Тонометр: кому і навіщо він потрібен*

Тонометр: кому і навіщо він потрібен*
Лідером серед причин смертності та інвалідизації сучасних людей, випереджаючи навіть онкологічні хвороби, є патології серцево-судинної системи. Перш за все, це гіпертонічне захворювання, при якому спостерігається постійне і стійке підвищення артеріального тиску від 140/90 мм і вище.

Гіпертонія – підступна хвороба. Вона може десятки років протікати безсимптомно, а дізнатися про неї людина може при профілактичному огляді у лікаря чи (що ще гірше) – при розвитку таких ускладнень, як інфаркт або інсульт. Саме тому важливо виявити гіпертонію на ранньому етапі, коли ніяких симптомів ще немає. Для цього кожна здорова людина, починаючи з 30-35 років, повинна стежити за тиском, вимірюючи його хоча б раз в 2-3 місяці.

Ті, хто вже мають проблеми з артеріальним тиском, – а це може бути не тільки гіпертонія, а й гіпотонія, повинні регулярно самостійно контролювати його. Таким людям не обійтися без свого домашнього тонометра.

Який тонометр вибрати

Асортимент пропонованих апаратів широкий. Вони відрізняються не тільки ціною, але і принципами вимірювання. Всі сучасні тонометри можна розділити на три групи:

• механічні;
• електронні напівавтоматичні;
• електронні автоматичні.

Перші використовують в основному медики. Щоб правильно ними вимірювати, потрібні певні навички (вміння вислуховувати тони серця). Для самостійного моніторингу тиску такий тонометр не найкращий варіант. Зате цілком підійде, якщо є помічник, який вміє ним користуватися.

Електронні напівавтомати зроблять все за вас і покажуть результат на дисплеї. Єдине, що доведеться зробити самому, – накачати повітря в манжету до спеціального звукового сигналу.

Повні автомати навіть повітря нагнітають самі, не потрібно качати пневматичною грушею. Ці типи тонометрів вважають ідеальними для самоконтролю артеріального тиску. Справа в тому, що нагнітання повітря в манжету вручну може спотворювати кінцевий результат вимірювання. Хоч яке, але це фізичне навантаження, особливо для людини похилого віку або ослабленої. Тоді як за правилами вимір має відбуватися в стані повного фізичного і емоційного спокою, інакше результат буде помилковим.

Більшість фахівців вважає, що точність вимірювання мало залежить від виду тонометра, більше від його якості та дотримання правил вимірювання. Ще одним таким правилом є правильно підібрана за розміром манжета. Наприклад, якщо окружність руки занадто велика, а манжета недостатньо довга, то результат буде хибно завищеними. І навпаки. Тому існують 3 стандартних розмірів манжети:

• для дітей або худорлявих дорослих;
• для дорослих з нормальною окружністю плеча;
• для повних або з розвиненою мускулатурою людей.

Рекомендують, щоб пневмокамера в манжеті (куди подається повітря) по довжині становила не менше 80% від розміру руки.

Додаткові опції у тонометрів



У осіб, що страждають через порушення ритму серця, тонометр https://apteka-ds.com.ua/catalog/domashnya-medtekhnika/tonometry може неправильно вимірювати тиск. Таким людям рекомендують купувати прилади з індикаторами аритмії. Якщо під час вимірювання ритм порушився, тонометр це покаже і можна переміряти тиск знову, домігшись більш точних показників.

Існують зап'ястні тонометри. Для первинної діагностики патологічних станів і для контролю тиску у гіпертоніків їх використовувати не рекомендують. Але для здорових спортсменів, котрі переймаються функціональними показниками під час навантажень, підійдуть чудово.

Якщо у вас залишилися итання, що стосуються вибору тонометра, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: тонометр
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.