Державне регулювання цін на молоко: популізм замість рішень?*

Державне регулювання цін на молоко: популізм замість рішень?*
Один американський прозаїк якось зазначив: «Якщо ми хочемо навчити суспільство поважати закони, спочатку маємо навчитися приймати закони гідні поваги». Розуміння суті цієї істини ще й досі не притаманне політикуму сучасної України.

Політичну доцільність звикли ставити на перше місце, дуже часто при цьому зневажаючи соціальну справедливість, закони економіки і, інколи, навіть принципи розвитку цивілізованого суспільства.

Черговим яскравим прикладом такої хибної тактики, коли політичний популізм стає важливішим за інтереси суспільства і національної економіки – є історія прийняття Проекту Закону "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко" № 0981.

Болюче питання ціноутворення на молоко перетворилося на "розмінну монету" в передвиборчих іграх вітчизняних політиків обох таборів: і провладному, й опозиційному.

У період виборів більшість кандидатів у народні депутати різних політичних «забарвлень» у сільських регіонах наперебій доводили виборцям, що вони найкраще зможуть вирішити питання підвищення цін на молоко. Опозиціонери перекривали дороги та влаштовували показові акції протесту.

Влада, у свою чергу, заявляла, що вирішить це життєво важливе для українського села питання на законодавчому рівні.

Як наслідок, 7 червня 2012 року в самий розпал передвиборчої боротьби у другому читанні та в цілому був прийнятий вищевказаний закон.

Його положення містять такі основні новели. Перша – обов’язкові закупки молока державою у розмірі 20 відсотків від обсягів річного внутрішнього споживання.

Друга - скорочення терміну проведення розрахунків при закупівлі не тільки молока і молочних продуктів, а й усіх інших об'єктів державного цінового регулювання.

І третя - заборона здійснення закупівлі молока у постачальників без укладених у письмовій формі договорів купівлі-продажу. Проголосували за нього майже синхронно представники усіх фракцій.

Що ж трапилось далі? Спритні кандидати в депутати понесли радісну новину виборцям-селянам, що тепер начебто закупівельні ціни підвищаться, а держава буде викуповувати у них 20 відсотків продукції.

В той же самий час Президент ветує цей закон.

Вибори відшуміли і прийшов новий склад парламенту. І коли 21 березня 2013 року знову повернулися до прийняття цього закону, то не вистачило голосів від усіх фракцій, щоб подолати президентське вето!

Тож як таку поведінку законодавців мають зрозуміти їх виборці-селяни?!

Відповідь на поверхні: як навмисне маніпулювання законами заради тимчасової політичної користі. Причому відбулося цинічне і, на жаль, чергове використання однієї з найбільш депресивних галузей економіки - сільського господарства, яке вже давно волає про порятунок.

Паралельно в Парламенті з’явився ще один проект Закону "Про внесення змін до закону "Про держпідтримку сільського господарства України" щодо встановлення закупівельних цін на молоко та впорядкування механізму державного цінового регулювання на сільгосппродукцію (товари)".

Документ містить дві основні пропозиції: надати Кабінету міністрів право регулювати і встановлювати закупівельні ціни на молоко, а також звільнити державу від обов'язку викуповувати молоко, тобто формувати інтервенційний фонд із цього продукту.

Не виключено, що і цей законопроект використають в політичних «заграваннях» з електоратом. Оскільки він насправді не вирішує проблеми, як це відбувається в розвинутих країнах, а знову ж таки лише її маскує.

Не варто забувати, що раніше Кабмін неодноразово видавав постанови, а Мінагропрод - накази, якими встановлювались мінімальні закупівельні ціни на молоко.

Ці міри не працювали тоді, не працюватимуть вони і зараз, бо ніхто у владних кабінетах не хоче чомусь зрозуміти логіку утворення закупівельних цін на молоко та сутність цивілізованої підтримки сільського виробника.

Адже окрім державних законів, є закони економіки. Коли держава починає штучно регулювати ціни, це завжди призводить до одного: або сировина, а відповідно і готова продукція, зникають з ринку, або підприємства зупиняються повністю!

Для розвитку будь-якого ринку, цивілізована держава повинна стимулювати своїми діями підтримку його учасників, створення чесних конкурентних умов.

