Як заробляти гроші в селі: три бізнес-ідеї і де знайти на них гроші*

Як заробляти гроші в селі: три бізнес-ідеї і де знайти на них гроші*
Заробляти пристойні гроші в селі простіше, ніж здається. Пропонуємо ТОП-3 бізнес-ідеї заробітку в селі влітку та взимку з нуля або з невеликими вкладеннями, які може знайти кожен за недовгий проміжок часу.

Як заробляти в селі в Україні

Розглянемо варіанти того, як можна заробляти в селі в Україні з вкладеннями і без. Але відразу обмовимося, що ми не говоримо про селян, які працюють:

- в найближчому місті,
- віддалено в компаніях з України або з-за кордону;
- вахтовим методом в інших селах або навіть за кордоном.

Ціль матеріалу - показати, що заробляти і навіть будувати бізнес можна і за містом.

Вирощуємо продукти

Коли думаєш, «чим зайнятися в селі, щоб заробити грошей?», перше, що спадає на думку, це виростити продукти на своєму городі і продавати їх. Не дарма в Україні аграрне виробництво займає третє місце за імпортом продукції. Однак, якщо мова йде про заробіток для себе, навіть невеликої ділянки землі вистачить, щоб отримати урожай та забезпечити ним сім'ю і заробити.

Важче, якщо у вас своєї земельної ділянки немає, але і з цієї ситуації є вихід:

- орендувати частину городу односельчан за невелику плату;
- домовитися з сусідами похилого віку про користування ділянки або його частини безкоштовно чи за бартер у вигляді частини врожаю чи іншого виду допомоги;
- дізнатися в сільраді про наявність вільної земельної ділянки та зайняти її на деякий час за оплату або безкоштовно.

Чим далі село від великих міст, тим меншою буде вартість оренди. Тому заробляти в «глухому» селі навіть вигідніше, ніж в передмісті.

Якщо знайти ділянку безкоштовно або за бартер не вийшло, а грошей взяти ніде, візьміть кредит в інтернеті, який і стане вашим стартовим капіталом. Це можна зробити в банку або МФО, але перевага за останнім - такі компанії не вимагають довідок про зарплату чи з місця роботи.

Якщо з землею питання вирішене, варто обміркувати:

- що вирощувати - зелень, коренеплоди, бобові, овочі, фрукти, ягоди або горіхи? Залежно від площі ділянки, якості грунту і бажаної кількості врожаїв за сезон - вибираємо пріоритетні варіанти;
- точки збуту - місцеві ринки, найближчі магазини, ресторани, великі АЗС? Місцеві, швидше за все, вирощують для свого столу. Також, можна просто поставити табличку з рекламою про продаж продуктів поруч з городом або будинком, як це роблять селяни, охочі заробити (але спробуйте менше залишати товар без нагляду - його можуть забрати проїжджаючі на автомобілях люди);
- чи будете займатися сільським господарством взимку? Якщо так - потрібно обладнати теплицю або зимовий сад;
- хто буде займатися - тільки ви, родичі, наймані працівники? Щоб відповісти на це запитання, потрібно розуміти, хто буде допомагати в бізнесі безкоштовно або виділяти бюджет, щоб наймати інших людей.

Коли план роботи зрозумілий, купуйте насіння, саджанці та дійте. І, не лякайтеся, коли грошей на придбання потрібної кількості розсади не вистачає - вона коштує недорого, і якщо оформити кредит онлайн на карту, можна купити все, що необхідно.

Тваринництво і бджільництво

Тваринництво та/або бджільництво теж можна розглядати як спосіб заробітку, якщо не хочеться займатися земельними роботами.

Але для фермерства вам знадобиться земля і будівлі:

- для утримання великої і дрібної худоби - місце для перетримки, пасовище, комора для зберігання сіна;
- для розведення домашньої птиці - місце для перетримки, зерно для годування, інкубатори для виводку;
- для бджільництва - місце під пасіку, сади або луки поруч, приміщення для перетримки на зиму.

В Україні найбільш прибутковими видами вважають свинарство, розведення кроликів, перепелів і бджільництво. Це варіанти заробітку з незначними вкладеннями, але прийнятним заробітком. Однак варто додатково піклуватися про здоров'я тварин і бджіл, бути готовим до витрат на щеплення і засоби від хвороб.

Якщо і цей спосіб заробітку в селі не підходить, є ще один - універсальний і без вкладень.

Допомога в побутових роботах

Допомога в побутових роботах чи, як прийнято говорити в містах, «чоловік/дружина на годину» - спосіб заробити в селі, який актуальний і влітку і взимку:

- прибирання в будинках і на дачах односельчан;
- прибирання снігу, листя;
- допомога в будівельних роботах;
- дрібний побутовий ремонт - сантехніка, поклейка шпалер, фарбування будівель і багато іншого.

Справа в тому, що наймання професіоналів через агентства коштує дорого і має попит частіше в містах. А люди в селі люблять заощадити і більше довіряють "своїм". Тим більше, що професіонали з "золотими руками" завжди дуже потрібні. Плюс, "сарафанне радіо" в селах працює так: майстер ще не встиг зробити все добре, як про нього вже знають в іншому кінці села. Проте так само працюють і негативні відгуки.

Якщо ви зможете зарекомендувати себе, то до глибокої старості будете мати стабільний цілорічний дохід.

Де знайти гроші для відкриття бізнесу в селі

Якщо все ж вам необхідні гроші для відкриття бізнесу в селі, варто розглядати МФО і банківські позики:

- якщо потрібно менше ніж 20 000 грн, можна звернутися за фінансовою допомогою в МФО. Час отримання коштів - приблизно 15 хвилин з моменту подання заявки;
- якщо потрібна сума більше 20 000 грн, варто звернутися в банк - час отримання коштів точно не визначений (від декількох днів).

Однак, якщо використовувати головні принципи фінансової грамотності та відкладати на розвиток свого бізнесу заздалегідь, додаткова грошова допомога не знадобиться.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зводиться до одного беріть кридит а вийде чі ні ми на вас зробимо вражаюча ідея і перспектива тільки в селі це непрацює
Відповісти
Які заробітки картопля по 8 гр.А тваринництво зовсім в упадок.Не насміхайтеся над селом. КЛОУНИ
Відповісти
Ви в селі хоча б раз були?
Відповісти
А якщо здоров'я немає щоб пахати на городах і приміщень для перетримки худоби?
Теж мені топ ідей для бізнесу.
Відповісти
Гарно сказано ,але все це смішно .Нічого в селі з продукції не ціниться .
Відповісти
Стаття написана під рекламу швидких кредитів і ніяких ідей для бізнесу в селі тут і близько не пахне. я такі твори-роздуми писав у 8 класі сільської школи)
Відповісти
А в чому ж ідея?!)))
Відповісти
Бредятина, вся цель на кредит. Нема бабла иди в кредит.
Відповісти
Ви що знущаєтеся з людей?! Кредит під 22% в місяць. За такий короткий термін людина нічого не встигне заробити. Зате залізе в кредити і почне працювати не на себе, а на фінансові організації. І звичайно Ви отримаєте свою частку комісії за рекламу. Геніально!
Відповісти
СЛАВА УКРАЇНІ
Відповісти
Нечого
Відповісти