«Підставлена» відставка

«Підставлена» відставка
Сумно, коли погані передчуття збуваються. Кажуть, що коли Ігор Палиця фінансово врятував «Волинь» влітку 2011 року, багато вболівальників, знайомих із особливостями виборчих кампаній в Україні, сказали: «Кінець нашій команді і клубу…» Не вірилося.

Кажуть, що коли рік тому журналісти запитали Анатолія Дем'яненка про те, яких розчарувань він боїться в житті, тренер відповів: «Зради людей, яким довірився...»

Як у воду дивилися одні й інші. Анатолієм Васильовичем прикрилися, наче гарною і розкрученою вивіскою, використали на виборах, дали можливість заробити «лівих» грошенят на трансферній компанії і сплавили його з «Волині» за помилки, до яких самі й були причетні.

Причому зробили це ті ж діячі, які «пішли» Кварцяного.

НЕПРОСТО ПІТИ

Здавалося б, з відставкою Дем'яненка все просто: команда опинилася не в зоні Ліги Європи, а в зоні вильоту із Прем`єр-ліги. Відповідає за результат тільки тренер. Гравці і тільки гравці «Волині» могли б повоювати за тренера в матчах з «Іллічівцем», «Зорею» або «Таврією», але бездарно змарнували нагоди відвести дамоклів меч від голови Дем’яненка.

Хмари над Дем’яненком почали нависати ще в березні - на початку квітня. Кажуть, що керівництво клубу запропонувало Васильовичу таку собі явку з повинною підписати. Йдеться про документ, яким тренери зобов’язувалися набрати навесні 12 очок в чемпіонаті.

Унікальний з огляду ділової документації документ Дем’яненко проігнорував.

А вирішальна розмова відбулася після повернення «Волині» із Сімферополя. Віце-президент і спортивний директор клубу вимагали відставки тренера через незадовільні результати роботи. Читачам ВолиньPost принагідно пояснимо, що контракт Дем’яненка в січні 2012 року був підписаний за схемою «2 +1». Тому, аби звільнити тренера без виплати компенсації, треба мати вагомі причини того, чому Дем’яненка позбуваються.

Тим часом увесь минулий місяць в клубі тиснули на тренерів, аби ті пішли самі, без фінансових претензій.

Дем’яненко на згаданій нами зустрічі пообіцяв своїм візаві (з якими раніше не один фунт лиха з’їв) розповісти головному інвесторові клубу нардепу Ігорю Палиці (він, до слова, дотепер офіційно ніяк не пов'язаний із клубом і не фігурує на офіційному сайті) про нібито махінації з трансферами та умови, у яких команда готувалася до матчів навесні. Розповісти справді було що…

«ЛУЧШЕЕ, КОНЕЧНО, ВПЕРЕДИ»

Крім добирання на матчі потягами по 20-25 годин (такі подорожі стали якось приводом для веселого репортажу журналістів «2+2» під назвою «Голубий вагон бєжит-качаєтся…»), розповідати можна було і про невиплату зарплати за 4 місяці гравцям і тренерам.

А найголовніше – про відсутність футбольних полів як таких у березні-першій половині квітня. Адже деякі тренування Дем’яненку довелося відміняти: поля нагадували швидше переорану ниву, аніж придбаний для гри у футбол газон.

Звідси й неприємна для фанатів картинка, коли атаки лучан закінчувалися на 2-3 пасі. Можна уявити собі лють вболівальника… Але давайте й зрозуміємо жах тренера, який не мав можливості повторювати награні комбінації.

Журналісти, які були присутніми на відкритому тренуванні «Волині», що проходило перед кубковою грою з «Дніпром» на полі ДЮФШ «Волинь», що на вулиці Дубнівській, розповідали: гравці «Волині» чи не вперше у цьому році тренувалися на більш-менш придатному полі і неохоче їхали звідти.

А й справді: впродовж 2011-2013 років жодного поля не те, що не побудовано, але й навіть не закладено… Тому й слід дослухатися до нарікань Дем’яненка на травматизм його гравців, пов'язаний із станом газону на «Авангарді», «Підшипнику» чи в Дачному.

У Сімферополі на матч із «Таврією» взагалі була можливість заявити тільки 16 виконавців із 18 можливих… Решта або були травмовані, або відбували покарання за попередження чи вилучення.

На думку спадають слова головного тренера «Ілічівця» Миколи Павлова, якими він завершив післяматчеву прес-конференцію в Луцьку: «Ваш тренер не винен...» А журналісти «2+2» закінчили свій сюжет словами з пісні про той самий «голубий вагон» - «Лучшее, конечно, впереди».

ПАЛИЦЯ ЗЛАМАЄТЬСЯ?

