Волинські нардепи: хто як настарався за півроку

Волинські нардепи: хто як настарався за півроку
Минуло півроку після обрання нового складу Верховної Ради України. Це - перший відрізок часу, після якого можна робити оцінку роботи народних обранців.

Експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу вирішили провести детальний моніторинг та аналіз діяльності депутатів парламенту. Ця робота проводилася з 15 квітня по 10 червня 2013 року.

Результати та висновки дослідження «Моніторинг та аналіз діяльності народних депутатів України від Волинської області за перші 6 місяців роботи» - нижче.

ЯК АНАЛІЗУВАЛИ

Експерти ЦПАВК проаналізували діяльність 12 народних депутатів України. Це 5 депутатів, що були обрані у мажоритарних округах Волинської області: Євген Мельник, Сергій Мартиняк, Степан Івахів, Ігор Палиця, Ігор Єремеєв).

А також 7 депутатів, що були обрані за партійними списками: (ВО «Свобода» – Анатолій Вітів, Валерій Черняков, Партія регіонів – Катерина Ващук, Григорій Смітюх, «Батьківщина» – Ярослав Федорчук, Комуністична партія України – Адам Мартинюк, УДАР – Юрій Савчук).



Аналізували роботу депутатів за чотирма критеріями:

парламентська діяльність,
робота з виборцями,
діяльність з виконання передвиборчої програми,
публічність та відкритість.

Діяльність депутатів оцінювалась за 25-ти бальною шкалою в розрізі кожного з параметрів. В сумі кожен депутат міг отримати максимально 100 балів.

Під час дослідження експерти аналізували інформацію щодо роботи депутатів з офіційного парламентського сайту, персональних сайтів депутатів, їх профілів у соцмережах, публікацій у регіональних ЗМІ, відповідей на офіційні запити, передвиборчих програм кандидатів та партій.

ПАРЛАМЕНТСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Для аналізу парламентської діяльності народних депутатів було взято такі показники:

відвідування сесій народними депутатами (за письмовою реєстрацією);
кількість виступів з трибуни;
кількість внесених законопроектів та прийнятих з ініціативи депутата законів;
кількість зареєстрованих депутатських запитів.

(Виступи депутатів з місця не включались до матеріалів дослідження, оскільки у більшості випадків такі виступи депутатів, особливо тих, що входять до складу фракцій звучали приблизно наступним чином: «Прошу передати слово депутату Х». Також не брались до уваги дані електронної реєстрації депутатів).

Якщо подивитись на показники щодо роботи депутатів у сесійному залі, то жодного сесійного засідання з 33-ох не пропустили три волинські нардепи: Катерина Ващук, Адам Мартинюк та Григорій Смітюх).

Більшість депутатів пропустили від 1 до 3 засідань. 7 засідань пропустив Ярослав Федорчук.

«Антилідером» став Ігор Палиця, який пропустив 19 – понад половину – засідань парламенту без поважних причин.

Не часто волинські обранці використовували трибуну Верховної Ради для озвучення своїх законодавчих ініціатив чи політичних заяв. Двічі з трибуни виступав Ігор Єремеєв, по одному разу – Катерина Ващук, Григорій Смітюх, Адам Мартинюк, Анатолій Вітів та Євген Мельник.

Решта волинських обранців ще не виступала з трибуни парламенту.

А от в законотворчості напрацювання наших нардепів солідніші. Кожен з них є співавтором принаймні одного проекту закону.

Мал. 1. Лідери за кількістю зареєстрованих законопроектів
Мал. 1. Лідери за кількістю зареєстрованих законопроектів


За кількістю законопроектів лідирують Адам Мартинюк та Степан Івахів, на їхньому рахунку по 8 зареєстрованих законопроектів (мал. 1.)

Найменше проектів законів зареєстрував у парламенті Валерій Черняков.

Варто зазначити, що більшість зареєстрованих волинськими нардепами законопроектів спрямовані на виконання особистих або партійних передвиборчих програм, а тому шанси на їх ухвалення невеликі. (Детальніше про законопроекти у частині, що стосується виконання передвиборчої програми).

Ще один інструмент, що свідчить про депутатську активність – це депутатські запити. Найчастіше ним користувався Ярослав Федорчук (10 разів). Від 2 до 6 запитів зробили Катерина Ващук, Анатолій Вітів, Євген Мельник, Валерій Черняков, Степан Івахів та Григорій Смітюх.

