What do U WANT? «Ювант»?

What do U WANT? «Ювант»?
Тема конфліктів на луцькій "Варшавці" сьогодні - одна з "топів" інформаційного простору обласного центру Волині.

Багато мови - про суперечку підприємців з Волинською облспоживспілкою. Проте існує ще один, давніший конфлікт. Йому - понад півдесятка років, й зараз він відійшов на другий план у "фокусі" уваги медіа. Що, проте, не робить його менш проблемним і гострим.

Це історія конфліктих стосунків власника торгового центру «Ювант» та підприємців «останнього ряду» на Варшавському ринку.

Розпочалося все у 2008 році...

ІСТОРІЯ І СУТЬ КОНФЛІКТУ

Ще у 2001 році Луцька міська рада надає в оренду приватній фірмі «Скорпіон-сервіс» земельну ділянку площею 0,076 га між вулицями Кравчука та Карпенка-Карого строком на 3 роки. У 2004 році строк оренди було подовжено ще на 5 років, про що було заключено відповідний договір між фірмою та міською радою.

У 2002 році міська рада також дає дозвіл на оренду «Скорпіон-сервісом» іншої земельної ділянки - площею 0,143 га строком на 25 років.



На місці обох орендованих ділянок й постає торгово-пішохідний ряд.

У 2004 році на місці автостоянки, що прилягала до торгового ряду, відкрився ТЦ «Ювант». А у 2008 році власник «Скорпіон-сервісу» Василь Токарський заявив, що збирається будувати другу чергу торгового центру. Про що й повідомив підприємців, які користувалися торговими площами, наданими в оренду «Скорпіону».

Окремі підприємці після закінчення строку дії договорів користування перейшли торгувати в інші місця на ринку.

Як зазначає Василь Токарський, з усіх підприємців, які заключали договори із «Скорпіон-сервісом» у 2001 році на сьогодні залишилося лише з півдесятка. Решта місць вже по 2-3 рази були перепродані іншим підприємцям.

Проте частина підприємців все ж вирішили поборотися за своє місце під сонцем, адже критий «останній ряд» був доволі привабливим місцем для покупців. З того і почалося протистояння.

Міська влада часів головування Богдана Шиби стала на бік підприємців і спочатку усіляко намагалася розірвати договір із «Скорпіон-сервісом», а по закінченні його дії – будь-що не продовжити.

Також були спроби міської влади надати спірну земельну ділянку в оренду комунальному підприємству «АвтоПаркСервіс».

Намагалися у мерії й заключити договори напряму з підприємцями. Проте всі ці рішення були оскаржені Токарським і в судовому порядку визнані неправомірними.

З десяток різних рішень міськради, більше 1500 судових засідань, близько сотні різноманітних ухвал, постанов та рішень судів різних рівнів, практично всі з яких – на користь власника «Юванта». Словом, протистояння перейшло в стіни храмів Феміди.

ПРОЕКТ 71

Але чергову віху в цьому конфлікті може бути закладено вже найближчої сесії Луцької міської ради, на розгляд якої винесено проект рішення №71 «Про скасування рішень виконкому та розпоряджень міської ради».

Згідно із цим рішенням пропонується:

1. Скасувати рішення виконкому №394 від 17.08.2000 р. («Про дозвіл на благоустрій частини вул. Кравчука та на встановлення торгових кіосків»), №487 від 28.09.2000 р. («Про дозвіл на проектні роботи»), №185 від 29.03.2001 р. («Про надання в тимчасове користування на умовах оренди приватній фірмі «Скорпіон-сервіс» земельної ділянки на вул. Кравчука»), №536 від 28.09.2001 р. («Про дозвіл на проектні роботи»). Всі ці рішення стосуються приватної фірми «Скорпіон-сервіс».

2. Внести зміни до рішення Луцької міської ради №16/9 від 18.01.2001 р. «Про затвердження розпоряджень міського голови, секретаря ради та рішень виконавчого комітету, виданих в міжсесійний період», виключивши з тексту цього рішення цифри і слова «від 16.11.2000 №383-рр Про надання статусу ринку».