Розставити всі крапки над «i» повинна зустріч тренера з Ігорем Палицею, яка буцімто призначена на четвер. Але ходу назад не буде – Дем’яненку випаде нагода побідкатися фактичному власнику команди. А ще – домовитися з ним про терміни виплати боргованої зарплати та умови припинення контракту.

Власне саме із Палицею, а не із фігурами калібру значно меншого, ніж Ігор Петрович, воліє мати справу Дем`яненко під час звільнення.

Шкода тільки, що характер Анатолій Васильович показує так пізно. Адже дуже часто за нього думав і вирішував спортивний директор «Волині» Олександр Ярощук. Той самий, ім'я якого виринуло після матчу лучан з «Іллічівцем». Після тієї поразки журналісти написали про бійку в роздягалці «Волині» - буцімто спортивний директор напав на Рамона Лопеса, який не забив пенальті наприкінці матчу.

Що цікаво – у Луцьку охоче повірили цій відверто фейковій новині, чимало людей знали, що Ярощук здатний на подібне?.. Саме його разом із Дем’яненком називають головним винуватцем провальної торішньої трансферної кампанії «Волині».

Звісно, передусім відповідати за неї повинен головний тренер. Але у «Волині» саме на спортивному директорі завязувалися нитки трансферів.

До переліку «пред’яв» Дем’яненка може додатися й відсутність реальних інфраструктурних змін, які створюють інструменти заробляння грошей для клубу.

ВІЧНО ТИМЧАСОВИЙ ЧИ ЕКС-РЕАНІМАТОР?

Отже, готувати «Волинь» до календарного матчу із запорізьким «Металургом» (27 квітня, 17:30, «Авангард») і взагалі до кінця чемпіонату буде Анатолій Пісковець. Колишній очільник жіночої збірної України, володар Кубка Грузії із першоліговою «Гагрою»; тренер, який зуби з`їв на українському футболі.

Хто ж очолить команду у міжсезоння? А спробуй знайди нині фахівця, який захоче йти у «Волинь». Адже навколо команди накопичилася критична маса негативу. Позитивних новин зі стану клубу надходить так мало…

Чимало проблем створювалися на рівному місці або ж після незрозумілих рішень нового менеджменту клубу. Скандал із несправжнім контрактом Майкона, справа «кращого воротаря світу» Ндоє і Олега Герасимюка, які вимагають виплати заборгованих зарплат.

Врешті, скандал навколо засновників «Волині», який виглядає так, що Палиця, входячи в клуб, не був достатньо поінформований Столяром про те, у який спосіб ВАТ «Волинь» перетворилося у ТОВ «Волинь», адже під час цієї дії кудись «дівся» один із співвласників.

Власне, судиться «Волинь» і зі своїм ...президентом Столяром через невиплату зарплати останньому. Окрема історія – війна за Федерацію футболу Волині, про який писав ВолиньPost.

Отож, пошук нового тренера – справа з огляду на вищеперераховані чинники клопітна. Можна залишити того ж Пісковця, забравши у нього префікс «тимчасово виконуючий». Або ж пригадати про відомого реаніматора Кварцяного. Мало хто посвячений у суть домовленостей Палиці та Кварца у жовтні минулого року, коли Віталій Володимирович знімав свою кандидатуру на користь Ігоря Петровича. А там можливі варіанти…

Павло ФІЛОНЮК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
все правильно...гарно розкладено по поличках
Відповісти
Ну по-перше тренер не винен, що йому зимою не дали гроші на трансфери. а по-друге, що той нардеп поможе. А вже нічого. Вибори пройшли і так все зрозуміло. Саме цікаво, що Столяр, який вкладав гроші у Волинь раніше так зрозуміло теж кудись подівся і теж хоче відійти від справ. Так що ФК "волинь" - тю-тю
Відповісти
Колись футбол був грою мільонів, а сьогодні - грою мільонерів.
Комерціалізація, великі гроші, нехтування вихованням власних футболістів з наших дітей в противагу трансферам чорномазих гравцв, втрата ідентифікації українського футболу - це все хвороби від яких помре український футбол.
Відповісти
Такого тренера змарнували... Виродки!!!
Відповісти
ну і добре що пішов, розчарував мене Дем*яненко, тільки почались проблеми зразу сопельки потекли, теж мені тренер, на поїзді бідняжка їздив!!! при Кварцяному завжди на автобусах їздили. на поїзді рідко, і це вже вважалось супер!! знайшли про кого статтю писати...
Відповісти
Останні статті
Записки породіллі
26 квітень, 2013, 14:11
«Підставлена» відставка
25 квітень, 2013, 09:26