Кір на Волині: ситуація контрольована?

Кір на Волині: ситуація контрольована?
Епідемія кору підступає до Волині: з 7 до 14 грудня у селі Підгайці Луцького району в школі зареєстровано 10 випадків захворюваності з підозрою на кір.

В обласній санепідемстанції інформують, що для підтвердження такого діагнозу потрібні додаткові дослідження. Хоча разом з тим п’ятьох дітей уже госпіталізували, а школу у Підгайцях закрили на карантин до 28 грудня. Адже інфекція, яка зараз «гуляє» Західною Україною - висококонтагіозна. Наприклад, коли в одному колективі хтось захворів, то досить легко таке захворювання можуть мати й інші його члени.

І хоч Волинь порівняно з іншими регіонами в захворюваності на кір пасе задніх (так в Івано-Франківській області станом на 16 грудня зареєстровано 182 випадки хвороби, а у Львівській – 401), все ж прогнози фахівців свідчать: статистика ростиме. Тим більше батьки скаржаться: препаратів для вакцинації немає...

Кір - що за звір?

Кір - гостре інфекційне захворювання, під час якого хворого лихоманить, у нього вражаються верхні дихальні шляхи і з’являється плямиста висипка на шкірі. Джерело інфекції – заражена вірусом людина. Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом. До кору високосприйнятливі абсолютно всі люди. Якщо людина не хворіла на кірм і не щеплена від нього – при зараженні вірусом вона обов’язково захворіє, кажуть медики.

Кір знижує загальний імунітет в період хвороби і наступні декілька місяців. Відтак можуть загострюватися хронічні запальні захворювання (гайморит, тонзиліт, отит). Після перенесеного кору розвивається стійка несприйнятливість до захворювання, яка зберігається приблизно п'ятнадцять років, – запевняють фахівці.
Основна група ризику – діти. Немовлята перших 3 місяців мають вроджений імунітет. Проте після цього часу імунітет знижується і до 8 місяців зникає. Захворюваність на кір найбільш висока у віці від 2 до 7 років.

На Волині ситуація контрольована, – СЕС

Головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко запевнила, що в області ситуація з кором – контрольована. Янко вважає, що нинішнє становище – це наслідок «антивакцинальної кампанії» в Україні, яка мала місце близько двох років тому.
«Два роки назад в нас мала бути проведена вакцинація проти кору та краснухи. На це було виділено на десять мільйонів гривень вакцини», – нагадала Янко.

«Тоді була проведена велика антивакцинальна компанія, яку пов’язували із смертю хлопчика в Донецьку, який нібито помер після щеплення. Але комісія Міністерства охорони здоров’я не знайшла взаємозв’язку між смертю цієї дитини і щепленнями. Тоді фактично були зірвані чергові щеплення проти кору та краснухи. У нас залишилось багато не щеплених дітей», - підсумувала головлікар обласної СЕС.

Захворюваність на кір, як пояснює Наталія Янко, має циклічність. Кожних п’ять років епідеміологи прогнозують ріст захворюваності на цю інфекцію.

«Тому проведення тоді вакцинації було надзвичайно важливим для того, аби сьогодні не було такої ситуації із ростом. Кір відноситься до керованих інфекцій, які фактично шляхом щеплень імунопрофілактики можна звести до нуля», - сказала Янко.

Окрім того, в Міністерстві охорони здоров’я інформують, що однією з причин поширення кору в Україні є завезення його з Європи, де фіксується значний підйом захворюваності. За інформацією Європейського регіонального бюро ВООЗ, із січня по жовтень 2011 року у 42 країнах Європейського Регіону зареєстровано понад 31 тисячу випадків кору. Захворювання реєструються серед усіх вікових груп населення - від немовлят - до 12 місяців до дорослих - старше 50 років.

«Тяжких випадків немає. Всі діти почувають себе добре…»

Головний санітарний лікар Луцька та Луцького району Іван Ульчак зазначив, що у Підгайцях захворіли діти різних вікових категорій: початкові та старші класи. За результатами дослідження медики з'ясували, що джерелом інфекції став хлопчик, який перебував на лікуванні у Центральній районній лікарні Млинівського району Рівненської області.

«І я так думаю, що були випадки кору серед мешканців тієї території. Думаю, що він там заразився, повернувся в школу на стадії інкубаційного періоду, і на сьогодні від того хлопчика пішли інші випадки», - припустив Ульчак.