Судячи з кроків Уряду та певних законодавців на молочному ринку, розуміння цих економічних законів відсутнє. Натомість є методи регулювання ще радянських часів.

Отже, замість штампування популістських законів державі слід зробити кілька конкретних кроків:

1. Забезпечити виконання чинних постанов Уряду щодо виплат бюджетних дотацій за молоко, придбане молочними товаровиробниками у населення. Виплатити в повній мірі спеціальні бюджетні дотації населенню за утримання поголів’я великої рогатої худоби. У 2011-2012 роках Урядом передбачалися ці виплати. Але наразі жодної постанови Кабінету Міністрів України не було виконано в повній мір.

2. Законодавчо ввести пільгове кредитування для закупівельників з метою вчасного розрахунку з селянами за здане молоко.

3. Закупівельні ціни мають узгоджуватися з урахуванням інтересів селян, закупівельників, а також з огляду на регіональні особливості, потреби споживчого ринку. Держава має взяти тут ініціативу в свої руки, створивши Погоджувальні комісії, які й будуть визначати оптимальну ціну для закупівлі молока.

У разі ж продовження зверхнього ставлення держави до проблем молочної галузі, негативні наслідки не змусять себе довго чекати.

У випадку запровадження фіксованих цін, інтервенцій тощо, ринок відреагує миттєво, тому що ніхто з молочних переробників не буде працювати собі у збиток.

Як наслідок, з одного боку, й надалі стрімко буде зменшуватися закупівля, а з іншого – підвищиться ціна на роздрібну продукцію для споживачів.

Нині щоквартально вирізається в середньому понад 50 тис. голів великої рогатої худоби. Можна прогнозувати, що ця цифра лише збільшуватиметься, адже селяни вимушені будуть йти на цей відчайдушний крок, бо не зможуть реалізувати молоко, а утримувати корів стане ще важче.

Крім того, українська продукція не зможе конкурувати з імпортною, виробники якої мають стабільну підтримку в середині своїх держав.

У сухому залишку, вищий законодавчий орган України повинен виважено і компетентно ставитися до вирішення цієї проблеми, а не «пускати пил у очі» популістськими законами. Інакше зникне і молочна галузь, і селяни-одноосібники.

