«Путін не дарма ненавидить Порошенка»: герої війни на Волині розповіли про єдиного достойного опонента Кремлю*

«Путін не дарма ненавидить Порошенка»: герої війни на Волині розповіли про єдиного достойного опонента Кремлю*
Герої війни проти російського агресора Вадим Свириденко і Костянтин Вінниченко – люди, якими пишається вся Україна.

У середу, 13 березня, вони відвідали села Полиці, Ворокомле і місто Камінь-Каширський, де мали відверті і щирі зустрічі з місцевими жителями. Ветерани розповіли свої життєствердні історії, поспілкувалися з волинянами про бачення майбутнього України та озвучили думки щодо прийдешніх президентських виборів.

Вадим Свириденко – легендарний військовий фельдшер із маленького містечка, а тепер – уповноважений Президента України Петра Порошенка з питань реабілітації учасників АТО. Він — людина, яка пройшла Дебальцівський котел, витримала страшні поранення і на власному прикладі продовжує доводити: здаються лише слабаки.



Улітку 2014-го Вадима Свириденка мобілізували на Схід. Він був військовим медиком у складі 128-ї бригади. У Щасті та Дебальцевому рятував життя своїх побратимів, ризикуючи власним. Отримав страшні поранення, на його руках померло троє близьких друзів. Згодом потрапив у полон до сепаратистів, а вже звідти його забирали із обмороженнями 4-го ступеня, сепсисом. Він втратив частини рук і ніг, але не втратив віри і надії на те, що саме він і такі, як він, мають продовжувати змінювати життя країни, а не опускати руки. Адже воїни — люди, які знають, за що борються, і яка ціна мирного неба над Україною.

Але до волинян Вадим Свириденко приїхав говорити не про це.

«Хочу подякувати вам», – звернувся чоловік до місцевих мешканців. «Подякувати за ту турботу, яку ви проявили у 2014 році. Дійсно, Україна майже не мала армії, ми йшли на ворога практично неозброєні, але такі прості люди, як ви, нас рятували», – сказав Свириденко.







Зрештою, зрозумівши, що майбутнє країни в руках кожного з нас, чоловік вирішив діяти. На війні Вадим врятував життя десяткам вояків. Діяти вирішив і Президент – але у нього завдання складніше – врятувати всю Україну, каже Вадим. І додає, що особливо нелегко це зробити нині, коли їй загрожує агресор. Тож 1 грудня 2016 року Свириденко став уповноваженим з питань реабілітації учасників АТО.

«Таке рішення я прийняв не відразу. Як повернувся з Америки, де на бігових протезах подолав 10 кілометрів і посів 1 місце, нагороду вручав Петро Олексійович Порошенко. Він підійшов до мене і сказав, якщо я зміг пройти такий довгий, складний шлях і не здався, то повинен підіймати й інших бійців, допомагати їм», – розповідає Вадим.

Після ампутації кінцівок чоловік проходив реабілітацію в Америці. Там його соціалізували і навчили жити із протезами.

«Це дуже велика відповідальність, бо не було чіткого бачення реабілітації в Україні, системи і її потрібно було створювати з нуля. Потрібно взяти відповідальність за усіх цих людей, які постраждали і запропонувати їм реальний шлях вирішення проблеми. Потрібно заручитися підтримкою, ледь не всього світу», – висловився Вадим Свириденко.

«Як медик, я можу сказати, що, якщо не знаєш, як лікувати, лікуй посимптомно. Спочатку почав допомагати хлопцям поадресно. Кому потрібна медична допомога, кому юридична чи психологічна, кому потрібна повна реабілітація», – розповів чоловік і додав, що найбільшою проблемою було знайти фахівців, які б запропонували ту методику, яка в подальшому працювала б на Україну.







Свириденко розповів волинянам, що невдовзі презентують новий законопроект щодо реабілітації учасників бойових дій, в розробці – система протезування в Україні, а в планах – створення великих і потужних реабілітаційних центрів світового рівня.

«Тим, що це стало можливим тут, в Україні, я завдячую Петру Олексійовичу», – резюмував Вадим Свириденко.

Волинська волонтерка Наталія Попова, яка супроводжувала воїнів під час зустрічей у Камінь-Каширському районі розповіла, що із Вадимом Свириденком познайомилася в кабінеті Петра Порошенка на одній із закритих зустрічей в Адміністрації Президента, де обговорювали, як найшвидше звільнити українських полонених. Опісля ж наших волинян у київському госпіталі «витягувала» саме команда Вадима Свириденка, який докладав максимум зусиль, аби повернути бійців до нормального життя.