«Кір супроводжується високою температурою, катаральними явищами органів верхніх дихальних шляхів. Не так саме захворювання страшне, як страшні і тяжкі наслідки в дітей, в яких виникають ускладнення. Ускладненням може бути і пневмонія, і бронхіти, і проблеми із центральною нервовою системою, запалення мозку і так далі. В нас тяжких випадків немає. Всі діти почувають себе добре», - наголосив головний санітарний лікар Луцька і району.

«Ті, що не щеплені, самі наражають себе на небезпеку…»

Вакцину проти кору в організм людини вводять два рази за все життя. Вакцинацію проводять, коли дитині дванадцять місяців, а ревакцинацію – у віці шести років. Головний санлікар Луцька та Луцького району Іван Ульчак каже, що першопричиною епідемії в Підгайцях стала відмова батьків робити щеплення своєму чаду.

«Вся біда в тому, що на сьогоднішній день серед багатьох мешканців села Підгайці домінує думка, що щеплюватися не треба, що вакцинація – це велика біда для здоров’я», - підкреслює лікар.

Одією з причин такої «вакцинофобіїі» Ульчак називає релігійні настрої людей. «Багато маємо відмовників в цьому селі. Є такі навіть, що відмовились, мовляв, не щепились і щеплюватись не буду. Є такі, які говорять: Бог дав і Бог взяв. Ну я не знаю, як виразитись. Таке нехтування здоров’ям дитини», - дивується лікар.

«Що складніше для людини? Є більший ризик втратити здоров’я, аніж не мати належного рівня освіти. Ми завжди говорили, що потрібно врахувати. Маємо право і на освіту, і на те, щоб не захворіти. Ті, що не щеплені, самі наражають себе на небезпеку. Батьки відмовились від щеплень. В першу чергу захворіли ці дітки, і більше того, вони принесли ризик іншим дітям, які, можливо, з тих чи інших причин, могли б мати неналежний рівень імунітету», - каже Наталія Янко.

Дефіциту вакцини немає?

У загальноосвітніх школах дітей, які ще не проходили ревакцинації, медичні сестри направляють на щеплення проти кору. Проте батьки, що повели своїх дітей у поліклініки, почули від медпрацівників: «вакцини уже немає». І коли з’явиться - невідомо.

Іван Ульчак повідомив, що проблема з відсутністю вакцин – тимчасова. Мовляв, просто скоріше запланованого закінчилися запаси. Наталія Янко додала: зараз активізувалось надходження необхідних препаратів.

«Всі вакцини, які були, ми розподілили відповідно до заявок. Мають бути ще. У зв’язку із реєстрацією спалаху кору ми надали лист, щоби в більш терміновому порядку направили вакцини на територію Луцька і Луцького району», - запевнила лікар.

Тим часом робити щеплення у «грипозний» період дітям мами бояться. Мовляв, знають від медиків, що організм може бути заражений вірусом, однак ще симптомів немає. І якщо у такий вакцинувати малюка - можна лише нашкодити.

«Влітку, коли дитина була здорова, і саме виповнилося 6 років, вакцини не було. Зараз, коли всі тільки й говорять про ГРВІ і грип, можуть послати робити щеплення. А дитина саме хвора, організм буде ослаблений. Чесно кажучи, боюся і на кір захворіти, і щеплення взимку робити», - розповіла лучанка Ірина.

Довідка

Зростання захворюваності на кір пов'язано із циклічністю епідемічних підйомів 1 раз на 5 років. За період з 2000 по 2010 роки в Україні зареєстровано два епідемічних підйоми захворюваності на кір - в 2001-2002 та 2005-2006 роках, під час яких захворюваність на кір в країні зростала у десятки разів.

У 2001 році на кір захворіло майже 17 тисяч осіб , а у 2006 році - понад 42 тис . З початку 2008 по 2010 роки спостерігається спад епідемічного процесу. У 2010 році зареєстровано на 8 адміністративних територіях лише 39 спорадичних випадків кору. Новий пік зростання захворюваності на кір фахівцями Міністерства охорони здоров'я України та спеціалістами профільних науково- дослідницьких інститутів було прогнозовано на 2011 – 2012 рр.


Оксана Цимбалюк

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.