3. Вважати чинними рішення міської ради №64/57 від 04.08.2010 року та №67/100 від 13.10.2010 року.
4. Скасувати як незаконне (конфлікт інтересів) розпорядження міського голови №383-рр від 16.11.2000 р. «Про надання статусу ринку».

Проте такий проект рішення № 71 викликає суттєві зауваження в юридичному відділі Луцької міської ради.

Так, в інформації щодо цього рішення за підписом в.о. юридичного відділу Наталії Юрченко зазначається, що рішення виконкому - це ненормативні правові акти, тобто акти одноразового застосування, які вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, а тому не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування. І зазначена правова позиція висловлена в рішенні Конституційного суду України №7-рп/2009.

Також в юридичному відділі зазначають, що згідно із ст. 3 Земельного Кодексу України в редакції, чинній на час винесення рішення виконкому №185 від 29.03.2001 року була передбачена можливість делегування місцевими радами народних депутатів повноважень щодо передачі, надання та вилучення земельних ділянок відповідно органам державної виконавчої влади або виконавчим органам місцевого самоврядування.

Щодо двох документів, які проектом № 71 пропонується вважати чинними (це рішення міської ради №64/57 від 04.08.2010 «Про передачу в оренду земельної ділянки для обслуговування торгових кіосків між вулицями Кравчука і Карпенка-Карого» та №67/100 від 13.10.2010 «Про передачу в оренду земельної ділянки для обслуговування торгових кіосків між вулицями Кравчука і Карпенка-Карого»), то вони були визнанні протиправними та скасовані згідно з постановами Волинського окружного адміністративного суду від 12.10.2010 року та Луцького міськрайонного суду від 09.03.2011 року, які набули законної сили.

ВІДСТОЯТИ ПІДПРИЄМЦІВ

Щодо згаданих вище аргументів юрвідділу, то Богдан Шиба каже, що суд в своїх постановах посилався на згадані рішення виконкому, тим самим, на його думку, суд визнавав їх нормативними актами.

Більше того, на тверде переконання Шиби, всі земельні питання повинна ухвалювати тільки сесія міської ради, а не виконком.

Щодо коректності визнання рішень міськради від 2010 року, які були скасовані в судовому порядку, то тут Шиба вважає, що луцьким депутатам варто просто задекларувати свою позицію.

«Якщо ми просто скасуємо рішення виконкомів від 2001 року, то виникне запитання: а що далі? А так ми вчергове задекларуємо свою позицію про те, що земельну ділянку хочемо передати підприємцям», - каже Богдан Шиба.

Якщо ж проект рішення №71 буде прийнятий міською радою, то наступним кроком Шиба обіцяє внести проект рішення про надання підприємцям землі строком на 3 роки.

Варто зауважити, що згаданий проект рішення про ускладнення життя Василеві Токарському вже намагалися прийняти на 40-й сесії 24-29 квітня 2013 року. Тоді рішення не прийняли.

ВИКОНУВАТИ РІШЕННЯ СУДІВ

«Конфлікт почався з того, що Святослав Зелінський, який був тоді заступником міського голови, почав "накручувати" підприємців й заявляти, що «Скорпіон-сервіс» користується землею незаконно. На мою думку, це було вигідно Богданові Шибі, який був тоді мером. Вони мали на меті забрати всі ринки під якусь комунальну структуру», - розповідає Василь Токарський, власник «Скорпіон-сервісу».

Попри те, у 2008 році підприємці намагалися домовитися із власником «Юванту». Як розповідає Богдан Шиба, в його кабінеті сторони конфлікту збиралися тричі, проте до жодного конструктивного рішення так і не дійшли.

Це ж підтверджує і Василь Токарський, який розповідає, що в якості шляхів вирішення конфлікту розглядалися три основні пропозиції:

1. Залишити все, як є.
2. Взяти дольову участь підприємцям у будівництві другої черги «Юванту».
3. Компенсувати «Скорпіон-сервісу» фактичні витрати на вироблення проектної документації.

За основу для переговорів взяли другу пропозицію. 40% у другій черзі «Юванту» мало б належати «Скорпіону», 60% - підприємцям. Проте сторони так і не зійшлися в ціні.

«Скорпіон-сервіс» планував витратити 16 тисяч гривень за кожен квадратний метр будівництва, згідно із затвердженим проектом. Пропозиція підприємців, за словами Токарського, була 8 тисяч гривень за метр.