Народний депутат України
Ігор ЄРЕМЕЄВ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Єрємеєв
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 52
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Слухайте, а може справді люди типу єремеєва зможуть стати тією "третьою силою" в політиці? Бізнес у них тут і виводити його вони не схочуть. Іти у владу чи в опозицію їм теж не вигідно. Разом з тим досвіду і компетентності у них хоч відбавляй... А?
Відповісти
Яка третя сила з олігарха? Ви що, смієтеся? Завтра хлопці янука наступлять Єремеєву на хвіст і він, покірно заскавчавши, побіжить туди, куди вкажуть і зробить, те що скажуть, забувши про всі слова, що говорив виборцям. А його платні прихвостні ще й писатимуть виправдальні статті.
Відповісти
А якщо сидіти, склавши руки і чекати поки хтось наступить на хвітс, то точно нічого не зміниться на краще.
Відповісти
ну треба почати з низу.
в нас у дворі стоїть тітка вже років 7, молоко продає фермерське, його щодня підвозять з ранку і продають десь 200-300 л/день.
ціна у неї 5 грн/л, гроші одразу. фермер має живі кошти і розвивається.
а тепер заводи депутата.
купляють по 0,8-1,2 грн/л, гроші...а коли віддадуть тоді і віддадуть, про те у реалізації в роздріб літра вже 8-10 грн.
тому селяни хто розумніший не здає на завод, а віддає фермеру, який робить прямі продажі.
великі заводи - це посередник тіпа "переробник", в ньому осідає прибуток, а селянин - як джерело дешевої сировини.
от і весь закон.
Відповісти
теж купую молоко у фермера ( у нього по його мловам 12 корів) по 6 грн/л і якість не порівняти із магазинними, тому вважаю, краще потрібно розвивавти саме от такі невеликі господарства, а ті усякі комоподібні продукти повинні зникати з ринку, а не підтримуватися державою
Відповісти
це ж коли така ціна була 0,8-1,2 грн/л??? 5 років тому? Спробуйте порахувати собівартість готової молочної продукції. Селяни зараз мало зацікавлені у покращенні якості молока, а переробник не хоче платити за "зафарбовану водичку". Немає чіткого механізму стимулювання виробника
Відповісти
"ты не путай собственную шерсть с государственной")))
Відповісти
Досі дивуюсь як Єремєєву вдається бути незалежним депутатом. Але він судячи зі своїх виступів на Шустері та статей більш незалежний чим багато опозиціонерів. по молоку дуже виважена позиція!!!
Відповісти
твоє прізвище теж єремеєв , вітя ?
Відповісти
нє, він просто його холуй
Відповісти
Досить вдалу тезу взяв для своєї статті Єремєєв. Але якщо людина пише про повагу до Закону і сам цей Закон постійно порушує, то якось воно не гарно виходить.
Звичайно економіка не сприймає ручного механізму регулювання цін, це правда. І на тому вся правда Єремєєва і закінчується. Якщо він пише, про збитки переробників, то у я б хотів щоб всі заводи були такими збитковими як його молокозаводи.
Думці та Віктору: не доведи Боже мати таку контрольовану Януковичем "третю силу". Бізнес то у них тут виходить, але прибутки чомусь в офшори виводять. Та і що то за бізнес продавати пальне для бюджетних установ за завищеними цінами. Це ж так він обкрадає бюджет, а відповідно кожного із нас. Виступи на Шустері? Та то якийсь анекдот, а не виступи... Дивно як то "незалежний" депутат все голосує в унісон з регіоналами, та і ще дивніше як його фірми перемагають тендери на постачання пального. А може у нас Янукович вже почав фінансово підтримувати опозиціонерів? Ви як пишете замовні меседжі, то хоч трошки інтелект використовуйте, якщо його маєте)
Відповісти
Щось занадто однобокий і вельми заангажований аналіз проблеми. Власне, це навіть і не аналіз, а примітивна спроба виправдати руйнування молочної промисловості в області, до якого Єремей не просто причетний, а безпосередній і найактивнріший учасник.Саме звдяки йому тисячі волинян втратили роботу, а ще десятки тисяч селян - можливість здавати молоко на волинські підприємства. А далі втрати бюджету і т.п. і т.д . Саме з цієї точки зору треба робити аналіз проблеми. Стаття ще раз наочно доказує, що всім єремеям в Україні глибоко плювати на долі людей, як і на долю України в цілому, якщо щось не вигідно їхньому бізнесу. Або якщо цей бізнес потребує зусиль щодо модернізації. Вони можуть лише красти або задешево скуповувати, використовуючи корупційні схеми. Якби Єремей вклав кошти, за які він скупив нещасних полішуків, у модернізацію своїх молочних підприємств, то їх не треба було б руйнувати і економіка області виграла б разом з людьми. Але краще купити задешево виборців, щоб і надалі безкарно займатися корупційними схемами удерибані України і друкувати статті, які написані купленими "аналітиками".
Відповісти
Миронович створив власний, і доволі ефективний бізнес. Дає роботу тисячам волинян. А що ти в свої 31 зробив? Ну бігав з мегафоном, ну стояв з плакатом. В білоруському КПЗ посидів 15 діб. І що? Вже провідник нації і месія? Хлопче, навчися заробляти собі на життя самостійно, а не сидіти на шиї в дружини чи красти гроші з передвиборчого фонду.
Відповісти
Створив ?? Він нічого не створив, просто заграбастав готове.
як і переважна більшість наших недобізнесменів-олігархів, створити бізнес - це не красти з бюджету, ухилятись від податків, використовувати схеми по відшкодуванню ПДВ, бандитськими методами відбирати заводи, заправки і т. д.
Відповісти
а тобі хто не дає цього зробити, мізків не вистачає? тільки не розказуй який ти супер патріот.
Відповісти
Що означає створив бізнес? Суть саме в тому, що він нічогісінько не створював,а нахабно прибрав задурно те, що було створено працею тисяч людей в часи СРСР. Єремеєв і йому подібні - це породження бандитських 90-х, коли хапливі ловкачі без совісті, честі і без відчуття елементарного гріха, підкуповуючи продажних владних чинуш, типу Климчука, забирали заводи і фабрики. А зараз вони видають себе за сильних світу цього і намагаються вчити людей, руками яких створені їхні статки, як треба жити. І наймають ось таких наймитів, щоб писали похвально-примітмвні коментарі на їх захист. А ти вийди з єремеєвського офісу, де тобі платять велику зарплату за твоє вірнопіддане сраколизтво і запитай у тих, хто в буквальному розумінні за копійки заробляє собі рак на заправках Єремея, як їм працюється і як їм живеться за панування таких єремеєвих. Може в тебе ворухнеться якийсь рудимент сумління і ти покаєшся і зміниш свою позицію вірнопідданого раба.
Відповісти
100%! але раб, він і в африці раб..
Відповісти