Переважна більшість депутатських запитів стосується проблем взаємовідносин громадян чи трудових колективів з органами влади. Як показує динаміка розгляду запитів, усі питання підняті у них мають шанс хоча б на часткове вирішення.

Якщо підсумувати показники, що мають відношення до парламентської діяльності депутатів (таблиця 1.) то серед лідерів народні депутати, які вже декілька скликань працюють у стінах Верховної Ради – Катерина Ващук, Григорій Смітюх та Адам Мартинюк.

Найменш дієві та активні у стінах парламенту Юрій Савчук та Ігор Палиця.

Таблиця 1. Парламентська діяльність (сумарні показники)



РОБОТА З ВИБОРЦЯМИ

Для аналізу роботи народних депутатів з виборцями ми скористались даними розміщеними на сайті парламенту, а також надіслали звернення кожному народному обранцю.

Серед іншого попросили надати інформацію про

приймальні депутатів,
кількісний та персональний склад їхніх помічників-консультантів,
особисті прийоми громадян, проведені зустрічі з виборцями.

Якщо говорити про приймальні, то у нашому розпорядженні є інформація, яка свідчить, що їх мають 8 з 12 волинських нардепів. Найбільше таких приймалень мають депутати, обрані у мажоритарних округах: Ігор Єремеєв та Степан Івахів – по 5, Євген Мельник – 4, ще п’ятеро депутатів – по одній приймальні.

Окремі народні депутати мають свої приймальні не лише на Волині. Так Ярослав Федорчук має їх ще у Києві та Луганську, а Валерій Черняков у Закарпатській області, де він закріплений для роботи внутрішнім рішенням фракції.

Нам не вдалось отримати інформації, чи мають на Волині свої приймальні і чи здійснюється у них робота з виборцями депутати Катерина Ващук, Адам Мартинюк, Григорій Смітюх, Юрій Савчук – вони не відповіли на звернення.

Також проігнорував звернення Ігор Палиця. Проте про його приймальню інформацію вдалось знайти у місцевих ЗМІ.

Ті ж народні депутати, що мають найбільше приймалень, найактивніше працюють з виборцями. Так лідерами за кількістю прийнятих громадян на особистих прийомах є Євген Мельник, Ігор Єремеєв та Степан Івахів (мал. 2).

Мал. 2. Кількість прийнятих громадян особисто народними депутатами
Мал. 2. Кількість прийнятих громадян особисто народними депутатами


Також досить успішно цим видом роботи займаються Анатолій Вітів (76 особисто прийнятих громадян чи представників трудових колективів) та Ярослав Федорчук (479).

Федорчука також можна було б віднести до лідерів за кількістю особистих прийомів, проте абсолютну більшість своїх контактів з виборцями він зробив не на Волині.

Щодо роботи помічників, то найактивніше з виборцями працювали помічники Ігоря Єремеєва (1090 прийнятих громадян), Степана Івахіва (665) та Євгена Мельника (449).

Досить цікаву форму для контактування з виборцями обрав Сергій Мартиняк. На його особистому сайті міститься інформація, що він має своїх представників у кожній сільській, селищній та міській раді. Очевидно ці особи контактують з виборцями від імені депутата. Проте нам не вдалось отримати детальнішої інформації про роботу з виборцями ні депутата, ні його представників: детальної відповіді по суті на наше звернення він не надав.

Що стосується організованих зустрічей з виборцями, то тут склад лідерів практично той самий: Степан Івахів (32 зустрічі за півроку) та Ігор Єремеєв (20).

Також за цим показником позафракційних мажоритарників наздоганяє депутат від ВО «Свобода», обраний за партійним списком, Валерій Черняков (19 зустрічей на Волині та всього 55).

Окремо слід зауважити: не виключено що депутати, які не надали відповіді на наше звернення, також плідно контактують з виборцями. Достеменно відомо, що цю роботу активно ведуть помічники Ігоря Палиці, проте через недоступність цієї інформації ми не можемо нею оперувати

За сумарними показниками (табл. 2) найбільш успішно зі своїми виборцями працюють Ігор Єремеєв, Степан Івахів та Євген Мельник. Аутсайдерами є депутати, які найбільш успішно працюють у парламенті – К. Ващук, А.Мартинюк та Г.Смітюх.

