Mercedes-Benz E-class: прогулянка з інтелектуалом. ТЕСТ-ДРАЙВ

Mercedes-Benz  E-class: прогулянка з інтелектуалом. ТЕСТ-ДРАЙВ
…На вулиці листопадова прохолода, є бажання заховатись в тепло, відчути комфорт затишного приміщення. Салон комфортабельного авто - чим не місце для пошуку комфорту і затишку?

Мандрівка в поєднанні зі спілкуванням. А якщо це ще й перше знайомство - готуйся до приємних сюрпризів… До вашої уваги – знайомство з «Mercedes-Benz E 250 CDI 4 Matic».

Його повна назва «Mercedes-Benz W212 E 250 CDI 4Matic BlueEFFICIENCY». Прем’єра: в 2009 році на Детройтському автосалоні. «Mercedes-Benz» Е-класу — один з найзнаменитіших з усього сімейства «Мерседесів». Класифікацію «E» («Executivklasse» - «бізнес-клас») було введено у 1993-му році, але історія його попередників – це історія усієї марки.

…Кожен момент спілкування з «єшкою» вертає до думки: ось вам зразок того, що повинно називатись комфортом. Пройдуть лічені хвилини - і виникне відчуття того, що авто ніби саме підлаштовується під твій стиль водіння, під звичку сидіти за кермом, буквально - під настрій. Причому не тільки водія, а й пасажирів.

А спочатку – справжня прелюдія, яка буває перед очікуваним знайомством. Отже, я – пасажир.

КОМФОРТНА БЕЗПЕКА

Машина майже одразу обіймає - теплом, салон гріється миттєво. Зручні крісла м’яко - з тилу, з боків - підтримують тіло в потрібному положенні.

На багатофункціональному дисплеї з’являється демо-ролик. Пізнавальне відео про історію "Мерса" (ну не "СкайФолл" же нам дивитись...). Перегляд переривається, ледь тільки авто рушає. На екрані - попереджувальний напис, щось на зразок "не відволікайтесь під час водіння. Перегляд - під час зупинок". Справді: під час зупинок на світлофорах відео вмикалось…

Представник автосалону пояснює, що увага, яку виробник приділяє питанню безпеки - базова під час створення моделі. Причому йдеться про безпеку не тільки тих, хто всередині авта, а людей у сусідніх автомобілях.

Одне зі свідчень цього – інтелектуальне управління освітленням. Вдень авто позначає свою присутність на дорозі кришталевим блиском світлодіодних контурних фар. З настанням сутінок ближнє світло увімкнеться автоматично.

Коли авто рухається по трасі з увімкненим дальнім світлом, система самостійно корегує інтенсивність світла, аби не сліпило водіїв зустрічних машин. Працює це буквально так - бортова камера фіксує наближення зустрічного авто, і «єшка» дещо «відводить погляд»в сторону узбіччя, аби не бентежити нікого своїм засліплюючим поглядом.

Увага до систем безпеки та шумопоглинання змусила розробників оптимізувати життєвий простір у салоні. Тут є відчуття німецької лаконічності і точності у рішеннях. Це і є "фірмовий" стиль флагмана світового автомобілебудування.

Для довідки – основні технічні характеристики нашого «підопічного», люб’язно наданого для тест-драйву офіційним дилером «Мерседес-Бенц» у Волинській області – автосалоном «Волинь-АВТО»:

Двигун R4, КПП – 7-ступінчастий автомат.
Потужність 150 kW/204 к.с., робочий об’єм 2143 см3.
Пальне: дизель.
Привід: 4 Matic.
Розгін 0-100 км/годину за 7,9 с., витрачає в середньому 5,6 – 5,8 л./100 км.

СЛУХНЯНИЙ ІНТЕЛЕКТУАЛ

… І от я влаштовуюсь на місці водія. Положення крісла «вперед-назад» регулюється традиційно вручну. Інші «ступені свободи» налаштовуються електроприводом: тисну кнопки збоку сидіння.

Мені завжди подобалася висока посадка в кріслі водія, отже - навмисне трохи піднімаю сидіння.

Перемикач автоматичної коробки передач знаходиться просто під кермом, зовсім невеличкий важіль праворуч працює майже так само, як вмикач сигналу повороту.

Перевожу його в положення "Drive", ледь притискаю на газ – поїхали!

Повільно рухаємося вуличками старого міста у Луцьку. Фіксую: підвіска дещо по-німецьки жорсткувато реагує на нерівність кам’яного покриття Замкової площі. Точніше – реагує, взагалі-то м’яко, але саме тому, що нерівності відчуваються, і говоримо про цю реакцію.

З майдану Злуки звертаємо в бік Центрального ринку. Тут, як завжди, затор на світлофорі. Натискаю на гальма - автомобіль, зупинившись, завмирає. Миттєво вимикається двигун. Економія палива, жодних викидів від роботи на холостому ходу, і- тиша…. Зелений сигнал світлофора - ледь тільки я торкаюсь педалі газу – «Мерседес» плавно рушає з місця. Ось вам і переваги режиму «Еко».

