Чиновник, політик чи пенсіонер?

Чиновник, політик чи пенсіонер?
Інколи ряд окремих подій та новин, які на перший погляд нічим не пов'язані між собою, можна скласти у один цілком логічний ланцюжок в кінці якого вимальовується доволі неочікуваний висновок. Здається саме за такою схемою останнім часом відбуваються події на найвищих владних щаблях у нашій області.

Спробуємо пояснити свою думку окремими прикладами:

- 14-15 листопада працівниками Генпрокуратури та СБУ організовано «маски шоу» на митному посту «Луцьк». Була затримана керівник митного підрозділу. Кілька місяців тому начальником Ягодинської митниці був призначений Роман Микитюк, з яким Борис Клімчук вже разом працював за часів своєї першої каденції «губернатора».

- 18 листопада у офісах групи компаній «Континіум» (в Києві та Луцьку) відбулись «маски-шоу» за участю співробітників СБУ. Основними власниками цієї групи компаній є Ігор Єремеєв та Степан Івахів, яким у 90-х роках допомагав розбудовувати бізнес Борис Петрович Клімчук. Зараз І.Єремеєв є радником голови облдержадміністрації, а С.Івахів разом із Б.Клімчуком є депутатами облради від Партії регіонів.

- 24 листопада видання «Волинська правда» оприлюднило інтерв'ю з Олександром Башкаленком, першим заступником голови облдержадміністрації та керівником волинських «регіоналів». Політик зробив дещо сенсаційну заяву, мовляв: «впевнено і твердо заявляю, що я балотуватися у Верховну Раду н-е б-у-д-у». Натомість протягом останнього року О.Башкаленко активно «піарився» в місцевих ЗМІ, в яких постійно друкувалися інтерв'ю з ним та повідомлення про його діяльність. Разом з тим, деякі джерела стверджують, що між головою ОДА та його першим заступником триває суперництво за лідерство та вплив у регіоні.

- 7 грудня призначено нового прокурора області - Андрія Параку. Колишній обласний прокурор Андрій Гіль переведений у Рівненську область. У А.Гіля склались добрі стосунки із головою ОДА, з яким, за весь період роботи, не було жодних серйозних публічних конфліктів.

Цей короткий, доволі різнорідний список подій об'єднує одне - всі вони, так чи інакше, мають стосунок до Бориса Петровича Клімчука. Пов'язано це не тільки з тим, що він як голова облдержадміністрації має відношення до всіх подій і процесів, що відбуваються в області. В першу чергу, ці події стосуються майбутньої політичної та чиновницької кар'єри Б.Клімчука. На нашу думку, останні події в області свідчать про «розхитування крісла» під головою Волинської ОДА.

Судіть самі:

- «Облаву» на митному посту зробили саме тоді, коли посаду очільника Ягодинської митниці зайняв «ставленик» Бориса Петровича - Роман Микитюк. Малоймовірно, що раніше правоохоронні органи не володіли інформацією про зловживання в структурі митниці. Тому, скоріш за все, викриття хабарників відбулося в першу чергу з метою показати «проколи» нового-старого очільника митниці і тим самим показати, що кандидатури, призначення яких лобіює голова ОДА не володіють ситуацією у відомстві, або навіть сприяють корупції. Економічну складову, як от контроль за фінансовими потоками, що йдуть через митницю, детально роз'яснювати мабуть не потрібно, вона присутня тут апріорі. Тож продовженням таких «рухів», на нашу думку, може стати зміна керівника митниці;

- Конфлікти різних державних органів або окремих впливових осіб з «Континіумом» відбувалися не раз. Переважно це було в часи, коли Борис Петрович працював за межами України. Але вперше волинських олігархів так «сильно приперли до стіни». На нашу думку, крім економічних причин і факторів, які грали, ймовірно, основну роль в даній ситуації, є й політичні передумови. Отож, серед чисто економічних ймовірних причин найчастіше говорять про дві: 1) Д.Фірташ, як власник банку «Надра», хоче повернення кредитів взятих в час кризи волинськими бізнесменами в цьому банку та водночас має інтерес до мережі автозаправних станцій WOG; 2) діяльність групи компаній «Континіум» потрапила до поля бізнесових інтересів старшого сина Президента України В.Януковича. Проте, нас більше цікавлять політичні складові. Так, в недавній публікації «Економічної правди» висловлюється припущення щодо послаблення фінансових можливостей голови ВРУ Володимира Литвина. Однак ми вважаємо за доцільне розглянути ще й інший варіант - послаблення впливу та обмеження ресурсної підтримки голови облдержадміністрації Бориса Клімчука. Адже наявність надійних фінансових партнерів дозволяло Борису Петровичу більш впевнено почуватися на регіональному політичному «олімпі». За певною інформацією, саме І.Єремеєва та С.Івахіва голова ОДА мав намір лобіювати як кандидатів у народні депутати по волинських мажоритарних виборчих округах. Тож «наїзд» на «Континіум» міг бути й свого роду попередженням за надмірну самостійність та ініціативність волинського «губернатора», в тому числі й у питаннях підготовки до виборів;

- Те що Олександр Башкаленко буде балотуватися до парламенту майже ні у кого не викликало сумнівів. Власне заради цього він свого часу мабуть й очолив обласну організацію «регіоналів». Вміло вибудувана кампанія присутності у місцевих ЗМІ, як от постійні публікації у газеті «Волинь нова», часті інтерв'ю у місцевих інтернет-виданнях, активна благодійна робота особистого фонду зробили Олександра Костянтиновича якщо не суперпопулярним, то принаймні добре відомим та пізнаваним політиком регіону. Правда цього мабуть не вистачило б для перемоги на мажоритарному окрузі, тож цілком свідомо очільник волинських «регіоналів» розраховував на прохідне місце у партійному списку. Але робота у виконавчій гілці області схоже дуже сподобалась О.Башкаленку, тож він очевидно не відкидає надій очолити обласну держадміністрацію. Але цим планам не вдасться збутися поки на «піку сили і слави» перебуває Борис Клімчук. Отож заява О.Башкаленка про те, що він не буде балотуватися до ВРУ може підтверджувати інформацію, що Борису Петровичу готують «подарунок» у вигляді звільнення. А це дає надії на підвищення по службовій драбині Олександру Башкаленку.

Як бачимо різні за темою, змістом та учасниками події цілком логічно зв'язуються в одну лінію. Все йде до того, що Борис Петрович можливо невдовзі буде звільнений із займаної посади. Можливо саме тому у нього останнім часом дещо погіршилось здоров'я. Проте ми бажаємо йому ще ста літ доброго здоров'я та енергії!!!

При таких «розкладах» не виключено, що Борис Петрович піде ва-банк - висуне свою кандидатуру на виборах до Верховної Ради України по одному з мажоритарних округів області. Адже друга відставка з посади голови ОДА може відправити Б.Клімчука на пенсію, причому не лише на чиновницьку, а й політичну. Однак Б.Клімчук явно не готовий зійти з політичної арени і віддати всі важелі впливу на процеси в регіоні, якими він володіє. Благо для Бориса Петровича - парламент дозволив самовисування кандидатів, чого бракувало «губернатору» на місцевих виборах і що буде доречним в разі, якщо з Партією регіонів буде «побито горшки». Будучи народним депутатом він зможе хоч якось захистити свої та партнерів бізнесові інтереси й, водночас, це забезпечить йому платформу для здійснення політичного впливу на регіон. Але час до виборів ще є, тож події можуть розвиватися й по-іншому сценарію...

Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.