Таблиця 2. Робота з виборцями (сумарні показники):



ВИКОНАННЯ ПЕРЕДВИБОРЧОЇ ПРОГРАМИ

Аби проаналізувати, як депутати взялися виконувати передвиборчі обіцянки, ми використали два показники:

- кількість зареєстрованих законопроектів та прийнятих з ініціативи депутата законів на виконання передвиборчої програми;
- кількість лобістських заходів, здійснених у інтересах виборців області.

Цю інформацію ми отримали, проаналізувавши зареєстровані законопроекти депутатів, їх особисті або партійні передвиборчі програми та відповіді на наші звернення.

Для того, аби зрозуміти, як передвиборчиіх обіцянки трансформовувалися у законопроекти, ми взяли з парламентського сайту лише ті зареєстровані депутатами проекти законів, які мають стосунок до виконання програми.

Лідерство за цим показником (мал. 3) тримають Степан Івахів та Адам Мартинюк. Якщо перший зареєстрував 7 законопроектів, які можуть полегшити життя волинянам, то законодавчі ініціативи другого мають ширше застосування, оскільки спрямовані на виконання програми Компартії.

Жодного проекту закону на виконання передвиборчої програми (в даному випадку ВО «Свобода») не вніс Валерій Черняков.

Мал. 3. Кількість зареєстрованих законопроектів на виконання передвиборчої програми
Мал. 3. Кількість зареєстрованих законопроектів на виконання передвиборчої програми


Також слід відзначити, що 3 законопроекти Ігор Єремеєв, Степан Івахів та Сергій Мартиняк зареєстрували спільно. Це такі проекти законів:

- Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав членів особистих селянських господарств на соціальний захист у разі настання безробіття,

- Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо підтримки підприємств комунальної форми власності, які здійснюють перевезення пільгових категорій громадян,

- Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо страхового стажу для призначення мінімальної пенсії).

Така законотворча діяльність наштовхує на ряд припущень:

1) депутати та їх команди дійсно спільно над законопроектами;
2) бажання одних депутатів використати напрацювання інших;
3) узгоджена (в тому числі з керівництвом Волинської області) робота над вирішенням необхідних для Волині проблем.

Якщо говорити про лобістські заходи, вжиті народними депутатами-волинянами в інтересах виборців області, то в першу чергу мова йде про звернення депутатів до інших органів влади для вирішення проблем певних територій.

Такими заходами є лобіювання бюджетного фінансування для будівництва об’єктів соціальної інфраструктури (С. Івахів), протидія зміні менеджменту державних підприємств (І. Єремеєв, А. Вітів – «Волиньторф»), виділення коштів для боротьби з підтопленням територій (І. Єремеєв), відзначення пам’ятних дат (К. Ващук, Є. Мельник – прийняття постанови ВРУ «Про відзначення 1025-ої річниці міста Володимира-Волинського»).

Найбільше лобістських ініціатив на рахунку Степана Івахіва (8), Анатолія Вітіва та Євгена Мельника (по 6) і Ігоря Єремеєва (5). Можна з впевненістю стверджувати, що на відміну від законодавчих ініціатив, лобістські заходи можуть принести користь виборцям в недалекій перспективі.

Загалом над виконанням своїх передвиборчих програм найактивніше працюють мажоритарники С. Івахів, І. Єремеєв та Є. Мельник. Партійні програми найуспішніше втілюють в життя А. Вітів, А. Мартинюк та Г. Смітюх (табл. 3).

Таблиця 3. Виконання передвиборчої програми (сумарні показники):



ПУБЛІЧНІСТЬ ТА ВІДКРИТІСТЬ

Публічність та відкритість депутатів також визначались за сукупністю декількох показників. Для аналізу публічності ми здійснили контент-аналіз місцевих ЗМІ, обрахували кількість позитивних, нейтральних та негативних публікацій стосовно діяльності та висвітлення позиції депутатів.

Для контент-аналізу взяли обласні газети (Волинь-нова, Віче-інформ, Вісник і Ко, Волинська газета, Відомості), районні та міські газети та інтернет-видання (Волинська правда, Волинські новини, Волинський інформаційний портал, Під прицілом, ВолиньPost). Сюжети на радіо та телебаченні за участю депутатів не аналізувались.