Із Костянтином Вінниченком, який теж приїхав на Волинь, Свириденка об’єднало прагнення досягнути спільної мети – розробити систему реабілітації наших воїнів. Зараз – це його помічник і людина, яка цілковито поділяє переконання Вадима та політику Президента у напрямку допомоги українським воїнам.



Костянтин Вінниченко – президент благодійного фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів», доброволець батальйону Кульчицького, батько трьох дітей.

«Багато з тих, кого скалічила війна, не знають, де знайти своє місце у житті, яким шляхом рухатися далі, де знайти роботу, як спілкуватися із дітьми і дружинами, що чекати від завтрашнього дня», – висловився Вінниченко. Він зауважив, із цим, здавалося б елементарним, їм варто допомогти.

У відвертій розмові з жителями Камінь-Каширщини Костянтин Вінниченко ледь стримував сльози, коли згадував, як сам залишився майже баз надії, але ніколи не дозволяв собі здаватися.

«Коли у 2014-му ми стали добровольцями, то ними стали не тільки ми з Вадимом чи наші побратими, а й усі люди, які зараз знаходяться у цьому залі, усі українці стали добровольцями. Ми в обірваних кедах пішли на війну, без обмундирування і зброї, а ви були поруч. Це ви нам надсилали усе необхідне, передавали харчі і медикаменти, завдяки вам ми вижили і зараз стоїмо тут», – каже Костянтин і низько вклоняється усім присутнім.

За час війни українці втратили 7% своєї території. «Може досить? Нам потрібно робити ті кроки, аби не просто віддати їм країну чи йти голіруч на армію. Ми повинні грамотно завершити цю війну», – сказав Костянтин Вінниченко.

Відповідаючи на питання волинян про те, як же завершити війну, та хто в силі це зробити, Вадим Свириденко та Костянтин Вінниченко були одностайними: єдиний достойний опонент російському тирану і узурпатору - Петро Олексійович Порошенко. Заручившись підтримкою світових лідерів і Мінських домовленостей, Петро Олексійович гарантує, що зможе втримати нашу країну і вивести її на новий рівень.

Воїни наголосили й на тому, що кожного дня, особливо у передвиборчий період, ми повинні боротися з потоками брехливої інформації і відвертою маніпуляцією з боку багатьох кандидатів. Хтось обіцяє здешевити газ у 2, 4, 10 разів, хтось переконує, що вже завтра ми матимемо достойну заробітну плату, а післязавтра закінчиться війна.

«Але, може, давайте задумаємося, які насправді повноваження Президента? Перша місія - представлення на міжнародній арені і дипломатія, друга - роль Головнокомандувача. То до чого тут тарифи? Реальний Президент не кидається порожніми обіцянками. Реальний Президент повинен розуміти і знати, на що він має право», – запевнив Свириденко.

Він додав, що Президент є Гарантом державного суверенітету та територіальної цілісності України. На нього покладений, насамперед, обов'язок приймати рішення та виконувати дії, щоб захистити і зміцнити державний сувернітет, зберегти цілісність території України.

Не дарма ж, зауважили воїни, Володимир Путін ненавидить Петра Порошенка. «Будь хто, тільки не Порошенко», – неодноразово повторював очільник країни-агресора.

«Якщо людина бреше, то кого вона боїться? Ту людину, яка говорить, що його дії, його слова – неправдиві. Для мене причина того, чому Путін ненавидить Порошенка, давно зрозуміла», – висловився Вінниченко.

Підтримав позицію воїнів, що приїхали на розмову до волинян, і голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук.

«Вас не прийшли переконувати мамині і татові синочки, а прийшли хлопці, які побачили горнило війни, які понесли втрати. На них молитися треба, їм вірити треба! Мої переконання співпадають з їхніми. І не тільки тому, що я на посаді. Це мої внутрішні переконання. Нам іншого Президента не треба, який буде вести нас назад на Схід. Ми там вже були, століттями, на кістках українців збудовані Москва і Петербург», – звернувся до присутніх очільник району.

Після своїх розповідей Вадим Свириденко і Костянтин Вінниченко охоче відповідали на запитання людей, розвіювали "зраду" та переконували, що тим, хто хоче реальних змін, варто ставати однодумцями, об'єднуватися, сприяти, підказувати тощо.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ще один президент
Відповісти
ще один президент
Відповісти
Порохоботське кодло, нічого більше...
Відповісти
Хоть зірочкою позначили що реклама
Відповісти
Останні статті
«Путін не дарма ненавидить Порошенка»: герої війни на Волині розповіли про єдиного достойного опонента Кремлю*
15 березень, 2019, 11:38