Це цілком очікувано, що нащадок партноменклатурників так хвалить СРСР і тужить за розвинутим соціалізмом. От тільки не треба тоді з себе корчити націоналіста, хлопчику! А щодо колгоспів, то можу тобі запропонувати статтю, що надрукована на "Історичній правді". Там дуже чітко прописано, чому колгоспи були збитковими, а собівартість молока була вища за роздрібну на 100%. Може після прочитання зрозумієш, чому колгоспна система мала рано чи пізно навернутися. Так що те, що зараз робить Миронович-а саме відродження АПК вартує тільки оплесків. Пройде час, і бізнесмени відродять сільгоспвиробництво. Тоді й не буде безробіття. Звісно, такий нащадок брєжневських комсомольців волів би залізною рокою всіх загнати у світле майбутнє. Але не вийде. Часи вже не ті.
Ти б краще сам пішов на заправку ВОГ, спробував заробити копійочку чесним трудом, а не політичною проституцією.
І якщо вже так болить душа за волинян, то досить вже гнати волинську молодь у білоруські КПЗ. Отам вони точно тубік підхоплять, сифіліс та СНІД.
Відповісти
От мені цікаво, чому у білорусіі бензин на 30% дешевший ніж у нас, хоча вони його імпортують майже на 100%?
А ще цікаво, чому після заправки на вог машина втрачае потужність?
Відповісти
На заправках ВОГ продається паливо Мозирського НПЗ. Можеш заправити ним свій новий Хюндай Соната.
Відповісти
воно мабуть тільки по документам мозирське, бо самі переконались і не від одного чули негативні відгуки що до якості, проте, якраз той що залили безпосередньо самі в білорусії їде як формула1.
походіть по форумах автолюбителів і дізнаєтесь, що водії думають про бензин вог
Відповісти
Так ніхто ж не заважає брати бензин інших виробників. Якщо в Білорусі такий рай, то чого ж ти формуєш банди малолітніх провокаторів, і засилаєш їх до Менська?
Відповісти
ну і кумедний ви дядьку!
мова про якість пальнго, а не про рай.
але перескакуєте та пересмикуєте професійно, очевидно не за дарма.
Відповісти
А тобі мабуть вже і бабла забракло заправляти свій Хюндай? Жінка не дає бала на паливо? Краще йди підзароби чесною працею, а не рахуванням чужих грошей.
Відповісти
очікувана відсутні ть аргументованої відповіді.
не має бажання опускатись до вашого рівня мислення категоріями "бабла", "жінка не дала", "іди зароби" іт.д.
А правду не сховати
http://m.otzyvua.net/azs-wog.html
Відповісти
Виглянь за вікно, на вулиці вже давно ринкові відносини. Не подобається бензин ВОГ , то купуй УТН, чи ще якийсь. Слава боку вибір є, а не як при розвинутому соціалізмі, за який так боролися твої батьки партноменклатурники.
Відповісти
Так і рообим, заправляємось якісним, звісно не на вог.
А ринкові відносини не виправдання для обману.
Щось цікавіше придумайте.
Відповісти
Якби паливо ВОГ було таке галіме, як це видається різним політичним повіям, то його б взагалі ніхто не брав на заправках. На щастя ситуація абсолютно протилежна.
Відповісти
і ковбасу без м'яса хтось купує, і молоко без молока, і мустанг змішаний з А80.
Дурнів завжди вистачає.
Про те, це не доводить якість продукту.
Слава праці!
Відповісти
Знаходяться й дурні, що з тобою разом бігають з мегафоном. Думають, що патріоти та націоналісти. Але з часом дорослішають, розумнішають, і воліють триматися подалі від такої політичної повії, як ти.
Відповісти
з кожним повідомленням штатні писакі опускаються все нижче.
вас не цікаво читати.
висновки про вас всіх все рівно зроблять люди.
Відповісти
Люди зробили всі висновки на останніх виборах. Навіть твоє голодування не допомогло.
Відповісти
ну купились на обіцянки та подачки - це правда.
спробуй виграти не посипаючи грошима :-)
в луцьку також ніхто не знав і не чув, а гроші перемогли здоровий глузд.
наівних просто більше, ніж розумних.
Відповісти
Якраз політичною курвою є ти, бо саме ти є рабом олігархів і відробляєш свої 30 срібляків політичною проституцією. Не може сумлінна людина служити і вихваляти олігарха, добре усвідомлюючи, що він награбував свої міліарди за рахунок 90 відсотків українців, які в буквальному розумінні слова виживають у цій країні. Саме завдяки таким курвам і процвітають олігархи в Україні.
Відповісти
Ти ж окрім популістичного ниття про злих олігархів і не здатен нічого продукувати, хлопче. Брак грунтовної освіти і заздрість до успішних людей тебе до добра не доведе. Раджу тобі піти на наступні вибори мажоритарником на окург Мироновича. Гарантую, результат буде ще більш жалюгідний, ніж у тебе вийшло з Петровичем.
Відповісти
Якби витратити стільки грошей на підкуп округу скільки потратив Єремей, то навіть шимпанзе обрали б депутатом. Давно відома істина: олігархів в Україні не обирають депутатами, вони примітивно викуповують собі мандат, незалежно чи це партійний список, чи одномандатний округ. Єремей вибрав собі забитий поліський округ, щоб дешевше купити, а його наймити примітивно розвозили гроші сільським головам.
Відповісти
Хлопче, ці всі брехливі думки ти будеш штовхати своїм малолітнім шестьоркам. Ти добре знаєш, що цей округ був за Мироновичем ще з 2002 року. А те, що він людина успішна, вміє рішати питання і виконувати свої обіцянки навіть за рахунок власної кишені, дійсно не подобається таким як ти, професійним політичним куртизанкам. Ти би краще чужі гроші не читав, а свої заробляв-неробо. І не забуть прозвітувати своїм прихильникам про походження Хюндая. Гарантую, їм буде цікаво про це почути.
Відповісти
А ти вважаєш, що відслідковувати коменти на примітивну джинсу, оплачену Єремеєм, і бризкати тут слюнею то є робота, достойна нормальної людини? Ти навіть не уявляєш наскільки та падша людина. У тебе ж нема нормальних аргументів, лише ядуча слюна з твого чорного рота типу "цей округ був за миронечем з 2002 року". Правильно. Він його іприкормлював з 202 р. прілою гречкою і китайським ширпотребом. Ти хоч якусь уяву маєш, що було б з таким кандидатом навіть у тій же Польщі?
Відповісти
Я знаю, що б було з тобою, нащадку комсомольских стукачів. Після 1991 року і прийняття закону про люстрацію твої батьки-браві комсомольчики перестали б отримувати збільшену пенсію, втратили всі льготи-привілеї та відправились на біржу труда. То ж така політична повія, як ти не мала б змоги протирати штани на факультеті політології та бігати з прапором та мегафоном, а з малку заробляла б собі на кусень хліба.
Відповісти
"Законодавчо ввести пільгове кредитування для закупівельників з метою вчасного розрахунку з селянами за здане молоко"
"Забезпечити виконання чинних постанов Уряду щодо виплат бюджетних дотацій за молоко, придбане молочними товаровиробниками у населення"