Визначення рівня відкритості депутатів здійснювалось на основі публічної інформації про депутата, розміщеної на сайті ВРУ (декларація, приймальні, помічники), відповідей на звернення до депутатів (приймальні, помічники, зустрічі, виконання програми), наявності персонального сайту та профілів у соціальних мережах.

Також ми аналізували рівень відкритості офісу народного депутата у Верховній Раді, реагування на звернення до помічників.

Більшість публікацій у місцевих ЗМІ щодо депутатів носять нейтральний чи позитивний характер. Досить часто ЗМІ, які симпатизують окремому депутату, намагаються і висвітлювати його діяльність позитивно або нейтрально, а це веде до певного інформаційного дисбалансу.

Окрім того варто зазначити, що прес-служби більшості депутатів часто розміщують у ЗМІ позитивну інформацію про діяльність народних обранців, так звану «джинсу». Також цілком очевидно, що кількість публікацій про депутатів у ЗМІ залежить і від їхніх матеріальних можливостей.

Найчастіше місцеві ЗМІ пишуть про депутатів-мажоритарників. Так лідерами за кількістю публікацій є Степан Івахів (277 публікацій, з них 111 - позитивних), Ігор Єремеєв (258 і 88 відповідно) та Сергій Мартиняк (199 і 84). Також досить часто у ЗМІ висвітлюється позиція І. Палиці, А. Вітіва та Є.Мельника. До найменш публічних волинських нардепів відносяться Я. Федорчук, Г. Смітюх, А. Мартинюк.

Якщо говорити про відкритість депутатів в розрізі наявності публічної інформації на їхніх персональних сторінках на сайті ВРУ, то слід відмітити, що переважна більшість депутатів є досить закритими. Свої декларації за 2012 рік оприлюднили лише С. Івахів, С. Мартиняк, Є. Мельник та В. Черняков. Інформацію про свої приймальні та помічників розмістили Степан Івахів та Сергій Мартиняк.

У відповідь на наше звернення інформацію повідомили наступні такі обранці:

- перелік депутатських приймалень (Вітів А.М., Єремеєв І.М., Івахів С.П., Мельник Є.І., Федорчук Я.П., Черняков В.В.);

- перелік помічників-консультантів (повністю – Єремеєв І.М., Івахів С.П., частково і з зауваженнями – Вітів А.М., Мельник Є.І.);

- про зустрічі з виборцями (повністю – Єремеєв І.М., Івахів С.П., частково – Вітів А.М., Мельник Є.І., Федорчук Я.П., Черняков В.В.);

- про виконання програми (повністю – Вітів А.М., Єремеєв І.М., Івахів С.П., Мельник Є.І., частково – Черняков В.В.).

Лише три волинські нардепи мають свої персональні сайти, де інформують виборців про свою роботу та розміщують корисну додаткову інформацію (Ігор Єремеєв, Сергій Мартиняк та Ігор Палиця). У випадку Палиці ці функції виконує сайт його благодійного фонду «Новий Луцьк».

Ми намагались відшукати профілі народних депутатів у соціальних мережах «В контакті» та «Facebook». Соціальні мережі для спілкування з виборцями активно використовують Анатолій Вітів та Ігор Єремеєв.

Менш активно цим інструментом користуються Степан Івахів, Сергій Мартиняк та Євген Мельник.

Також нам вдалось знайти профіль Григорія Смітюха, хоча не можна сказати, що він часто використовується. Усі зазначені народні обранці використовують соціальну мережу Facebook.

Інші соціальні мережі («Однокласники», «Twitter») нами не аналізувались.

Для визначення рівня відкритості офісів народних депутатів у парламентів, після надсилання відповідних звернень, ми зробили чотири хвилі телефонних дзвінків, щоб поспілкуватись про результати розгляду нашого звернення.

На основі спілкування наших експертів з працівниками офісів депутатів та часових рамок надходження відповідей на звернення було визначено рівні відкритості. Ці рівні наступні:

високий – Івахів С.П., Федорчук Я.П.;
достатній – Єремеєв І.М., Мартиняк С.В., Черняков В.В.;
середній – Вітів А.М., Мельник Є.І., Палиця І.П., Смітюх Г.Є.;
низький – Ващук К.Т., Савчук Ю.П.;
неналежний – Мартинюк А.І.

