати і є для кого, тому ми не збираємося збавляти темпи», - завершує розмову Романія Козачок.

Спілкувалася Іванна РУДИШИН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Забудовник класний.
Відповісти