Проте коли власник «Скорпіон-сервісу» погодився на таку ціну за умови, що організацію будівництва візьмуть на себе підприємці, вони відмовилися.

У 2009 році закінчився термін дії договору оренди однієї з ділянок, заключеного Луцькою міською радою та «Скорпіоном». Приватна фірма в установленому порядку направила до міськради звернення щодо поновлення договору оренди.

За місяць їм надійшла відповідь про те, що це питання буде винесено на розгляд чергових засідань постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру та сесії ЛМР.

Проте цього зроблено так і не було. Саме тому приватна фірма подала в суд на протиправну бездіяльність Луцької міської ради, де здобула перемогу в Луцькому міськрайонному суді у лютому 2012 року.

Після цього у 2012 році проект рішення про продовження договору оренди землі фірмі «Скорпіон-сервіс» двічі виносилося на голосування Луцької міськради, проте щоразу не вистачало голосів для позитвиного вирішення питання.

«Скорпіон-сервіс» до сьогодні здійснює плату за оренду спірної земельної ділянки до міського бюджету», - розповідає Василь Токарський. – «А кому платять підприємці, які торгують на спірній території? Нам вони точно нічого не платять», - зазначає бізнесмен.

І на його думку, тепер єдиним виходом для вирішення конфлікту є дотримання й виконання всіх норм законодавства усіма сторонами та державними службами, які ґрунтуються на судових рішеннях.

* * *

Схоже, ухвалення юридично недосконалих рішень міською радою не тільки не розрубає гордіїв вузол проблем, а лише затягне їх на довший термін.

А хворобу, як ми знаємо, завжди легше лікувати на ранніх стадіях, а не коли вона вже перейшла в хронічну.

Очевидно, підприємцям вчергове потрібно сідати за стіл переговорів із «Скорпіон-сервісом» та домовлятися про вихід із ситуації. Але якщо у 2008 році це було зробити набагато простіше, то тепер Токарський має в своєму активі численні рішення судів, які доводять його правоту.

Посередником між сторонами конфлікту міг би стати міський голова Луцька. Проте для цього мусить бути політична воля. Її, схоже, не вистачає. Натомість комусь іншому вистачає винахідливості "робити політику" на цьому конфлікті.

Андрій ЛУЧИК, (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"заключити договори"??? це як? не розумію!!!!
Відповісти
дякую. погоджуюся. врахую. :)
Відповісти
Просто заказуха :-)Васька
Відповісти
Iбрехнi тут хватаэ 1метр кв 5000доларов Токарьский хотiв
Відповісти
не соромно, Андрійку? 30 сєрєбрянніков твоя ціна...
Відповісти
Землю треба віддати Токарському під нове будівництво. Облуплені контейнери - це рудимент 90-х років. Це - циганський базар. Це - середньовіччя. Підприємці так званого "останнього ряду" за 10 років віддали ненажерливим адвокатам стілько грошей, яких вистачило б на чотири "Юванти". 18 квітня в Луцьку відбулась всеукраїнська конференція з проблем надання правової безкоштовної допомоги громадянам. Там виступала юрист Европейського суду з прав людини Ольга Дмитренко і сказала золоті слова: "В Україні настав час захищатись від... адвокатів". Перемогли шакали-адвокати, щоб залишити місто ще на десяток років з іржавим залізяччям. А політики тут немає. Тут є дурість і некомпетентність голови міста і його совкове бачення проблем. Таке рішення просто пояснюється: наближаються вибори, а базарники з їхніми сімями, кумами і сватами складають чверть населення міста. З ними не варто марнувати стосунки.
Відповісти
Пропіарили Ювант
Відповісти
Токарський виграв всі суди. І незабаром будуть знесені метелеві будки. Але на цих судах за цей період нажились ділки, які збирали і сбирають гроші по 40 гр.за кв.м.,якоби для захисту прав підприємців, розказуючи їм байки, що вот-вот вони будуть орендарями землі на якій стоять їхні кіоски.А наші підприємці розвісили вуха вірато їм. Кирдик вам панове. А платити за просрочену аренду з вас здеруть по повній програмі. Зато справно платять ділкам.
Відповісти