На основі сукупності проаналізованих даних найбільш відкритими народними депутатами можна назвати Степана Івахіва, Ігоря Єремеєва та Сергія, Мартиняка. Найменш публічними є Адам Мартинюк, Юрій Савчук та Григорій Смітюх.

Сумарні показники стосовно публічності та відкритості депутатів містяться у таблиці 4.

Таблиця 4. Публічність та відкритість:



РЕЙТИНГ ТА ВИСНОВКИ

Проаналізувавши роботу народних депутатів за чотирма показниками, можна оцінити їхню діяльність загалом та вивести їхній рейтинг дієвості та успішності за перших півроку роботи в стінах Верховної Ради України (табл.5).

Отже, найбільш дієвим народним обранцем від Волині є Степан Івахів, трохи йому поступається його бізнес-партнер Ігор Єремеєв. Наступні сходинки займають депутати-свободівці Анатолій Вітів та Євген Мельник.

В нижній частині рейтингу – Ярослав Федорчук, діяльність якого зосереджена переважно у столиці, а не на Волині, Ігор Палиця, команда якого активно займається благодійністю у Луцьку, але по показниках депутатської роботи немає чим похвалитись, а також Юрій Савчук, який здається ще не зрозумів чим повинен займатись народний депутат України.

Таблиця 5. Рейтинг народних депутатів від Волинської області за 6 місяців роботи



На основі отриманих результатів можна зробити такі висновки:

- депутати, котрі працюють у парламенті не перше скликання та обрані за пропорційною складовою виборчої системи, більш якісно і злагоджено роблять парламентську роботу, але практично не контактують з виборцями;

- позафракційні депутати обрані у мажоритарних округах активно працюють з виборцями та переймаються своїм іміджем (Івахів С., Єремеєв І., Мартиняк, Є. Мельник), що свідчить про потрібність мажоритарної системи;

- серед депутатів, що представляють партії найбільш дієвими на Волині є представники ВО «Свобода»;

- найменш активними депутатами-волинянами є парламентарі близькі до ФК «Волинь»: нардеп-мажоритарник від Луцька Ігор Палиця та його партнер по футбольних справах Юрій Савчук.

Ми оприлюднили лише цифри та висновки які з них випливають. Виборці ж можуть порівняти, наскільки їхні депутати виконують те, що наобіцяли під час виборчих перегонів.

З іншого боку, минуло лише півроку роботи новообраного парламенту, ще є достатньо часу щоб не розчарувати виборців. Було б лише бажання…


Михайло НАХОД, голова Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу

Матеріал підготовлено для інтернет-видання «ВолиньPost» за результатами дослідження «Моніторинг та аналіз діяльності народних депутатів України від Волинської області за перші 6 місяців роботи»


