Чи позбулася луцька фабрика хімічної загрози? ДОКУМЕНТИ

Чи позбулася луцька фабрика хімічної загрози? ДОКУМЕНТИ
На фабриці «Луцьккондитер» ліквідували небезпечне сховище аміаку, яке тривалий час загрожувало навколишнім мешканцям через недосконалість системи зберігання.

У тому, що аміаку на фабриці більше немає, ВолиньPost запевнили і на «Луцьккондитері», і в обласному управлінні Держтехногенбезпеки.

Про ймовірну загрозу випадкової «хімічної атаки» повідомив «Гарячу лінію ВолиньPost» колишній директор фабрики Ігор Ковальчук.

Чоловік, який працював на «Луцьккондитері» до серпня 2011 року, заявив, що на фабриці може зберігатися до тонни аміаку в газоподібному стані. Мовляв, речовина зберігається в старому обладнанні, а на підприємстві й досі не встановили системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій, - запевняє колишній працівник.

Ігор Ковальчук надав документи, які, з його слів, підтверджували його слова. 2 серпня 2012 року в Державній інспекції техногенної безпеки України повідомили: «Аміачну холодильну установку підприємства не обладнано системою раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у випадку її виникнення».



Держтехногенбезпеки при тому звітувалася: працівника, який відповідає на фабриці за «проведення заходів з цивільної оборони та питань з надзвичайних ситуацій», покарали, а саму фабрику зобов’язали до 1 грудня 2012 року «вжити дієвих заходів із провадження системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей».

При цьому у Держтехногенбезпеки заспокоювали: «Аміачна холодильна установка законсервована та не експлуатується. Приміщення, в якому вона знаходиться, закрите».

Згідно з інформацією, наданою ВолиньPost’у в обласному управлінні Держтехнгенбезпеки, станом на 2012 рік на «Луцьккондитері» зберігалося 0,3 тонн аміаку.

АМІАКУ ВЖЕ НЕМА?

У розмові з ВолиньPost заступник директора ТзОВ «Торговий дім «Луцьккондитер» Петро Веремійчук запевив, що аміаку на підприємстві немає. Мовляв, відмовилися від нього, як хімічно небезпечної та економічно невигідної речовини.

«Ми фактично все охолодження перевели на фреон», - поінформував посадовець.

За його словами, наразі триває демонтаж обладнання, яке використовувало аміак, але небезпечний газ з підприємства давно вивезли.

В обласному управлінні Держтехногенбезпеки повідомили менш категорично: «Протягом чотирьох останніх місяців підприємство не закупляло аміак. Будь-які ознаки наявності аміаку в аміачно-холодильній установці відсутні», - йдеться у відповіді на інформаційний запит ВолиньPost’у.



«У зв’язку із зменшенням потужностей виробництва керівництвом підприємства планується перехід на фреонову установу, яка буде менш небезпечною для навколишнього середовища», - йдеться у листі управління Держтехногенбезпеки.

Наразі, як стверджує Веремійчук, на «Луцьккондитері» триває процес підготовки документації, яка потрібна для виведення підриємства зі списку хімічно небезпечних.

«Готуємо всі документи, які потрібні для проведення цієї процедури», - заявив він.

Водночас на «Луцьккондитері» не захотіли надати можливість репортеру ВолиньPost зафіксувати на фото приміщення, де зберігався аміак. Якого, зі слів представника «Луцьккондитера», там уже немає. Власники фабрики заборонили будь-яку фотозйомку, - заявив заступник директора ТзОВ «Торговий дім «Луцьккондитер».

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ АМІАК

У вигляді газу аміак - це газ без кольору, але з різким задушливим запахом. Аміак горить за наявності відкритого вогню, а в з'єднанні з повітрям ще й вибухонебезпечний, - пише сайт Виживання.com.

Проте небезпека вибуху - не головна загроза, яка виникає при витоках аміаку. Основна - це токсичність при концентрації понад 350 міліграмів на метр кубічний. Токсичність газу проявляється при вдиханні і при контакті зі слизовими оболонками.

В першу чергу під удар потрапляють очі та дихальні шляхи. Кашель, задуха - перші ознаки отруєння аміаком. Далі, при тривалому впливі і/або підвищенні концентрації, можливі порушення роботи нервової системи, марення, висока збудливість.

Очевидні сліди отруєння аміаком і на шкірі. Зазвичай це печіння, біль і набряки. У разі, якщо дії повторюються регулярно, характерні і систематичні порушення: харчове розлад, глухота, катар верхніх дихальних шляхів.

Якщо концентрація газу в повітрі становить більш як п'ять тисяч міліграмів на кубічний метр - людина помирає.

СКІЛЬКИ ЩЕ ЗАЛИШИЛОСЯ

Як повідомили в обласному управлінні Держтехногенбезпеки, у 2012 році на Волині функціонувало 11 хімічно небезпечних об’єктів, які у своїй діяльності використовують аміак. Найбільша кількість таких об’єктів зосереджена в містах Луцьку та Ковелі.

За результатами проведених планових перевірок у 2012 році встановлено, що найбільші підприємства, які у своєму виробництві використовують аміак на території області це ПАТ «Ковельмолоко» - 4,5 тонни, ТзОВ «Калина» - 6 тонн, ТзОВ «Топ-Трейд» - 4 тонни в Ковелі, ТзОВ «Агрофрукт» - 4 тонни в селищі Маневичі.

У місті Луцьку у 2012 році було чотири хімічно-небезпечних об’єкти, які використовують аміак. Це СГПП «Злата» - 0,3 тонни, ПП «Вінтер» - до 1 тонни, ПАТ «Луцький пивзавод» - 0,7 тонн, ТзОВ ТД «Луцьккондитер» - 0,3 тонни. Нагадуємо, останній, зі слів представників Держтехногенбезпеки, до лютого 2013-го аміаку позбувся.

Анатолій КОТЛЮК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хотів кляузу закинути минулий директор, та не вийшло)))))) Чого ж такий чесний не був коли працював "до кінця 2011 року"???
Стаття, що відображає людський менталітет. Вигнали напевно "колишнього директора фабрики Ігора Ковальчука" який зазначений, як інформатор, от він і "строчить")))))
але трохи не виходить))))))
Відповісти
Ув. ребята(девушки не в счет) Анатолий и Юрий, у Вас на руках перечень химически-опасных объектов, четыре из них в Луцке. Вот почему Вы пишите только о кондфабрике? Там в перечне еще куча предприятий. Попробуйте попасть на их территорию и расскажите нам, как же там хранится сей опасный для нас аммиак. (Про аммиак знаю и опасение за его утечку вполне разделяю).
Відповісти
Ув. VSC., будемо вважати ваш коментар аналогом звернення на "Гарячу лінію ВолиньPost" )))
Відповісти
Останні статті
Чи позбулася луцька фабрика хімічної загрози? ДОКУМЕНТИ
12 березень, 2013, 10:08