вся суть статті
Відповісти
А чим це відрізняється від введення додаткових митних зборів на імпортні авто? Від намагань бандитської влади надавати фінансову допомогу з державного бюджету власникам металургійних підприємств?
Усе це речі одного порядку: прагнення українських олігархів безжально доїти державу, замість того щобвкладати кошти у модернізацію своїх підприємств, як це робиться в цивілізованих країнах. І люди розуміють бажання олігархів наживатися за рахунок держави, тобто простих людей. Тому і коменти тут різко негативні, тому і зневага до автора, бо видно справжнє нутро цього олігархика.
Відповісти
А для такого фанату південнокорейських автівок питання додаткових митних зборів на авто мабуть дуже болюче? А до автора зневага тільки тому, що цей революціонер нічого не розуміє в цих сферах, про які намагається писати. Розуміння економіки на рівні Шарикова-все відняти та поділити. Ти спочатку зароби хоча б на власне прожиття, а потім берися рятувати Україну.
Відповісти
Аргументів ноль, одні примітивні мантри. Судячи з рівня цих мантр є проблеми з рівнем загальної культури. Поступайте до нас у ВНУ, навчимо вас елементарної культури спілкування і аргументації в серйозній дискусії.
Відповісти
Схоже, що політичній повії нема що сказати у відповідь. Це ж не корчити з себе месію перед дітлахами, чи полішуками.
Відповісти
У вас усі політичні повії і революціонери, крім вас. Але 99% авторів коментів негативно оцінили саму статтю і "автора". Вам це хоч що-небудь каже, чи вважаєте, що усі коменти пишуться за гроші, як це робите ви? Ви вийдіть з теплого офісу на вулицю і запитайте думку про вашого боса у перших-зустрічних, хоч би у сотні людей і переконайтеся, що думка цілком співпаде з коментами. Або підіть на його заправки і запитайте у яких умовах там працюють люди і за яку зарплату і що вони думають про вашого феодала.
Відповісти
Тобі до рейтинга Мироновича ще повзти і повзти. І ще не факт, що доповзеш, бо даствтньо тобі приїхати в якесь поліське село з мегафоном, так зменшується кількість бажаючих за тебе проголосувати. Навіть магія бренда не рятує. Ну не хочуть люди обирати нероб і повій до парламенту.
Відповісти
У житті ніколи ні в які депутати обиратися не пробубав і не збираюся цього робити, бо гидко та й даних до політичної роботи в себе не бачу.
Але в мене після прочитання коменту склався психологічний образ того, хто є під цим ніком: така собі малоосвічена дама бальзаківського віку, у якої явні проблеми у стосунках з чоловіками, і взагалі, як кажуть, на особистому фронті повний капець. До читання серйозних книг явно не схильна. Живе за принципом героя репризи Райкіна: Нащо мені вчитися, якщо я можу вчити інших. Невже вона дійсно працює в Єремеєва?
Відповісти