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 61
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палиця, така палиця...
Відповісти
на волиньпості частенько критикуюти палицю, у цій сатті я навмисно хотів знайти щось таке, що показало би його корисну роботу в парламенті. НЕМА, ОЙ ОТО ЛУЦЬК ВИБРАВ, ГАНЬБА ЛУЧАНИ!!!!
Відповісти
Палиця ацтой
Відповісти
і ще Ващущка, Смітюхом..)))
Відповісти
Выбрали продажные людишки луцкие себе депутатишку ушлого, только бабосы в глазах были, когда он их за голоса платил. Вот теперь выгребайте...
Відповісти
продатися продалися а тепер розгрібають всі... чекати користі для громади міста намарно. і хай гикнеться тим хто вибрав цього... депутата.
Відповісти
а депутат той що був перед хпалицею що він зробив для луцька? і хто повнить як його звати? ану ка вгадайте.
Відповісти
о Палиця наш чувак, ше той прогульщик тре його покарати
Відповісти
Шелеп виграв черговий "грант"?))) От і похвалив виключно своїх "грантодавців" - двох депутатів. А Палиця йому просто не заплатив от і отримав таку оцінку))
Відповісти
Тітонько а ви мабуть не зважали на факти у цій статті, купіть окуляри. скажіть що сесій у ВР не пропускав,а просто запізнювався і його не відмічали....
Відповісти
Критерієм оцінки діяльності нардепів мало би бути те, як вони виконують свої передвиборні обіцянки. ПРдунів критикували їм жеш і продалися мажоритарщики чортові...
Відповісти
"Хто платить гроші - той музику заказує" - стара народна мудрість, яка підходить щоб охарактеризувати це, так би мовити, дослідження. Тіж самі "дослідники" колись популяризували "ЧЕСНО". А чесно обіцяти одне, а робити зовсім інше? Чесно критикувати політику Уряду Азарова, і його ж (Азарова) підтримувати? Мажоритарники-тушки, котрі вірою і правдою служать пралячому режиму, замовляють такі ж дослідження. Припускаю, що скоро в риторику буде введено поняття "тушковані аналітики".
Відповісти
вах)) Степко і Ігорка і Серджьо, тройка лідерів Волинського краю...такі активні, закони пишуть аж гай шумить )) небойсь скинулись по гривні та ті уже давай рейтинги писати ))
Відповісти
Ващущка, ну ти просто бомба)))
Відповісти
Та шо Палиця собі сидить в Швейцарії, і клав він на ваші думки і рейтинги. на наступних виборах в мери від його люди підуть, а народ проголосує..все окей))
Відповісти
За те Палиця перший в рейтингу вкладників в швейцарскьому банку)))
Відповісти
Шелепу і Находу, маладца пацантре, рубайте з лохів капусту.. та а журналісти про вас напишуть які "обєктивні" Ви даєте рейтинги.))))
Відповісти
Шелеп і Наход, так дивно рахують ті бали і все, що складаєтся враження що Єрємєєв, Мартиняк та Івахів на стільки активні, ХМ ЦІКАВО СКІЛЬКИ ПРОПЛАТИЛА ЦЯ ТРІЙКА Нардепів за таку типу критику....
Відповісти
3-4 місце - Вітів і Мельник. Певно заплатили більше Мартиняка...
Відповісти
Щодо декларацій то рекомендую різним аналітикам виписувати офіційний друкований орган Верховної Ради "Голос України" - де між іншим можна побачити декларації всіх депутатів від ВО "Свобода" у тому числі і Вітіва та інш (що передбачено Законом а не насайті). Аналітикам просто потрібно опрацьовувати різні матеріали, а не освоювати кошти!
Відповісти
Гроші роблять дива, і преса пише все про тебе тільки позитивне, і аналітичний центр. Пудрять мізки людям. мабуть після того як трійка лідерів голосувала разом з ПР на банковій, і зараз співпрацює з владою, то все почалось налагоджуватися..і бізнес і політика...а передвиборчі обіцянки то мабуть геть забули, про те що казали що тільки з опозицією їм по дорозі...ну але ж прижала влада за бізнес то і почали грати під "музику" яку задає ПРагулів..
Відповісти
Сьогодні гроші перерахують за статю
Відповісти
А критерій недотримання передвиборчих обіцянок??? Хто кричав що вони будуть з опозицією??? Хто нині голосує як Регіони! Але схоще окремим експертам "позолотили ручку", а це міняє ситуацію
Відповісти
А чому не скласти рейтинги, як змінилось фінансове становище депутатів після того як вони стали голосувати як партія Районів . В часності Лідером став Єремеєв який по тендерам по держ закупівлях обігнав навіть Лахметова ?????????????????
Відповісти
помоєму все ясно з цим аналітичним центром, сіли так собі хлопці накидали тексту, впарили за бабло, і вівці цілі і вовки ситі..
Відповісти
Деякі зауваження до коментаторів:

1. Тут чітко продивлюються три шлейфи коментування: (а) проти Палиці, (б) за Палицю, (в) проти Єремеєва, Мартиняка, Івахіва (ЄМІ). Всі критикують аналітиків, адже не бачать потрібних для себе результатів.

2. Критикують Палицю + ЄМІ, мовляв тушки, посіпаки регіоналів і т.д. АЛЕ їх обрали виборці і саме прагматичний вибір виборця (який продав свій голос за гречку) відстоюють ці народні обранці. Все логічно. Каменюки в бік Палиці + ЄМІ з приводу тушкування - недоречні.

3. Ніхто не згадує про "Свободу", яка теж має доволі непогані результати згідно з моніторингом.