Повільно пливемо вздовж зупинки біля ринку близько до узбіччя - час від часу на індикаторі виникає знак «P» («Стоянка»): автомобіль бачачи, як повільно ми рухаємося, «думає», що хочемо зупинитись.

Бортова система оцінює навколишню ситуацію, співставляє її з габаритами авто і сигналізує: тут можна зупинятись. І відразу в діло вступає автоматичний паркувальник - на дисплеї з’являється зображення місця паркування з рекомендованими траекторіями руху.

Не варто турбуватися про габарити - автомобіль оптимально «впишеться» якомога ближче до бордюру, на безпечній відстані від інших автівок.

...Позаду лишається міська смуга - нарешті з’являється можливість перевірити «реактивні» здібності двигуна. Тисну педаль газу – швидкість зростає, здається, геть у прямій пропорційності до мого зусилля. Немає раптової і неочікуваної рвучкості з місця. Але й при цьому двигун не «тупить», а семиступеневий «автомат» нечутно переходить з передачі на передачу.

З наростанням швидкості як не дивно зростає і упевненість у надійності цього компактного крейсера з його монолітним характером усієї конструкції, стрімкою аеродинамікою.

Знову і знову автомобіль демонструє властивості, які швидше назвеш інтелектуальними аніж просто механічними. Система безпеки акуратно, але наполегливо притискає до сидіння пасом безпеки, автоматично регулюючи силу натягування. Враховує навіть «габарити» твого тіла.

Якщо раптом під час подорожі на водія непомітно накотиться втома - бортовий інтелект миттєво розгледить у рухах невпевненість, невідповідність нормальному фізичному стану і просигналізує звуком та появою на табло піктограми у вигляді чашки – «випий кави, перепочинь!»...

Усі найкращі навички водія, вміння реагувати на зміну дорожньої ситуації за кермом цього автомобіля розкриваються повною мірою. Непомітно проходять хвилини, - і ти вже ніби «приріс» до сидіння, так само як одразу звикаєш до дорогого, зшитого по фігурі костюма, або ж до індивідуально підібраного екземпляру зброї.

Та досить теорії! Наш «костюм», наша «зброя» потребує перевірки! На черзі – тест на універсальність. Виїхавши за міську смугу, повернули в сторону села Гаразджа.

Оминаємо калюжі, «загрібаємо під себе» грунтову дорогу, яка потроху стає все більш непрохідною.

«Повний привід нас врятує», - каже представник салону «Волинь-АВТО». Але рятувати нічого і нічого не довелося: за два рухи розвернувшись, прямуємо в зворотному напрямку.

Знову гладенький асфальт - рідна все ж-таки стихія для такого авто. На трасі з’являється ще більша впевненість, уважніше споглядаю на центральну панель приладів.

Усе перед очима, табло ледь помітно підсвічене (оптимальна яскравість не відволікає і не напружує зір). Не менше втішає очі водія і чистота та сухість лобового скла і бокових дзеркал – результат філігранного прорахунку аеродинамічних характеристик.

Ризикну заглибитись в термінологію – мова йде про… аероакустичні властивості кузова. Бо тиша в салоні – це не тільки його ефективна звукоізоляція, а ще й зменшення шуму від потоку зустрічного повітря. Отже - оглядовість – супер, і я ловлю себе на тому, що довгий час не дивлюсь у верхнє дзеркало заднього виду: панорама, яку охоплюють бокові дзеркала, достатня для створення повноцінної картини задньої півсфери.

Що ж, досвід поколінь усіх попередників W212-го це - не проста промислова хронологія, а дійсна спадкоємність восьми поколінь. Вже більше 60-ти років модель відрізняється упереджувальною системою безпеки, приємним комфортом, та незмінними інноваціями. Варто процитувати слова самого «батька Мерседесів» Готліба Даймлера – «Або найкраще, або – нічого!».

…Коли повільно котишся містом - здається, що картина за вікном рухається, а ти немов стоїш на місці. Коли ж виринаєш на трасу –то рухаєшся ти, а дійсність ледь встигає, залишаючись дещо позаду.Мені здалось, що «Mercedes-Benz W212 E 250 CDI 4 Matic BlueEFFICIENCY» - на усі 100% чоловічий автомобіль. Але навряд чи будь-яка леді відмовиться побути у ньому в ролі супутниці. Чи штурмана...

Дмитро УРАЄВ (для ВолиньPost)

Фото – Тетяна ГРІШИНА


Вражень та технічних особливостей – додавати і додавати. Фахові поради та детальну інформацію отримуйте у автосалоні "Волинь-АВТО". Телефонуйте (0332) 28-18-18 та заходьте на офіційний сайт.


м. Луцьк, вул. Рівненська,145
тел.: 0(332)28-18-18


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ДО ЧОГО ТУТ РЕКЛАМА, "шановні"!
Відповісти
фото з замком круті. особливо остання!
Відповісти
Класно) Фотки зачот!!!
Відповісти
така як в голови міського суду. точно класна.

Відповісти
Останні статті
Mercedes-Benz E-class: прогулянка з інтелектуалом. ТЕСТ-ДРАЙВ
26 листопад, 2012, 14:28