Бла-бла-бла...
Відповісти
Суть статті у примітивній спробі хоч якось виправдати дії Єремея, які призвели ліквідації молочної промисловості в області.
Відповісти
Наприклад, подумати скільки заводів молочних у нас пропало в області. В Луцьку був "Любарт" - його екс-власники нардеп теперішній, у Володимері і у Нововолинську купила група КОМО, щоб не було конкуренції для "КОМО", у Ратному встигли продати для київлян (щоб тех КОМО не купило) ТМ "щедрий вечір". У Любешові будувався молочний завод, а так його білоруси мали брати на озброєння, а тепер все там пустує. То може його теперішній нардеп візьме і зробить, щоб він запрацював і це буде великий плюс на виборчій дільниці на якій за нього голосували. А що тепер із заводом у Ковелі??? І багато приймальних пунктів було по райцентрах, то їх теж порозформовували, щоб був один бренд.
Відповісти
Еремееву краще б мовчати.Обдурив народ ,якого й довів до ручки
а потім купив за 200 грн.Людей за людей не вважае,а електоратом,Біля себе Іудів поназбирував, які за 500 грн, не тільки Ісуса,але й душу продадуть,Ви гляньте хто в його офісах
працюе.Такі ж як він,
Відповісти
ПРвські шістки Сьцьопа і Гоша сьогодні приймали участь в антидержавному заколоті. Полішуки це не знають, а якщо знають то завтра забудуть. Ми, поліЩуки, не забудемо! Після народної революції все їхнє майно буде націоналізовано.
Відповісти
Останні статті
Державне регулювання цін на молоко: популізм замість рішень?*
28 березень, 2013, 09:11