4. На мою думку, попри незначні недоліки рейтинг відображає загальну картину діяльності волинських нардепів.
Відповісти
нардеп із луцька найбільше місця на хфото займає а толку то ....
Відповісти
Якщо хтось хоче висловити критичні зауваження чи свої пропозиції по змісту, а не лише по формі то прошу ознайомитись з повним матеріалом з детальними таблицями на нашому сайті http://volynmedia.com/articles/759/.
Відповісти
А де зауваження? До яких саме коментів? У більшості коментів гонять на тушкованих! Ні комуніста, ні регіоналів, ні свободівців, ні ударівця коментатори не чіпають. Їх (нардепів) можуть не сприймати, вважати опонентами, навіть ворогами. Але їх послідовність заслуговує більшої поваги ніж "тушкованна-системність" поєднана з підкупом виборців та модифікована у проплачені статті та заказні матеріали.
Відповісти
Штаби засуєтились-пішла сеча по трубах.
Відповісти
Думаю більшість штабів просто проігнорували цю заказуху, хоча цікавість була...
Відповісти
Коли вже ми навчимось відрізняти піар від простого людського правила - не продайся? Набагато важче не нацарювавши коштів, мати совість відмовитись від тридцяти срібників, зберегти свій авторитет. Чи змогли б так вчинити наші доморощені олігархи, що ,,непосильною працею'' здобули свої статки?
Відповісти
потрібно ввести індекс зради. тобто якщо депутат голосував зовсім не так, як обіцяв виборцям, потрібно мінусувати припустимо 10 балів. чи за кожне голосування по балу. тому що трохи фальшива картинка виходить. виборцям обіцяють що не будуть підтримувати ПР і всі її починання але результат інший. за брехню треба карати. чи брехня є показником дієвості нардепа?
Відповісти
ще одне зауваження стосується кількості згадок у ЗМІ. по моєму тут варто робити поправку на рекламні статті. бо намічається суттєвий дисбаланс. вартість статті на 500 квадратів у тій же ВОлині - до 5000 грн! це реально шокова ціна. ось так наші змі наають право висловитися кожному. чудово зрозуміло, що вся преса (обласна та районна) з великою прихильністю ставиться до олігархів та влади. це реалії Волині. продажні журналісти (а особливо редактори). часто блокується альтернативна думка, критика про депутата-олігарха не проходить. у підсумку ми маємо трохи викривлену уяву. тому я б радив аналітикам внести поправку у цей коефіцієнт.
Відповісти
Саме головне що добралися до влади!!! Отримують гроші нічого не робивши! А виборців їм поки що не треба, перед виборами заплатять по пару гривень і люди знову проголосують за них. В нашій Україні гроші роблять дива....
Відповісти
Правильно кажуть, хто платить той і замовляє музику. Цікаво, скільки проплатили хлопці за рейтинги та статтю??? Чому Федорчук в нижній частині рейтингу?Безпосередньо звертався до його приймальні в Луцьку та отримав необхідну допомогу. А з громадської приймальні Єремеєва та Палиці до цього часу - ні слуху, ні духу, навіть не вважають за потрібне написати листа!!! Про виборців депутати-олігархи згадують на жаль лише під час виборів(((
Відповісти
Експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу вирішили провести детальний моніторинг та аналіз діяльності депутатів парламенту Волині.Хлопці ви погано провели аналіз,поїдьте по районах,подивіться на графіки прийому громадян-виборці йдуть до депутата Івахіва,а його нема та й нема
Відповісти
Аналітики мають бути незаангажованими! Але як показує правда життя - це зовсім не так. Хто проплатив матеріал - того і розхвалили.
Відповісти
Всі ці статті написані для піару і добре проплачені.А насправді як? Насправді, до цих Палиць,Єремеєвих,Івахових простий люд достукатися не може,навіть іхні працівники.
Відповісти
Ваші рейтинги суцільна х....нь!!!!!!! Який толк від кількості особистого прийому громадян депутатами? Скільки грошей витрачено на благодійну діяльність ось що саме головне! Якби так звані "чесні" аналітики підняли свою п'яту точку і поцікавились про реальні гроші, які отримали люди, то цієї статті не було б взагалі, бо Палиця був би на першому місці. Але журналюгам платять не за правду. Стаття чиста заказуха.
Відповісти
Функція народного депутата - приймати закони і представляти інтереси свого виборця в парламенті, а не роздавати благодійну допомогу.
Відповісти
Благодійність кажеш ну-ну. Так от Олеже почитай святе письмо,біблію,коран, ітп. А той хто піариться цим не гребуючи знедоленими чи дітьми то є звичайні вовки в овечій шкурі. І твій як я розумію улюбленець благодійник не виняток.
Відповісти
Бачу ти вже всього начитався. Який піар? Знедоленим і дітям допомагають реальними грошима, ліками і продуктами! А в цьому рейтингу його зробили якимось монстром. Всі, хто приходить в фонд не уходять з пустими руками. Зайди в лікарню №2 - всі вакцини безкоштовно і для всіх. Це також піар?
Відповісти
Не путай поняття, благодійність річ не публічна. Ось що мається на увазі!!!!
Відповісти
Якщо пишуть про Єремєєва і Івахіва, то це благодійники (хоча ніхто тих коштів не бачив), а як про Палицю, то він вар'ят.
Відповісти
Вони би попіарилися, але нема чим!!!!
Відповісти
звинувачуєш мене у тому чого я не писав??? навіщо.
Відповісти
Сам не "путай". Якщо людині допомогли, то з нього мають брати підписку про незголошення? Як ти взнаєш, що можеш отримати безкоштовну вакцину, якщо це будуть приховувати? З тебе в нашій лікарні швидко гроші здеруть! В пологовому також є об'ява про виходжування недоношених дітей. І це об'ява, а не піар! НЕ "ПУТАЙ"!!!!
Відповісти
Ви ще в лікарні плакити повісьте....
Відповісти
"Скільки грошей витрачено на благодійну діяльність ось що саме головне" - якщо так, то якого хєра Палиця,перся в парламент,як і його "каріфан" Лазорко у облраду???демонструвати громадянську позицію, як Столяр)))???, так і Палиця забив на неї, як і на роботу ( ма на увазі ВР))), а благодійною діяльністю міг би займатися і просто, як "патріот"))) Волині, а нардеп це посада політична і нєхєр тут розповідати, як і Івахів...
Відповісти
Щось ти, бідака, аж "захєрився". Заздриш, що хтось "поперся" в парламент, а ти ні? Перепочинь і попрись сам на слідуючі вибори.
Відповісти
не "захєрився", а просто в такий спосіб намагався привернути увагу до безвідповідальності депутатів-можоритарників, які намагаються підмінювати поняття, щодо того, які завдання і функції народного депутата України
Відповісти
Не підмінювати, а розмежовувати! Бачу , дуже розумний гаслами розкидався.
Відповісти
в даному випадку, якраз підмінювати, розмежовувати вони(т.з. нардепи) бояться, бо тоді їх просто не оберуть і це не гасла, а необхідна умова нормального демократичного розвитку
Відповісти
Склалося враження, що тут пишуть одні політичні експерти та великі знавці політичного піару. Мені здається саме вони вдробляють свій хліб, критикуючи все і вся. Дивіться на факти й будьте обєктивні.
Відповісти
а з яких пір шелеп і верзун стали крепкими "ехспертами"? як завжди - дайте грошей - і ми будемо класними пацанами у відношенні до вас)
Відповісти
перш, як коментувати варто статтю хоч переглянути - до чого тут Верзун?????
Відповісти
до того, не знаєте - не коментуйте )
Відповісти
Зробили з благдійництва " ШОУ"-закони треба приймати,щоб процвітала Україна,добре жили люди.Піаряться на благодійництві користуючись бідністю людей,тому дам,тому не дам.Умови потрібно створювати щоб держава розвивалась,люди жили заможно-замість цього нам пропонують принизливі подачки з барського столу.Люди схаменіться! Міняйте владу!
Відповісти
Я підтримую Даніка .Люди, міняйте владу,не купуйтеся,не продавайтеся,не лицеміріть,не лукавте!!!!!!!
Відповісти
Редакції ВолиньPost:
Розгляньте можливість поділу коментарів на "Важливі-конструктивні" і "Загальні".
Роботи добавиться, але якість покращиться
Дякую
Відповісти
Останні статті
Волинські нардепи: хто як настарався за півроку
10 червень, 2013, 14:00